Kotimaa

Ylen väittely: Uhkaako Venäjän karhu Suomea vai ei? Huhtasaari pitää naapuria po­ten­ti­aa­li­se­na uhkana

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari pitää Venäjää mahdollisena uhkana Suomelle. Arkistokuva.
Kotimaa 14.12.2017 23:23
Markku Uhari

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari pitää Venäjää mahdollisena uhkana Suomelle.

Huhtasaari oli vastannut asiaan Ylen presidenttivaalikoneessa, ja hän perusteli teemaa Ylen presidenttivaalikeskustelussa torstai-iltana.

Juontajapari Jan Andersson ja Seija Vaaherkumpu nostivat esiin, että Huhtasaari oli ehdokkaista ainoa, joka oli vastannut vaalikoneessa näin.

- Venäjä tulee aina olemaan Suomelle potentiaalinen uhka, ei akuutti uhka, selvensi Huhtasaari.

SDP:n ehdokas Tuula Haatainen puolestaan arvioi, että Venäjän tämänhetkisessä kehityksessä on paljon riskitekijöitä. Hän mainitsi maan talouden kehityksen ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen.

Sen sijaan valitsijayhdistyksen ehdokkaan Paavo Väyrysen mielestä Venäjän tulevaisuudesta maalataan liian synkkää kuvaa. Hänen mukaansa Venäjä pyrkii suurten luontoresurssejansa kanssa entistä voimakkaampaan yhteistyöhön teknologisesti vahvan Kiinan kanssa.

Vastaavasti vasemmistoliiton Merja Kyllönen totesi, että BRIC-valtiot, joihin kuuluvat Venäjän lisäksi Brasilia, Intia ja Kiina, tekevät yhteistyötä muun muassa energia- ja ympäristöasioissa.

- Me näemme naapurin pelkkänä mörkönä, sanoi Kyllönen.

Keskustan Matti Vanhanen oli vastaavasti huolissaan siitä, mitä Venäjällä tapahtuu sitten, kun maan nykyinen presidentti Vladimir Putin jonain päivänä väistyy johdosta.

Putin ilmoitti torstaina hakevansa maan johtoon kansalaisyhdistyksen voimin. Tämä kehitys huolestutti Vanhasta.

- Kenelle Putin on vastuussa? hän kysyi.

Torvalds: ei hyviä puolia Putinista Suomelle

Venäjä-aiheiden ollessa esillä juontajana toiminut toimittaja Jan Andersson kysyi Rkp:n presidenttiehdokkaalta Nils Torvaldsilta, mikä on Suomen kannalta parasta, mitä  Putin on saanut aikaan.

Tovin mietinnän jälkeen Torvalds ei juuri hyviä puolia keksinyt.

- En löydä sellaista, mikä olisi hyvää Suomen kannalta, hän sanoi.

Vasemmiston Kyllönen otti puheenvuoron välittömästi Torvaldsin jälkeen. Hän mainitsi Itämeren öljyntorjuntayhteistyön, rajaliikenteen kehittämisen sekä jäänmurtajatilaukset.

Tunteet kuumenivat

Ylen presidenttitentti saivat monien ehdokkaiden kierrokset nousemaan, ja ehdokkaat puhuivat paljon toistensa päälle puolitoistatuntisen keskustelun aikana.

- Tehän alatte lämmetä, toimittaja Andersson arvioi väittelyn lopuksi.

Sekä Yle että MTV aikovat järjestää tentit vielä tammikuussa. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään tammikuun 28. päivä 2018.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

Ylen tentissähän Venäjä oli hyökännyt Nato maa Viroon. Miten ne sinne uskalsi hyökätä. On typerrää jauhaa kokoajan että Venäjä valtaa Suomen. Se on sitä kuuluisaa Nato probakantaa. Eikö jokaisen uskovaisen pitäisi uskoa luomis kertomukseen muutenhan uskominen olisi ihan turhaa. Minua ei hetkauta kumpikaan juttu turha niillä on päätä vaivata nyt valitaan presidenttiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huhtasaaren usko evoluutioteoriaan ei liity yhtään mitenkään presidentintehtäviin tai muuhunkaan politiikkaan. Toivon, että tulevissa eduskuntavaaleissa toimittajat osaisivat jättää tuon asian jankkaamisen väliin. Vähän sama kuin vuoden 2011 vaalien alla jokainen toimittaja kysyi Timo Soinin aborttikantaa. Ei mitään merkitystä. Vaikka Timo Soini kuinka vastustaisi aborttia, hyvin harva muu poliitikko Suomessa sitä vastustaa, ja täten yhden edustajan henkilökohtaisella kannalla ei ole väliä tulevan lainsäädännön suhteen. Ihan samoin Huhtasaaren usko luomisteoriaan evoluution sijasta ei vaikuta meidän yhteiskuntaamme tai lakien säätämiseen mitenkään.

Vaikka en itse olekaan Huhtasaaren kannattaja, median asenteellisuus tiettyjä puolueita ja ehdokkaita kohtaan on hyvin ärsyttävää. Pitäisi suhtautua kaikkiin samalla tavalla ja olla puolueeton. Sen sijaan toimittajat kohtelevat esimerkiksi presidentinvaaleissa Niinistöä ja Haavistoa hyvin eri tavalla kuin Huhtasaarta ja Väyrystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä tukee eurooppalaista populistista äärioikeistoa...se niistä huhtasaaren puheista, jotka eivät ole konkreettisia tekoja. Ehkä myös FSB antaa asiantuntija-apua äänestäjien harhauttamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Venäjä tukee eurooppalaista populistista äärioikeistoa...". Tämä on päivänselvä fakta.

Päivänselvä fakta oli myös, että Neuvostoliitto tuki aikanaan populistista äärivasemmistoa. Se tuki myös opportunistisia porvaripoliitikkoja, eli kaikkea sellaista tuettiin, mikä hajotti suomalaista yhteiskuntaa. "Hajota ja hallitse" on Venäjän ulkopolitiikan ylin ohje tänäänkin. Ja lopuksi Venäjä hajottaa itsensä - lyö hajotuskirveen omaan polveensa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Venäjä todellinen uhka Suomelle on, Huhtasaari on siinä mielessä oikeassa.
Mutta onko se uhka tällä hetkellä todellinen niin ei varmaankaan. Se voisi tulla esim. Venäjän hajoamisen myötä tai jos
Putin jostain syystä joutuisi väistymään Venäjän johdosta niin mitä tulisi tilalle.
Kyllä istuvan Presidentinkin täytyisi pystyä ottamaan kantaa suhteessa Natoon ja tuoda kantansa selkeästi esille.
Näissä Presidentinvaaleissa Huhtasaari tulee kyllä nousemaan korkealle raikkaan tuulahduksen myötä
näiden muiden vanhollisten ehdokkaiden myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei puhuta muusta kuin tulevasta sodasta Itämerellä. Ikään kuin Suomi olisi siinä se kaikkein tärkein kohde. Itämeren rannalla ovat myös Saksa ja Puola! Suomen suurin uhka on tämä historiaa tuntematon sotaharjoituksesta toiseen tähtäävä pieni porukka. Lisäksi koko ajan toitotetaan, että Suomi kuuluu länteen. Ei Suomi kuulu sen enempää länteen kuin itäänkään. Suomi kuuluu Euroopan pohjoisosaan, erittäin ankaraan ilmastovyöhykkeeseen. Geopoliittinen asemamme on olla suuren valtion naapurina. Sitä asemaa eivät kaikki oikein ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on susi koska se antaan mahdollisuuden ostaa esim. venäläisten maata/ taloja vaikka niillä ei ole mitään siteitä suomeen. Ei se vaan voi noin olla. Sama on näillä ulkolaisilla kaivosyhtiöillä jotka vievät rikkaudet suomen maaperästä ja jättävät jälkeen vain saastunutta maata. Se miksi näin on johtuu vain kansalaisista jotka äänestävät vuosi vuodelta samoja henkilöitä, joilla ei ole muuta intressiä kuin oman edun tavoittelu. Eduskunnassa ei pitäisi olla yhtään sellaista henkilöä, jolla on rikostaustaa tms. Miten henkilö joka ei kykene toimimaan rehellisesti voi olla eduskunnassa/hallituksessa hoitamassa suomalaisten asioita. Juuri nämä manpetturit on niitä jotka ajavat ja ovat tekemässä lakialoitteita, jotta kansalaiset saisivat kärsiä...Älkää ikinä luottako venäläisiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on Venäjän kanssa sama uhka ja se on ilmastonmuutos, kaikki kalpenee sen rinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huhtasaari vastasi naulan kohtaan.Potentiaali löytyy missä tahansa asioissa.Väyrysen rauhallisuus on vakaan tiedon hallitseva ylivertaine.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin pitikin lisätä,että myös Niinistön kanta pitää sisällään potentiaalin varautuvan Nato vastauksessaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä nimim. " tiedollisesti", kommentissa käyttämäsi sanonta kuuluu:" naulan kantaan", ei "naulan kohtaan". Seuraavassa lauseessasi käytyämä sana "missä" tulisi olla muodossa "mistä". Viimeinen lause on kieliopillisesti ja sisällöllisesti vierheellinen ja sekava sanapötkö. Suosittelen suomenkielenkurssia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole koskaan tavannut livenä ihmistä, joka pitää venäjää tänäpäivänä uhkana Suomelle. Uskon, että tämäkin juuri lukemani on vain populismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lauralla on hyviä ajatuksia,ainut haittapuoli on ,että hän ei usko evoluutioon ja luulee oikeasti Jumalan luoneen kaiken. Ei Suomea voi antaa joulupukkiin uskovan ihmisen hallintaan, siksi ääni menee Paavolle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaankin Huhtasaaren evoluutiokritikki on suunnattu uskonnollisten äänestäjien houkuttelemiseksi. Saman tasoista "höttöä" esittää Haatainen tavoitellessaan vakaumuksellisten feministien ääniä. Mikä on Haataisen reaalipoliittinen kanta Itämeren turvallisuustilanteeseen ja Nato-jäsenyyteen? Paavo uskoo joulupukkiin, mutta joulupukki ei usko Suomen puolueettomuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitatko, ettei evoluutioteoriaa saisi tarkastella kriittisesti, vaan se pitäisi hyväksyä sellaisenaan, koska osa tiedemaailmasta uskoo siihen? Eikö että tällainen asenne ole keskiaikainen, pannukakkumaa-opin aikoina harjoitettu käytäntö, jolloin suuri osa tiedemiehistä piti maata litteänä, ja antoi monille vastaanväittäjille tappotuomion?

"Teoria" poikkeaa totuudesta siinä, että sitä ei ole voitu tieteellisesti todistaa täysin todeksi. Siihen saakka, kun tämä teoria pystytään todistamaan todeksi käyttämällä tieteellisiä menetelmiä, myös evoluutioteoriaan uskovat nojautuvat uskoonsa. He ovat evoluutiouskovaisia.
Ennen oman mielipiteensä ilmaisemista on hyvä huomioida, että toisen ihmisen uskoa ja mielipiteitä pilkkaavat ja vähättelevät osoittavat käytöksellään vain oman persoonansa laadun, ei muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Evoluutioteoria on yhä teoria, ja siihen joko uskoo tai ei. Evoluutiokin siis on uskon asia.
Sitten kun joku pystyy tieteellisesti laboratoriossa toistamaan kuolleen materian eläväksi muuttamisen, uskon elämän itsestään alkamiseen. Sitten kun joku pystyy laboratoriossa toistamaan yhden lajin toiseksi muuttumisen, uskon lajikehitysoppiin. Siihen saakka epäilen evoluutioteoriaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen sukupuuttoon kuollut laji kloonattiin nahanpalasta henkiin jo kymmenisen vuotta sitten.
Vasta uutisoitiin uudesta lintulajista galapagossaarilla. Lintulaji ei tosin syntynyt yhdestä lajista laboratoriossa, niin DOIH voi turvallisesti jatkaa valitsemallaan uskon tiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyistä Venäjää en pidä uhkana Suomelle, mutta kaikkeen pitää kuitenkin varautua. Tuolla toisaalla olevat väitteet siitä, että Viro olisi itsenäinen vain sen takia että kuuluu Natoon on minusta naurettava väite. Kyllä Venäjää suurempi uhka Suomessa on kansan eriarvoistuminen ja eräät ääriliikkeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jollei Suomi kuulu Natoon, Venäjä hyökkää Suomeen, mikäli se katsoo etujen olevan haittoja suuremmat - teemme me mitä tahansa.
Jos Suomi kuuluu Natoon, ovat haitat ehdottomasti hyötyjä suuremmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
20:11
Väistämisvelvollisuutta noudattamaton kuski törmäsi toiseen autoon Taivalkoskella – toista kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
109
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
78
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
38
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image