Kotimaa

"Vuo­si­tu­han­nen paras hal­li­tusoh­jel­ma" – Ym­pä­ris­tö­jär­jes­töt kiittelevät, mutta löytävät ohjelmasta myös ym­pä­ri­pyö­reyk­siä ja kritisoitavaa

Turvetuotannosta luopumisen hitaus on yksi kritiikeistä, jota sekä WWF että Suomen luonnonsuojeluliitto esittävät hallitusohjelmaa kohtaan. Arkistokuva turvetuotannosta. KUVA: Nea Ilmevalta
Kotimaa 3.6.2019 15:37
Petteri Lindholm

Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi kehuvat hallitusohjelmaa, mutta korostavat, että muutokset on myös toteutettava ja niihin on löydettävä riittävä rahoitus.

Helsinki

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL ja WWF Suomi kiittelevät tänään julkaistua hallitusohjelmaa kunnianhimoiseksi ilmaston, ympäristön ja luonnonsuojelun kannalta.

SLL:n puheenjohtaja Harri Hölttä sanoo hallitusohjelman kokonaisuutta "tämän vuosituhannen parhaaksi"

– Kokonaisuutena hallitusohjelma on näkökulmastamme tämän vuosituhannen paras. Luonnonsuojelun kannalta hallitusohjelma on hyvä. Ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta tavoitteet ovat jotakuinkin kohdallaan, mutta konkreettiset keinot tavoitteiden saavuttamiseksi osin puuttuvat ja osin jäävät ratkaistavaksi myöhemmin, Hölttä toteaa.

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkosen mielestä hallitusohjelman tavoitteet vastaavat hyvin luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen ja ilmastokriisiin.

– Mutta kuten hallitusohjelmissa usein, se kuinka hyvin nämä tavoitteet konkretisoituvat toimenpiteiksi, nähdään vasta myöhemmin.

"Maailman tiukin kirjaus"

WWF pitää erityisen positiivisena sitä, että hallitus lupaa Suomen saavuttavan YK:n biodiversiteettisopimuksen tavoitteet. Niihin on kirjattu luonnon monimuotoisuuden vähentymisen pysäyttäminen.

– Mikään aikaisempi hallitusohjelma ei ole sisältänyt näin paljon kohtia, joiden tavoitteena on luonnon suojelu ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen, Luukkonen sanoo.

Luukkonen nostaa lisäksi esiin maininnat soidensuojelun täydennysohjelman jatkumisesta, virtavesien suojelusta ja turhien patojen purkamisesta sekä metsähoitomenetelmien monipuolistamisesta suuntaan, jossa painotetaan jatkuvaa kasvattamista.

SLL:n Hölttä kiittää hallitusohjelmaa erityisesti siitä, että luonnonsuojelun rahoitusta lisätään 100 miljoonalla eurolla vuodessa.

– Tätä voi verrata siihen, että koko ympäristöministeriön hallinnonalan budjetti viime vuonna oli 180 miljoonaa euroa, ja siihen sisältyy monia muitakin asiakokonaisuuksia kuin luonnonsuojelu, Hölttä huomauttaa.

Lisäksi Hölttä sanoo olevansa tyytyväinen hallitusohjelmaan kirjattuun tavoitteeseen, jonka mukaan Suomessa pyritään hiilineutraaliuuteen 2035 mennessä.

– Se on ilmeisesti maailman tiukin vastaava tavoite.

Pyyhkeitä turvelinjauksista ja yritystuista

Molemmat järjestöt sanovat suhtautuvansa epäilevästi osaan tavoitteista, joita ohjelmaan on kirjattu.

WWF:n Luukkosen mukaan ohjelmassa mainittujen päästövähennystavoitteiden taso ei riitä 1,5 asteen saavuttamiseen ja toimet turpeenkäytön lopettamiseksi puuttuvat.

– Eikä metsien hiilinielujen turvaamisesta selluteollisuuden kasvupaineiden tilanteessa mainita mitään tarkkaa, vaikka nettonielujen kasvattaminen mainitaankin.

Lisäksi Luukkonen harmittelee puutteita soiden suojelussa.

Luonnonsuojeluliiton Hölttä pitää suurimpana yksittäisenä puutteena turpeenpolton lopettamisen aikataulua, joka on hänen mukaansa liian hidas.

– Turpeenpolton lopettaminen 10 vuoden aikana, metsien hiilinielujen säilyttäminen ja ympäristölle haitallisten tukien purkaminen olivat selvästikin liian kuumia perunoita hallitusneuvotteluissa, Hölttä sanoo.

Molemmat järjestöt painottavat sitä, että suojelu- ja ilmastotavoitteiden kirjaaminen ohjelmaan ei riitä.

– Nyt on erittäin tärkeää, että tavoitteiden saavuttamiseksi toimenpiteet saadaan konkretisoitua ja esimerkiksi rahoituksen taso tulee olemaan riittävä, Luukkonen sanoo.

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:49
Suomen ja Ruotsin välistä rajaa on yritetty ylittää kävellen ja moottorikelkoilla – luvattomia rajanylittäjiä sakotetaan
15:41
Sää kylmenee pääsiäiseksi, taivaalta tulee sadetta monenlaisessa olomuodossa – merellä jopa myrskytuulia
15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
98
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
14
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image