Kotimaa

Vuoden papiksi valitun Erva Niittyvuopion juhla-asua koristaa luon­non­ma­te­ri­aa­leis­ta tehty koru – "Juhlien teema herättää varmasti myös pohdiskeluja"

Erva Niittyvuopio on pukeutunut mustaan virka-asuun, johon saamelainen käsityöntekijä Jouni Samuel Laiti on tehnyt luonnonmateriaaleista uuden korun. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 6.12.2018 22:04
Taneli Kärki

– Tämä on ihan uusi asia päästä itse paikan päälle näkemään ja kokemaan, kun on aina televisiosta juhlia katsonut, sanoo vuoden papiksi 2018 valittu Erva Niittyvuopio.

Oulun hiippakunnassa saamelaistyön sihteerinä työskentelevä Niittyvuopio odottaa juhlaillalta hyviä kohtaamisia, mutta juhlakutsua hän ei osannut odottaa.

– Se oli suuri yllätys ja herätti hyvinkin positiivisia tuntemuksia.

Linnan juhlien tämän vuoden ympäristöteema on lähellä muun muassa retkeilyä harrastavan Niittyvuopion sydäntä. Tiivis suhde luontoon on läsnä yksityiselämän lisäksi hänen työssään, jonka tehtäviä ovat saamelaisten kirkollisen työn ja erilaisten hankkeiden koordinointi.

– Pohjoisen luonto ja kaikki siihen liittyvä on tosi tärkeää. Mitä enemmän tulee ikää, sitä ryhtyy miettimään, miten omilla teoilla pystyy vaikuttamaan siihen, että luonto säästyisi myös jälkipolville.

Linnan juhlissa Niittyvuopio toivoo käyvänsä keskusteluja muun muassa ajankohtaisista aiheista.

– Juhlien teema herättää varmasti myös pohdiskeluja. Jos ajattelee pohjoisia alkuperäiskansoja, niin ilmastonmuutos ja siihen liittyvät tekijät ovat hyvinkin tärkeä aihe.

Ilmastonmuutoksesta käydään Niittyvuopion mukaan paljon keskustelua myös saamelaisten keskuudessa.

– Se vaikuttaa paljon luonteiselinkeinoihin, kun esimerkiksi lunta on vähän ja vesistöt eivät ole jäässä.

Niittyvuopio on pukeutunut mustaan virka-asuun, johon saamelainen käsityöntekijä Jouni Samuel Laiti on tehnyt luonnonmateriaaleista uuden korun.

– Korun pohja on tehty tunturikoivun pahkasta ja sen keskellä on poronluusta tehty risti.

Suomen kirkon pappisliiton hallitus valitsi Niittyvuopion Vuoden papiksi 2018 Pappisliiton 100-vuotisjuhlassa Helsingissä lokakuun alussa. Valintaa perusteluissa todettiin, että Niittyvuopio on tehnyt työssään monin tavoin saamelaisuutta näkyväksi Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Vuonna 1968 syntynyt Niittyvuopio on kotoisin Utsjoen kunnasta, Karigasniemen kylästä ja hänen äidinkielensä on pohjoissaame.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image