Kotimaa

Vuokra-asumisen suosio ohittamassa omis­tusa­su­mi­sen suurissa kaupungeissa – "Nuoret ovat liikkuvampia ja ymmärtävät riskit"

Kotimaa 9.3.2018 6:00
STT, Kaleva

Helsingissä vuokra-asuminen jo yleisempää, kohta myös Tampereella ja Turussa

Vuokra-asuminen on Suomen suurissa kaupungeissa pian yleisempää kuin omistusasuminen. Helsingissä vuokralla asuvien asuntokuntien määrä ohitti omistusasujat jo vuonna 2013, ja muut kaupungit seuraavat perässä. 

–  Vuokra-asumisesta tulee yleisin asumismuoto Tampereella parissa vuodessa ja Turussa 3–4 vuoden kuluessa, ennustaa Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa.

Tampereella ja Turussa omistusasuntojen määrä on pysynyt viime vuodet koko lailla samassa, kun taas vuokra-asuntojen määrä on noussut tasaisesti.

Maakuntien pienemmissä keskuskaupungeissa omistusasuminen on vielä selvästi vuokra-asumista suositumpaa, mutta kehitys on samansuuntainen. Koko maan tasolla omistusasuminen on vielä tuplasti suositumpaa kuin vuokra-asuminen.

Osasyy kehitykseen on ollut asuntolainan korkovähennyksen pieneneminen. Kun vielä vuonna 2014 koroista sai vähentää 75 prosenttia, tänä vuonna vähennys on enää 35 prosenttia.

–  Sen merkitys on kohtalaisen suuri, vaikka vaikutus on toistaiseksi ollut vähäinen, koska korot ovat niin matalat, arvioi Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Vuokra-asumista suosivat etenkin nuoret, jotka haluavat pitää mahdollisuudet muuttaa muihin Suomen kaupunkeihin tai ulkomaille.

–  He ovat liikkuvampia ja ymmärtävät riskit. Jos ostaa asunnon väärältä paikkakunnalta, siihen voi jumittua väärällä tavalla, sanoo Vuokralaiset-yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Viita.

Perheasuntojen kysyntä kasvaa

Vuokramarkkinoilla kaupaksi käyvät etenkin suuret vuokra-asunnot ja perheasunnot. Vuokraturvan mukaan kuluvasta vuodesta näyttäisikin tulevan perheasuntojen vuokramarkkinoilla vilkkain vuosiin.

Pienten asuntojen vuokrataso on historiallisesti ajatellen hyvin korkealla, kun taas suurempien asuntojen vuokrataso on vuokralaisen kannalta selvästi edullisempi.

–  Vuosikymmenten ajan pienet asunnot ovat olleet selvästi halvempia, mutta nyt yksiöiden ja kaksioiden hintaero on kutistunut paikoin olemattoman pieneksi, ja kolmiotkin ovat melkein samanhintaisia, Metsola sanoo.

Hänen mukaansa ilmiö koskee etenkin uusia vuokrasuhteita. Tilastokeskuksen yliaktuaarin Martti Korhosen mukaan Metsolan esittämän kehityksen suunta on oikea, mutta yksiöiden ja kaksioiden vuokrissa on vielä selviä eroja.

Kasvanut kysyntä on Vuokraturvan mukaan jossain määrin vaikuttanut isompien vuokra-asuntojen vuokriin, jotka ovat monen vuoden laskun tai vaakatason jälkeen kääntyneet hienoiseen nousuun.

Vuokrat maltillisessa nousussa

Tilastokeskuksen mukaan asuinhuoneistojen vuokrat nousivat viime vuonna keskimäärin 1,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Vuokrat kohosivat muualla maassa enemmän kuin Helsingissä. Turussa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat 3,3 prosenttia ja Jyväskylässä 3,1 prosenttia, kun taas Helsingissä vuokrat kohosivat 1,7 prosenttia.

Helsingin keskusta-alueella asunnon maksaa sen vuokratuotoilla runsaassa 23 vuodessa. Turussa ja Tampereella sama onnistuu 16–17 vuodessa.

Kerrostaloasuntojen reaalihinnat ovat viime vuodet pysyneet melko tasaisina. Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat keskimäärin nousseet hieman ja muualla maassa laskeneet.

MAINOS

Kommentoi

Nolltuntisoppareilla ja pätkätöillä ei saa asuntolainaa. Vaihtoehdoksi jää vain vuokra-asuminen. Kyse ei siis ole vapaaehtoisesta valinnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hyvä uutinen, ei nykyään voi sitoutua asumaan samalla paikkakunnalla loppuikäänsä. Nyt vain hallituksen pitäisi olla tilanteen tasalla ja lisätä vuokra-asuntotuotantoa. Tässä vaiheessa kylmä todellisuus astuu esiin nurkan takaa, eihän se kokoomus-sipilä omistusasumisesta luovu koskaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyihminen on niin fiksu, jos rahat riittävät vain seitkytluvun kerrostaloon, niin perempi olla ostamatta. Et voi tietää asumismenojasi etukäteen. Putket paukkuu ja millon mitäkin. Rahotusvastikkeet kasvattavat kk-maksuja. Koko ajan kasvatetaan taloyhtiön menoja, asbesti, energitodistukset ym. kaikki tulee osakkaiden maksettavaksi. Vuokralla tiedät mitä maksat ja voit lähteä lyhyellä varoitusajalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuokralla on pakko asua, jos mielii saada yhteiskunnan tukia. Kuinkahan iso osa vuokrista tulee yhteisistä pusseista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on taas asiantuntijat kommentoimassa, vaikee tajuta että Suomessakin aletaan asumaan vuokralla vaikka vanhukset kuinka huutaa että oma se olla pitää. Oikeasti maailmalla asuu todella hyvä tulokärkeen vuokralla, jopa Hollywood tähdille sopii vuokra-asuminen mutta täällä pitäis oma ostaa. Asun vuokralla enkä todellakaan edes halua juurtua yhteen paikkaan, pankki Elan takia enkä sen takia etten pääse "omasta" eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin, ei Suomessa ihmiset asu vuokralla sen takia, että se on trendikästä. Omistusasunto on halvempi juttu. Mutta kun lainaa ei saa koska ei ole muita kuin pätkätöitä tarjolla ja hyvä jos niitäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmm. Tuliko mieleen sellainen juttu että nuorten aikuisten työllistyminen on ollut hieman heikompaa kuin vanhemmilla ikäpolvilla? Osa-aika- ja pätkätyö eivät houkuttele eivätkä edesauta omistusasunnon hankkimista. Voihan tätä liikkuvuudeksikin nimittää. Riski kyllä ymmär retään, ei pienillä ja epävarmoilla tuloilla asuntolainoja saada tai makseta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tässä on syy. Säännöllisen palkkatulon puuttuessa pankista on mahdoton saada asuntolainaa 200 000 euroa, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää vuokra-asuminen. Sanoisin, että pankki ymmärtää riskit :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä kerrottu vuokria. Tonnin luokkaa kaksiosta Helsingissä. Omakotitalosta Pohjois-Suomessa lainanhoitokulut
700 euroa kuukaudessa. Rakennettu 2000- luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vuokra-asuminen on nuorilla aikuisilla nykyään ennemminkin pakko. Ei ole omaa ikäluokkaa suosinut, miten 90- ja 2010-lukujen lamat ajoittuvat. Nykyään nuoret aikuiset tienaavat vähemmän kuin suuret ikäluokat saavat eläkettä. Ja ovat pätkätöissä. Lisäksi verotuksen keinoin meitä taas syrjitään.. kyllä syyt ovat muualla kuin siinä että vuokra-asuminen oisi jotenkin "suositumpaa". Sitä riskiä omistusasunnosta ei oteta, koska ei voida enää luottaa töiden jatkumiseen ja talous on koko ajan epävarmaa. Tämän vuoksi laskee myös syntyvyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei varmaankaan ole ongelmaa saada lainaa, saati muitakaan sijoitusongelmia.

Kukahan näitä juttuja oikein tekeekään, kun haiskahtaa niin hallitusvoittoisalta propagandalta....

Kohta saamme lukea että nuoret pitävät haaasteellisesta ja turvattomasta työelämän kiireestä, nollasoppareista ym...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuokralla asumisen suosio suurissa taajamissa perustuu siihen, että asuntojen hinnat ovat karanneet nuorilta ensiasunnon ostajilta liian kauas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Ja osaltaan myös siitä, että täysin järjetön varainsiirtovero rokottaa raskaalla kädellä jos joutuu muuttamaan työn perässä.
Täysin käsittämätön verotuksen muoto, mikään muu vero ei ole yhtä järjetön ja haitallinen. Tai, no.. kyllähän tuosta on hyötyä asuntosijoittajille, mutta meille muille ei mitään iloa.

Itse olen asunut muutaman vuoden työn perässä paikkakunnalla johon en ole jäämässä ja varainsiirtovero on yksi iso tekijä, miksi en ole vielä omaa kämppää ostanut. Toki jälkiviisaana voi sanoa, että asunto olisi kannattanu ostaa heti kun muutti, mutta mistäpä sitä silloin olisi tiennyt miten pitkäksi aikaa on jäämässä. Ja toisaalta lainan saaminenkin olisi voinut olla haastavaa työuran alussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image