Kotimaa

Ylen gallup: Vihreät ohitti keskustan kan­na­tus­kak­ko­se­na, SDP:n suosio laskussa

Vihreät KUVA: Jonny Holmen
Kotimaa 17.8.2017 6:39 | Päivitetty 17.8.2017 15:31
STT

Vihreät on noussut kannatukseltaan Suomen toiseksi suosituimmaksi puolueeksi, ilmenee Ylen gallupista. Vihreiden kannatus on nyt kovempi kuin koskaan, 17,6 prosenttia. Nousua heinäkuuhun verrattuna on tullut 1,6 prosenttiyksikköä.

Kokoomus on yhä suosituin puolue 20,8 prosentin kannatuksella. Puolue on vahvistanut asemiaan heinäkuun mittaukseen verrattuna liki puoli prosenttiyksikköä.

Keskusta on kannatusmittauksen kolmonen 17,3 prosentin kannatuksella. Kohennusta kuukauden takaiseen on 0,6 prosenttiyksikköä.

Neljäntenä olevan SDP:n kannatus putosi enemmän kuin millään muulla puolueella, 2,6 prosenttiyksikköä. SDP:n kannatus on nyt 15,9 prosenttia.

Sekä Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset että puolueesta irronnut Uusi vaihtoehto vahvistivat kannatustaan. Perussuomalaiset nousi 0,7 prosenttiyksikköä 8,8 prosentin kannatukseen. Uusi vaihtoehto nousi liki prosenttiyksiköllä 1,6 prosentin kannatukseen.

Taloustutkimus haastatteli kyselyyn yli 1 900 ihmistä. Kyselyn virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

"Ihmiset tahtovat muutosta"

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan puolueen gallupmenestys on merkki siitä, että ihmiset tahtovat muutosta ja luottavat vihreiden esittämään tulevaisuusvaihtoehtoon.

Kasvaneen kannatuksen taustalla on Aallon mukaan pitkä, nöyrä ja ahkera työ, jonka myötä vihreät ovat saaneet viestinsä kirkastettua.

Aalto toivoo, että hallitus herkistyy gallupuutisten myötä kuuntelemaan, mitä vihreillä on sanottavanaan.

- Nyt budjettiriihessä haastamme hallitusta tekemään oikeudenmukaisen tulevaisuusbudjetin. Vihreiden viesti hallitukselle on, että jokainen euro on arvovalinta, Aalto kirjoittaa Facebookissa.

"Värikäs syksy tulossa"

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska arvioi, että Ylen kannatuskyselyn valossa politiikan syksystä näyttää tulevan "erittäin värikäs".

Ovaska kiinnittää huomiota oppositiopuolueiden keskenään erilaisiin kehityssuuntiin, kun vihreät ovat nousussa ja perinteiset vasemmistopuolueet SDP ja vasemmistoliitto puolestaan laskussa.

- Varmasti oppositiopuolueet ottavat mittaa hallituksesta, mutta luulen myös, että oppositiopuolueet joutuvat ottamaan entistä enemmän mittaa toisistaan profiloidakseen itseään, Ovaska arvioi.

Vihreiden nousua selittää Ovaskan mukaan taitava oppositiopolitikointi, jonka myötä puolue on kyennyt profiloitumaan esimerkiksi SDP:tä vahvemmin.

Ovaskan mukaan vihreiden menestys kasvattaa myös paineita puoluetta kohtaan.

- Heiltä tullaan entistä voimakkaammin vaatimaan perusteluita heidän esityksilleen ja selvyyttä siitä, mitä heidän esityksensä käytännössä tarkoittavat esimerkiksi tavallisen palkansaajan näkökulmasta, tulevatko esimerkiksi verot nousemaan, Ovaska sanoo.

Realisoituuko vihreiden kannatus?

Myös SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm arvioi, että syksyllä politiikassa tullaan käymään sähköistä keskustelua.

- Kyllä tämä pistää lisää pontta meihin, joilla ei ole lukemat sellaisessa kunnossa kuin itse haluaisimme, Rönnholm sanoo.

SDP:n galluplukemat eivät Rönnholmin mukaan näytä hyviltä, mutta yksittäisistä kyselytuloksista ei hänen mielestään pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

- Politiikka on kestävyyslaji, Rönnholm muistuttaa.

Vihreiden kasvaneisiin kannatuslukemiin on Rönnholmin mukaan vaikea sanoa yhtä yksittäistä syytä.

- Vihreät ovat onnistuneet realisoimaan latenttia, potentiaalista kannatustaan. Heillä on vaan aina ollut ongelmana se, että se ei realisoidu vaaleissa.

Punavihreää vai porvariyhteistyötä?

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei ole tyytyväinen puolueensa miinusmerkkiseen kannatuskehitykseen, mutta ei toisaalta ole suuresti huolissaan laskeneesta gallupkannatuksesta.

- Meidän kannatuksemme on sahannut gallupeissa, mutta pidempiaikainen trendi on näyttänyt vasemmistoliitolle hyvältä, Andersson sanoi STT:lle.

Vihreiden hyvä gallupmenestys ei Anderssonia suuresti yllättänyt.

- He ovat onnistuneet profiloitumaan keskipuolueena, joka vetoaa suureen joukkoon suomalaisia, Andersson arvioi.

- Iso kysymys nyt on se, mihin suuntaan vihreät haluavat profiloitua ja rakentaa poliittisia yhteistyökuvioita tulevaa hallituskokoonpanoa ajatellen, orientoituvatko he oikealle ja porvariyhteistyöhön vai näkisivätkö he mieluummin punavihreän yhteistyön pohjalta syntyvän hallituskokoonpanon.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (69)

Se mikä on vihreille tullut on onneksi pois vasemmistolta. Tapelkaa keskenään niin siitä se hyvä tulos tulee. Ihmetellä täytyy kuka kehtaa kannattaa Sinistä tulevaisuutta, mutta eihän heillä ole etessä kuin varma tuho ei siinä auta Elon uho.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh, jos vihreät pääsee valtaan... Se tietää vaikeita aikoja Suomen tulevaisuudelle. Kaupunkien yliopistoväki on siirtynyt virtuaalitodellisuuteen ja haavemaailmaan ideologioidensa myötä. Sääli että käytäntö ja maalaisjärki katoavat ihmisiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus on yhä suosituin puolue 20,8 prosentin kannatuksella. Puolue on vahvistanut asemiaan heinäkuun mittaukseen verrattuna liki puoli prosenttiyksikköä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän siellä keulilla on sekä varsinainen puolue (kok.) että sen puisto-osasto vihreät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitten kuljetaan polkupyöräkyytillä.Kaikki,työssäkäyvätkin,sataa tai paistaa. Ullakoilla vihreät asustaa. Yrityksillä vöitä kiristyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellisuudessa Vihreiden kannatus on noin 0,006 % kun tämän gallupin kyselyyn osallituneiden määrä 1900 suhteutetaan Suomen väkilukuun, 5,5 miljoonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se koulutuspolitiikka ja sosiaalipolitiikka, mitä nykyhallitus on ajanut, sataa suoraan vihreiden laariin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten vihreät aikovat purkaa kaikki nykyiset säästöohjelmat? Millä rahalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vihreät päsee valtaan loppuu asuminen Pohjois- Suomessa. Kaikenlainen tuottava teollisuus myös tehdään kannattamattomaksi. Yhtään hyvää ideaa tai aatetta ei puolueen puolesta ole koskaan tullut. Ihmettelen kannatuslukuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutaakin loppumaan siitä tulee paljon säästöjä valtiolle, nyt pohjoinen on vain turha kuluerä massamme.
Teollisuus pitää olla siellä, missä se on kannattavaa ja missä on ammattimaisia työntekijöitä, ei ole mitään järkeä rahdata satoja kilometrejä tavaraa Vuosaaren satamaan ja toisin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitko, että esim. Äänekosken biotehdas suljettaisiin eikä sellua "rahdattaisi" Vuosaareen. Tuhannet työntekijät "kortistoon"? Ja monet muut vastaavat työpaikat lopettaisiin. Täällä etelässä pesisitte toistenne selkiä, niinkö?
Maakunnissa ovat Suomen luonnonvarat: metsät, malmit ja matkailu. Ihmisiä tarvitaan, että nämä saadaan myös etelän ihmisten elättämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko ettei Kemijärvellä ollut sellu tehtaalla ammattihenkilöitä, kyllä oli. Ja juna kulki monia vuosia ongelmitta. Mutta kun porvarit tuli loppui sekin . On isompiakin maita kuin Suomi jossa kuljetetaan pitkiä matkoja rahtia. Kehoitan avartaan katsetta. Katse esim :Kiirunan siellä pelaa ja se on pohjoisessa. Eikä ole lopetettu. Ja on ammatti henkilöitä myös Suomesta siellä töissä. Kun Suomessa vaan lopetellaan kun ei osata johtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että rahdattaisiin sitten se malmi tai puutavara sinne eteläsuomeen... sehän se vasta järkevää oliskin, kun nyt tarvii kuljettaa vain lopputuote.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi se satama piti saada väkisin satojen miljoonien lisäkustannuksineen sinne Vuosaareen? Muualla olisi ollut jopa puolet halvempia satamapaikkoja parempien logististen yhteyksien päässä tarjolla mutta vihreät ja Helsinki yhteistoimin sen väkisin halusivat Helsinkiin. Ja muu Suomi maksoi järjettömät tie ja rautatietunnelit satamasta asutuksen läpi maanteille!!! Tämä on sitä ideologista päättämistä eikä järjen käyttöä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

varmaankin tarkoitat tuolla "kannattamattomaksi tekemisellä" sitä, että esim. luonnonvarojen hyödyntämisestäkin pitäisi maksaa paikalliselle väestölle. Yritystoiminnassa kannattavuus tarkoittaa omistajan voittojen maksimointia. Kepulainen politiikka on johtanut mm. siihen, että täällä sellutehtaan vieressä saa sellupuusta huonomman hinnan kuin Virossa, jossa ei ole yhtään sellutehdasta.Kepu ja MTK ovat aina olleet huolestuneita metsäteollisuuden kannattavuudesta ja pitäneet siitä huolta.Siksi kuitupuun hinta on 1980 luvun tasolla nimellisesti,reaalisesti alle puolet siitä. Eikä vanhakantaista energiaintensiivistä pääomavaltaista bulkkiteollisuutta kannata subventioilla pitää pystyssä, se kurjistaa ja velkaannuttaa yhteiskunnan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kyllä olen onnistunut asumaan täällä tähän asti ilman tukiaisia. Hyvä vaan jos sellaisista päästään eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (69)

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image