Kotimaa

Yle: Euroopan neuvosto epäilee Suomen poliisia etnisestä syrjinnästä

KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 9.7.2013 7:45
Kaleva

Euroopan neuvosto pelkää, että Suomen poliisi tarkastaa henkilöpapereita ihmisiltä ulkonäön perusteella, kertoo Yle.

Euroopan neuvoston rasisminvastaisen elimen laatiman raportin mukaan Suomen ulkomaalaislaki antaa mahdollisuuden kiellettyyn, etniseksi profiloinniksi nimitettyyn toimintaan. 

Raportin mukaan etnistä profilointia voi tapahtua etenkin poliisin tehovalvontaviikkojen aikana. Tällöin poliisi pysäyttää ja kuulustelee ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä esimerkiksi saadakseen kiinni paperittomia maahanmuuttajia.

Tehovalvontaviikkoja poliisilla on muutaman kerran vuodessa. Poliisihallituksen poliisijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan valvonta kohdistuu tällöin kaikkiin – ei ainoastaan ulkomaalaisen näköisiin henkilöihin.

"Se on herkkä kysymys, että [valvonnan] täytyy perustua muuhun kuin kiellettyyn etniseen profilointiin. Ulkonäkö ei saa vaikuttaa", Kolehmainen kertoo Ylelle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Tässä pitää toimia niinkuin muutkin unionin maat; sanotaan komissiollle "Juu juu", ja toimitaan sitten niinkuin parhaimmaksi katsotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etninen syrjiontä. Miksi ei kirjoiteta niinkuin kaikki sen paremmin ymmärtää rasismi. YLE:n haastattelema EU:n vrikamies ei epäillyt mitään vaan kertoi aisan niinkuin se heidän selvityksen mukaan on Suomessa elikkä poliisi toiminta on rasismiin perustuva. Siinä ei ole muuten Suomalaisille mitään uutta. Kaikki on jo tiennyt se aina. Se, että meille kerrotaan se EU.n taholta on asiassa uutta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on oikea tapa? Sekö, että kysytään kaikilta? Miten sitten tarkistetaan ne, jjotka ei ole luvatta maassa mutta oilla on henkkarit kotona? Jotenki kai heidänkin taustat pitää selvittää, ettei tule syrjintää. Siellä on sitten Maija täynnä lenkkeilijöitä, vanhuksia, trinejä ja muita, jotka ei turhaan pidä paperrita aina taskussa.

Lopputulos on todellinrn poliisivaltio: aina paperit mukana ja aina kaikilta tarkistetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naistenvaatteisiin ei edes ommella taskuja enää. Kaikki ilman käsilaukkua kulkevat joutuvat kalliiseen ja aikaavievään selvittelyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni toimiva kriteeri on kielitaito. Jos pystyy vastaamaan kysymyksiin sujuvasti suomeksi, ei ole todennäköistä että on laittomasti maassa, ulkonäköön katsomatta. Ei ole kallista eikä aikaavievää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin Suomen poliisi saa positiivista palautetta. Resurssit kannattaakin suunnata riskiryhmiin ja vähentää tavallisten, rehellisten kansalaisten kyttäämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, kerrankin järkevää toimintaa. Seuraavaksi jos kiellettään kerjääminen ja luvaton kaupusutelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä poliisin pitää voida tarkistaa kenen vain paperit. Ei siitä itseensä tarvi ottaa jos on puhtaat jauhot pussissa. Kirjoittelun perusteella poliisi ei saisi edes katsoa ketään. Jos ei näe mitään niin miten ne poliisin hommat hoidetaan vai halutaanko poliisin vastaisella kirjoittelulla vain parantaa entisestään maaperää rikollisuuden paisumiselle? Viranomaistoiminnan arvostelun sävyssä on enemmän kuin kipenen verran samanlaista kiihkoa kuin erään teatteriohjaajan taannoisessa poliisifiksaatiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavat Eu-vaalit voittaa sellainen ryhmittymä, joka antanee kenkää turhake-elimille, joiden siiven suojissa hämärämiehet ja sossuloiset touhuavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkähän muun seikan kuin ulkonäön perusteella poliisi voisi puhuttaa epäilyttäviä henkilöitä? Ajatusten luku ei taida vielä onnistua joten pakko käyttää perinteisiä keinoja tunnistaa ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitat vähän mutta asiaa. Kaikki tarkastusten tekemiset voi tulkita syrjinnäksi jonkun ulkonäöllisen seikan perusteella. Kohta poliisilla sama homma kuin opettajilla koulussa. Mitään ei saa tehdä mutta järjestystä pitäisi ylläpitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on hyvä esim. siitä miten myös Suomessa on ollut pakko alkaa noudattaan EU:n myötä yleisesti hyväksyttyjä kansainvälisiä ihmisoikeuksia.

Sen jälkeen kun Suomi on littynyt EU:n on tullut paljon muutoksia poliisien valtuuksiin.
Suomi ei ole voinut allekirjoittaa esim kaikkia YK:n ihmisoikeusjulistuksen kohtia, koska Suomessa on niin laajat valtaoikeudet poliisilla. Ennen EU:n liittymistä poliisilla oli oikeus oman harkinnan mukaan pidättää kenet haluaa ja pitää pidätettynä kolme viikkoa. Ilman minkäänlaista oikeudenkäyntiä. Esim. USA:ssa poliisin pitää viedä pidätetty 24 tunnin kuluessa tuomarin pätettäväksi voidaanko jatkaa pidätystä. Suomi on edelleen poliisivaltio

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja se jos joku on hyvä asia. On onneksi merkkejä tämän vihervasemmisto buumin laimenemisesta ja aletaan taas palaamaan oikeuden ja järjestyksen yhteiskuntaan jota todellakin valvoo poliisi. Nämä tietyt puolueet sallisivat kaiken mahdollisen ihmisille ja sitä kautta mellakat ja ongelmat räjähtää käsiin. Onneksi meillä on todella luotettava Suomen poliisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tosiaan ole tärkeämpää tekemistä kyllä ne useimmiten ovat paperittomia nuo ulkomaalaisen näköiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupustelu ilman lupaa ja kerjäys kiellettävä! Eurooppaneuvostolla omat tarkoitusperät. Haluaa, että me otetaan kaikki kerjäläiset tänne ja muut maat saavat elää rauhassa. Tosiasiahan on, että tähän liittyy rikollisuutta, jota ei voi karsia muuten kuin täyskiellolla. Ihmisiä ei saa käyttää hyväksi ja tätähän tämä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vai jo on aikoihin eletty,mitä virkaa poliisilla jos ei voi
kysyä edes henkilöpapereita.jos kerran lain mukaan paperit pitää olla.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

euroopan neuvosto voidaan lakkauttaa :) kukahan siellä on taas hoksannut tällasen turhan päiväsen asian?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

14:58
Kreikan parlamentti valmistautuu jännittävään äänestykseen Makedonian nimestä
14:57
Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut"
14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
14:14
Länsimaat asettuivat tukemaan Venezuelassa presidentiksi julistautunutta Juan Guaidóa
13:51
Heikki Lampela menetti lupansa toimia asianajajana – KKO hylkäsi Lampelan valituslupahakemuksen
63
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
51
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
31
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image