Kotimaa

Yli 650 000 vastausta Suomen ai­ka­vyö­hyk­kees­tä - vielä tänään ehtii ottaa kantaa kesä- tai talviajan puolesta

Kotimaa 12.10.2018 2:54 | Päivitetty 12.10.2018 22:19
STT

Tänään kansalaisilla on vielä aikaa kertoa mielipiteensä siitä, pitäisikö Suomessa siirtyä pysyvästi kesä- vai talviaikaan. Klo 22:n jälkeen kyselyyn oli tullut yli 650 000 vastausta.

Sekä oikeusministeriöstä että liikenne- ja viestintäministeriöstä painotettiin, että kyse ei ole ollut äänestyksestä, vaan nimenomaan kyselystä. Siinä ei ole vaadittu sähköistä tunnistautumista tai rekisteröintiä, joten yksi ihminen on voinut äänestää useampaankin kertaan.

- Lähtökohtana tälle (Otakantaa.fi) palvelulle on, että tällainen osallistumispalvelu tarjotaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Sähköinen tunnistautuminen on osoittautunut aika korkeaksi kynnykseksi, sanoi asiantuntija Sami Demirbas oikeusministeriöstä.

Otakantaa.fi on oikeusministeriön ylläpitämä ja tuottama verkkopalvelu.

Myös turvallisuusyksikön johtaja Elina Thorström liikenne- ja viestintäministeriöstä painotti, että kesä- ja talviaikaa koskevassa nettikyselyssä on ollut kyse nimenomaan kyselystä, ei kansanäänestyksestä. Hänen mukaansa kyselyn tuloksia tarkasteltaessa onkin otettava huomioon, että kun sähköistä tunnistautumista ei ole ollut, sama henkilö on voinut vastata kyselyyn useammin kuin kerran.

- Vastausmäärä ei ole tässä ratkaisevaa. Merkittävää on myös saamamme avoin palaute ja se, millaisia näkemyksiä ja kannanottoja tuodaan esille, Thorström sanoo.

Ministeriö tekee myös tieteellisempää kyselyä

Avoimissa kysymyksissä ihmiset ovat voineet ottaa kantaa muun muassa mieluisaan aikavyöhykkeeseen ja esittää perusteensa valitsemalleen vaihtoehdolle. Lisäksi kysymyksillä on haluttu Thorströmin mukaan kuulostella kansalaisten näkemyksiä, miten Suomi sijoittautuu aikavyöhykkeen osalta muihin EU-maihin nähden.

- Erityisesti katsotaan, millaisia perusteluja mielipiteen tueksi esitetään. On kiinnostavaa nähdä, minkätyyppisiä seikkoja tuodaan esille.

Liikenne- ja viestintäministeriö on Thorströmin mukaan parhaillaan tekemässä myös tieteellisempää, satunnaisotantaan perustuvaa mielipidekyselyä pysyvästä ajasta.

- Me keräämme kaiken asiasta saatavan tiedon. Lisäksi kysymme näkemyksiä muun muassa asiantuntijoilta ja elinkeinoelämältä. Kun sitten kaikki selvitykset on tehty, niitä hyödynnetään valtioneuvoston kannanmuodostuksessa.

Päätös eduskunnan käsissä

Lopullisen päätöksen pysyvästä ajasta tekee aikanaan eduskunta.

STT kysyi neljän suurimman puolueen eduskuntaryhmien johtajistoon kuuluvilta sähköpostitse, onko kysymys pysyvästä ajasta niin sanotusti omantunnon asia vai sitooko edustajia ryhmäkuri.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon mukaan heidän kansanedustajansa äänestävät oman harkintansa mukaan. Keskustan Antti Kaikkosen mukaan asiaa ei ole eduskuntaryhmässä pohdittu saati päätetty.

- Äkkiseltään kyllä tuntuisi, että tällaisessa kysymyksessä ryhmäkurille ei ole tarvetta, Kaikkonen vastasi.

Kokoomuksen Jukka Kopra puolestaan kertoi, ettei hänen puolueessaan ole aiheesta ehditty keskustella lainkaan. Myöskään sosiaalidemokraattien parissa ryhmäkeskustelua asiasta ei ole vielä käyty.

- Minun on vaikea nähdä, että tässä kysymyksessä olisi tarvetta ryhmäkuriin, mutta teemme aikanamme ryhmän kanssa päätöksen myös tästä asiasta, vastasi Suna Kymäläinen.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Normaaliaikaa kannatan monestakin syystä. Ne kaikki esitin tuonne ministeriöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten kellot pitäisi jättää pois kokonaa maapallon pyörintä hidastuu lopussa pysähtyy happikatoa ja maangeettinen vaikutus loppu"ei merkitystä oliko kesä tai talviajassa"kello kapitalistin keksimää hölyn pölyä jolla kyykytetään matkustellaan ja saastutetaan ilmakerroksia...Maapallo ei tartte meitä mutta me maapalloa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei enää tätä pimeämpiä iltoja, kyllä kesäaika olisi pysyvästi paras, olisi aamuvirkuille valoa ja iltavirkuillekkin vähän valoa. Yövaloa ei nukkuessaan tarvita aamuyöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sekoitat nyt kesäajan kellonaikana ja kesäajan vuodenaikana. Todellakin: kun saisikin kesäajan vuodenaikana pysyväksi, mikäs sen hauskempaa! Silloin tosiaan riittäisi valoa niin aamulla kuin illallakin. Mutta kellonaikana kesäaika nimenomaan näkyy syksyllä pimenevinä aamuina! Eikö juuri aamu ole sen jaksamisen kannalta olennainen aika, kun on pakko kuitenkin samaan kellonaikaan nousta ylös? Kesäaikana syksyn aamut ovat pimeämpiä kuin normaaliaikana. Sen vuoksi: luovutaan kesäajasta. Piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika harva siitä luonnonvalosta ehtii aamuisella nautiskella. Sen ajan viettää valtaosa väestä työpaikan sisällä, mihin ei luonnonvalosta tule kuin rippeitä jos niitäkään. Illasta sitten ehtii olemaan hiukan ulkonakin.
Pimeä syksy on todella masentavaa aikaa, kun ei ehdi töiden jälkeen harrastelemaan pihalla mitään ennen pimeää.
Toki jotkut meistä elävät työlle, niin ettei omalla ajalla olekaan mitään väliä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valoisat illat kesällä on itselle tärkeitä, samoin kuin valoisat aamut talvella. Yhdellä pysyvällä ajalla menetetään jompikumpi noista. Eiköhän se olisi parasta pysyä nykyisessä käytännössä ja suosiolla kääntää kelloa kaksi kertaa vuodessa tunnilla, niin kaikki olisi tyytyväisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten jäi kertomatta mikä parasta kesä vain talvipäivä.Ei merkitystä jokaisella annettu isossa kirjassa päivät milloin päätty niinpä nautikaa.Menkää metsään funteerakkaa elämän tarkoitusta kaikki lait ja asetukset purtaaliyhteiskunnan ajanvietettä.Muuten huomenna tulee Saksalaisia naisia otamme yömyssyt lämmitämme korsusaunan ja laulamma poromiehen suudelma lantalaisen unelma..Heittäkää ne"kellot nurkaan elämään elämää emme korkealta putoa kaikki vain maalista"Itärajan samani"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mun'mielestäni kaikki kellot pois mikä pakko meitsin kulkea aikataulussa elämme elämää kuuntelemme lintujen laulua ja purojen solinaa ihmisten keksimää oravapyörää jolla merkitystä loppupeleissä toukat syövät lopuksi.Yöt valvomme koneita ja laitteita maksamme veroja,laskuja ja opiskelmme mitää kellekkään hyötyöä maapallo tuhoutuu ja aurinko sammuu...Minä lähde enää kyykytys leikkeihin muuten täälä korvessa ookkaan mitään posti ei kulje palvelut satojen kilometrien päässä,mutta turisti naiset vaeltaa saunomme ja otamme ponua mmm"""ei kiirettä eikä kapitalistin jonnoin joutavia kilpailuky haaveita...Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaikki eläisivät kuin sinä, ei meillä olisi minkään sortin toimivaa yhteiskuntaa. Ei lääkäreitä, ei elektroniikkaa, ei maanviljelystä, ei liiketoimintaa, ei tieverkostoa, ei koulutusta, ei vaatteita, taloja....jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan joutava kysely, johon voi sama henkilö vastata vaikka tuhat kertaa tai laittaa robotin vastaamaan puolestaan. Asiaa ei valvota mitenkään. Toivottavasti kyselyn tuloksia ei käytetä päätöksenteon tukena ja EU se kuitenkin lopulta taas sanelee kuinka Suomen tulee toimia.
Joku tekee taas tilin tuolla joutavalla kyselyllä.
Ja ainoa oikea aika on NORMAALIAIKA mitä virheellisesti talviajaksi kutsutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama aika kun muulla manner-länsi-eurooppalla. Ihan sama milloin on valoisaa ja milloin pimeää, tunti sinne tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitää kesä- tai talviaikaa vaan NORMAALIAIKA. Eli tunti Moskovaa jäljessä, ja tunti Berliiniä edellä. Siinä on hyvä väli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä ei pitäisi runnoa enemmistöpäätöksenä eteenpäin, koska ihmisillä on omat, perustellut syynsä olla kesä-tai talviajan kannalla. Hyvä kompromissi olisi alkaa virallisti puhumaan Saksan ajasta (-1h), jolloin jokainen saisi elää omassa ajassansa kuitenkin niin, että asiat tapahtuisivat oikealla kellonlyömällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ei ole talviaika, vaan normaaliaika. Ja sitä kyllä nyt jo odotetaan kuin kuuta nousevaa. Aamuherätykset käy yhä vain vaikeammiksi, kun pitää "keskiyöllä" nousta ylös. Aamut siis valkeammiksi, ja siirrytään jo normaaliaikaan - pysyvästi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossakin luki, että osa EU-maista vastustaa tätä ja kellojen veivaus loppuu aikaisintaan vuonna 2020.
Että kovin hitaita ovat herrojen kiireet, kun tätäkään asiaa ei saada kuntoon. Pääasia olisi kuitenkin
se, että veivaus loppuisi, kunhan vain tuosta typerästä veivauksesta päästäisiin erilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

34
Kommentti: Hulevesilasku tulee, vaikka ei johtaisi vesitippaakaan ulos tontilta
28
Eläkeläiset osoittivat mieltään Pudasjärvellä pankin käteisnostojen rajoittamisesta – käteistä saa jatkossa vain neljän tunnin ajan viikossa
12
Sulamisvedet ja loska aiheuttavat ongelmia Oulun seudulla – lähetä kuva hankalista paikoista
12
Oulu toivoi paria miljoonaa seksuaalirikosten ehkäisyyn, mutta summa jäänee pienemmäksi – muut kaupungit eivät ole hakeneet yhtä isoja summia
9
Tuore laskelma väläyttää tuntuvia korotuksia työeläkemaksuihin tulevaisuudessa – Suomen eläkejärjestelmä voi kriisiytyä alhaisen syntyvyyden takia
9
Sdp:n etumatka kokoomukseen nähden kasvoi hieman
6
Sulamisvedet tulvivat kaduille viime vuotta pahemmin – yöpakkaset tuovat helpotusta loskainfernoon, mutta tekevät kaduista liukkaita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Eläkeläiset oli yksi valtavan suuri kansalaisryhmä, jota oikeistohallituksemme kohteli kaltoin. Meillä on yhtäjaksoisti ... Lue lisää...
korjaus helppoa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image