Kotimaa

Vuoden odotus palkittiin: Suomi 100-satelliitti laukaistiin viimein avaruuteen

Hahmotelma Suomi 100 -satelliitista Maata kiertämässä. Kokeellinen 3D-tulostettu muoviosa on selvästi näkyvissä satelliitin etuosassa. Sen sisällä ovat radiotutkimuslaitteen antennit. Kameran linssi näkyy muoviosan keskellä.
Kotimaa 3.12.2018 21:11 | Päivitetty 3.12.2018 22:33
Kaleva, Anna Kilponen

Aalto-yliopistossa rakennettu juhlavuoden Suomi 100 -satelliitti on päässyt vihdoin avaruusmatkalleen Falcon 9 -kantoraketin kyydissä. Raketti laukaistiin Kaliforniasta Yhdysvalloista maanantai-iltana kello 20.32 Suomen aikaa.

– Kaliforniasta sen lähtö on myöhästynyt jo kolme kertaa. Syy on ollut usein tekninen, mutta myös säätila vaikuttaa. Mietimme jo, pitääkö satelliitin nimeksi vaihtaa Suomi 101, mutta nyt näyttää hyvältä. Meni kyllä viime metreille, totesi Aalto-yliopiston professori Esa Kallio Lännen Medialle pari tuntia ennen satelliitin lähtöä.

Kallion mukaan satelliitin avulla on tarkoitus tehdä avaruussäätutkimusta. Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä.

– Tutkimme, miten Aurinko vaikuttaa Maahan ja lähiavaruuteen. Yksi avaruussääilmentymä ovat revontulet. Lisäksi otamme kuvia maapallosta, mutta myös maisemakuvia Suomesta ja tutkailemme vuodenkiertoa.

Kallio lupaa, että kuvista pääsee nauttimaan myös suuri yleisö, sillä niitä ladataan Aalto-yliopiston satelliittiprojektin suomi100satelliitti.fi -verkkosivuille.

– Tämä viikko menee suurimmaksi osaksi niin, että testaamme satelliitin toimivuutta ja yritämme tulla tutuiksi sen kanssa. Sen rutiininomainen käyttö alkaa mahdollisesti ensi viikolla.

Ensimmäisiä kuvia saataneen jo tämän viikon aikana.

– Itse toivoisin, että ensimmäinen kuva saataisiin itsenäisyyspäivänä, mutta saa nähdä, saammeko kaiken kuntoon siihen mennessä.

Kallion mukaan avaruushankkeissa viivytykset ovat tyypillisiä. Hän toivoo, että satelliitin avulla päästäisiin pian tekemään tutkimusta ja ottamaan kuvia 101-vuotiaasta Suomesta.

Falcon 9-raketin kyydissä oli Suomi 100 -satelliitin lisäksi myös 63 muuta piensatelliittia.

MAINOS

Kommentoi

Niin, aurinkoonhan on syntynyt aukko, ja Nasa onkin sulkenut kaikki reaaliaikaisesti aurinkoa kuvaavat observatoriot, jotta tietoa ei vain saisi asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:55
Rovaniemen poliisin viikonlopun tehtävät: rattijuoppoja, pyörävarkaita ja tulipalo, josta poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja
15:43
Sukupolvet kohtaavat äänestyspaikalla – Ylivieskassa jännitetään, paraneeko äänestysvilkkaus edellisistä eurovaaleista
14:44
Kerrostalon ulkovarasto syttyi tuleen Kajaanissa - asukkaat taltuttivat palon omatoimisesti
14:20
Mullassa piilee legionellan vaara – kotipuutarhureiden kannattaa tiedostaa tartuntariski ja suojautua pöllyävältä mullalta
14:05
Nelostiellä sattui kahden auton peräänajo - tilanteessa ei henkilövahinkoja, liikenne kulkee normaalisti
13:06
Lapin poliisia työllistivät viikonlopun aikana huumekuskit sekä mökkiporukan riitaisa illanvietto
12:43
Lätkäfinaali vs. EU-vaalit – Onko illalla väistämättä edessä hysteerinen kanavaralli?
183
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
58
Lehdon Oulaisten tehtaan pääluottamusmies elää roolissaan ensimmäisiä yt-neuvotteluja – "Joillekin voi olla pelottava tilanne, jos menee työ alta"
44
Poliisi otti lauantai-iltana kiinni huomattavaa ylinopeutta ajaneen miehen Kaakkurissa - epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
36
Tänään äänestetään eurovaaliedustajat Brysseliin ja Strasbourgiin – Jos Brexit toteutuu vaalikauden aikana, Suomi saa parlamenttiin 14. jäsenen
32
Kommentti: Sähköauton latauspisteet kuuluvat työpaikoille ja taloyhtiöihin – hinta ei ole enää ylivertainen este puhtaammalle autoilulle
31
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen: Ministerin pesti kiinnostaa enemmän kuin Bryssel – "Olen käy­tet­tä­vis­sä mi­nis­te­rik­si, en lähde toivomaan mitään"
20
Keräsimme tärpit eurovaalien tulosiltaan – Keikuttavatko populistipuolueet venettä myös näissä vaaleissa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Remonttiyrittäjät ja koko bisnesporukka yhdistyksellä ymmärtää ettei saatu maine ole sattumaa. Lue lisää...
Sori

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image