Kotimaa

WhatsApp kiilasi nuorten suo­si­tuim­mak­si some-kanavaksi, netissä ollaan 3-4 tuntia päivässä

Facebook on pysynyt vuosien ajan suosittuna sosiaalisen median kanavana. KUVA: Essi Puuri
Kotimaa 1.9.2016 10:00
Kaleva

Suomalaisnuorten suosituin sosiaalisen median kanava on nykyään WhatsApp, kertoo tuore tutkimus, jossa selvitettiin 13–29-vuotiaiden suomalaisten some-käyttäytymistä.

WhatsAppia käyttää 88 prosenttia kyselyyn vastanneista, Youtubea 85 prosenttia ja Facebookia 81 prosentia. Neljänneksi suosituimpaan some-kanavaa, Instagramiin onkin jo selvä ero. Sitä käyttää 72 prosenttia nuorista.

Tutkimuksen mukaan nuoret käyttävät keskimäärin kymmentä sosiaalisen median palvelua. Keskustelu on siirtynyt täysin julkisista kanavista pienempiin ryhmiin.

WhatAppin suosio on kasvanut nopeasti, sillä vuonna 2013 se ei ollut lainkaan merkittävä sosiaalisen median kanava. Sitä käytti alle kymmenen prosenttia nuorista.

22-vuotiaisiin saakka WhatsApp oli nuorten suosituin some-kanava kaikissa ikäryhmissä. Joissakin tapauksissa se jakoi kärkipaikkaa Youtuben ja Facebookin kanssa. 23–29-vuotiaiden keskuudessa suosituin sosiaalisen median kanava oli Facebook.

Viime vuonna nuorten eniten käyttämä some-kanava oli Youtube, joka ohitti sitä ennen suosituimpana olleen Facebookin. Youtube on yhä hyvin suosittu erityisesti alle 20-vuotiaiden keskuudessa.

Viime vuoteen verrattuna myös Snapchat on lisännyt paljon suosiotaan. Sitä käyttävät erityisesti 13–18-vuotiaat, mutta vanhempien nuorten keskuudessa sen suosio on selvästi pienempää. 27–29-vuotiaista vain reilut 20 prosenttia käyttää Snapchatia, kun taas yli 80 prosenttia 15–16-vuotiaista käyttää palvelua.

Twitter ei puolestaan nuorisoa kiinnosta. Sitä käyttää yhteensä vain 25 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Somen käyttö painottuu iltaan

Tutkimuksen mukaan 19,5-vuotias nuori käyttä internetiä keskimäärin 21–30 tuntia viikossa. Sosiaalisen median parissa vietetään viikoittain noin 15 tuntia.

Sosiaalisessa mediassa ollaan lähinnä kello 15–01 välisenä aikana. Eniten sitä käytetään kello 18–21. Somessa ollaan erityisesti kotona, mutta yleistä se on myös opiskelupaikalla, kaverin luona ja liikkeellä olleessa.

Suurin osa eli noin 95 prosenttia käyttää sosiaalista mediaa älypuhelimella.

Sosiaalisessa mediassa nuoret ennen muuta lukevat ja katsovat sisältöjä sekä tykkäävät muiden sisällöistä ja keskustelevat tuttujen kanssa. Myös musiikin kuuntelu on yleistä. Sitä tekee reilut 75 prosenttia vastaajista.

Tutkimuksen on tehnyt eBrand Suomi yhdessä Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden kanssa. Tutkimukseen osallistui 5520 vastaajaa eri puolilta Suomea.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ja kissan viikset! Näkemäni ja kokemani perusteella penskat ovat NETISTÄ POIS 3-4 tuntia päivässä! Maamme toivot tubettavat, lärvikirjailevat ja roikkuvat Twitterissä, WhatsApp:issa ja muissa somettimissa lähes kaiken valveillaoloaikansa. Eipä ihme, että kulkevat kalpeina ja ilmeettöminä kuin aaveet kun ovat ulkoistaneet aivotoimintansa älypuhelimille ja tableteille! Varmaan niiltä äänihuulet surkastuvat pian tarpeettomina pois kun puhekommunikaatiolle ei ole enää tarvetta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttua olisi voinut syventää mainitsemalla vastikään julki tulleen tiedon, että Facebook alkaa hiljalleen hyödyntämään WhatsApp-sovellusta suoramainonnassa, ja että kyseiseen palveluun liitetyt puhelinnumerot tallennetaan mainosrekisteriin. Asia on toki vielä kesken ja hieman kiistanalainen, mutta ehdottomasti käyttöaktiivisuuteen liittyvä - kyseessä on rahanarvoinen bisnes ja sen asiakkaina hyvinkin nuoret ihmiset, joista kaikki eivät ymmärrä kuinka laajaa henkilötietokauppaa he käyvät, halusivat tai eivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Whatsapp luetaan someksi? Kun siellä on vain ne puhelinluettelon tyypit. Tällä perusteella myös tekstiviestit on somea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä määrä tunteja kulutetaan pääasiassa turhaan toimintaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanos muuta! Harmittaa ku täytyy joskus nukkuu eikä sit pysty päivittään juttui!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näitä some-juttuja aina hehkutetaan, eikä kukaan kerro mihin niiden "ilmaisuus" perustuu. Sitten ihmetellään huuli pyöreänä, kun tiedot on päässyt vääriin käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siirtykää käyttämään viestit paremmin salaavaa Telegram ia. Käyttö kuten whatsapissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertokaapa tyhmälle miten youtubea voi edes verrata facebookiin??
Voiko siellä keskustella ja laittaa valokuvia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:02
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
9:00
Essee: Taina Kinnunen järkyttyi matkallaan kodittomien määrästä ja hämmästyi ylenpalttisista kohteliaisuuksista – amerikkalainen löytää kehuttavaa vaikka kookkaasta matkalaukusta Tilaajille
8:55
Henkilöauto ajoi Sievissä ulos tieltä, törmäsi puuhun ja kaatoi valopylvään – kaikki neljä autossa ollutta loukkaantuivat
8:00
Frozen 2 kiilaa katsotuimpien elokuvien joukkoon Suomessa, ja animaatioiden voittokulku jatkuu – Miksi niitä ei vieläkään kunnolla arvosteta? Tilaajille
8:00
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8:00
Venezuelan oppositiojohtaja syrjäytettiin laittomalla äänestyksellä – "valtio on valtaisan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa" Tilaajille
8:00
Kuusamolainen Svante Määttä taltutti pelättyjä susilaumoja vuonna 1963 – suurena susitalvena lukuisia nälkäisiä hukkia jolkotteli itärajan yli Suomeen Tilaajille
47
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
11
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
7
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
7
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
7
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
4
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
3
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image