Kotimaa

Yli kahdella kolmesta ongelmia muistin kanssa

Kotimaa 19.9.2012 11:58 | Päivitetty 19.9.2012 12:34
STT,

Muistin heikkeneminen huolestuttaa suomalaisia, mutta harva pyrkii ehkäisemään muistisairauksia.

Muistiliiton ja Actavis-lääkeyrityksen kyselyn mukaan yli kaksi kolmesta on huomannut ongelmia muistinsa kanssa. Lähes yhtä moni on huolissaan muistinsa toiminnasta.

Harva kuitenkaan pyrkii torjumaan muistisairauksia, vaikka niitä voi ehkäistä esimerkiksi ruokavaliolla. Vain 9 prosenttia vastaajista kertoi muistisairauksien riskin kuuluvan kolmen eniten ruokailutottumuksiinsa vaikuttavan asian joukkoon.

Muistioireita ehkäisevä ruokavalio sisältää muun muassa kalaa, marjoja, hedelmiä, kasviksia, yrttejä ja kahvia. Vitamiineista erityisesti B12 vaikuttaa muistin toimintaan. Myös liikunnalla ja aktiivisella ajatustyöllä on suotuisia vaikutuksia.

– Myös lääkkeiden ennaltaehkäisevää vaikutusta on tutkittu, mutta niillä ei ole huomattu selkeää suojaavaa vaikutusta, sanoo asiantuntijalääkäri Tiia Ngandu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Muistisairauksiin sairastuu keskimäärin 36 suomalaista päivässä.

Kaufmann Agencyn tekemään nettikyselyyn vastasi huhti-elokuussa noin 850 ihmistä.
 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Yhdeksän kymmenestä haluaisi unohtaa molemmat vanhasen hallitukset ja niitten ajan. Loput 10% ovat jo unohtaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alappa kertomaan lääkärille että muistisi on heikentynyt. Kohta olet psykologisessa arvioinnissa, josta sinulle kerrotaan että sinusta löytyi oireita vaikka mistä ja asia jää auki resurssien puuttumisen vuoksi. Selitteleppä sitten sellaisia papereita vakuutusyhtiöille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun asiantuntija ensin määrittelisi mitä tarkoittaa muistilla ja sen, minkä asian muistamisella on tässä yhteydessä merkitystä ja ongelmia. Eli me puhumme oikeastaan henkisestä toimintakyvystä emmekä muistista ja muistamisesta sen kaikissa muodoissa. Muisti on mm. hajuja, värejä, tunteita, tapahtumia, nimiä ja käsitteitä, totuuksia ja valheita eli kaikkea mahdollista opittua. Muisti on käsitteenä liian vaikea ja laaja eikä kuvaa ongelmaa. Ja tottakai liikunta ja terveellinen ruoka ovat hyväksi niin mielelle kuin keholle. Monia kuormittaa epäedullisten asioiden muistaminen ja niiden varassa ajattelu, eikä mm. viikonpäivien muistamisella ole välttämättä mitään arvoa. Parempi termi auttaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei oikein kyllä omakohtaiset kokemukset korreloi tämän kanssa. Itse olen _toistuvasti_ ilmaissut neurologilleni siitä että muistini on huonontunut aivan järkyttävästi viimeisen 3v aikana, ilmeisesti lääkitykseni takia. Neurologit ovat vähätelleet ongelmaani ja kuitanneet sen tyyliin "no mut semmoista se on kun tulee vanhaksi". Olen siis 30 vuotias ja mielestäni se EI ole normaalia.

Apua en saa vaikka sitä jatkuvasti pyydän. Onkohan tätä puolta asiasta edes otettu huomioon tätä uutista tehdessä, vai onko tämä vaan tätä yleistä mutuilua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on mennyt muisti työstressistä, mutta myös vauvojen kanssa valvotuista öistä. Nyky-yhteiskunta on niin kiireinen, että ei ehdi aivoja nollaamaan ja unta on liian vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihmeen tynkäjuttu tämä on? Millaisilla ruokatottumuksilla se muisti voisi korjaantua? Onko tutkimukseen jotain lähdettä mitä voisi mennä katsomaan? Minkälaisia muistiongelmia? Onko jotain muita tapoja jolla voisi ehkäistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, jos lähes olematon muisti hiukan vielä heikkenee niin onkos tuossa ongelmaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
17
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
8
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
7
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image