Kotimaa

Yksityinen päivähoito yleistyy suurissa kaupungeissa – Oulussa osuus jo yli kolmannes

Julkinen päivähoito on osuudeltaan yhä suurempi kuin yksityinen, mutta yksityisen osuus kasvaa. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 19.3.2016 13:28 | Päivitetty 19.3.2016 14:31
STT, Kaleva

Suomalainen päivähoitokenttä on murroksessa. Varsinkin isoissa kaupungeissa yksityisen päivähoidon osuus on viime vuosina kasvanut, ja alan suurimmat toimijat ovat laajentuneet vauhdilla.

– Yksityisen päivähoidon lisääntymisen on osaltaan mahdollistanut palvelusetelien ottaminen käyttöön, kertoo Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen.

Palvelusetelillä tai yksityisen hoidon tuella kunnat tukevat perheitä, jotka valitsevat yksityisen päivähoidon. Palvelusetelin käyttöä perustellaan usein edullisuudella kunnalliseen päivähoitoon verrattuna, mutta Pakasen mukaan kustannukset eivät aina ole vertailukelpoisia.

– Tämä on hiukan kyseenalaista, koska yksityinen yrittäjä määrittelee itse, millaista palvelua tarjoaa, Pakanen sanoo.

– Monet yksityiset päiväkodit eivät tarjoa esimerkiksi vuorohoitoa.

Pakanen on Oulusta, jossa yksityinen varhaiskasvatus kattaa lähes 40 prosenttia päivähoitopaikoista. Se on Suomessa suuri luku – Kuntaliiton erityisasiantuntijan Jarkko Lahtisen mukaan valtakunnan tasolla yksityinen päivähoito on alle 10 prosentissa.

– On paljon kuntia, joissa yksityistä toimintaa ei ole ollenkaan. Isoissa kaupungeissa tarjontaa on enemmän, Lahtinen kertoo.

Ketjuja ja pienyrityksiä

Yksityisen päivähoidon toimijat eivät ole samasta puusta. On kaikkea ulkomaisten sijoitusyhtiöiden omistamista ketjuista yhden yksikön pienyrityksiin.

–  Monikansalliset ketjut valtaavat alaa. Suomeen on luotu hyvä markkinarako harjoittaa menestyksellistä liiketoimintaa varhaiskasvatuksen avulla, Anitta Pakanen sanoo.

Jarkko Lahtisen mukaan pienet yksityiset toimijat voivat pärjätä paikallisilla eduilla, esimerkiksi kielipainotuksella tai Steiner-pedagogiikan tyyppisillä vaihtoehdoilla.

– Suuret toimijat ovat osittain laajentuneet ostamalla pieniä toimijoita, Lahtinen kertoo.

Hän korostaa, ettei varhaiskasvatuksen laatua määrittele se, onko tuottaja yksityinen vai kunnallinen tai pieni vai suuri.

Suomen suurimman päiväkotiketjun Touhula Varhaiskasvatuksen liiketoimintajohtaja Sirpa Turves-Mankila sanoo, että yritys tavoittelee kasvua, mutta ei vastuullisuuden kustannuksella.

– Menemme laatu edellä. Emme pyri kilpailemaan kunnallisen päivähoidon kanssa vaan toimimaan sen kumppanina.

Turves-Mankilan mukaan Touhula Varhaiskasvatuksen voittoprosentti on maltillinen, muutaman prosentin luokkaa, koska "kasvu ei ole ilmaista". Investointeja on tehty paljon: tämän vuoden aikana avataan noin 20 uutta päiväkotia.

Palveluseteli tasoittaa hintaeroa

Turves-Mankila kertoo, että palvelusetelillä on ollut suuri merkitys Touhula Varhaiskasvatuksen kasvussa. Hänestä seteli on myönteinen asia, koska se mahdollistaa yksityisen päivähoidon perheen tulotasosta riippumatta.

– Olemme aina halunneet, että Touhula on päivähoitoa kaikille, ei vain hyvätuloisten perheiden lapsille.

Joissain kunnissa yksityinen ja kunnallinen päivähoito ovat käytännössä perheille samanhintaisia, joissain yksityinen maksaa enemmän.

Anitta Pakasen mukaan lasten eriarvoistumista on havaittavissa. Hän sanoo, että tilanne on monen varhaiskasvatusjohtajan mielestä hallinnassa, jos yksityistä päivähoitoa on 10–20 prosenttia kunnan palvelutarjonnasta.

– Jos mennään yli 30 prosentin, valvontaa on vaikea järjestää. Se voi johtaa toimintojen eriytymiseen ja pitkällä tähtäimellä luokkayhteiskunnan muodostumiseen.

Kolme suurta ketjua hallitsee

– Yksityisen päivähoidon markkinaa johtaa kolme isoa ketjua: Touhula Varhaiskasvatus, Suomen Tenava päiväkodit ja Pilke päiväkodit.

–  Touhula Varhaiskasvatus on liikuntapainotteisilla Touhula- ja Aarresaari-päiväkodeillaan Suomen suurin. Yksiköitä on nyt yhteensä noin 80. Yritys arvioi, että sadan päiväkodin raja ylitetään viimeistään ensi vuoden alussa.

– Tenava-päiväkoteja on 25, Pilke-päiväkoteja 43.

– Touhula Varhaiskasvatuksen enemmistöomistaja on pohjoismainen sijoitusyhtiö EQT.

– Suomen Tenava päiväkodit omistaa norjalainen Norlandia Care Group.

– Pilke päiväkotien omistajia ovat Palvelurahasto I ja yksityishenkilöt.

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Mitenkähän kaupungin rakennustarkastajista löytyisi vastuuhenkilö, joka ihan virkavastuulla vastaisi, että kaupungin omistama ja rakennuttama rakennus ei mene homeeseen. Yksityiset päiväkodit ei kärsi homeesta, kun sielä on jonkun omat rahat kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauhea on ajatus, että Suomessa mennään amerikkalaiseen malliin, jossa palvelut, päivähoito, koulutus, terveydenhpito, tuotetaan etupäässä yksityisesti. Ne maksavat, joilla on pätäkkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin aikonani töissä julkisenpuolen lastentarhassa ja työolot olivat kohtuullisen hyvät. Vaihdoin yksityiselle puolelle ja se oli suuri VIRHE. Yksityisellä mennään aina raha edellä, EI LAPSI EDELLÄ. Tätä ei tietenkään kerrota lasten vanhemmille, koska hehän ovat maksavia asiakkaita. Omia lapsia en laittaisi ikinä yksityiselle hoitoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säälittävää yleistämistä oman yhden kokemuksen perusteella. Molemmista, sekä yksityisestä että kunnallisesta löytyy niin hyviä kuin heikkotasoisia yksiköitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivulliselta vaikuttaa siltä että julkisen päivähoidon pitää järjestää myös vuorohoitoa ja varmasti on valvottua hoitoa, niin yksityinen hoitopaikka on varmaankin vähän edullisempaa. Mutta miksi ihmeessä pitää kunnan antaa palveluseteleitä meidän kaikkien verorahoilla? Eikö maksu kaikissa määräydy tulojen mukaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunta säästää, kun lapsi viedäänkin yksityiseen päivähoitoon. Lisäksi yksityisien hoitopaikkojen määrää pystytään lisäämään ja vähentämään tarpeen mukaan paljon yksinkertaisemmin kuin kunnan omia palveluja. Kunta on hidas ja kankea toimija tilojen ja henkilöstön suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo 90-luvulla oli Oulun naapurikunnassa pulaa kunnallisista hoitopaikoista. Olisipa silloin ollut jo yksityisiä yrittäjiä siinä määrin kuin nyt on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä hoito ja kasvatus on Oulun kaupungin päiväkodeissa. Työntekijöitä koulutetaan säännöllisesti ja monipuolisesti. Opetussuunnitelmia kehitetään ja niiden toteutumista valvotaan. Ammattilainen on ammattilainen ja ruoka- ja siivoustyöt teetetään toisella osapuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityiset päiväkodit ovat kolmanneksen halvempia. Kaikilla tavoilla laskien ero on yli 20%.
Perusopetuksessa tulee perustaa "vapaakouluja", jotka voivat itse päättää, mitä toimintoja haluavat virastolta ostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riihitontun päiväkotiin on jopa jonoa.
On ystävällinen palvelu ja hyvä hoito.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä suunta on poliittinen valinta. Kokomus- ja kepupoliittinen
Annetaan kuva julkisen palvelun äärettömästä kalleudesta ja samalla lisätään tukea yksityiselle puolelle. Tällä julkisen varhaiskasvatuksen hypetyksellä ei ole totuudenmukaisia perusteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtenäinen ammattikoulutus, ajantasainen täydennyskoulutus ja tutkimustieto, moniammatillinen yhteistyö muiden julkisten sektoreiden kanssa, valtakunnallisesti valvottua ja kehitettyä, yhteisvastuullista. Siinä julkisen varhaiskasvatuksen päällimmäiset edut. Julkinen on julkista, siinä se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Touhula päiväkotien ansiosta olemme saaneet lapsille turvallisen ja terveen hoitopaikan. Kiitos yksityisten päiväkotien!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haiskahtaa Touhulan toimihenkilön postaukselta. Tiedossa on, että Touhuloissa usein varhaiskasvattajat tyhjentävät tiskareita, pesevät pyykeja, kuskaavat roskia. Laatu kärsii kun laitostyötekijän työt teetetään kasvattajilla. Mut hei, bisnes, bisnes. Voittoa vuollaan ja henkilöstä kärsii

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

15.9.
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
15.9.
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
15.9.
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
15.9.
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
15.9.
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
15.9.
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
15.9.
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

89 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image