Kotimaa

Yle: Maan­vil­je­li­jät painivat maksu- ja uu­pu­muson­gel­mien kanssa – osa tarvitsee nopeaa psyykkistä apua

Nykyisin velkojen syynä on tuotannon kannattamattomuus. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 27.2.2017 12:38
Kaleva

Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen hankkeessa on paljastunut maatilojen ahdinkojen syvyys, Yle kertoo.

Välitä viljelijästä -projekti käynnistyi vuoden alussa. Ympäri maata on tähän mennessä löytynyt jo yli sata pahoista maksu- ja uupumusongelmista kärsivää viljelijää, jotka ovat saaneet apua muun muassa talousneuvonnasta ja terapiasta.

Osan kiireellinen psyykkisen avun tarve tuli hankkeen vetäjille yllätyksenä.

– Tilakäynneillä löytyi muutamia viljelijöitä, jotka ohjattiin heti terapiaan. Monilla unettomuus ja uupumus olivat jatkuneet pitkään. Pöydällä oli pino avaamattomia laskuja, lainat olivat maksamatta tai parisuhde kriisissä. Töitä oli liikaa, talous heikoilla, eikä mihinkään jaksettu tarttua, sanoo projektin vetäjä Pirjo Ristola.

ProAgria Keski-Pohjanmaan talousneuvoja Juha Nivalan mukaan tilanne on monin tavoin pahempi kuin 1990-luvun lamassa.

– Vaikka viljelijä maksaa lainanlyhennykset, saattaa laskuja olla rästissä edelleen satojen tuhansien eurojen edestä. 90-luvulla viljelijät velkaantuivat ylisuurien investointien ja rohkean luototuksen takia, nyt velkojen syynä on tuotannon kannattamattomuus, Nivala sanoo.

Maanvlijelijöiden vaikeuksien taustalla on monia syitä. Viime vuonna viljelijöiden tilipussi jäi aikaisempaakin laihemmaksi, sanotaan Luonnonvarakeskuksesta. Maatalousyrittäjän oma palkka oli keskimäärin 14 000 euroa tuet mukaanlukien. Viljatilalla tulot voivat jäädä 3 000 euroon ja heikoimmillaan käteen ei jää mitään.

Lisäksi viljelijöiden tukiverkko on harventunut samaa tahtia, kun tilat hupenevat. Viimeisten 20 vuoden aikana Suomen maatilojen määrä on pudonnut noin 100 000 tilasta 50 000 tilaan.

Ylen uutinen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Tarvitsetko lainaa alhaisella 2%: n korolla Oletko saanut pankkilainoja, koska sinulla ei ole mitään vakuuksia tai on huono luotto? Sitten olet oikeassa paikassa, sinulla on 100% takuu, ota meihin yhteyttä nyt
Sähköposti: gonzalezandresloan(a)gmail.com

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei, Tämä on tiedottaa suurelle yleisölle, että herra González Andres on yksityinen lainanantaja, joka on avannut taloudelliset mahdollisuudet kaikille, jotka tarvitsevat taloudellista tukea. Me myöntäkää lainaksi 2 prosentin korko yksilöille, yrityksille ja yrityksille ehdoissa selkeästi ja ymmärrettävästi. Ota meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen: gonzalezandresloan(a)gmail.com

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ovat seurauksia siitä että, asiasta tietämättömät ministerit hoitavat taitamattomasti työnsä taitavien ohjailua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porukalla pillit pussiin ja elukat teuraalle. Elää sillä sen aikaa, että voi kouluttautua uudelleen.

Ja jos tarpeeksi tippuu maataloustuottajia kehästä, alkaa myös päättäjienkin puntti tutista.

Nyt vaan on edelleen se malli, että pienet pelaajat lopettaa ja isot rohmuaa jämät itselleen. Tämä vääristää kokonaiskuvaa Suomen maatalouden syvästä ahdingosta.

Pelin henkihän on opittu suoraan VAPOlta; jos et sinä tee tällä hinnalla, niin kyllä joku muu sen tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nytkö se Kepu kurittaa ja kurjistaa omiaan. Tämä sama kohtalo koskettanut monia työssä käyviä, pätkätyöläisiä, työttömiä jne. mutta ei niistä ole sen kummemmin mediassa rummutettu.
Ei muuta kun työvoimatoimistoon haastatteluihin kutsua ja työn haku neuvontaa sekä erilaisille työllisyyskursseille (mm. itsensä työllistäminen) ohjausta. Ja ellei mene, sanktioita, sanktioita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vaan S-ryhmä lisää halpuuttamaan. Kyllä ei kansaa naurata kun ollaan ulkovaltojen varassa tuon vilijan ja lihan ym maataloustuotteiden kohalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, maatalousväki uupuu vasta nyt, muilla aloilla on uuvuttu jo vuosikausia sitten. Ei siitä ole juuri uutisoitu, eikä apuja ole saanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän kuluttajien pitäisi ostaa mahdollisimman paljon suoraan pientuottajalta tai esim. ruokapiirien kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistäs puolueesta se maatalousministeri on?
Siis se ministeri joka antaa oman sektorinsa henkilöiden mennä konkkaan ja tuhota näin sukupolvien tekemän työn?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä taida maatalousministerilläkän olla omasta pussista rahaa antaa ,jos koko valtion talous on ollut kuralla viimeiset 3 vuotta kilpailukyvyn puutteen vuoksi.
Monen maajussin kannattais lopettaa tappiollinen tuotanto ja alkaa elämään yhteiskunnan tuella ,asennekysymys voi olla kova,mutta elämä olisi tasaista tulojen ja menojen suhteen,voisihan siinä sivussa jotain muutakin työtä miettiä ,jos sopivaa löytys.
Moni on myynyt puut metsästä ja liittänyt hakatun maapohjan yhteismetsään ,peltopuolella tämä olisi tällä hetkellä ehkä pelastus monelle ,jos Kiinalainen tulisi Suomeen ja voisi perustaa esim. 5000 ha maatiloja ja jalostaa tuotannon Kiinan kuluttajille sopivaksi ilman Suomen elintarvike teollisuutta ,joka on täysin S- ja K-ryhmän hallinnasssa.
Itse aloitin maatalous yrittämisen v.1983 ja enpä näin kurjaa aikaa ole kokenut tuottajahintojen suhteen kuin nyt .
Tukia olen saanut EU:n liittymisen jälkeen n, 85000 € /v ,vaan ei se tahdo riittää ,kun kaikki pakolliset maksut nousevat joka vuosi ,kuten muillakin kuluttajille ,ruoka-menot on kylläkin tällä hetkellä alentuneet näiden S-ryhmän halpuuttamisien vuoksi ,mutta omasta nahastahan sehän pois.
Täytyy vaan sopetua tähän EU:n kapitalismiseen sosialismiin ,jospa tämä onnistuu paremmin kuin entisessä Neuvostoliitossa .Ajattelin jäädä eläkkeelle syksyllä ,vaan maita en naapurille myö ,se vielä rikastuu niillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä yrittäjä se suomalainen maanviljelijä on ? Löytyy kerran vuodessa 100 000 € uuteen traktoriin. Tilalla 5 kallista traktoria joutilaana, eikä niitä saa liikenteeseen tilaamallakaan. Hyvä että viljelijät ei itsellensä tilaa lumenauraajaa. Pari sataa hehtaaria on metsää, mutta ei polttopuuta myytävänä. On paskervilleri, mutta 50 metrin päässä oleva naapuri tilaa 30 kilometrin päästä loka-auton kaivon tyhjennykseen. Näitä esimerkkejä on satoja.. Millä muulla alalla on vara seisottaa tuon hintaisia koneita 70 % vuodesta. Tai ostaa yhtä miestä kohden 5 traktoria. Jos on noin monta konetta, pitää pyrkiä pitämään ne liikenteessä vaikka vieraalla työvoimalla. Ei ole rahapula jos vähänkään löytyy maanviljelijästä yrittäjähenkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uuden traktorin saa samaan hintaan kun käytetyn kun ei laita vaihdossa mitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se raskasta täyttää tukihakemuksia. Koneita ei voi myydä kun naapuri aattelee että on köyhä. Itse hain EU:ta tukea "Humala tilan ylläpitooon" ja läpi menin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa myydään alle 2000 traktoria vuodessa joista niistäkin osa menee urakoitsijolle,Tiloja on hieman alle 50000,miten silloin ostetaan uusi traktori kerran vuodessa? Likakaivoa ei saa tyhjentää salmonellavaaran vuoksi.Täällä huudellaan mitä sattuu tietämättömyydestä ja suoraan jopa valehdellaan tietyin tarkoitusperin.Kannaittaisi olla hiljaa jos ei asioista mitään tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa myydään alle 2000 traktoria vuodessa joista osa menee urakoitsijoille.Tiloja on kuitenkin lähes 50000 jokin ei ole väittämässäsi totta.Lokakaivojen tyhjennys on riskaabelia salmonellavaaran vuoksi. Että tämmöistä tämä on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

21:10
Perussuomalaisten Tavio vertasi EU:n kehitystä natsi-Saksaan ja Neuvostoliittoon – Sipilä: "Se oli erittäin halventava puheenvuoro"
20:59
Oulun kauppahallin remontille ei myönnetty rakennuslupaa – laajennuksen julkisivut eivät sovellu kaupunkikuvaan
20:56
Janne Rajalasta Oulun kaupunginarkkitehti
20:31
Ministeriö sai Trafilta ja Viestintävirastolta selvitykset, voiko joitain Trafin palveluja avata – johtopäätöksiä pian
20:29
Merkillinen tapaus jääkiekko-ottelussa Raahessa: Peli keskeytettiin ja loput ottelusta pelataan Pyhäjoella vielä samana iltana
20:15
Pamela Tola ohjasi ihmissuhdekomedian parinvaihtoviikonlopusta – halu päästä tekemään pitkää elokuvaa oli kova
19:58
Terrorismin uhkaa ei voi poliittisilla päätöksillä kokonaan poistaa, sanoo Sirpa Pietikäinen – EU-parlamentti haluaa eurooppalaisen CIA:n
68
Oulun jättiruuhkassa mateli niin paljon autoja peräkanaa, ettei liikennelaskuri erottanut niitä toisistaan – "Varmasti tuhansia autoja enemmän kuin tavallisesti"
61
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
61
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
53
Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään
46
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
39
Uutissuomalainen: Oikeusministeri selvityttää lapsiasiavaltuutetun taksikulut - oululaistaustainen Tuomas Kurttila perustelee taksin käyttöään sujuvuudella ja työhyvinvoinnilla
33
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Järjetön veropolitiikka

Väittääkö aloittaja että sosiaaliturvan taso on nyt alempi kuin ennen? Olisiko edes jotain lukuja tai muita todisteita e... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image