Kotimaa

Vuoden odotus palkittiin: Suomi 100-satelliitti laukaistiin viimein avaruuteen

Hahmotelma Suomi 100 -satelliitista Maata kiertämässä. Kokeellinen 3D-tulostettu muoviosa on selvästi näkyvissä satelliitin etuosassa. Sen sisällä ovat radiotutkimuslaitteen antennit. Kameran linssi näkyy muoviosan keskellä.
Kotimaa 3.12.2018 21:11 | Päivitetty 3.12.2018 22:33
Kaleva, Anna Kilponen

Aalto-yliopistossa rakennettu juhlavuoden Suomi 100 -satelliitti on päässyt vihdoin avaruusmatkalleen Falcon 9 -kantoraketin kyydissä. Raketti laukaistiin Kaliforniasta Yhdysvalloista maanantai-iltana kello 20.32 Suomen aikaa.

– Kaliforniasta sen lähtö on myöhästynyt jo kolme kertaa. Syy on ollut usein tekninen, mutta myös säätila vaikuttaa. Mietimme jo, pitääkö satelliitin nimeksi vaihtaa Suomi 101, mutta nyt näyttää hyvältä. Meni kyllä viime metreille, totesi Aalto-yliopiston professori Esa Kallio Lännen Medialle pari tuntia ennen satelliitin lähtöä.

Kallion mukaan satelliitin avulla on tarkoitus tehdä avaruussäätutkimusta. Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä.

– Tutkimme, miten Aurinko vaikuttaa Maahan ja lähiavaruuteen. Yksi avaruussääilmentymä ovat revontulet. Lisäksi otamme kuvia maapallosta, mutta myös maisemakuvia Suomesta ja tutkailemme vuodenkiertoa.

Kallio lupaa, että kuvista pääsee nauttimaan myös suuri yleisö, sillä niitä ladataan Aalto-yliopiston satelliittiprojektin suomi100satelliitti.fi -verkkosivuille.

– Tämä viikko menee suurimmaksi osaksi niin, että testaamme satelliitin toimivuutta ja yritämme tulla tutuiksi sen kanssa. Sen rutiininomainen käyttö alkaa mahdollisesti ensi viikolla.

Ensimmäisiä kuvia saataneen jo tämän viikon aikana.

– Itse toivoisin, että ensimmäinen kuva saataisiin itsenäisyyspäivänä, mutta saa nähdä, saammeko kaiken kuntoon siihen mennessä.

Kallion mukaan avaruushankkeissa viivytykset ovat tyypillisiä. Hän toivoo, että satelliitin avulla päästäisiin pian tekemään tutkimusta ja ottamaan kuvia 101-vuotiaasta Suomesta.

Falcon 9-raketin kyydissä oli Suomi 100 -satelliitin lisäksi myös 63 muuta piensatelliittia.

MAINOS

Kommentoi

Niin, aurinkoonhan on syntynyt aukko, ja Nasa onkin sulkenut kaikki reaaliaikaisesti aurinkoa kuvaavat observatoriot, jotta tietoa ei vain saisi asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

jos sota syttyy

104 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

8.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image