Kotimaa

Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puo­lus­tus­mi­nis­te­ri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puo­lus­te­taan­ko koko maata"

Suomen ilmavoimien Hornet koeampumassa ilmavoimien asearsenaaliin kuuluvaa JASSM-risteilyohjusta Yhdysvalloissa. Arkistokuva. KUVA: Puolustusvoimat
Kotimaa 19.1.2019 14:08
STT, Kaleva

Neljä eduskuntapuoluetta olisi valmis siihen, että Hornetit korvaavia uusia hävittäjiä hankittaisiinkin vähemmän kuin kaavaillut 64 kappaletta.

Horneteja ostettiin taannoin sama määrä eli 64 konetta aikoinaan. Kyse olisi siis ilmavoimien kalustomäärän supistamisesta.

Asia selviää Ylen tekemästä kyselystä eduskuntavaaleihin valmistautuvien puolueiden puheenjohtajille.

Puolueista SDP, vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset ovat sitä mieltä, että Suomeen voitaisiin hankkia aiottua vähemmän hävittäjiä.

Esimerkiksi suurin oppositiopuolue SDP katsoo, ettei uusien hävittäjien määrä ole "kiveen hakattu". Puolueen mukaan uskottava ilmapuolustus on turvattava ja hävittäjähankinnassa pyritään nimenomaan tiettyyn suorituskykyyn.

–  Kyse ei ole vain koneiden määrästä, vaan kokonaisratkaisusta. Hankittavien koneiden määrä ei voi olla vielä kiveen hakattu, vaan määrä päätetään, kun tarjouspyyntöihin saadut vastaukset on asianmukaisesti käsitelty ja eri vaihtoehdot kartoitettu, varapuheenjohtaja Sanna Marin kirjoitti Ylelle.

Marin antoi SDP:n vastaukset puheenjohtaja Antti Rinteen sijasta, koska Rinne on sairauslomalla.

Niinistö nostaisi hävittäjien määrän sataan

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoi Ylen Ykkösaamussa yllättyneensä siitä, että punavihreän opposition lisäksi hävittäjähankintojen vähentämiseen olisi valmiutta myös perussuomalaisissa. Niinistö mukaan hävittäjien määrässä on kyse koko maan puolustamisesta.

–  Tässä on kyse siitä, halutaanko koko maata puolustaa. Jos alamme tinkimään 64 hävittäjästä, silloin meidän täytyy määritellä alue, jota puolustamme. Mielestäni se on vastuutonta politiikkaa, Niinistö sanoi.

Hän perusteli näkemystään Suomen käyttämällä neljän koneen parvitaktiikalla ja sillä, että noin kolmannes koneista on jatkuvasti vuorollaan huollossa.

Niinistö olisi valmis nostamaan hävittäjien määrän sataan. Hänen mukaansa tosin jo pelkkä infrastruktuurin, hallien ja huollon järjestäminen kyseiselle konemäärälle vaatisi huomattavaa lisärahoitusta. Sata hävittäjää riittäisi Niinistön mukaan koko maan jatkuvaan puolustamiseen.

Alustavien tarjousten määräaika kuun lopussa

Hävittäjien määrästä pitävät tiukasti kiinni hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja siniset sekä oppositiopuolueista kristillisdemokraatit ja RKP.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo viittaavat eduskunnan hyväksymään puolustusselontekoon, jonka mukaan Hornet-kalusto on korvattava täysimääräisesti.

–  Ennaltaehkäisevän puolustuskyvyn ylläpitäminen, ilmavalvonta ja ilmapuolustus koko Suomen laajalla alueella edellyttävät vähintään nykyistä määrää, 64 hävittäjää, Sipilä perusteli.

Suomen nykyiset hävittäjät eli Hornetit poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä. Ehdolla Hornetien seuraajiksi ovat amerikkalaiset F-35A ja F/A-18 Super Hornet, ruotsalainen Saab Gripen E, ranskalainen Dassault Rafale ja yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon. Hävittäjähankkeen alustavien tarjousten määräaika on kuun lopussa.

Hävittäjien hankintahinnaksi on arvioitu 7–10 miljardia euroa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (175)

Poliittisista syistä johtuen maailman parhaat sotakoneet eivät ole suomalaisten hankintalistoilla ehdolla. Sellaista politiikka on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella on ainoastaan kyky viivyttää vihollisen etenemistä mikäli tilanne itänaapurin kanssa ajautuisi äärimmilleen. Sillä ei ole suurta merkitystä onko meillä 64 vai 200 torjuntahävittäjää. Niillä kun ei estetä laajalta-alueelta tulevaa maahyökkäystä. Niillä tehdään vain täsmäiskuja tiettyihin kohteisiin ja hidastetaan hieman vääjäämätöntä lopputulosta. Jalkaväki ja tehokas maasta käsin laukaistava ilmatorjunta on ainoa keino estää maahan tunkeutuminen.

Sodan voittaakseen Suomi tarvitsee vahvan liittolaisen. Yksinään se ei kykene kuin muutaman viikon viivytystaisteluun ja tämän jälkeen suurimmat kaupungit on menetetty. Ruotsista ei ole paljoa apua tässä tilanteessa. Tueksi tarvitaan usean suuren EU maan voima tai Yhdysvallat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ottaa tänä vuonna käyttöön uuden Avantgard-ohjusjärjestelmän. Kun Suomi saa uudet kalliit hävittäjänsä muutaman vuoden kuluttua ne ovat jo vanhentuneet puolustus ja hyökkäys aseina. Tätä uutta ohjusjärjestelmän tekniikkaa hyödyntäen naapurimme voi jatkokehittää moniin muihinkin omiin aseisiinsa. Näiden ohjuksien nopeus, tarkkuus ja kantama ovat sellaisia ettei niitä pystytä mitenkään estämään täällä Suomessa. Hyökkäystilanteessa Suomi ei kerkeäisi saada edes ensimmäistä hävittäjäänsä kentältä taivaalle kun kentät, koneineen olisi tuhottu. Siinä olisi meidän 10+ miljardin sijoituksemme kokonaiskuva kun puhutaan realistisesti. Nämä hävittäjäkauppaan osallistuneet olisivat tietysti jo asumassa ulkomaisissa kartanoissaan vailla huolen häivää Suomen tilanteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun hyökkääjä pistää ohjukset putkeen, ei siinä auta tuhatkaan hävittäjää. Höpötys pois ja auttakaa kansaa arkiasioissa, kuten sairaudenhoidossa, lastenhoidossa, työttömyyden torjunnassa yms. tärkeissä asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demari Jutta Urpilainen, "hei me tienataan tällä" ajattelee sotateollisuuden aivoilla. Valtavasti globalismin IMF-velkaa kansan takaisinmaksettavaksi. Jutan tienauskaveri Jyrki Katainen livahti pois päivänvalosta taustalle antamaan verhontakaisia ohjeita menettelytavoista. Sotateollisuus, military-industrial-complex, tarvitsee sotia ja taisteluita, jotta asetuotanto pysyisi vauhdissa. Korpporaatiopankkien "fractional-banking huijaus" on selvinnyt jo useimmille tietoisille ihmisille, ja dollarin ahdinko alkaa vaikuttamaan maailmantalouteen. BRICKS-maat käyvät jo kauppaa omilla valuutoillaan, ja Kiina on selättänyt USA,n talouden. Unohtakaa Kokoomus, Kepu ja Demarit, vanhat viinit ovat muuttuneet etikaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ole varaa järjettömään asejärjestelmien ylläpitämisen jos haluamme että Suomesta tule ääriliikkeiden peruskuvavaltioa.On kamalaa kuinka Suomen valtion velka lisääntyy sekunti sekunnilta koko ajan vain enemmän ja enemmän tunnissa 600000 ekua. Myös minun osuuteni 20000 tuhatta tästä valtion velasta on paljon suurempi mitä olisin koskaan voinut kuvitella. Tälläinen meno ei pitkään voi jatkua. Tekstissä sanotaan, että "Hallitus ja oppositio kuvittelevat, että sinä haluat kaiken tässä ja nyt, etkä välitä huomisesta. Tämä on väärin. Emme me suomalaiset halua, että valtio velkaantuu vain sen vuoksi, että hallitus ja oppositio ajattelee meidän haluavan kaiken mahdollisen ja halvalla. Tottakai välitämme huomisesta. Velat koskevat koko Suomen valtiota niin myös koko kansaa. Tottakai haluaisimme kaiken,Hornetit,raketiheittimet,laivaston.panssarvaunuja Puolusvoimat ilmaiseksi tai mahdollisimman halvalla, mutta on tärkeää ajatella asioita laajemmin.Suomi on kuilunpartaalla elikkä kaltevallapinnalla jokaisen ymmärrettävä tämä emme huutokauppaa määristä,kun meillä ole varaa.Vähemmälläkin mölyllä voimme pitää yllä kriisvalmiutta.Puskin Itä-rajalta....Hyvää ötyä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei meillä ole varaa järjettömyyteen 7-10 mrd asehankintoihin.Liisamme Ruotsista 30 konetta Saab JAS 39 Gripen kustanukset 30 vuoden aikana 1.2-3.8 miljardiin emme voi maksattaa seuraavalle sukupolville velkakelloa joka tikittää 600 miljoona tunnissa Suomi kuntoon Valtiovelka ja kestävyysvaje tasapainoon.
Budjettitalouden määrärahat hallinnonaloittain, mrd. euroa 2019
Eduskunta, Tasavallan presidentti ja Valtioneuvosto 0,4 mrd
Ulkoasiainministeriö 1,1
Oikeusministeriö 1,0
Sisäministeriö 1,5
Puolustusministeriö 3,1
Valtiovarainministeriö 17,5
Opetus- ja kulttuuriministeriö 6,4
Maa- ja metsätalousministeriö 2,6
Liikenne- ja viestintäministeriö 2,9
Työ- ja elinkeinoministeriö 2,5
Sosiaali- ja terveysministeriö 15,0
Ympäristöministeriö 0,2
Valtionvelan korot 1,2
Budjettitalouden menot yhteensä, mrd. euroa 55,3
Budjettitalouden menot yhteensä, % BKT:sta22,8%
"EI MEILLÄ OLE VARAA"TÄMÄ TOTUUS MAASTA NIMELTÄÄN SUOMI.Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä rahat valtiontalous saatavat tasapainoon ja kestävyysvaje .Pitää kuutioida mielessä Suomessa kansakunnan hätähuuto joka ilmenee ääriliikkeiden kasvuna.Hävittäjä hanke oluisi katasrofi eläkeläisille,lapsiperheille ja vähätuloisille emme voi elää kirves tyynyn alla.Iltalukemista Budjettitalouden määrärahat hallinnonaloittain, mrd. euroa 2019
Eduskunta, Tasavallan presidentti ja Valtioneuvosto 0,4 mrd
Ulkoasiainministeriö 1,1
Oikeusministeriö 1,0
Sisäministeriö 1,5
Puolustusministeriö 3,1
Valtiovarainministeriö 17,5
Opetus- ja kulttuuriministeriö 6,4
Maa- ja metsätalousministeriö 2,6
Liikenne- ja viestintäministeriö 2,9
Työ- ja elinkeinoministeriö 2,5
Sosiaali- ja terveysministeriö 15,0
Ympäristöministeriö 0,2
Valtionvelan korot 1,2
Budjettitalouden menot yhteensä, mrd. euroa 55,3
Budjettitalouden menot yhteensä, % BKT:sta22.8
Käytössämme Douglas F/A-18 Hornet on yhdysvaltalaisen McDonnell Douglasin (nykyään Boeing) valmistama kaksimoottorinen jokasään laivastohävittäjä ja rynnäkkökone maksoi maltaita joudumme ostamaan velkarahalla 1990-luvulla ja pankkikriisin joka heijastuma tänne 2019-luvulle olemme velkaantuneet jo'109 mrd ei meillä ole varaa vaikka Hornetit päivitettiin AGM-158 JASSM ohjuksilla(ristelyohjukset maltaita jotka vanhenee ajan saatossa)myös käytössä Amerikkalainen raketinheitin M270 MLRS jonka kanta 300 km epäsuoraa tulta joka GPS järjestelmä ohjaus maksoivat satojamiljoonia joiden gps-häirinnän vuoksi melkein käyttökelvottomia.Olemme 1990-luvulta tänne 2019-luvulle yli 30 miljardia verorahoja Puolustuksen ylläpitämiseen ja tilanne Ei ole muuttunut lähialueilla ydinasearsenaali Pohjoisen-laivastossa ja tuomiopäivän ase 200 km rajastamme.Jäitä hattuun ja populistiseet jouko hysteriä luominen Puolusvoimilta vähemmälläkin mölyllä pystytään ylläpitämään kriisivalmiutta.Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on keksitty terveydenhoidon hoitotakuu koska rahat eivät riitä kaikkien ihmisten terveydenhoidon järjestämiseen. Hoitotakuu mahdollistaa kuukausien pituiset jonot jolloin osa sairastuneista ei saa kuukausiin terveydenhoitoa. Koko järjestelmä on epäinhimillinen ja nöyryyttävä.

Suomessa terveydenhoito ja hävittäjät maksetaan samasta kassasta joten ihmisten pitäisi ymmärtää mikä on tärkeintä, eli pitäisi kyetä priorisoimaan mihin verovaroja käytetään. Suomi on siinä tilanteessa että rahat eivät riitä kaikkeen.

Hävittäjien kannalla olevat kansalaiset voivat äänestää poliitikkoja jotka kannattavat hävittäjien hankintaa. Muut voivat äänestää poliitiikkoja jotka haluavat lisätä terveydenhoitoa ja muita tärkeämpiä menoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vastakkainasettelua turvallisuuteen satsauksen ja muun hyvinvointiyhteiskunnan toimintojen välille.
Pitää olla ensisijaisesti se turvallinen maa
josta voidaan huolehtia, niinkuin on tehty
näiden 64 hornettien aikakaudella vaihtelevalla menestyksellä.
Nykyhallituksen aikana on onnistuttu
talouden työllisyyden osalta palauttamaan
maa terveelle pohjalle jolloin niitä kaivattuja
pelimerkkejä saadaan sosiaali ja terveyspalveluidenkin kuntoon laittoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastakkainasettelu ei poistu mihinkään vaikka asiaa ajattelisi miten ideologisesti tahansa. Suomella on tasan yksi rahakirstu (verotus) josta maksetaan sotamenot ja muut kaikki muut menot. Suomella ei ole rajattomasti verorahaa saatavilla joten verojen jakamisessa täytyy tehdä kompromisseja.

Vaikka Suomen talous on parantunut niin vero ja velka ongelma ei poistu mihinkään seuraavan 20 vuoden aikana. Mikäli seuraavat hallitukset eivät sössi taloutta niin velkaantuminen ehkä loppuu 2022-2025. Tämän jälkeen on vielä 120-150 miljardin velka maksettavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä nämä sotaintoilijat ovat kovasti äänessä, mutta ei se ole ihme, kun tämänkin aviisin valvojat poistavat kaikki kommentit, jotka esittäisivät kansalaisille elämistä sovussa toistensa kanssa! Vain ärhäkkät ja tappajakoneita puolustavat ja toisia tappamaan agressiivisesti esittävät kommentit julkaistaa!
Olisiko mitä, jos näilläkin palstoilla annettaisiin KAIKKIEN kansalaisten äänen näkyä, ja keskusteltaisiin rauhassa asiat selviksi, sillä vain puhumalla asiat selviää! Ja pidetään kaikkia ihmisiä ainakin samanarvoisina kuin mitä me itse olemme! RAUHAA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika huvittavia perusteluita joiltakin kommentoijilta kuultu miksi maata ei kannata puolustaa. Kyllähän se vaan on nähty miten maat joilla ei ole
puolustus kunnossa joutuvat helpoimmin sotilaallisen selkkausen kohteeksi ja kärsijäksi.

Meillä neljä puoluetta on puolensa valinnut ja tämä on meidän hyvä muistaa jotka haluamme pitää maan turvallisuutilanteen normaalilla vaakaalla pohjalla. Suomella on asiallinen puolustusministeri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietääkseni kukaan ei ole esittänyt että maan puolustaminen lopettaisiin kokonaan. Sensijaan on esitetty kritiikkiä miten paljon Suomen tulisi käyttää rahaa puolustusmenoihin.

Suomessa käytetään 2,5-3,5% BKT:sta maan puolustamiseen, sisältää myös asevelvollisuuden piilokulut. Naton laskutavalla noin 2%. Laski miten tahansa niin maan puolustamiseen käytetään useampi miljardi. Hävittäjien hankinta on niin suuri hankita että se kasvattaa entisestään suuria puolustusmenoja.

Puolustusvoimat voisivat hankkia hävittäjät mutta sitä ei tulisi rahoittaa valtion budjettia kasvattamalla vaan puolustusbudjetin määrärahoilla. Puolustusbudjetin koko taas rajoitettaisiin esimerkiksi 1,1%:iin bkt:sta tai 4%:iin valtion budjetista.

Muutenkin aika epämääräistä että poliiitikot voivat tuosta vaan keksiä että valtio maksaa 10 miljardin hävittäjät. Mistä ihmeestä poliiitikot löytävät miljardit kun rahaa ei riitä edes peruselämisen palveluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolustusministeri on oikealla asialla. Mielestäni hävittäjämäärän pitäisi kuitenkin olla lähempänä 200:aa kuin 100:aa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä vastaan meidän pitää puolustautua, ehkä Venäjää. Sallikaa mun nauraa, Venäjää vastaan. Siihen ei riitä edes viisisataa hävittäjää. Ne tulee ja kävelee meidän ylitse muutamassa tunnissa.
Miettikää nyt vähän. Mutta toisaalta, jos Ruotsi sattuu himoitsemaan meidän maatamme, no annetaan sen asian olla....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme puolustaudu ketään vastaan, vaan vain ja ainoastaan rakennamme oman puolustuksemme sellaiseksi, että se on hyväksyttävällä tasolla myös naapurien kannalta katsottuna. Silloin olemme tasapainossa tällä alueella.

Me emme ole hyökkäämässä mihinkään. Me emme osta hävittäjiä ensisijaisesti sotaa varten, vaan ostamme ne rauhan ajan puolustuskyvyn osoittamista varten. Tämä suorituskyky tarkoittaa ilmavalvontaa ja hävittäjä torjuntaa. Tämä on hyvä muistaa, kun arvioidaan hävittäjien kappalemääriä. Vain muutamalla suurvallalla maailmassa on sellainen määrä hävittäjiä, että ne riittävät kokonaisvaltaiseen sotaan. Pelkkää sotaa ajatellen tärkeintä Suomelle on, että hankittu kalusto on yhteensopiva meidän kumppaneiden kanssa. Silloin tukea voidaan tarvittaessa hyödyntää täysimääräisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (175)

Uutisvirta

18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
13:59
Suuri määrä jäähdytysnestettä valui ympäristöön Kemin junarata-alueella
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
17
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image