Kotimaa

Yhdysvaltain puo­lus­tus­mi­nis­te­riöl­tä heltisi lupa: Suomelle tarjotaan myös elektroniseen sodankäyntiin kykenevää Super Hornetin versiota

Boeingin Super Hornetin EA-18G Growler-versiota esiteltiin kesäkuussa Tikkakosken lentonäytöksessä. Boeing on mukana yhtenä tarjoajana Puolustusvoimien HX-hankkeessa. KUVA: Jari Toivonen
Kotimaa 18.2.2019 18:50 | Päivitetty 18.2.2019 20:25
STT

Suomelle tarjottujen uusien hävittäjien joukossa on nyt myös elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneita Boeingin EA-18G Growler-hävittäjiä.

Growlerit ovat elektroniseen sodankäyntiin muokattu versio Super Horneteista, ja ne sisältyvät yhdysvaltalaisen Boeingin aiemmin Suomelle tekemään hävittäjätarjoukseen.

Tarjous hävittäjistä piti jättää Suomelle jo tammikuun loppuun mennessä, mutta Boeing kertoi Growlereiden sisältymisestä tarjoukseen vasta maanantaina.

Boeing on yksi viidestä valmistajasta, joka on antanut Suomelle tarjouksen hävittäjistä nykyisten Hornetien seuraajiksi.

Growler on suunniteltu lamauttamaan ja sokaisemaan vastapuolen tutkia.

–  Vastustaja ei välttämättä edes tiedä, että hänen järjestelmänsä on pantu sekaisin, kertoo Boeingin teollisesta yhteistyöstä vastaava Maria Laine.

Suomen mittavasta, 7–10 miljardin hävittäjäkaupasta kilpailevat myös EU-maiden konsortion Eurofighter Typhoon, ruotsalaisen Saabin Gripen, yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin F-35 sekä ranskalainen Dassault Rafale.

Boeing kertoo, että Growler on ainoa tuotannossa oleva elektronisen sodankäynnin hävittäjä.

"Paljon" Super Hornetia kalliimpi

Jos Suomi valitsee Boeingin Super Hornet -hävittäjät, se saa itse päättää, kuinka suuri osa niistä on Growlereita, kertoo Laine ja vanhempi neuvonantaja Juhani Kaskeala.

Entinen Puolustusvoimain komentaja Kaskeala toimii Boeingin konsulttina Blic-yrityksen kautta.

Suuntaa mahdollisesta määrästä antaa se, että kyseisiä hävittäjiä käytetään Yhdysvaltojen merivoimissa tällä hetkellä niin, että 44:ää Super Hornetia kohden on 5–7 Growleria, tosin määrää on tarkoitus nostaa.

Growlereiden houkutusta vähentää niiden hinta, joka on Kaskealan mukaan "paljon" Super Hornetia kalliimpi. Boeing ei kerro, kuinka paljon.

–  Parempi kun en kommentoi, Laine sanoo.

Aiemmin myyntilupa vain Australialle

Nykyiset Hornetit tulevat käyttöikänsä päähän vuoteen 2030 mennessä. Uusia hävittäjiä olisi tarkoitus käyttää 2060-luvulle asti, joten niissä kiinnostaa, pysyisivätkö koneet ajan tasalla kaikki nämä vuodet.

Boeing vakuuttaa, että pysyisivät. Jo tällä hetkellä Boeingilta tilattuja Super Horneteja valmistuu vielä vuonna 2034.

–  Niitä käytetään noin 30 vuotta, eli kyllä ne ovat vielä toiminnassa vuonna 2060, Laine sanoo.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö on antanut aiemmin luvan tarjota Growlereita vain Australialle.

Boeing pitää myyntiluvan saamista Suomeen poikkeuksellisena.

–  Tämä on hirvittävä luottamuksen osoitus, että Suomelle ollaan valmiita antamaan nämä, Kaskeala sanoo.

Sen, mihin hävittäjään päädytään, päättää Suomen hallitus vuonna 2021.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Suomella ei ole omaa hävittäjäkonetuotantoa, joten valinta voidaan tehdä puhtaasti suorituskyvyn pohjalta varsinkin, kun poliittisia paineita ei enää ole.

Toista se on Ruotsilla, Saksalla ja Ranskalla. He joutuvat suosimaan hävittäjävalinnoissaan omaa teollisuutta. Italia puolestaan on hankkimassa myös F-35 koneita, samoin kuin Britannia, joka on hankkinut laivastolleen pystysuoraan nousevia F-35B versioita Harrieria korvaamaan, kun vastaavaa ei löydy omasta tuotannosta enää.

Hankalin tilanne on Ruotsilla, joka on ajautunut oman hävittäjänsä kanssa pahaan loukkuun...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muka hirvittävä luottamuksen osoitus, josta pitää maksaa jo lähes käsittämättömiä summia. Tosiasiassa Hornetikaan eivät lennä, jos USA niin haluaa, ja sama koskee näitä kehittyneitä järjestelmiä, jotka vaativat isäntämaame infran taakseen.

Puolustusvoimien ex-komentaja lentokonevalmistajan lobbarina - surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä vastaan Suomi tarvitsee hävittäjiä, USA:tako ?
Mig-1.44 (ja -41) loistavat poissaoloillaan.

Olosuhteet muuttuvat ajan suhteen, naapurit eivät muutu koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan kuin alakoululaisille tarjoiltu tarina.
USA yrittää nyt kiristää Euroopan maita kauppapolitiikkansa eduksi.
Milloin mihinkin rakennetaan muureja ja kehitellään pakotteita.
Paras pysyä erossa lipevistä lierihatuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin tarvitaan mutta olisihan se hienoa jos saisi lentäjä-ässä nahkatakin hihaan uudenlaisen kangasmerkin kiinnittää. Koko konekauppa tulisi laittaa uusiin puihin ja panostaa ilmatorjunnan nykyaikaistamiseen. Ilmataistelussa suomi tuskin menestyy joten tunnistus ilmatilanloukkauksissa hoituu vähemmälläkin konemäärällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän hävittäjät ja ilmatorjunta sulje pois toisiaan, vaan täydentävät toisiaan. Ilmatorjunta on ulottuvuudeltaan yllättävän rajallista dimensionaalisesti. Hävittäjät kykenevät laajentamaan tilannekuvaa ja tuomaan erilaisia asejärjestelmiä laajalle alueelle hyvin nopeasti. Näin tuetaan meri- ja maavoimia ja täydennetään kohteiden ympärille keskittyvää ilmatorjuntaa. Ja tarvittaessa torjutaan isolla tontilla tai vaikka näköyhteydessä vihollisen lentokoneita, toivottavasti myös muita laitteita.

Sissinä ja hoitoalan ihmisenä en koskaan ole kokenut Puolustusvoimien olevan ihmisten hoidosta pois tai hävittäjien olevan vaikka maavoimilta pois. Päinvastoin, nostaisin mielelläni hävittäjien ja puolustuksen määrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Boeing pitää myyntiluvan saamista Suomeen poikkeuksellisena.
–  Tämä on hirvittävä luottamuksen osoitus, että Suomelle ollaan valmiita antamaan nämä, Kaskeala sanoo."

Ehei, kyse ei ole luottamuksesta vaan puhtaasta markkinointikikasta, josta kuluttaja-asiamieskin varoittaa taviskansalaisia.
Kun myyjä sanoo kuluttajalle, että nyt kyseessä on ainutlaatuinen tarjous, joka on kohdistettu vain sinulle ja päätös pitää tehdä pikimmiten, niin hälytyskellojen pitää kumista päässä isommin kuin sunnuntain kirkonkellojen.
Toivottasvasti poliitikot ja virkamiehet eivät mene markkinointiansaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko, että ihan lämpimikseen suomalaisia höynäyttävät? Noin vakavalla asialla ei leikitä. Me tarvitsemme järeät puolusaseet, ja amerikkalaiset luottavat meihin, sen ovat osoittaneet taitavat lentäjämme ja valmiutemme puolustautua arvaamatonta vihollista vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne höynäytäkään vaan tekevät businesta. Jos jollekin saadaan myytyä tavaraa ylihintaan niin sitten myydään. Muista että usan talous pohjautuu sotateollisuuteen. Ei se ole tyhmä joka pyytää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tiedämme, että Suomen Ilmavoimille ostetut monitoimihävittäjät ovat hyvät ja taistelukelpoiset Venäjän Ilma-armeijaa vastaan. Vastaus on: laskusta. Saapa nähdä, kerrotaanko laskun loppusumma Suomen kansalle koskaan julkisuudessa, nykyisten Hornetien elinaikaista kustannusta en ole koskaan nähnyt tai kuullut julkisuudessa. Itsenäisyydellä ei ole hintaa, sanotaan, mutta säilyykö se sittenkään ilman NATOn jäsenyyttä. Viro saa nykyisin ilmavalvontaan NATOn lentokoneita, kriisissä niitä tulee 500 - 1000 kappaletta Itämeren ilmatilaan, osalla jopa ydinaseet mukana. Suomella on turvana 48 toimivaa taistelukonetta, arviolta 2 tunnin ajan. Presidentti, eduskunta ja hallitus saadaan turvaan Ruotsiin. Näin se menee, uskokaa pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomella tietääkseni ole vihollisia ainakaan vielä, vaikka kovasti sellaista kuvaa jotkut yrittää rakentaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme tosiaankaan ole sotatilassa vaikka mediavouhotuksesta voisi niin päätelläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elinkaarihinnat riippuvat mm. päivityksistä, hankittavista asejärjestelmistä jne, ja kyllähän hintaa tulee. Vanhoille koneille hinta kaikkinensa taisi olla n. 8 miljardia. Rahan hinta tietysti muuttuu yli 30 vuoden aikana ja kustannus / vuosi on paljon kohtuullisempi. Tekniikkakin on aika toisenlaista, yksi kone on varsin erilainen kuin ennen. Puolustusvoimat osannevat kohdistaa hankintansa, ja hävittäjähankinnasta on laaja parlamentaarinen yhteinen näkemys kirjattu aikaa sitten. Ja eipä taitaisi hävittäjähankinta siirtyä täysimääräisesti muualle puolustukseen, jos vaikka hävittäjät kokonaan jätettäisiin ostamatta.

NATO olisi kyllä ihanteellinen puolustusliittomme, mutta jäsenistä se NATOkin koostuu. En sulkisi hyvää omaa toimintakykyä pois NATO:n jäsenenäkään. Toki saattaisimme säästää, jos jäsenenä voisimme omaa puolustuskykyämme keventää. Nyt näyttää kyllä huonolta ajalta säästää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän "Ilma-armeija" on huonokuntoinen, vanhanaikainen ja toimivia koneita siellä on vain 18% ilmoittamastaan määrästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hehheh... Taitaa olla myöhäistä sotkea niitä tutkia. Eiköhän se Venäjä ja sen ohjukset jo tiedä, missä Suomi on. Ja sotilaskohteetkin näkyvät töhryistä tutkakuvaa paremmin siitä aidan toiselta puolelta, Suomen valtion myyjien edullisesti myymältä tontilta käsin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämäkin rahat voisi sijoittaa mieluummin infraan, tiestöön ja vanhuksien hoivakoteihin, jotka ovat tätä maata pula-aikana rakentaneet..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, eihän noilla 20 vuotta sitten hankituilla Horneteillakaan ole mitään käyttöä ollut, ilmastoa vain ovat saastuttaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovat sentään pitäneet Putinn sotakoneet loitolla. Kiitos Horneteille itsenäisestä Isänmaasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuoden liikenneverotuloilla voidaan ostaa n. 100 hävittäjää. Toisen vuoden liikenneverotuloilla voidaan maksaa 32 vuoden hoitajamitoituksen lisäykset. Tai: vuoden yritystuilla maksetaan puolet hävityäjäostoksesta tai 16 vuoden hoitajalisäykset.

Hävittäjätkö tai hoitajat kalliita? Enemmin kannattaa kysyä, mihin ne rahat tässä maassa oikeasti menevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Growleria on kyllä käsittääkseni tarjottu jokaiselle, joka sitä on viitsinyt pyytää. Eli aika harvalle. Vastaavia laitteita saa muihinkin koneisiin asennettua. Mutta jos halvalla saa, otetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

101
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
73
Kolumni: Kannattaa yrittää ymmärtää Oskar Osalaa
70
Kelirikkokeväästä odotetaan normaalia, päällystetyt maantiet surullisessa kunnossa – "Teitä ei pystytä uusimaan, vaikka pitäisi"
64
Hailuodon siltahankkeen valmistelu etenee – kilpailutus alkanee syksyllä
39
Esikouluun jo 5-vuotiaana vai jatketaanko oppivelvollisuutta 18-vuotiaaksi? – Vihreät kannattaa molempia, perussuomalaiset ei kumpaakaan
37
Otto Karvinen korvaa pelikieltoon joutuneen Oskar Osalan illan Ilves-pelissä – Manner: ”Aina sattuu ja tapahtuu tällaisessa kamppailulajissa, kun tuon kokoinen pelaaja taklaa”
27
Kärpät kaatoi Ilveksen kolmannen kerran puolivälierissä – Oululaisten maaleista vastasivat Ville Leskinen ja Jussi Jokinen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

töissä käydään pakosta jos muuta elättämis mahdollisuuta ei ole Lue lisää...
pakko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image