Kotimaa

Vuoden odotus palkittiin: Suomi 100-satelliitti laukaistiin viimein avaruuteen

Hahmotelma Suomi 100 -satelliitista Maata kiertämässä. Kokeellinen 3D-tulostettu muoviosa on selvästi näkyvissä satelliitin etuosassa. Sen sisällä ovat radiotutkimuslaitteen antennit. Kameran linssi näkyy muoviosan keskellä.
Kotimaa 3.12.2018 21:11 | Päivitetty 3.12.2018 22:33
Kaleva, Anna Kilponen

Aalto-yliopistossa rakennettu juhlavuoden Suomi 100 -satelliitti on päässyt vihdoin avaruusmatkalleen Falcon 9 -kantoraketin kyydissä. Raketti laukaistiin Kaliforniasta Yhdysvalloista maanantai-iltana kello 20.32 Suomen aikaa.

– Kaliforniasta sen lähtö on myöhästynyt jo kolme kertaa. Syy on ollut usein tekninen, mutta myös säätila vaikuttaa. Mietimme jo, pitääkö satelliitin nimeksi vaihtaa Suomi 101, mutta nyt näyttää hyvältä. Meni kyllä viime metreille, totesi Aalto-yliopiston professori Esa Kallio Lännen Medialle pari tuntia ennen satelliitin lähtöä.

Kallion mukaan satelliitin avulla on tarkoitus tehdä avaruussäätutkimusta. Suomi 100 -satelliitti mittaa erikoisvalmisteisella radiolaitteistollaan lähiavaruudessa olevia avaruussääilmiöitä.

– Tutkimme, miten Aurinko vaikuttaa Maahan ja lähiavaruuteen. Yksi avaruussääilmentymä ovat revontulet. Lisäksi otamme kuvia maapallosta, mutta myös maisemakuvia Suomesta ja tutkailemme vuodenkiertoa.

Kallio lupaa, että kuvista pääsee nauttimaan myös suuri yleisö, sillä niitä ladataan Aalto-yliopiston satelliittiprojektin suomi100satelliitti.fi -verkkosivuille.

– Tämä viikko menee suurimmaksi osaksi niin, että testaamme satelliitin toimivuutta ja yritämme tulla tutuiksi sen kanssa. Sen rutiininomainen käyttö alkaa mahdollisesti ensi viikolla.

Ensimmäisiä kuvia saataneen jo tämän viikon aikana.

– Itse toivoisin, että ensimmäinen kuva saataisiin itsenäisyyspäivänä, mutta saa nähdä, saammeko kaiken kuntoon siihen mennessä.

Kallion mukaan avaruushankkeissa viivytykset ovat tyypillisiä. Hän toivoo, että satelliitin avulla päästäisiin pian tekemään tutkimusta ja ottamaan kuvia 101-vuotiaasta Suomesta.

Falcon 9-raketin kyydissä oli Suomi 100 -satelliitin lisäksi myös 63 muuta piensatelliittia.

MAINOS

Kommentoi

Niin, aurinkoonhan on syntynyt aukko, ja Nasa onkin sulkenut kaikki reaaliaikaisesti aurinkoa kuvaavat observatoriot, jotta tietoa ei vain saisi asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.2.
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15.2.
Latvalalle karmea pettymys Ruotsin MM-rallissa – "Yritin ajaa liian kovaa suhteessa olosuhteisiin"
15.2.
Kempeleläinen Emmi Pälvilä on palkintosijoja kahmiva magneetti – lehtien ja kirjeiden lajittelu Postissa vaihtuu hetkessä cheertanssiin
15.2.
Ministeriö aloittaa jätelainsäädännön uudistamisen – Muutoksen taustalla on uusi EU:n jätedirektiivi
15.2.
Trumpin törkeys oli Nastyn alkusysäys – Koreografi Susanna Leinonen: "Tuntuu, että luisumme taaksepäin naisten oikeuksissa"
15.2.
Kun Tiina, 40, kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi asiakkaiden paljoudesta – Tällaisia ovat Tiinan työpäivät ja asiakkaat Tilaajille
15.2.
Oulun vanhojen tanssit videolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta keskiyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

367 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa, läpileikkaus oululaisista

Minä mitään vääristele! Se on vain propagandaa!! Samaahan se suotaa tenavakin vailla mitään faktaa, vuodesta toiseen itk... Lue lisää...
Tanhutähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image