Kotimaa

Ylen kan­na­tus­mit­taus: Kokoomuksen kannatus laskenut eniten ja pe­rus­suo­ma­lai­sil­la vahvin nousu

Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset lisäsivät eniten kannatustaan Ylen kuukausittaisessa kyselyssä. KUVA: Riku Hasari
Kotimaa 7.2.2019 7:17
Anna Leinonen

Yle on julkaissut tuoreet luvut eduskuntapuolueiden kannatuksesta. Suurin muutos kuukauden takaisiin lukemiin on tapahtunut kokoomuksen kohdalla. Sen kannatus on laskenut 2,3 prosenttia. Sitä kannattaa nyt 17,3 prosenttia.

Kolmen kärjessä ovat edelleen SDP, kokoomus ja keskusta. Myös SDP kannatus laski reilun prosenttiyksikön verran. Se on nyt 20,1 prosenttia. Keskustaa kannattaa 15,6 prosenttia vastaajista, mikä on puoli prosenttiyksikköä vähemmän kuin tammikuun mittauksessa.

Kannatustaan tammi–helmikuun välisenä aikana lisäsivät vihreät, perussuomalaiset, RKP ja siniset. Suurinta kannatuksennousu oli perussuomalaisilla, jota kannatti helmikuun kyselyssä 1,8 prosenttiyksikköä suurempi joukko kuin tammikuussa. Perussuomalaisten kannatus on tuoreessa mittauksessa 12 prosenttia.

Vihreitä kannatti 14,6 prosenttia, RKP:ta neljä ja sinisiä 1,4 prosenttia vastaajista.

Pienemmistä puolueista kannatustaan menettivät vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit. Vasemmistoliittoa kannattaa nyt 8,6 prosenttia ja kristillisdemokraatteja 3,6 prosenttia. Muita kuin edellä mainittuja puolueita kannattaa 2,7 prosenttia vastaajista.

Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämä kannatusmittaus tehtiin 14. tammikuuta – 5. helmikuuta. Vastaajia oli 1794.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Sipilä ja Orpo yhdessä Soinin kanssa hajoitti Perussuomalaiset nyt kansa näyttää hajoittavan nämä puolueet paljon pienemmiksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä saa mitä tilaa.
Koskee hallituspuolueita ja koskee äänestäjiä.
Nyt kannattaa miettiä mitä tilaa.
Haluaako nykyisen kaltaisen menon jatkuvan, vai pistetäänkö uutta matoa koukkuun.

Minulle oli viimeinen niitti nämä oulun tapaukset, mitä nyt paljastuu siellä täällä ympäri suomen maan.
Siksipä maahanmuuttokriittinen puolue saa ääneni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomuksen riippakiviä ovat vanhustenhoito, valinnanvapaus ja kaikki yltiöliberalistinen yksityistäminen. Suomen kokoinen kansa ei kestä moista, jos haluamme pysyä pohjoismaisena hyvinvointivaltiona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin kyselyssä on nähtävissä keskustan vajoaminen. Kannatus Vihreiden luokkaa . Näin käy kun unohdetaan äänestäjien asiat ja ajetaan miljonäärien etuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On liikuttavaa, että kun vaalit lähestyvät, niin millään puolueella ei ole minkäänlaisia julkilausuttuja haluja lähteä tasapainottamaan valtiontaloutta toimenpiteillä, jotka ovat riittäviä..............
 Tässä on se ongelma, että jos äänestäjäkunnalle pystytään uskottelemaan, että ei tarvitse mitään tasapainottamistoimia tehdä, niin poliitikkoihin ollaan pettyneitä, kun niitä joudutaan tekemään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehtivätkö "viralliset tahot" käynnistää vielä tehokkaan "vaaleihin vaikuttamisen". Halla-aho pitää kannattajineen nujertaa hinnalla millä hyvänsä. Ehkä jopa presidentin johdolla. Näin toimii demokratia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus putosi yli 2% edellisistä lukemista ,Vihreät kilpailee keskustalta kolmannen tilaa.Mielenkiintoiset vaalit tulee varmasti .Sen takaa ja näkyy lehdistön hermostuneesta puolueettomuudesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kansa tajuaa, kuinka huonosti kokoomus on hoitanut kaikkien muiden paitsi pörssiyhtiöiden asioita. Ehdottomasti oppositioon miettimään vanhustenhoitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti persut voittavat vaaleissa ja joutuvat ottamaan vastuun Suomen asioista. Sen jälkeen nähdään mahtavia takinkääntöjä, verbaaliakrobatiaa ja paluu arkeen eli kaikkea ei voi vastustaa vaan jotain pitää myös rakentaa ja päättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennusteen mukaan Perussuomalaisille olisi tulossa 3 lisäpaikkaa, nykyisen 17 kansanedustajan sijaan 20 paikkaa. Sinisille olisi tulossa murskatappio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrynen vie keskustan kannatuksesta vaaleissa 5%.Keskustan todellinen kannatus vaalien jälkeen n.10%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmen suurimman puolueen kannatus on kyselyssä vain 53 %, on kymmeniin vuosiin heikoin. Esim. SDP sai vuoden 1999 vaaleissa yli 28 %:n tuloksen.
Kokoomuksen kannatus on tuota luokkaa vaikka se mitä tekisi. Sen synnit menevät Keskustan piikkiin, jonka kannatus voi tuostakin laskea.

Olisikohan syytä miettiä yltiöpäisen markkinaliberalismin järkevyyttä, myös SDP:n ja Keskustan ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa huomata, ettei persujen kannatuksen kasvu ole poissa muiden puolueiden kannatuksesta, vaan siitä että "nukkkuvat" ovat alkaneet kertomaan mitä puoluetta kannattavat. Meillä noissa gallupeissa on ollut suuri määrä vastaajia, jotka eivät ole suostuneet kertomaan mitä puoluetta kannattavat. Ja tuossa porukassa on valtava määrä persujen kannattajia. Sieltä se Jytky taas löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on toivottavasti nyt tullut oivaltaneeksi, että äänestyskopissa voisi vaikuttaa, että miten maata johdetaan.
Siltä tämän gallupin pohjalta ainakin näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä yllätä Persujen kannatuksen nousu, liittyy näihin tapahtumiin esim.Oulussa.Mutta vaaleihin vielä pari kk ja silloin nähdään mikä on äänestäjien lopullinen tahto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, joka antaa äänensä vain mannaa ja hunajaa lupaaville on autuaasti unohtanut historiallisen tosiasian, jonka mukaan hyvään pyrkiminen vaatii verta, hikeä ja kyyneleitä (veri tässä ei tarkoita aseellista sotaa vaan kuvaannollista sotimista hyvien asioiden puolesta!).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

50
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
44
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
30
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
27
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
7
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
6
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
5
Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image