Kotimaa

WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruo­ka­va­lin­toi­hin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"

WWF:n mukaan suomalaisten lihankulutuksen vähentämiseksi tarvitaan kuluttajavalintojen lisäksi yritysten, teollisuuden ja poliitikkojen päätöksiä. KUVA: Pekka Rautiainen
Kotimaa 26.3.2019 8:47
Tanja Nuotio

WWF:n ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää pääasiassa kasviksia, kotimaista kalaa, korkeintaan yksi lasi maitoa päivässä, broileria muutaman kerran viikossa ja punaista lihaa ainoastaan ja korkeintaan kerran viikossa.

Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin, WWF Suomi painottaa. Sen mukaan ruuan suurimmat ilmastopäästöt syntyvät eläinperäisen ruuan tuotannosta.

– Jotta maapallon keskilämpötilan nousu voidaan rajata 1,5 asteeseen, ruokavaliomme on muututtava pääosin kasvisperäiseksi, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder tiedotteessa.

WWF:n uusi ruokasuositus perustuu arvostetun tiedejulkaisun Eat-Lancetin planetaariseen ruokavalioon. Suositus takaisi terveellisen ruokavalion maapallon kasvavalle väestölle, hillitsisi ilmastonmuutosta ja turvaisi luonnon monimuotoisuuden. Ilmastoystävällisessä ja luonnon kannalta kestävässä ruokavaliossa syödään punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa.

WWF:n suosittelema ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää pääasiassa kasviksia, kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa, korkeintaan lasi maitoa tai muutama siivu juustoa päivässä, broileria muutaman kerran viikossa, korkeintaan kerran viikossa punaista lihaa ja korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa.

Lihankulutus on lisääntynyt lähes 20 prosenttia 2000-luvulla

Vaikka kasvisruoka on ollut viime aikoina paljon esillä, suomalaisten lihankulutus on lisääntynyt lähes 20 prosenttia 2000-luvulla. WWF painottaa, että lihan määrää suomalaisten lautasilla pitäisikin vähentää merkittävästi.

– Eläinperäisen ruuan tuotanto on lisääntynyt niin paljon, että se itsessään uhkaa ruokaturvaa. Liharuuan tuottamiseen tarvitaan noin nelinkertainen maa-ala verrattuna kasvisravinnon tuottamiseen, sanoo WWF:n johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.

WWF:n mukaan suomalaisten lihankulutuksen vähentämiseksi tarvitaan kuluttajavalintojen lisäksi yritysten, teollisuuden ja poliitikkojen päätöksiä.

– Lihankulutuksemme taustalla on yhteiskunnallisia päätöksiä, kuten maatalouden tukipolitiikka. Tukipolitiikan takia esimerkiksi lehmänmaito maksaa vähemmän kuin kasviperäinen maito, vaikka lehmänmaidon tuottaminen vaatii paljon enemmän resursseja ja sen ympäristövaikutukset ovat moninkertaiset verrattuna kasviperäisiin maitoihin. Jotta kasvisperäinen ruokavalio lisääntyy, sen pitää olla suomalaisille halpaa, helppoa, herkullista ja hyväksyttävää, Valkeapää sanoo.

WWF:n mukaan ruuantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimmista yksittäisistä kasvihuonekaasujen aiheuttajista: ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (196)

Suomi syö maapallon hajalle : Ilmakehä tuhoutuu sen seurauksena nautojen röyhtäilyllä ja piereskelyllä ja kauheasti lemuavilla lantakaasuilla sekä sikojen ja kanojen saastaisilla fosforipitoisilla hengitystä salpaavasti haisevilla lantavuorilla ja luontoa tuhoavasti kuluttavalla globaalilla ravinnontarpeella , kauhea loppu kaikelle olevaiselle maan päällä . Kaikkien uskontojen uskovaiset : Rukoilkaa ja varmistakaa paikkanne taivaassa tai jälleensyntymänne toisessa aurinkokunnassa alieniksi elämällä oikein sillä kauhea loppu tulee elleivät lihaa , maitotuotteita ja munia ahmivat mässäilijät tee parannusta ja käänny kasvissyöjiksi .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paistoin häränliha pihvin illalliseksi, oli hyvää ja mureaa.
Onneksi jäi huomisellekkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Söin kerran kasviksia muutaman päivän. Voi sitä suolistokaasujen määrää. Vaimo huusi jatkuvasti mee vessaan, mee vessaan. Ikkunat ja ovet oli pidettävä jatkuvasti auki. Jos 6,5 miljardia ihmistä alkaisi kasvissyöjiksi, ilmakehä olisi kaasukehä muutamassa vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä syön sitä mitä itse päätän. Sitä eivät wwf päätä tai joku politiikko. Saati Orpo vaalivalehteluineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kukaan voi sanoa suoraan että afrikkalaisten ja aasialaisten on lakattava lisääntymästä. Varsinkin jos eivät osaa omistaan huolehtia. Siitähän tässä kaikessa on kyse. Liikakansoitus maailman tuhoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kuitenkin aloitettaisiin maapallon liikakansoituksen hillitsemisellä.
Ei Suomen kansan tekemiset tai tekemättä jättämiset näissä ilmastokinkerissä vaikuta kärpäsen jätöksen vertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haen aina kerralla 10 litraa maitoa, lapset juovat maitoa aamupalalla, koulusta tullessansa ruokailun yhteydessä, välipalan yhteydessä ja iltapalan painikkeeksi. Itsekin juon maitoa todella paljon. Arvelen sen olevan terveellisempää kuin alkoholi ja muut piristejuomat. On se hirveältä kun tuollaiset järjestöt viitsivät syyllistää lapsia ja lasten vanhempia perättömillä teeseillänsä. Vaikka kaikki suomalaiset lopettaisivat kaiken syömisen ja juomisen, siitä ei ilmasto paranisi. Liharuoka on pitänyt tämänkin miehen tiellä jo yli 50 vuotta, samoin 90-vuotiaat vanhempani, jotka nauttivat myös monta lasia maitoa joka ikinen päivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaadin että WWF Suomi perustelee huomattavasti paremmin miksi en voisi syödä tästä eteenkinpäin kuutta kananmunaa päivässä. Kananmunat ovat kuitenkin luomumunia ja vieläpä lähiruokaa, toisin kuin vaikka Suomeen tuodut Norjan lohet joita täällä pääosin kalansyöntipäivänä naamaan vedetään. Tuollaisilla kannanotoista WWF tekee itsestänsä lähinnä ison vitsin. 100 g lihaa on myös niin pieni määrä päivässä tai saatikka viikossa, että raavas mies kun syö hampurilaisen nuin pienellä pihvillä, saattaapi pian pyörtyä ellei joku tuo hänelle pikaisesti 300g pihvihampurilaista. Karjankasvatus vaatii isoja peltoja, jotka puolestaan ovat parhaita hiilinieluja, ja hiilinieluilla taistellaan ilmastonmuutosta vastaan. On suoranainen ekoteko syödä kotimaista lihaa ja kananmunia. Äänestän sellaista puoluetta, joka ei pahalla katso eikä verota kun syön isoja KOTIMAISIA luomukananmunia joka päivä, ilolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se julmaa tappaa eläimiä ja syödä niiden lihaa, mutta minusta on vielä julmempaa tappaa eläimet nälkään syömällä niiden eväät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei. Näillä verenimijä-loisjärjestöillä ei ole mitään asemaa vaatia yhtään mitään eikä varsinkaan vaatia meitä lopettamaan elämistä jotta 3 miljardia aaisalaista ja 2 miljardia afrikkalaista voi jatkaa saastutuksen kasvatusta ja väestöräjähdystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, kannatan ajatusta :)

Itse syön vähintään puoli kiloa lihaa päivässä. Nautaa, kalaa ja siipikarjaa enimmäkseen. Toki myös possua, erityisesti kesäloman aikaan grillaillessa lähes päivittäin.

Kun muut vähentävät lihan syömistään, sitä varmasti riittää jatkossakin minulle :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen on lajina kasvissyöjä, minkä voi todeta esim siitä, että meillä on hampaissa purupinnat kasvien hienontamista varten. Lihaa ihminen söi satunnaisesti, kunnes oppi metsästämisen taidon. Ruoansulatusjärjestelmämme ei ole kuitenkaan evoluution myötä vielä sopeutunut lihan sulatukseen. Liha ei sulakaan, vaan lähinnä mätänee suolistossamme. Siitä syntyy vahingollisia yhdisteitä, jotka aiheuttavat suolistosyöpiä, joita todetaan aina vaan enemmän. Seulonnat ovat alkamassa ikääntyneempien osalta, mutta runsas lihansyönti on riski nuoremmillekin. Puhumattakaan sitten lihantuotannon ympäristövaikutuksista... Nautitaan lihasta, kohtuudella, yhtenä proteiininlähteenä kasvisproteiinien lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aluksi ihminen oli apina ja söi kasviksia, sitten se alkoi syömään lihaa ja tuli ihmiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän WWF terveellisen ruokavalion terapeutit sanos minun kananmunan syönnistä joka on minun paras energialähteeni ja ainoa proteiini joka ei tuota kipuja kuin nuo ruokajalostusteollisuuden tuotteet. Yleensä teen ruokani itse alkuperäisistä tuotteista. Kananmunat poistaa nälän joka on se minun juttuni,eikä kolestroolit tuota tuskaa. Viime vuonnakin söin noin 900 kananmunaa vuoden aikana eli keskimäärin 2,5 päivässä. Kasvikset ja salaatit on kanojen ruokaa jakanat taas munii hyviä munia. Söisin kasviksia mutta en ole lehmä ja minulla on vain yksi vatsa eli ei ole satakertaa ,pötsiä yms. Ei ihmiselle pidä saarnata mitä syöt ja juot nytkin toitotetaan ilmastonmuutoksesta suu vaahdossa ja pelotellaan lapset ja nuoret hysteeriseksi josta seuraa kohonnut stressitekijä joka on pahempi kuin se itse ilmastonmuutos. Kiiitos ruuasta jonka taivaallintn isämme on meille suonut. Jokainen voi olla vapaa ja onnellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapana vetää omelettia eli munakasta missä sipulia kinkkua tomaattia ja jopa paistettuja nakkeja pekonia munia juustoja heti aamusta murojen kanssa . Yleensä pienelle ihmiselle riittää leipä juusto marmeladi aamulla . Tai puuro . Vuorotyöläiset taas elää eri rytmissä kun muut nukkuu ne tekee työtä . Ja syö . Intiassa ja Afrikassa on tuorepuristettua hedelmämehua litroja kannuissa aamulla . Nehän on rikkaita kun me ostetaan ananasta ja kahvia niiltä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohhoh "korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa." nuinko se taas meni, terveydestä viis kunhan säännöt toteutuu, ja broileria ja lihaa eikä ies maetua! Minä ainakin irtisanoudun teeseistä ja syön niin kuin ennenkin: rope kananmunia viikossa, kilo juustoa, maetua 5 litraa ja lihaa aina kun tekee mieli ja kallaa.
On tainnu ww ähvältä unehtua kalorien laskenta, nuilla eväillä ei elä ja ruoholla tulee maha kipiäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kappas, olen tietämättäni ollut ympäristöystävällinen, maitoa en ole juonut vuosiin, olutta senkin edestä. Joka on vegaaninen ,maidoton ,gmo-soijaton ja maistuu lisäksi hyvältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilaston mukaan Venäjällä syödään liikaa metwurstia ja se pitää lopettaa kokonaan ja kanien syönti sekä hylkeiden . Jos ne lopettaa sen maapallo pelastuu . Älkää vaan antako rahaa näiden keräyksiin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (196)

Uutisvirta

21:35
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
21:17
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
20:22
Poliisi on palauttanut Irakiin tänä vuonna 45 henkilöä – EIT:n ratkaisu vei maasta poistamiset tauolle, jonka kestoa ei toistaiseksi tiedetä
20:14
Fingrid: Talven pakkaskausien sähköpulan riski on kasvanut Suomessa – sähkö riittää, jos tuotanto ja markkinat toimivat normaalisti
20:07
Kempeleen talousarvioon esitetään yli puolen miljoonan euron määrärahamuutoksia
20:04
Kempele ostaa kymmenen hehtaaria maata Hakamaan pohjoisosasta
19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
78
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
56
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
44
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
34
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
29
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
22
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image