Kotimaa

WinCapita-tappioiden maksaminen yhä jäissä, yli 63 miljoonaa määrätty maksettavaksi valtiolle

Kotimaa 24.3.2017 6:07
Susanna Kemppainen

Sijoitusklubi WinCapitasta aiheutuneita tappioita ei ole päästy hyvittämään vieläkään.

Tuomioistuimet ovat tähän saakka määränneet klubista saatuja voittoja maksettavaksi valtiolle noin 63 miljoonan euron edestä niin sanottuna rikoshyötynä. Osa oikeudenkäynneistä on edelleen kesken, joten valtiolle kertyvä rikoshyötypotti voi kasvaa edelleen.

Tästä potista eli WinCapita-voitoista maksetaan korvauksia klubista tappiolle jääneille. Oikeusrekisterikeskukseen on tähän mennessä saapunut noin 1 400 korvaushakemusta, joissa vaaditaan korvauksia noin 28,5 miljoonan euron edestä. Hakemuksia saapuu keskukseen edelleen, viimeksi tällä viikolla.

Maksettavaksi määrätystä noin 63 miljoonan euron summasta on tähän saakka saatu perittyä valtiolle vasta noin 26,5 miljoonaa euroa. Osa siitä on peritty wincapitalaisilta lainvoimaa vailla olevien tuomioiden perusteella, joten summa voi muuttua jos ylemmät oikeusasteet muuttavat ratkaisuja.

- Näyttää siltä, että alle puolet WinCapita-rikoshyödystä saadaan perittyä valtiolle, Oikeusrekisterikeskuksen rikoshyötyasiantuntija Jaakko Haaparanta arvelee.

Jos valtiolle saadaan perittyä vähemmän WinCapita-voittoja kuin mitä tappiolle jääneet vaativat korvauksia, suhteutetaan maksettavat korvaukset eli niitä maksetaan vaadittua vähemmän. Jos voittoja saadaan perittyä tappioita enemmän, jää loppusumma valtiolle.

Korvausvaatimuksia voi tulla lisää vielä jatkossakin. Vahingonkorvauksilla on tietyt vanhenemisajat eli loputtomiin korvausvaatimuksen esittämistä ei kuitenkaan voi venyttää.

Haaparannan mukaan oikeusrekisterikeskus ratkaisee jokaisen korvaushakemuksen yksilöllisesti. Se joutuu ensiksi selvittämään, onko korvaushakemuksen esittäjä todella oikeutettu saamaan korvauksia valtion varoista ja onko korvausvaatimus vanhentunut. Tätä työtä se paraikaa tekee.

Oikeusrekisterikeskus odottaa, että pääosa tuomioistuinten WinCapita-rahoja koskevista ratkaisuista on lainvoimaisia. Vasta tämän jälkeen se pääsee jakamaan korvauksia valtiolle saaduista WinCapita-varoista niihin oikeutetuille.

- Lähtökohta on, että annamme kaikille hakijoille päätöksen samanaikaisesti, rikoshyötyasiantuntija kuvailee.

Hänen mukaansa korvausten maksamista ei päästä aloittamaan todennäköisimmin ainakaan vielä tämän vuoden puolella.

Lue lisää 24.03.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämänkaltaisen rikoksen tekijät suunnittelevat etukäteen varojen siirrot viranomaisten tavoittamattomiin. Eli oikeus laskee viimeisen päälle määrät ja lähes aina käy niin ettei mitään saada perittyä. On kokemusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En hyväksy!

Wincapita huijarit ja koijarit on heti saatava tilille tekemisistään!

Wincapita huijaukset on saatava heti perintään - ryhtiä tarvitaan nyt ja heti, valtion virkamiehet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän näyttää taas hienolta. Rikolliseen toimintaan mukaan lähteneille maksetaan korvauksia. Hyvä Suomi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kallista lystiä meille veronmaksajille. Kaikki kapitasta kertyvä rikoshyöty kuuluu valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi "ahnepossuille"maksetaan mitään? He ovat tienneet peliin ryhtyessään,että Game is Game.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukeminen kannattaa aina, ja Kalevakin on ansiokkaasti tiedottanut Wincapitaan liittyvistä asioista. Valtio ja veronmaksajat eivät tässä asiassa maksa mitään muuta kuin rikoksen esitutkinta- ja tuomioistuinkulut, koska se on laissa määrätty niiden tehtäväksi. Rikoksen suunnittelija mahdollisti sen, että petoksessa oli uhrit ja voitolle jääneet. Voitolle jääneet joutuvat palauttamaan voittonsa toisen tekemästä rikoksesta, ja nämä voitot pyritään palauttamaan törkeän petoksen uhreille. Ellei raha riitä, kaikki jäävät nuolemaan näppejään puuttuvilta osin. Valtio ei ole tässä rikoksen uhri, ja rikoksesta on tuomittu rangaistukseen tällä hetkellä viisi henkilöä. Jäsenten määrän on arveltu olleen 10 000 - 12 000 jäsentä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mene jakeluun. Miksi tämmöisestä pitää korvauksia maksaa yhtään kellekkään? Ahneuttaan ja hölmöyttään ovat hommaan ryhtyneet niin pitäähän siitä kärsiäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaan aikaan OneCoin kuppaa tavallisia kansalaisia eikä poliisi puutu vielä asiaan. Korvaussummat kasvaa ja aikanaan mietitään mistä kaivetaan korvausrahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näissä pitäisi olla joku vastuu myös mukaan lähtevillä ihmisillä itsellään. Ja niinhän se onkin niin kauan, kun kukaan silmäätekevä ei haksahda mukaan. Sitten aletaan kyllä järjestellä valtiolta korvauksia rahansa menettäneille, aivan samalla lailla kuin tehtiin Islannin pankkikriisisä taannoin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallisilta rosvoilta rikoshyötyä ei saada koskaan ja vahingon kärsineet jäävät nuolemaan näppejään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi valtion pitää korvata tappiot kun sijoittajat olivat rahan ahneita eivät rahan toivossa nähneet metsää puilta kyllä pitäs hälytyskellojen soida ettei ollut luvallista toimintaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko wincapita juttu pitäis käsitellä uusiksi katsoa että kuka on huijannut ja ketä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, valtiotahan tässä jutussa ei ole huijattu vaan muita osakkaita perustajien taholta. Vähän sama asia kuin kartellista saadut miljoonasakot saa valtio. Ne jotka ovat olleet aiemmin kartellin asiakkaita ja maksaneet sen vuoksi palveluista ja tavaroista extrahintaa eivät saa mitään korvausta. Ei tämä näin pitäisi mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos luet tuon jutun, niin siinä nimenomaan kerrotaan että takavarikoitua rikoshyötyä tullaan käyttämään korvausten maksuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Kiimingistä kotoisin oleva Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image