Kotimaa

"Vuonna 2017 ei tullut tukea omistajalta"– PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen toivoo myös Postin var­hais­ja­ke­li­joi­den asemaan parannusta

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen oli toimittajien piirittämänä useasti viime viikkojen aikana. Postialan lakko päättyi keskiviikkona. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 28.11.2019 18:16
Virpi Niemistö

Viime viikkojen vääntö pakettilajittelijoiden siirrosta toisen työehtosopimuksen piiriin ei ollut Postille ja työntekijöitä edustavalle Posti- ja logistiikka-alan unionille PAU:lle ainutkertainen kokemus.

Heinäkuussa 2017 Posti siirsi varhaisjakelijansa tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn, mikä tarkoitti Posti Palvelut postilaisille siirtoa Teollisuusliiton työehtosopimukseen sen vuoden marraskuusta lähtien.

Siihen saakka näiden noin 2 300 varhaisjakelijan työehtosopimuksena oli Viestinvälitys- ja logistiikka-alan sopimus PAU:n ja Palvelualojen työnantajien Paltan välillä.

Siirron uuteen sopimukseen arvioitiin laskevan varhaisjakelijoiden palkkoja jopa 20-60 prosentilla.

Posti oli perustanut Posti Palvelut Oy:n aiemmin samana vuonna tytäryhtiökseen hoitamaan varhaisjakelua, jotta se pystyisi vastaamaan kilpailuun, joka oli avattu eduskunnan kesäkuussa hyväksymällä uudella postilailla.

Surullisia ihmiskohtaloita

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen muistaa hyvin parin vuoden takaiset ajat.

– Kyllä se jätti isot arvet, enkä halua ikinä enää joutua sellaiseen tilanteeseen. Siellä kuuli todella surullisia ihmiskohtaloita.

Silloin siirtoa vastustettiin yhden yön lakolla, mikä kuulostaa vaatimattomalta verrattuna PAU:n tämän syksyn reilun parin viikon lakkoon, johon liittyi muiden liittojen tuntuvia tukitoimia.

– Varhaisjakelijoiden järjestäytymisaste on pienempi kuin Postissa yleisesti. Pääkaupunkiseudulla varhaisjakelijoista noin 80 prosenttia oli tuolloin maahanmuuttajia. Palkanlaskun jälkeen eli tällä hetkellä pääkaupunkiseudun jakajista ilmeisesti jo noin 95 prosenttia on maahanmuuttajia. Heille järjestäytyminen ei ole niin tuttua, vaan se voi aiempien kokemusten perusteella jopa pelottaa.

– Silloin oli myös tilanne, jossa ei tullut tukea omistajan taholta. Sanoivat ykskantaan, että nämä ovat liiketoimintapäätöksiä. Oli poliittisesti haastavaa saada mitään tukea siltä suunnalta, Nieminen toteaa.

Hän toivoo, että nyt työntekijäkentälle ja yleiseen ilmapiiriinkin luotu tsemppi ja henki voitaisiin kanavoida myös teollisuusliittolaisten varhaisjakelijoiden työehtojen parantamiseksi.

Asia voi tulla ajankohtaiseksi jo alkuvuodesta.

– Me saimme paljon palautetta myös ulkopuolisilta lakkomme aikana. Suuri yleisö kyllä ymmärtää, ettei myöskään varhaisjakelijoiden osa-aikatyöllä alle 10 euron tuntipalkalla yötyökorvausten kanssa pärjää.

Liittosiirto närkästytti

Postin päätöksestä siirtää pakettilajittelijat PAU:n työehtosopimuksen piiristä työntekijöille huonompaan Teollisuusliiton sopimukseen syntyi tänä syksynä kova kiista ja lakkojen suma.

Keskiviikkoisen sovun jälkeen 700 pakettilajittelijaa pysyvät PAU:n jäseninä. Heidän työnantajansa Posti Palvelut siirtyy Paltan jäseneksi. Lajittelijoiden sopimus on pääosin sama kuin Paltan ja PAU:n välinen laajempi työehtosopimus.

MAINOS

Kommentoi

Postin hallitus on erotettava. Työehtojen polkeminen on moraalitonta. Ahneus on synti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti näytti jo miten nämä hoidetaan, lakkoon vaan ja tukilakot päälle niin kaikki käy.
Kun tänä huutokauppakierros on ohi, niin Suomi on konkurssissa - mutta vaalitappio-enemmistöhallitus pitää🤣

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aina enemmistö. Kyllö se persujen on vain tosiasia nieltävä. Ei hopea ole häpeä. Mutta persujen käytös on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koittakaa ymmärtää, että maailma muuttuu. Jotkut ammatit ja firmat vain muuttuvat tarpeettomiksi ja häviävät pois.

Demarit taistelee muutosta vastaan turhaan ja samalla tuhlaa yhteiset rahamme. Paluuta vanhaan maailmaan ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postinjakajia on jo irtisanottu vähentyneen paperipostin takia. Postilla on jo ollut useammat yt-neuvottelut. Nyt on kuitenkin kyse eri asiasta. Oltiin pienentämässä vielä töissä olevien jakajien palkkoja 30-50%. Se on väärin. He ovat palkkansa ansainneet. Ihan kuten Postin johtokin on ansainnut lähes miljoonan euron vuosipalkkansa tässä katoavien ammattien ja firmojen maailmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntien ja kaupunkien palveluksessa olevia siirrellää YT neuvotteluja apuna käyttäen sumeilematta suuriin säästöihin vedoten omistaja ohjailun sanelun seurauksena, työt annetaan näennäisen tarjouskilpailun avulla yrityksiin ja työntekijöitä siirtyy edullisemman sopimuksen piiriin, eläkkeelle ja työvoimareserviin.

Julkisen puolen alasajon ja omaisuuden uudelleen jaon seurauksena verojen osuus enenevässä määrin menee ulkomaalaisille "sijoittajille" se
piti oleman postinkin auvoisa tulevaisuus, tuleeko uusia omistajia veroparatiisista, Venäjältä vai Kiinasta, sillä ei ole
siinä vaiheessa mitään merkitystä, kun omistaja ohjailu myydään
välinpitämättömän ja
lyhytnäköisen pikavoiton
seurauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin! Tulihan sieltä Paulta vähän entisen hallituksen suuntaan kritiikkiä, ettei koko ajan vain rökitettäisi nykyisen hallituksen valtionohjausministeriä ja pääministeriä, jotka ovat olleet sössimässä tässä lakkohässäkässä ja siihen liittyvissä asioissa!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset eivät olleet kiinnostuneita vähäosaisista. He yrittivät vain maksimoida hyväosaisten edut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tukea ois silloin odotettu maan hallituksen suunnalta, niin sehän ois ollut katastrofi. Oppositiossa olleet sostemit ja vasurit ois heti hyökännyt kimppuun että maan hallitus ei saa sotkeutua työmarkkina asioihin. Koska silloin tulee vain sutta ja sekundaa niin kuin nyt nähtiin. Maa oli jo puoleksi kontollaan sen vuoksi. Ois hoitaneet asian kuntoon silloin kun ei ois tullut vahinkoa, mutta söisitte mikä söisitte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketään puolustelematta mutta onkohan sulla nyt jokin ymmärrys mukana?? Jos olet todella pohdiskellut asioita niin en ymmärrä miten. Tai et itsekään ymmärrä. No sait mielipiteesi kerrottua. Kuka on provosoinut pienipalkkaisia työntekijöitä.Viime kaudella kikyt, lomarahaleikkaukset yms. Ehdotan sinulle ; katso ja seuraa elämää. Voidaan aina kysyä kuka on jättänyt tai halunnut aina jättää pienituloisen ihmisen tarpeet huomiotta. Ei millään pahalla mutta silmälaput vois laittaa roskiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'tukea omistajilta'' siis meiltä kun olemme valtio, ei työnorjat saaneet tukea. Jos kyseessä on kansan omistama yhtiö VEB DDR malliin, niin työntekijätkö päättää firman asiat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2017 oli porvarihallitus, Sipilän ja Orpon vetämänä. Voi hyvin ymmärtää, ettei rikas yrittäjä ja Kokoomus-idelogian omaava ministeri kiinnostu pätkääkään siitä mikä duunarin tilanne, kunhan vaan saadaan vaihe vaiheelta Postikin yksityisettyä ja siihen suunnitelmaan ei kuulu muu kuin mahdollisimman matalat palkat, niin saadaan firma hyvään lentoon -myyntimielessä. Jos olis nykyhallitus about samalla pohjalla, tuo 700 ihmisen palkkojan alennus liittoa vaihtamalla olis ollut läpihuutojuttu, eikä hallitus olis korvaansa lotkauttanut PAU:n vaatimuksille, vaan tukenut täysin Paltan Aartoa ajatuksin: "globaali markkinatalous" ohjaa meitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama homma postin vuokratyöntekijöillä (SOL) mutta eihän heidän - siis kaikkein huonoimmassa asemassa olijoiden - kohtalo kiinnosta ketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos saisi ensin parannusta vähäosaisimmille eli työttömille, ennen kuin eliitin etuja edistetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
20:52
Ylivieskassa hurja liikenneonnettomuus: henkilöauton hirvikolari johti törmäykseen pakettiauton kanssa
111
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
99
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
72
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
55
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En lähde kerrostaloon elävänä. On OKT Oulussa, Kempeleen rajan pinnassa, ja täällä Kuusamossa järven rannalla luonnon ke... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image