Kotimaa

Yh­dys­val­ta­lai­nen CNN ylistää Suomen taistelua valeuutisia vastaan: "Voi olla ratkaisevan tärkeää länsimaisen demokratian kannalta"

Suomessa toimii myös Euroopan hybridiosaamiskeskus. Valemediat ja trollaus ovat osa hybridivaikuttamista. KUVA: Emmi Korhonen
Kotimaa 19.5.2019 12:32
Sari Rautanen

Hyvä lukutaito ja kriittisen ajattelun opettaminen ovat uutiskanava CNN:n mukaan avaintekijöitä valeuutisten torjunnan onnistumisessa.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN on julkaissut laajan artikkelin, jossa se käsittelee Suomen toimenpiteitä valeuutisia vastaan. Julkaisun mukaan Suomi on "voittamassa sodan", ja siitä saatu oppi voi olla "ratkaisevan tärkeää länsimaisen demokratian kannalta".

Artikkelista kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Juttu keskittyy pohtimaan, millaisin toimin Suomi on ryhtynyt torjumaan etenkin Venäjältä tulevaa informaatiovaikuttamista. CNN:n mukaan Suomessa ei yritetä niinkään estää valeuutisia, vaan valistaa kansalaisia niiden olemassaolosta ja siitä, miten ne erottaa oikeista uutisista.

Muut ottavat jo mallia Suomesta

Toimien onnistumisesta kertoo artikkelin mukaan etenkin se, että muut maat ovat alkaneet ottaa oppia Suomesta. Useista EU-maista sekä Singaporesta on matkustettu Suomeen kuulemaan, miten täällä ehkäistään valeuutisten vaikutuksia ja leviämistä. 

Yksi artikkelissa mainituista keinoista on Suomessa vuonna 2016 käyttöön otettu opetussuunnitelma, jossa painotetaan kriittisen ajattelun tärkeyttä. Suomen vahvuudeksi nousee myös lukemisen arvostus, mikä näkyy kirjastojen suosiona.

Euroopan hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith on opettanut suomalaisille, millaisia vaikuttamisen keinoja trollit voivat käyttää. Viime aikoina hän on kertonut muun muassa, miten Venäjä yrittää vaikuttaa eurovaaleihin.

Mainitsematta ei jää Suomen sijoittuminen kärkipäähän kansainvälisissä tutkimuksissa, jotka mittaavat muun muassa lehdistön vapautta, sosiaalista tasa-arvoa ja sukupuolten välistä tasa-arvoa. Tästä syystä valeuutisten levittäjien on CNN:n mukaan vaikea löytää yhteiskunnasta heikkoja kohtia, joihin iskeä.

Valeuutisten torjuntaan on valjastettu koko kansa

Artikkelin kirjoittaja kävi itse seuraamassa kriittisen medialukutaidon opetusta pääkaupunkiseudun oppilaitoksissa. Espoon aikuiskoulutuskeskuksessa puhuneen Jussi Toivasen mukaan sota valeuutisia vastaan ei ole pelkästään hallituksen asia.

– Teemme osamme, mutta Suomen demokratian puolustaminen kuuluu jokaiselle. Puolustuksen ensilinjassa on lastentarhanopettaja, sanoi valtioneuvoston kanslian johtavana viestintäasiantuntijana toimiva Toivanen CNN:n mukaan.

Helsingin Sörnäisissä toimii Euroopan hybridiosaamiskeskus. Valemediat ja trollaus ovat osa hybridivaikuttamista.

Uutiskanava arvioi, että kamppailu valeuutisia vastaan käynnistyi Suomessa uudella tavalla vuonna 2014 sen jälkeen, kun Venäjä oli vallannut Krimin. Seuraavana vuonna Ylen haastattelema presidentti Sauli Niinistö muistutti yksittäisen kansalaisen vastuusta lisääntyneen trollauksen ja informaatiosodankäynnin keskellä.

Artikkelin mukaan Suomi kutsui vuonna 2016 yhdysvaltalaisia asiantuntijoita neuvomaan viranomaisia valeuutisten tunnistamisessa ja kehittämään niitä vastaan toimintasuunnitelmia.

Raja vihapuheen ja sananvapauden välille

Jutussa nostetaan esiin myös Venäjän trolleista Suomessa kirjoittanut toimittaja Jessica Aro. Hänen mukaansa internetissä valeuutisia levittävien mediajättien kuten Googlen ja Facebookin toimintaa pitää säädellä yhtä lailla kuin ilmaa saastuttavien tehtaiden toimintaa.

CNN muistuttaa myös tuomioista, jotka Helsingin käräjäoikeus antoi Ilja Janitskinille ja Johan Bäckmanille Aron kunnian loukkaamisesta MV-lehdessä julkaistuissa kirjoituksissa. Uutiskanavan mukaan Suomi veti tuomioilla rajan vihapuheen ja sananvapauden välille.

MAINOS

Kommentoi

Tämähän on erinomaisen hyvä uutinen, koska se osoittaa, että vaikuttaja-agenttien ja trollien uurastus suomalaista yhteiskuntaa vastaan on valunut hiekkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän suurvaltatrollaus liian lähellä, vanhanaikaista ja lupailee liikoja tai liian vähän. Amerikan soppii Amerikkaan, kaukaista mutta ei liian lähentelevää. Euroopan maailmoja syleilevän liberaalia ja menee vähän sinne sun tänne ja on vähän mitä sattuu. Suomen kuin piian pissaus emännän lorotuksiin muiden virtsaumpiin, rakkojen tulo jalkapohjiin tämän aamun muoti-ilmiöinä ja rakkojen puhkomisiin ja katetrointeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä iso osa suomalaisista tunnistaa myös esimerkiksi kommenttikenttien informaatiosoturit, jotka levittävät agendaansa uutisjuttujen kommenteissa. Usein nämä trollit tunnistaa passiivisaggressiivisesta kirjoitustyylistä sekä systemaattisesta reagoinnista tietynlaisiin uutisiin.
Ongelmaan auttaa myös netissä roikkumisen vähentäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tunnetaan venäläisten metkut todella hyvin. Ja ymmärretään, että osa suomalaisista on näissä metkuissa täysillä mukana. Taistolaiset eivät ole olleet ainoita tällä saralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Suomen YLE käy edelleen USA:n presidentinvaaleja? Oliko se YLE:lle niin vaikea pala uskoa, että Hilary Clinton ei voittanut vaaleja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En muista nähneeni yhtään Hillary Clinton juttua YLE:llä pariin vuoteen. Taidat yhdistää mielessäsi Trumpin valinnan Venäjä-kytkösjutut automaattisesti Clintoniin.

USA:n vaaleissa oli ehdolla kaksi eri leireissä erittäin vihattua ehdokasta. Olisi kumpi tahansa voittanut, niin siitä olisi tullut kansakuntaa voimakkaasti jakava ilmiö. Tällaiseenhan Venäjä vaalivaikuttamisillaan pyrkii. Onneksi tällainen ei toimi Suomessa, jossa venäjätrollit ja niihin liittyvä "hyödyllinen idiotismi" osataan aika hyvin tunnistaa. Kiitos tästä menee taistolaisille... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kysymys Hillarista, vaan presidentti Trumppia kohtaan käytävästä loka-kamppanjasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten meni ok, mutta jauhotit itsesi melko tyylikkäästi.
Et nimittäin tajunnut kommenttia johon vastasit eli et todellakaan tunnista edes omaa hölmöilyäsi näissä kommenteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja onko joku vielä niin yksinkertainen ja menee tuohon vasemmistolaisen cnn: n valheeseen mukaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei täällä oulussa nyt niin kesäistä vielä ole, mereltä puhaltaa viileä tuuli.
Noin hyvin te näköjään osaatte tunnistaa hyödyllisen idiotismin, koska olette sitä itse, buahahaahaaaaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin hyvin ei ole CNN oma uutisointi onnistunut jos 26% katsojista on lopettanut seuraamisen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi että CNN on pahin valeuutisten julkaisija ja laatija itse. CNN julkaisee kaikki huhut jotka palvelevat sen omaa liberaalidemokraattista linjaa. Varsinkin jokainen tarkistamaton trumpin vastainen aivopieru saa palstatilaa etusivulta. Miettikää nyt vähän kun näitä ”uutisia” julkaisette.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep jep. Venäjän metkut tunnetaan mutta muiden manipuloinnille ollaan sokeita. Suomea kehutaan, koska olemme selvästi tärkeässä asemassa USA:n manööverissa rajanaapuriamme vastaan.

Jenkit ovat myös sikäli fiksumpia, että he hakevat viholliset kaukaa ja ystävät läheltä, kuten Kekkonenkin opetti. Nyt Suomi on oppinsa unohtanut ja lähtenyt tyhmyyksissään touhottamaan ikään kuin olisimme jokin osavaltio Pohjois-Amerikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin se on. Pikku mielistelyllä yritetään saada ns. puolelleen, mallia siinä on lapselle tikkari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinno tuolta idästä saadaan kyllä iso kaveri meidän "puolelle" helposti. Ottaa maat ja mannut ja pistää kansan kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:52
Ainutlaatuista kuvaa Titanicista ensimmäistä kertaa 14 vuoteen: Tältä näyttää loistoristeilijä, joka vajosi merenpohjaan yli vuosisata sitten
14:37
Allas Sea Poolin lykkääminen vuodella oli välttämätöntä – Töölö Urban: "Ei voi sanoa, että mikään olisi mennyt varsinaisesti pieleen"
14:32
Venäjä laukaisi avaruuteen ihmistä muistuttavan Fedor-robotin, jonka on tarkoitus työskennellä Kansainvälisellä avaruusasemalla
14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
88
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
74
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
53
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
34
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
24
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
20
WHO: Juomaveden mikromuovit vain pieni riski ihmiselle – asiassa kaivataan lisätutkimusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image