Kotimaa

Yle: Valtaosa kokoomuksen kan­san­edus­ta­jis­ta äänestämässä soten va­lin­nan­va­paus­la­kie­si­tyk­sen puolesta

Hallituksen odotetaan antavan sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskevan lakiesityksensä eduskunnalle tänään. Kuvituskuva. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 8.3.2018 0:47 | Päivitetty 8.3.2018 7:30
STT, Kaleva

Valtaosa kokoomuksen kansanedustajista seisoo tällä hetkellä sote-uudistuksen takana, kertoo Yle soittokierroksensa perusteella.

Yle kysyi kokoomuksen eduskuntaryhmän jäseniltä muun muassa aikovatko he tämänhetkisten tietojen valossa äänestää valinnanvapausesityksen puolesta. Yle tavoitteli 38:aa edustajaa ja tavoitti heistä 33.

Vastanneista 25 kertoi äänestävänsä esityksen puolesta. Osa vastaajista kertoi kantansa äänestyspäätösten suhteen olevan tässä vaiheessa vielä ehdollinen, koska viimeisintä hallituksen esitystä eduskunnalle ei kyselyn tekohetkellä ollut annettu.

Yle kysyi asiaa sen jälkeen, kun kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti viime viikolla, että hän äänestää uudistusta vastaan.

Hallitus antamassa lakiesityksensä tänään

Hallituksen odotetaan antavan sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskevan lakiesityksensä eduskunnalle tänään.

Hartaasti valmisteltuun ja poliittisesti kuumaan lakiesitykseen on viime viikkoina tehty tarkennuksia esimerkiksi vaikutusarvioiden osalta.

Lainsäädännön arviointineuvosto totesi lausunnossaan viime kuussa, ettei esitysluonnoksesta löytynyt vastausta siihen, saavutetaanko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita.

Lisäksi neuvosto peräsi esitykseen ainakin suuntaa antavaa arviota siitä, mitä hyötyjä valinnanvapausuudistuksesta olisi suhteessa siitä aiheutuviin kustannuksiin ja riskeihin.

Massiivisen sote- ja maakuntauudistuksen muut osat ovat jo eduskunnan käsiteltävinä.

Sote-palvelujen valinnanvapauden on määrä tulla voimaan vuoden 2021 alusta.

Sipilä ja Orpo vedonneet uudistuksen puolesta

Valinnanvapauslain viimeistelyn edetessä myös poliittinen keskustelu sote- ja maakuntauudistuksen ympärillä on jälleen käynyt kiihkeäksi myös hallituspuolueiden sisällä.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori yltyi tiistaina jopa povaamaan, että uudistus kaatuu kevään aikana eikä maakuntavaaleja koskaan pidetäkään.

Sekä kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo että pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ovat viime päivinä paimentaneet hallituspuolueiden edustajia ruotuun sanoen, että uudistus tarvitaan ja se pitää tehdä nyt.

Valinnanvapaus rakentuu kolmesta palikasta

Hallituksen kaavailema valinnanvapaus rakentuu käytännössä kolmesta palikasta: sote-keskuksen valinnasta, asiakassetelistä ja henkilökohtaisesta budjetista.

Asiakas voi valita yksityisen tai julkisen sote-keskuksen ja hammashoitolan, jonka asiakkaaksi listautuu.

Sote-keskus tarjoaa yleislääkärin ja tiettyjen erikoislääkäreiden vastaanottoja, terveysneuvontaa ja sosiaalityöntekijän ohjausta ja neuvontaa.

Asiakassetelillä voi valita haluamansa palveluntuottajan maakunnan arvioitua ensin, mitä palveluita asiakas tarvitsee. Maakunnan pitää tarjota seteli esimerkiksi monissa vanhusten ja vammaisten palveluissa sekä kuntoutuksessa. Erikoissairaanhoidossa seteliä pitää tarjota, jos potilas ei pääse maakunnan tarjoamaan erikoissairaanhoitoon hoitotakuun määräajassa.

Henkilökohtainen budjetti koskee paljon palveluita tarvitsevia kuten ikääntyneitä tai vammaisia, joille laaditaan erillinen asiakassuunnitelma.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Niinpä niin. Surkuhupaisinta on että vuosikausien jappasun jälkeen aletaan puhua, että kiireessä tulee sutta ja sekundaa. Kyllähän meidän eduskunta on täysin sekaisin ja edesvastuuton. MIstään asiasta ei pystytä sopimaan.

Kaikki tavoittelevat ensisijaisesti omaa etuaan sitten tulee puolueen etu ja muuta ei tulekaan. Valtakunnan tai kansalaisten edusta viis veisataan. Riitapukareita on niin vasemmalla kuin oikealla. Konsensusta ei enää yritetäkään. Puuttuu ne "vanhat valtiomiehet", jotka ottivat lujastikin yhteen, mutta kuitenkin pääsivät maaliin.

On täyttä utopiaa, että mikään muukaan hallitus saisi näin isoa muutosta läpi. Hanttiinpanijoita on enemmän kuin riittävästi ja asiantuntijoita löytyy aina puolesta ja vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kansa todellakin tätä sote-uudistusta vastaan? Minulla ei ainakaan ole tarpeeksi tietoa koko uudistuksesta, että pystyisin mielipidettäni muodostamaan. Sote-uudistustahan ei ole saatu maaliin, vaikka on yritetty jos minkäkinlaisella kokoonpanolla saada se tehtyä. Pitäisikö kaikki jättää entiselleen vai tehdä nyt tämä uudistustus. Sitähän voi sitten korjailla samalla tavalla kuin muitakin lakeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin keskusta kuin kokoomuskin patistavat edustajiaan ryhmittymään tämä asiantuntuijain hylkimän sote-suunnitelman taakse. Ei todellakaan siksi, että puolueita huolestuttaisi sosiaali- jaterveyspalvelut, vaan huoli on puolueiden omien tavotteiden saavuttamisesta. Keskusta himoitsee maakuntahimmeliään ja Orpo miljardeja yksityisille firmoille verovaroin kustannettavista terveyspalveluista. Kansalaiset voivat lopultakin nähdä puolueiden todelliset tavoitteet tässä sote-sekamelskassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kansanedustajat uskalla äänestää eduskuntaryhmän päätöksen vastaisesti, sillä siitä seuraa sanktioita puolueessa, eli nämä "kansanedustajat" ovat vain muutaman ryhmän kellokkaan asialla olevia lampaita, ei kansan etua ajavi edustajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kyse on politiikoista niin eipä ole luottamista ennen kuin äänestys on käyty. Tässä käydään jo nyt eduskunta vaaleja eli riittää varmasti kansanedustajilla mietittävää haluaako äänestää jotain toimimatonta ja kalliiksi käyvää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TOIVOTTAVASTI HARKIMOLLA JA LEPOMÄELLÄ ON ENEMMÄN "MUNAA "KUIN MUULLA PORUKALLA..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surkuhupaista sinänsä sillä luulen, että eriäviä mielipiteitä esittävillä kokoomuslaisilla omanedun tavoittelua eli jätetään ns. takaportti tulevia eduskuntavaaleja varten.
Näin halutaan varmistaa eduskuntapaikan säilyminen edelleen, kun näennäisesti ja myötäillen kansaa ollaan eri mieltä, mutta todellisuudessa alistutaan ns. ryhmäkuriin, johon vedoten voidaan myös kuitata oma myönteinen äänestys eli kaikki voittaa, eikö vain?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin, ja miksi siellä on niin paljon selkärangattomia käskystä nappia painavia, jos kerta puoluekuri estää oman vakaumuksen mukaisen äänestyskäyttäytymisen. Eihän siellä tarvitse tuon mukaan muita kuin puoluejohtajat.
Muistakaa hyvät äänestäjät kun vaalit tulevat ja vaalien Valheet alkavat sinkoilla, ne tosissaan ovat valhetta valhetta vain, kun se äänestys siellä eduskunnassa sitten koittaa, nappia painellaan niinkuin Isot Herrat käskee, ei niinkuin VaaliValheissa iiisoolla äänellä luvattiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image