Kotimaa

Yhä useampi kielteisen päätöksen saanut tur­va­pai­kan­ha­ki­ja kääntyy kristityksi – Oulussa kymmeniä kääntyneitä

Kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács kehottaisi ihmistä odottamaan lopullista päätöstä turvapaikasta ja harkitsemaan vasta sen jälkeen kristityksi kääntymistä. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 16.8.2017 5:00
Riikka Aaltonen

Maahanmuuttoviraston mukaan yhä useampi turvapaikanhakija ilmoittaa kääntyneensä kristinuskoon vasta kielteisestä päätöksestä valittaessaan.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan ilmiöstä on tullut laajamittainen vasta viimeisen vuoden aikana. Se ei hänen mukaansa selity ainoastaan vuonna 2015 Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden suurella määrällä.

– Olemme käyneet Suomen lukuja läpi pohjoismaalaisten kollegojemme kanssa tämän vuoden keväällä. Siellä näin voimakasta ilmiötä ei ole, Repo sanoo.

Ulkomaalaislakiin tehtiin vuosi sitten muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan. Muutosten myötä turvapaikanhakija ei saa puhutteluun mukaan maksutonta oikeusavustajaa, ellei siihen ole erityisen painavaa syytä.

Repo ei kuitenkaan usko, että oikeuspalveluiden lakimuutos olisi aiheuttanut sitä, että hakijat eivät ymmärtäisi kertoa uskonnostaan puhuttelussa.

– Hakijalle kerrotaan selkeästi, että hänen tulee kertoa niistä syistä, joiden vuoksi hän joutuisi vainotuksi kotimaassaan. On aika kummallista, jos hakija ei näitä syitä itse tiedä, Repo sanoo.

Repo pitää yhtenä selityksenä turvapaikanhakijoiden keskuudessa liikkuvaa väärää tietoa siitä, että pelkkä kristinuskoon kääntyminen riittäisi turvapaikan saamiseen. Muita mahdollisia selityksiä ovat toisilta hakijoilta saatu esimerkki sekä julkisuudessa käyty keskustelu.

Oulun seurakuntayhtymän kansainvälisen työn pastori Árpád Kovács saa aiempaa enemmän yhteydenottoja kristinuskoon kääntymisestä kiinnostuneilta turvapaikanhakijoilta. Kovácsin mukaan viimeisen puolen vuoden aikana Oulussa kristinuskoon on kääntynyt kymmeniä turvapaikanhakijoita.

Kovács painottaa, että Oulun alueella työskenteleviä pastoreita on ohjeistettu kertomaan turvapaikanhakijoille, ettei kristityksi kääntymisestä välttämättä ole hakemuksen kannalta hyötyä. Kovács kertoo saaneensa itsekin yksittäisiä pettyneitä yhteydenottoja siitä, että turvapaikkapäätös on ollut kielteinen kääntymisestä huolimatta.

Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon liittyminen edellyttää rippikoulun käymistä sekä seurakunnan toimintaan osallistumista vähintään kolmen kuukauden ajan. Suomessa toimii myös pienempiä kristillisiä yhteisöjä, joiden jäseneksi voi liittyä tätä pikaisemmin.

Migrille palautuneet hakemukset

Hallinto-oikeus palauttaa kielteisen turvapaikkahakemuksen Migrin uudelleenkäsiteltäväksi, jos hakija esittää oikeudelle uuden perusteen, jota alkuperäisessä päätöksessä ei ole huomioitu.

Tämän vuoden aikana neljässä hallinto-oikeudessa on ratkaistu yhteensä 4 142 turvapaikkapäätöstä koskevaa valitusta.

Yhteensä 1 147 hakemusta on palautettu tänä vuonna Migriin uudelleenkäsittelyyn. Näistä 669 hakemuksessa uudelleenkäsittelyn syy on se, että hakija on esittänyt hallinto-oikeudelle uuden perusteen, jota ei ole maininnut alkuperäisessä hakemuksessaan tai puhuttelussa.

Noin 70 prosentilla hakijoista tämä uusi peruste on ollut kristinuskoon kääntyminen.

Lue lisää 16.08.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

141
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
67
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
54
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
46
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
34
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
33
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Sulla saattaa olla liian kiire? Hetikaikkimullenyt hosujille tulee varmasti vaikeuksia, koska menestyksellinen day treid... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image