Kotimaa

Yh­dys­val­ta­lai­nen CNN ylistää Suomen taistelua valeuutisia vastaan: "Voi olla ratkaisevan tärkeää länsimaisen demokratian kannalta"

Suomessa toimii myös Euroopan hybridiosaamiskeskus. Valemediat ja trollaus ovat osa hybridivaikuttamista. KUVA: Emmi Korhonen
Kotimaa 19.5.2019 12:32
Sari Rautanen

Hyvä lukutaito ja kriittisen ajattelun opettaminen ovat uutiskanava CNN:n mukaan avaintekijöitä valeuutisten torjunnan onnistumisessa.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN on julkaissut laajan artikkelin, jossa se käsittelee Suomen toimenpiteitä valeuutisia vastaan. Julkaisun mukaan Suomi on "voittamassa sodan", ja siitä saatu oppi voi olla "ratkaisevan tärkeää länsimaisen demokratian kannalta".

Artikkelista kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Juttu keskittyy pohtimaan, millaisin toimin Suomi on ryhtynyt torjumaan etenkin Venäjältä tulevaa informaatiovaikuttamista. CNN:n mukaan Suomessa ei yritetä niinkään estää valeuutisia, vaan valistaa kansalaisia niiden olemassaolosta ja siitä, miten ne erottaa oikeista uutisista.

Muut ottavat jo mallia Suomesta

Toimien onnistumisesta kertoo artikkelin mukaan etenkin se, että muut maat ovat alkaneet ottaa oppia Suomesta. Useista EU-maista sekä Singaporesta on matkustettu Suomeen kuulemaan, miten täällä ehkäistään valeuutisten vaikutuksia ja leviämistä. 

Yksi artikkelissa mainituista keinoista on Suomessa vuonna 2016 käyttöön otettu opetussuunnitelma, jossa painotetaan kriittisen ajattelun tärkeyttä. Suomen vahvuudeksi nousee myös lukemisen arvostus, mikä näkyy kirjastojen suosiona.

Euroopan hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith on opettanut suomalaisille, millaisia vaikuttamisen keinoja trollit voivat käyttää. Viime aikoina hän on kertonut muun muassa, miten Venäjä yrittää vaikuttaa eurovaaleihin.

Mainitsematta ei jää Suomen sijoittuminen kärkipäähän kansainvälisissä tutkimuksissa, jotka mittaavat muun muassa lehdistön vapautta, sosiaalista tasa-arvoa ja sukupuolten välistä tasa-arvoa. Tästä syystä valeuutisten levittäjien on CNN:n mukaan vaikea löytää yhteiskunnasta heikkoja kohtia, joihin iskeä.

Valeuutisten torjuntaan on valjastettu koko kansa

Artikkelin kirjoittaja kävi itse seuraamassa kriittisen medialukutaidon opetusta pääkaupunkiseudun oppilaitoksissa. Espoon aikuiskoulutuskeskuksessa puhuneen Jussi Toivasen mukaan sota valeuutisia vastaan ei ole pelkästään hallituksen asia.

– Teemme osamme, mutta Suomen demokratian puolustaminen kuuluu jokaiselle. Puolustuksen ensilinjassa on lastentarhanopettaja, sanoi valtioneuvoston kanslian johtavana viestintäasiantuntijana toimiva Toivanen CNN:n mukaan.

Helsingin Sörnäisissä toimii Euroopan hybridiosaamiskeskus. Valemediat ja trollaus ovat osa hybridivaikuttamista.

Uutiskanava arvioi, että kamppailu valeuutisia vastaan käynnistyi Suomessa uudella tavalla vuonna 2014 sen jälkeen, kun Venäjä oli vallannut Krimin. Seuraavana vuonna Ylen haastattelema presidentti Sauli Niinistö muistutti yksittäisen kansalaisen vastuusta lisääntyneen trollauksen ja informaatiosodankäynnin keskellä.

Artikkelin mukaan Suomi kutsui vuonna 2016 yhdysvaltalaisia asiantuntijoita neuvomaan viranomaisia valeuutisten tunnistamisessa ja kehittämään niitä vastaan toimintasuunnitelmia.

Raja vihapuheen ja sananvapauden välille

Jutussa nostetaan esiin myös Venäjän trolleista Suomessa kirjoittanut toimittaja Jessica Aro. Hänen mukaansa internetissä valeuutisia levittävien mediajättien kuten Googlen ja Facebookin toimintaa pitää säädellä yhtä lailla kuin ilmaa saastuttavien tehtaiden toimintaa.

CNN muistuttaa myös tuomioista, jotka Helsingin käräjäoikeus antoi Ilja Janitskinille ja Johan Bäckmanille Aron kunnian loukkaamisesta MV-lehdessä julkaistuissa kirjoituksissa. Uutiskanavan mukaan Suomi veti tuomioilla rajan vihapuheen ja sananvapauden välille.

MAINOS

Kommentoi

Tämähän on erinomaisen hyvä uutinen, koska se osoittaa, että vaikuttaja-agenttien ja trollien uurastus suomalaista yhteiskuntaa vastaan on valunut hiekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän suurvaltatrollaus liian lähellä, vanhanaikaista ja lupailee liikoja tai liian vähän. Amerikan soppii Amerikkaan, kaukaista mutta ei liian lähentelevää. Euroopan maailmoja syleilevän liberaalia ja menee vähän sinne sun tänne ja on vähän mitä sattuu. Suomen kuin piian pissaus emännän lorotuksiin muiden virtsaumpiin, rakkojen tulo jalkapohjiin tämän aamun muoti-ilmiöinä ja rakkojen puhkomisiin ja katetrointeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä iso osa suomalaisista tunnistaa myös esimerkiksi kommenttikenttien informaatiosoturit, jotka levittävät agendaansa uutisjuttujen kommenteissa. Usein nämä trollit tunnistaa passiivisaggressiivisesta kirjoitustyylistä sekä systemaattisesta reagoinnista tietynlaisiin uutisiin.
Ongelmaan auttaa myös netissä roikkumisen vähentäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tunnetaan venäläisten metkut todella hyvin. Ja ymmärretään, että osa suomalaisista on näissä metkuissa täysillä mukana. Taistolaiset eivät ole olleet ainoita tällä saralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomen YLE käy edelleen USA:n presidentinvaaleja? Oliko se YLE:lle niin vaikea pala uskoa, että Hilary Clinton ei voittanut vaaleja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En muista nähneeni yhtään Hillary Clinton juttua YLE:llä pariin vuoteen. Taidat yhdistää mielessäsi Trumpin valinnan Venäjä-kytkösjutut automaattisesti Clintoniin.

USA:n vaaleissa oli ehdolla kaksi eri leireissä erittäin vihattua ehdokasta. Olisi kumpi tahansa voittanut, niin siitä olisi tullut kansakuntaa voimakkaasti jakava ilmiö. Tällaiseenhan Venäjä vaalivaikuttamisillaan pyrkii. Onneksi tällainen ei toimi Suomessa, jossa venäjätrollit ja niihin liittyvä "hyödyllinen idiotismi" osataan aika hyvin tunnistaa. Kiitos tästä menee taistolaisille... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kysymys Hillarista, vaan presidentti Trumppia kohtaan käytävästä loka-kamppanjasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten meni ok, mutta jauhotit itsesi melko tyylikkäästi.
Et nimittäin tajunnut kommenttia johon vastasit eli et todellakaan tunnista edes omaa hölmöilyäsi näissä kommenteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja onko joku vielä niin yksinkertainen ja menee tuohon vasemmistolaisen cnn: n valheeseen mukaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei täällä oulussa nyt niin kesäistä vielä ole, mereltä puhaltaa viileä tuuli.
Noin hyvin te näköjään osaatte tunnistaa hyödyllisen idiotismin, koska olette sitä itse, buahahaahaaaaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin hyvin ei ole CNN oma uutisointi onnistunut jos 26% katsojista on lopettanut seuraamisen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi että CNN on pahin valeuutisten julkaisija ja laatija itse. CNN julkaisee kaikki huhut jotka palvelevat sen omaa liberaalidemokraattista linjaa. Varsinkin jokainen tarkistamaton trumpin vastainen aivopieru saa palstatilaa etusivulta. Miettikää nyt vähän kun näitä ”uutisia” julkaisette.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep jep. Venäjän metkut tunnetaan mutta muiden manipuloinnille ollaan sokeita. Suomea kehutaan, koska olemme selvästi tärkeässä asemassa USA:n manööverissa rajanaapuriamme vastaan.

Jenkit ovat myös sikäli fiksumpia, että he hakevat viholliset kaukaa ja ystävät läheltä, kuten Kekkonenkin opetti. Nyt Suomi on oppinsa unohtanut ja lähtenyt tyhmyyksissään touhottamaan ikään kuin olisimme jokin osavaltio Pohjois-Amerikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin se on. Pikku mielistelyllä yritetään saada ns. puolelleen, mallia siinä on lapselle tikkari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinno tuolta idästä saadaan kyllä iso kaveri meidän "puolelle" helposti. Ottaa maat ja mannut ja pistää kansan kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:25
Ettan maajoukkuemiesten tie viemässä odotetusti ulkomaille – Ronkainen siirtymässä Saksan pääsarjaan, Jokela Sveitsin liigaan
12:03
Kultarannassa pääministeri Rinne ja oppositiojohtaja Halla-aho väittelivät maahanmuutosta – "Laitetaanko rautaa rajalle?"
11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
10:51
Kolme oululaismiestä kuuli syytteet teloitustyyliin tehdystä murhasta – Soramontulla surmatun ruumis löydettiin vasta kuukausien kuluttua
24
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
22
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
15
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
14
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
13
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image