Kotimaa

Yhä useampi kielteisen päätöksen saanut tur­va­pai­kan­ha­ki­ja kääntyy kristityksi – Oulussa kymmeniä kääntyneitä

Kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács kehottaisi ihmistä odottamaan lopullista päätöstä turvapaikasta ja harkitsemaan vasta sen jälkeen kristityksi kääntymistä. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 16.8.2017 5:00
Riikka Aaltonen

Maahanmuuttoviraston mukaan yhä useampi turvapaikanhakija ilmoittaa kääntyneensä kristinuskoon vasta kielteisestä päätöksestä valittaessaan.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan ilmiöstä on tullut laajamittainen vasta viimeisen vuoden aikana. Se ei hänen mukaansa selity ainoastaan vuonna 2015 Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden suurella määrällä.

– Olemme käyneet Suomen lukuja läpi pohjoismaalaisten kollegojemme kanssa tämän vuoden keväällä. Siellä näin voimakasta ilmiötä ei ole, Repo sanoo.

Ulkomaalaislakiin tehtiin vuosi sitten muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan. Muutosten myötä turvapaikanhakija ei saa puhutteluun mukaan maksutonta oikeusavustajaa, ellei siihen ole erityisen painavaa syytä.

Repo ei kuitenkaan usko, että oikeuspalveluiden lakimuutos olisi aiheuttanut sitä, että hakijat eivät ymmärtäisi kertoa uskonnostaan puhuttelussa.

– Hakijalle kerrotaan selkeästi, että hänen tulee kertoa niistä syistä, joiden vuoksi hän joutuisi vainotuksi kotimaassaan. On aika kummallista, jos hakija ei näitä syitä itse tiedä, Repo sanoo.

Repo pitää yhtenä selityksenä turvapaikanhakijoiden keskuudessa liikkuvaa väärää tietoa siitä, että pelkkä kristinuskoon kääntyminen riittäisi turvapaikan saamiseen. Muita mahdollisia selityksiä ovat toisilta hakijoilta saatu esimerkki sekä julkisuudessa käyty keskustelu.

Oulun seurakuntayhtymän kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács saa aiempaa enemmän yhteydenottoja kristinuskoon kääntymisestä kiinnostuneilta turvapaikanhakijoilta. Kovácsin mukaan viimeisen puolen vuoden aikana Oulussa kristinuskoon on kääntynyt kymmeniä turvapaikanhakijoita.

Kovács painottaa, että Oulun alueella työskenteleviä pastoreita on ohjeistettu kertomaan turvapaikanhakijoille, ettei kristityksi kääntymisestä välttämättä ole hakemuksen kannalta hyötyä. Kovács kertoo saaneensa itsekin yksittäisiä pettyneitä yhteydenottoja siitä, että turvapaikkapäätös on ollut kielteinen kääntymisestä huolimatta.

Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon liittyminen edellyttää rippikoulun käymistä sekä seurakunnan toimintaan osallistumista vähintään kolmen kuukauden ajan. Suomessa toimii myös pienempiä kristillisiä yhteisöjä, joiden jäseneksi voi liittyä tätä pikaisemmin.

Migrille palautuneet hakemukset

Hallinto-oikeus palauttaa kielteisen turvapaikkahakemuksen Migrin uudelleenkäsiteltäväksi, jos hakija esittää oikeudelle uuden perusteen, jota alkuperäisessä päätöksessä ei ole huomioitu.

Tämän vuoden aikana neljässä hallinto-oikeudessa on ratkaistu yhteensä 4 142 turvapaikkapäätöstä koskevaa valitusta.

Yhteensä 1 147 hakemusta on palautettu tänä vuonna Migriin uudelleenkäsittelyyn. Näistä 669 hakemuksessa uudelleenkäsittelyn syy on se, että hakija on esittänyt hallinto-oikeudelle uuden perusteen, jota ei ole maininnut alkuperäisessä hakemuksessaan tai puhuttelussa.

Noin 70 prosentilla hakijoista tämä uusi peruste on ollut kristinuskoon kääntyminen.

Lue lisää 16.08.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

15:13
Ulkoministeri Pekka Haavisto kiitteli vihreiden puolueväkeä peukutuksista – ei ottanut lainkaan kantaa joutumisestaan esitutkintaan
15:05
Suomi 11:s naisten ampumahiihtoviestissä, Mäkäräinen kuvasi viestiä "ehjäksi suoritukseksi kaikilta"
14:50
Tykkäätkö napakoista tulppaaneista vai annatko niiden taipua ja rönsyillä vapaasti? Näin saat loihdittua boheemin ja trendikkään kimpun Tilaajille
14:05
Auto syttyi tuleen ajon aikana Rovaniemellä – mat­kus­ta­jat ehtivät tyh­jen­tää mat­ka­ta­va­roi­ta turvaan, auto tuhoutui
13:52
Nivalan VPK on jokilaaksojen vuoden 2019 sopimuspalokunta, perustettu jo vuonna 1914
13:26
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
13:24
Näkökulma: Genitaalikuvat ovat yksityisasia – perätön vihjaus henkilön syyllistymisestä rikokseen on rikos
66
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
57
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
56
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
47
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
22
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
19
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
16
Hietasaaren hakkuut alkavat ensi viikolla – hakkuilla raivataan uusia palstaviljelyalueita, sillä vanhat ovat jääässä huvipuiston alle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image