Kotimaa

Yle: Suomen ilmavoimia kiellettiin pommittamasta kaupunkeja talvisodassa

Kotimaa 24.4.2015 8:17 | Päivitetty 24.4.2015 9:35
STT, Kaleva

Suomen ilmavoimia kiellettiin talvisodan aikana pommittamasta Neuvostoliiton kaupunkeja, kertoo Yle. Uudet tiedot käyvät ilmi sodanaikaisista asiakirjoista, joita on tutkinut harrastajahistorioitsija Seppo Jyrkinen.

Asiakirjojen mukaan Ilmavoimien ainoan pommitusrykmentin komentaja antoi pian talvisodan alkamisen jälkeen käskyn, jossa hän kielsi kaupunkien pommittamisen. Jyrkisen mukaan sama linja piti pääpiirteittäin myös jatkosodassa, vaikka käskyä lievennettiin jatkosodan alussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Komentaja näyttää olleen tietoinen hyvistä sodankäyntistrategioista!

Siviilien pommitusten sotilaalliset vaikutukset ovat mitättömät, mutta ne saavat aikaiseksi vihaa ja kostomielialaa, jotka venyttävät sodan kestoa. Tutkijat ovat löytäneet ilmiön 1930-luvulla, ja se on havaittu (lähes) kaikissa sodissa joissa on siviileihin kohdistettuja iskuja.

Talvi- ja jatkosodissa Puna-armeijan taistelutahto ei ollut kovin kummoinen, ja osasyynä oli juuri se että sodalle ei nähty syytä, eikä suomalaisia nähty uhkana. Jos suomalaiset olisivat iskeneet laajasti siviilejä vastaan, taistelumoraali olisi voinut olla aivan toisenlainen.

Tällaisten päätösten jälkiä voi nykypäivänäkin nähdä siinä, että venäläisten mielikuva suomalaisista on hyvin positiivinen, mutta suomalaisilla on yhä epäluuloja venäläisiä kohtaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siviilien asuntoalueiden pommituksista ei ole ollut missään sodassa vastaavaa hyötyä kellekään. Brittien harrastama kaupunkien palopommittaminen oli vain kostoa, jenkeillä Vietnamista alkaen sotateollisen kompleksin harjoittamaa veronmaksajien kuppausta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

millähän ihmeellä se Suomi olisi niitä kaupunkeja edes pommitellut? Pudottamalla hiekalla täytettyjä saappaita lentokoneesta? Olettaen, että jokin niistä olisi edes päässyt perille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ilmavoimat säilyivät ehjänä takaisin, eli molemmat uudemmat koneet. Ironista kyllä, kun Ruotsi antoi omat "Ilmavaivansa" avuksi suomelle, vaikka vanhoja olivatkin, niin lehdistökin vasta silloin kiinnitti huomiota asiaan, Ruotsissa. Sotakoneet olivat kalliita jo silloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvaa hyvin länsimaisen demokratian ja itäisen diktatuurin eroja. Jeltsin halusi antaa kansalle demokratian, jonka Putin on onnistunut tuhoamaan. Neuvostolehdet iloitsevat Sipilän myötä Suomen suuntautuvan nyt itään. Ei taida insinööriltä onnistua Suomen kansan kokoaminn yhteisten tavoitteiden taakse...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin inttiaikana (III/71)polttamassa Upseerin valvonnassa vanhoja asiakirjoja,Niistä sai kyllä ihan eri kuvan,mitä ehdin vilkuilemaan kun silmä vältti.Lentäjiä tuomittiin sotaoikeudessa mm. ,kun eivät uskaltaneet mennä kohteen päälle voimakkaan Sulkutulen takia!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisilla NATO-intoilijoilla tulee olemaan tiukka paikka tulevissa operaatioissaan, mikäli saavat liitettyä Suomen NATO,on. Kaupunkien ja siviilikohteitten pommittaminen on kuulunut angloamerikkalaisen ja NATO,n sodankäynnin normaali käytäntöihin. Jopa yksityiskotien ja perhetapahtumien pommitukset ovat olleet yleisiä jo Jugoslavian sodasta lähtien. Erityistä huomiota on kiinnittänyt kristittyjen kirkkojen ja rukoushuoneitten tietoinen tuhoaminen. Tavoitteena on totaalinen tuho, kuten Irakin sodan aikana suorutettu " FALLUJA-kaupungin" holokausti on osoittanut. (eihän sitä enää kukaan muista).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi hauska kuulla myös se, miksi tällainen ohje annettiin. Syitähän voi olla monia. Ei ollut kapasiteettia ja sekin vähä mitä oli, kannatti käyttää vihollisen siviiliväestön sijasta sotavoimia vastaan.

Toinen syy saattoi olla se, että jo tuolloin tiedettiin, että oman maan väestö oli Neuvostoliiton johtajille pelkkää raaka-ainetta, jota saattoi kuluttaa samoin kuin bensiiniä. Siviiliväestön laajamittaisillakaan terroripommituksilla ei siis olisi ollut juuri mitään vaikutusta.

Jälkimmäinen selitysmahdollisuus on sellainen juttu, joka kannattaa pitää mielessä nytkin, kun yritetään arvioida sitä, millaiset sotilaalliset pelotteet riittävät pitämään maamme itsenäisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan pudottaneet venäläiset lentäjät saivat kunniaa ja prenikoita. Suomessa moiset olisi pantu viralta. Kuvaa naapurin moraalia hyvin yhtenä esimerkkinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

halolla heittäneet kun pommeja eikä oikein muutakaan tavaraa ollut liiemmälti ukko kertoi että jos ois ollu aseita ja ammuksia niin heittämällä ois oltu uralilla mutta kun ei ollu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siviilien pommittamisella olisi ollut mitään merkitystä Neuvostoliittoa vastaan, varsinkaan Suomen vähäisillä resursseilla. Stalin ei piitannut pätkääkään omien kansalaistensa hengestä, muutoin kuin työvoimana pelloilla ja tehtaissa, mutta nämä olivat helposti korvattavissa. Ihmishenki oli pelkkää tilastotietoa itänaapurissa. Valitettavasti suunta alkaa hiljalleen kallistua takaisin tähän toivottomuuteen Putinin yksinvallan alla. Häntä ei kiinnosta kansan hyvinvoinnin heikentyminen Ukrainan valloituksen aiheuttamien talouspakotteiden seurauksena. Silläkään ei ole väliä, että valtion kassa imetään kuiviin armeijan paisuttamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VAIN JA AINUASTAAN suomalainen voi olla nuin tyhymä että antaa tommosia käskyjä! Siksi me hävitään aina kaikki sodat. Kannattaako lähtä sotaan ollenkaan jos ei saa vihollista pistää paskaks? Ainut maa tällä planeetalla joka on nuin tyhymä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säästeliästä, jos on vähän paukkuja ne kannattaa tuhlata sotilaskohteisiin ja onhan se humaaniakin, mutta se ei välttämättä ollut pätarkoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tainnut olla edes kapasiteetia kaupunkien pommittamiseen, koneita tarvittiin muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivilikohteiden pommittaminen ja muu siviliyhteiskuntaan kohdistuva terroritaktiikka on hyödytöntä sellaistaista vihollista vastaan, jonka päävihollinen on oma kansalaisyhteiskunta...eikä tietenkään suomalaisten etua palvellut mitenkään olla tuolla tavoin Kremlin liittolainen...omien sivilikohteiden pommittamisen voi hyvin jättää Kremlille, jolla on perinteisesti taipumusta false flag-operaatioihin nyt myös Ukrainassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image