Kotimaa

Vuoden papiksi valitun Erva Niittyvuopion juhla-asua koristaa luon­non­ma­te­ri­aa­leis­ta tehty koru – "Juhlien teema herättää varmasti myös pohdiskeluja"

Erva Niittyvuopio on pukeutunut mustaan virka-asuun, johon saamelainen käsityöntekijä Jouni Samuel Laiti on tehnyt luonnonmateriaaleista uuden korun. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 6.12.2018 22:04
Taneli Kärki

– Tämä on ihan uusi asia päästä itse paikan päälle näkemään ja kokemaan, kun on aina televisiosta juhlia katsonut, sanoo vuoden papiksi 2018 valittu Erva Niittyvuopio.

Oulun hiippakunnassa saamelaistyön sihteerinä työskentelevä Niittyvuopio odottaa juhlaillalta hyviä kohtaamisia, mutta juhlakutsua hän ei osannut odottaa.

– Se oli suuri yllätys ja herätti hyvinkin positiivisia tuntemuksia.

Linnan juhlien tämän vuoden ympäristöteema on lähellä muun muassa retkeilyä harrastavan Niittyvuopion sydäntä. Tiivis suhde luontoon on läsnä yksityiselämän lisäksi hänen työssään, jonka tehtäviä ovat saamelaisten kirkollisen työn ja erilaisten hankkeiden koordinointi.

– Pohjoisen luonto ja kaikki siihen liittyvä on tosi tärkeää. Mitä enemmän tulee ikää, sitä ryhtyy miettimään, miten omilla teoilla pystyy vaikuttamaan siihen, että luonto säästyisi myös jälkipolville.

Linnan juhlissa Niittyvuopio toivoo käyvänsä keskusteluja muun muassa ajankohtaisista aiheista.

– Juhlien teema herättää varmasti myös pohdiskeluja. Jos ajattelee pohjoisia alkuperäiskansoja, niin ilmastonmuutos ja siihen liittyvät tekijät ovat hyvinkin tärkeä aihe.

Ilmastonmuutoksesta käydään Niittyvuopion mukaan paljon keskustelua myös saamelaisten keskuudessa.

– Se vaikuttaa paljon luonteiselinkeinoihin, kun esimerkiksi lunta on vähän ja vesistöt eivät ole jäässä.

Niittyvuopio on pukeutunut mustaan virka-asuun, johon saamelainen käsityöntekijä Jouni Samuel Laiti on tehnyt luonnonmateriaaleista uuden korun.

– Korun pohja on tehty tunturikoivun pahkasta ja sen keskellä on poronluusta tehty risti.

Suomen kirkon pappisliiton hallitus valitsi Niittyvuopion Vuoden papiksi 2018 Pappisliiton 100-vuotisjuhlassa Helsingissä lokakuun alussa. Valintaa perusteluissa todettiin, että Niittyvuopio on tehnyt työssään monin tavoin saamelaisuutta näkyväksi Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Vuonna 1968 syntynyt Niittyvuopio on kotoisin Utsjoen kunnasta, Karigasniemen kylästä ja hänen äidinkielensä on pohjoissaame.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15.2.
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15.2.
Latvalalle karmea pettymys Ruotsin MM-rallissa – "Yritin ajaa liian kovaa suhteessa olosuhteisiin"
15.2.
Kempeleläinen Emmi Pälvilä on palkintosijoja kahmiva magneetti – lehtien ja kirjeiden lajittelu Postissa vaihtuu hetkessä cheertanssiin
15.2.
Ministeriö aloittaa jätelainsäädännön uudistamisen – Muutoksen taustalla on uusi EU:n jätedirektiivi
15.2.
Trumpin törkeys oli Nastyn alkusysäys – Koreografi Susanna Leinonen: "Tuntuu, että luisumme taaksepäin naisten oikeuksissa"
15.2.
Kun Tiina, 40, kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi asiakkaiden paljoudesta – Tällaisia ovat Tiinan työpäivät ja asiakkaat Tilaajille
15.2.
Oulun vanhojen tanssit videolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta keskiyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

367 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa, läpileikkaus oululaisista

Minä mitään vääristele! Se on vain propagandaa!! Samaahan se suotaa tenavakin vailla mitään faktaa, vuodesta toiseen itk... Lue lisää...
Tanhutähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image