Kotimaa

Yli 55-vuotiaat antavat vetoapua hallitukselle työl­li­syys­ta­voit­tees­sa – Näitä kolmea asiaa on kiittäminen

Ruotsissa pienten lasten vanhemmat tekivät Suomea useammin lyhennettyä työaikaa. Kuva on otettu viime syksyn valtiopäivävaalien alla. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 16.6.2019 8:00
Virpi Niemistö

Yli 55-vuotiaiden työllisyysaste on noussut. Tämä voi helpottaa hallitusta työllisyystavoitteen saavuttamisessa. Talousasiantuntijat suhtautuvat kuitenkin työllisyystavoitteen toteutumiseen varauksella.

Työllisyyden vaikutuksessa julkisen talouden tasapainoon täytyy ottaa huomioon se, millaisia työllisyysastetta nostavat uudet työpaikat ovat.

Näin toteaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Ilkka Kiema.

– Jos politiikkatoimin Suomeen luodaan erittäin matalapalkkaisia työpaikkoja, niihin työllistyvät henkilöt eivät tuo kaivattuja verotuloja, vaan he saattavat päinvastoin edelleen tarvita julkisen sektorin taloudellista tukea.

– Korkean työllisyysasteen julkista taloutta tasapainottava vaikutus perustuu sekä väheneviin menoihin esimerkiksi toimeentulon tukemisessa että aiempaa suurempiin verotuloihin, Kiema tähdentää.

Työllisyysasteen nostossa voitaisiin hänen mielestään korostaa myös syrjäytymisen ehkäisemistä.

– Osa-aikaiset ja esimerkiksi palkkatukeen perustuvat työpaikat voivat edistää tätä tavoitetta, vaikka ne eivät julkista taloutta tasapainottaisikaan. Työllisyysasteesta käytyyn keskusteluun kaivattaisiin sitä, että keskustelijat ilmoittaisivat täsmällisesti, mihin korkeammalla työllisyysasteella pyritään ja miksi.

Osa-aikaisia länsinaapurissa enemmän

Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari nostaa esille, että kaikki työlliseksi kirjatut eivät tee täyttä työviikkoa.

Näin on myös länsinaapurissamme Ruotsissa, jossa on ylletty Suomen tavoittelemaan työllisyysasteeseen.

– Siellä pienten lasten vanhemmat palaavat aiemmin työelämään perheenlisäyksen jälkeen, mutta siellä tehdään myös Suomea enemmän lyhennettyä työviikkoa.

– Ruotsissa omasta valinnastaan osa-aikaista työtä tekevien määrä on selvästi Suomea korkeampi, Huovari toteaa.

Huovarin mukaan Suomessa hallitus saa työllisyystavoitteeseensa apua 55-64 -vuotiaista, joiden työllisyysaste on noussut jo vuosikymmeniä. Myös yli 65-vuotiaista entistä suurempi joukko jatkaa työelämässä.

– Yli 55-vuotiaiden entistä paremman terveyden ja korkeamman koulutuksen lisäksi eläkejärjestelmän muutoksilla on ollut vaikutusta tähän. Eläkeputkien lyhentäminen edelleen toimisi yhä työllisyysasteen nostossa.

Miksei, onhan Ruotsikin onnistunut

Ekonomistit suhtautuvat varauksella siihen, onnistuuko työllisyysasteen nosto hallituksen tavoittelemaan 75 prosenttiin tällä vaalikaudella.

– Työllisyysasteen nostaminen pelkillä valtion ja työmarkkinajärjestöjen toimilla 75 prosenttiin ei vaikuta realistiselta politiikkatavoitteelta, Kiema toteaa.

Huovarin mukaan työllisyyden nosto on periaatteessa mahdollinen.

– Onhan se onnistunut myös Ruotsissa ja Tanskassa, mutta mittavan tehtävän Rinteen hallitus on ottanut etsiessään keinoja työllisyysasteen nostoon.

Taloustieteilijät muistuttavat myös siitä, että valtiolla saakin olla velkaa.

– Jos talouskasvu muuttuu hyvin hitaaksi, valtion saattaa olla järkevää käynnistää elvytystoimia ja päästää valtion velkasuhde nykyistä korkeammalle tasolle, Kiema toteaa.

Vuonna 2023

Antti Rinteen (sd.) hallitus sitoutuu ohjelmassaan 75 prosentin työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023. Se käynnistää kolmikantaisen valmistelutyön, joka laatii esitykset toimenpiteistä, jotka tukevat hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamista.

MAINOS

Kommentoi

Yhteiskunta hyötyy hetkellisesti osa aika töistä,jos ja kun ei koko päivä töitä pystytä järjestää tai ei ole kysyntää.Ongelma tulee eteen kun ei eläkkeet kerry,eli puuhastelulla ei pysty elämään tietenkin sosiaalinen elämä on parempaa.Pitäs vain pystyä tunnustaan tosi asiat,myöskin työllisyys mittaus järjestelmä pitäs laittaa oikeat työttömät sekä tukea tarvitsevat työttömät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Länsimaista markkinataloutta noudattava valtio, jossa on vuosikymmeniä ollut ja on edelleen ''täystyöllisyys'' eli alle 3% työttömyys vuodesta toiseen, eli maa, jonka ratkaisuja kannattaa tutkia todella tarkoin on Sveitsi.

Turha selittää ettei Suomea voi verrata Sveitsiin, koska siitä ei ole kysymyskään vaan yritysten toiminnan vertailuissa näissä maissa.
Miksi siellä yritykset työllistävät ja täällä eivät. Ympäristötekijät vs yritysten omat toimet.

Miksi myös Saksalaiset selvästi korkeammalla palkkatasolla ''rasitetut'' sikäläiset yritykset menestyvät ja täkäläiset maksamalla henkilöstölle selvästi pienempiä palkkoja eivät menesty?

Todellinen tuottavuus ei kasva milliäkään maksamalla pieniä palkkoja - saati halpatyövoimalla.
Se tuottaa vain ''sinkkiämpäritaloutta'', jossa viimeinen sammuttaa valot kun kaikki on leikattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on epäoikeuden mukainen maa. Jos olet pitkäaikaistyötön ja syntynyt 1958 - 1961 sekä olet ansiosidonnaisella, niin kela maksaa sinulle ansiosidonnaisen suuruista tukea eläkkeeseen asti. Kun ansiosidonnainen on pitkäaikaistyöttömällä ehtinyt muuttua työmarkkinatueksi esim. 2 vuotta sitten, niin etpä saakkaan kelan tukea vaan kärvistelet köyhänä edelleen. ... 500€/kk.

Lisäksi kuuskymppiset osatyökykyiset eivät kelpaa/pysty töihin mutta eivät pääse eläkkeelle .

Koulukiusatuista kyllä puhutaan mutta yhteiskunnan kiusaamista varttuneista ei...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen Kieman kanssa samaa mieltä. Suomen johtajien kannattaisi tutustua lähihistoriaan eli USA:n työvoimapolitiikkaan. Jo Clintonin aikaan 1990-luvulla maahan syntyi paljon uusia työpaikkoja, mutta niillä ei elänyt, koska ne olivat juuri noita matalapalkka-alan osapäivätöitä. Osa-aikatyö voi olla kivaa, kun jää omaakin aikaa, mutta yhteiskunta joutuu (siis Suomessa) kuitenkin auttamaan elannon saannissa. Terveiden ihmisten kokoaikainen työskentely on se, johon pitää panostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisikymppiset eri alojen tohtorit, professorit, diplomi-insinöörit, ekonomit, opettajat jne. ovat Suomessa työvoimakoulutuksissa ja tekevät harjoitteluja jopa pelkästään työmarkkinatuki + 9 euroa/päivä tuloilla ja harjoitteluihinkin on vaikea päästä. Menkää nuoret ammattikoulutukseen rakentajiksi, kaivinkoneiden kuljettajiksi jne. Monet viisikymppiset ovat eläneet myös ajan, jolloin avopuolisotkin joutuivat elämään ilman mitään tukia, jos avopuoliso tienasi edes kohtuullisesti, vaikka avoliitossa ei edes ole elatusvelvollisuutta ja moni sai elää kerjäläisen elämää aikuisena ihmisenä, joka joutui puolisoltaan pyytämään "karkkirahaa". Moni syrjäytyminen on alkanut jo sieltä, mutta eipä näistä paljon puhuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuisista maahanmuuttajista tulee hyvin nopeasti eläkepommi ja eläkemaksajina on kunnat ja Kela.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi kotimaisten aikamiespoikien työllisyysaste on niin alhainen että eläkepommi räjähtää käsiin ja maksajina ovat kunnat, Kela ja valtio, ja huomioin vielä että näitä ei töihin saa sitten millään pakolla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 55-vuotiailla ei ole suomen kaltaisessa maassa mitään mahdollisuutta työllistyä kuin hyvä veliverkoston suojattuun töihin tai kaupunkien ja valtionvirkoihin ns.suojattuihin työpaikkoihin jos sinnekkään. Vanhukset ei kuulu vaativiin eikä etenkään raskaisiin tai henkisen paineenalaisiin töihin vaan niihin pitää ohjata nuoremmat fyysisen kunnon omaavia suomalaisia sekä maahanmuuttajat joilla on kovahalu tehdä töitä suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen 56v mies. Minulla on useampia sairauksia, mm. astma, allergia (erittäin pahana ollut huhtikuun alusta lähtien), uniapnea, psoriasis....
Vaikea löytää töitä. No, ehkä saan palkkatukityön, mutta siinä rakennuksessa on sisäilmaongelmia, johon minut "sijoitetaan...."
Aktiivimallin uhri olen ollut tänä vuonna.
Tulevaisuus ei hyvältä näytä : (

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki hoidettavissa olevia ja normivikoja! Eikun reippaasti töihin ilman jatkuvaa saikuttamista, kyllä se siitä ura urkenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
7:39
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image