Kotimaa

Ylen MOT: Poliisi tutkii puu­ra­ken­nus­yh­tiö Siscon toimintaa – entisen työntekijän mukaan tavoitteena ollut "ottaa rahat ja laittaa kiska kiinni"

Kotimaa 13.8.2019 8:37
STT

Poliisi tutkii suomalaisen rakennusyhtiö Siscon toimintaan liittyviä epäselvyyksiä, kertoi Ylen MOT-ohjelma maanantaina. Ongelmia on MOT:n mukaan ollut sekä rakentamisen laadussa että tehtyjen virheiden korjauksessa.

MOT:n mukaan sen haastattelemat entiset työntekijät ovat kertoneet, että laatua laiminlyötiin järjestelmällisesti. Asukkaat taas ovat kertoneet MOT:lle muun muassa vakavista ongelmista lämmitysjärjestelmissä ja salaojituksessa. Yhdessä asunnossa lämpötila on ollut talvella 14 astetta, toisessa taas 28 astetta.

Sisco on keskittynyt puumodulirakennuksiin. Yhtiö on valmistanut viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana noin tuhat asuntoa pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla.

Poliisitutkinnassa rikosnimikkeitä ovat MOT:n tietojen mukaan muun muassa törkeä velallisen epärehellisyys, törkeä kavallus ja törkeä petos. Poliisi ei kommentoi tarkemmin keskeneräisten tutkintojen sisältöä.

Nimettömänä esiintyvä Siscon entinen työntekijä arvioi MOT:lle, että yhtiön tavoitteena on ollut "rakentaa nopeasti, mahdollisimman halvalla, mahdollisimman paljon, ottaa rahat ja laittaa kiska kiinni".

Yhtiöllä on ollut kuluvalla vuosikymmenellä useita omistajatahoja. Ainakin osa vastuuhenkilöistä on MOT:n tietojen mukaan ollut aiemmin liiketoimintakiellossa rikostuomioiden vuoksi. Poliisi ei ole tarkentanut sitä, miten pitkää ajanjaksoa tutkinta koskee.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Kuinka kaupunkien rakennusvalvonnat ovat antaneet jatkuvasti rakennuslupia firmalle, jonka toiminta on ollut toistuvasti sääntöjen vastaista? Sitä vartenhan valvonta on, että se vahtii rakentamisen laatua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olet väärässä. Valvonta on sitä vsrten että se kerää rahat kuntaan. Ne ei valvo mitään, rakentajan pitää kutsua ne käymään. Tarkastaja käy, laittaa ladkun perään. Eikä ota vastuuta mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksen ensisijainen tavoite on tuottaa voittoa ja nämäkin Ciscon keinot siten sallituja. Näin se vaan menee meilläkin. Ihmiset on vaan, niin typeriä, ettei ne parempaa vaadi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen ay on opettanut rakennusalan rikoksia tekemään Mottona että meille ei mahda kukaan mitään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä se asian ydin. Moraalikato, huijaus. Rahat pois ja nopeasti yhdistettynä veronkiertoon. Tätä Suomalainen yhteiskunta, yritysmaailma alkaa olla monelta osin.
Kaikista järettömintä on nykyisin erilaiset mm. rakennusalan mainokset jossa sinulle kuvien perusteella myydään asunto-osake etukäteen vaikka perustuksia ei ole valettu. Toki maksamalla maltaita saat näin vaikuttaa siihen haluatko harmaan vai ruskean laminaattilattian. Aivan hullua mennä maksamaan etukäteen tietämättä mitä saat ja milloin saat...
Mitkään ryhtiliikkeet tms. ei auta. Lainsäädäntö sellaiseksi että rakennustyömailla selkeästi on taho joka vastaa kokonaisuudesta. Jos homma ei toimi ja tehdään sutta ja sekundaa, sellaiset rangaistukset että ainakaan ei pysty uudella toiminimellä tms. aloittamaan toimintaansa uudelleen. Eli toisaaltaan paikallaan on myös ajatus elinikäisestä velkavankeudesta. Ei tarvitse sääliä mikäli omalla suunnitellulla toiminnalla sen aiheuttanut!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän päälle vielä ne kotitaloudet jotka yrittää teettää kaiken ilman kuittia ja itkevät sitten kun tulos oli kelvoton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokos se poliisi on saanut sen 28. heinäkuuta 1959 Tulilahden surma mysteerin selvitettyä? Entä Airiston Helmi keissin loppuun? Pestiinkö siellä rahaa lainkaan, vai tavallista lika pyykkiä pyykkikoneella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuo ole aivan normaalia suomalaista liiketoimintaa tänä päivänä. Onko jollakin yrityksellä vielä muunkinlaisia tavoitteita -ei sitä ainakaan kuluttaja mistään huomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nykyaikana vaan rahastetaan ja koitetaan nopeasti saada jotain tehtyä sinnepäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eikös tämä käy useimpiin muihinkin rakennusfirmoihin, nopeasti, halvalla ja huolimattomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkyttävä juttu kaikkine yksityiskohtineen, mutta miten rakentamisen valvonta on hoidossa?

Esim. eikö vesieristyksien tekoa valvota mitenkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valvontaa? Haiskahtaa byrokratialta, sitähän meillä Suomessa halutaan karsia (ja on karsittu) että saadaan sitä "tekemisen meininkiä" ilman että on ketään hengittämässä liikaa niskaan ja asettamassa turhia standardeja. Tämä ei siis koske pelkästään rakentamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusvalvonta kyllä kyttää ja kyykyttää omakotitalojen rakentajia, tavallisia Maija ja Matti Meikäläisiä. Nämä sutkiyritykset taas saavat puuhastella rauhassa omiaan. Rakennusvalvonnan aika menee miettiessä, onko Maijan ja Matin pihan aita oikeanlainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä taas on käynnissä ajojahti rehellistä yrittäjää kohtaan. Maksoikohan yritys liian vähän voitelurahaa vai meniko rahat väärille tyypeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimettömänä pysyvä entinen työntekijä kommentoi. Varsinainen luottotietolähde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image