Kotimaa

VTV moittii hallitusta - Petteri Orpon mukaan kuvitelmat jakovarasta on unohdettava viimeistään nyt

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Valtiontalouden tarkastusviraston raportti tukee hallituksen viestiä siitä, että julkinen talous on saatava tasapainoon. KUVA: Ella Kiviniemi
Kotimaa 3.11.2017 17:53 | Päivitetty 3.11.2017 20:55
Juho Mäkelä

Valtiontalouden tarkastusvirasto arvioi, että julkisen talouden taloustilanne ei vahvistu hallituksen tavoitteiden mukaisesti.

Valtionvarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) antama kritiikki pitää ottaa vakavasti.

VTV arvioi perjantaina, että julkisyhteisöjen rahoitusasema ei tule parantuneesta taloustilanteesta huolimatta kohentumaan hallituksen tavoitteiden mukaisesti kuluvalla vaalikaudella. Hallitukselle tulee moitteita esimerkiksi sote-uudistuksesta, finanssipolitiikasta ja rakenteellisten uudistusten vaikeasta arvioitavuudesta.

Orpo toivoo, että Valtiontalouden tarkastusviraston raportti avaa viimeistään jokaisen päättäjän silmät myös oppositiossa.

- Nyt pitää unohtaa kaikki kuvitelmat siitä, että olisi jotain jakovaraa tai talouden ongelmat olisi ratkaistu. Me otamme edelleen tänä vuonna noin 4,5 miljardia ja ensi vuonna noin 3 miljardia alijäämää. Se on noususuhdanteen huipulla liian paljon.

Orpon mukaan raportti nostaa esiin juuri niitä ongelmia, joista hallitus puhuu ja joiden eteen hallitus tekee töitä.

Raportin perusviesti on se, että talouskasvu on hyvää, työllisyyskehitys on hyvää, finanssipolitiikan viritys kohtuullisen hyvää, mutta rakenteelliset ongelmat ovat olemassa.

Valtiovarainministeri painottaa, että talouskasvu ei riitä ratkaisemaan Suomen talouden ongelmia.

- Katto on korjattava hyvän sään aikana. Rakenteelliset uudistukset pitää viedä entistä päättäväisemmin loppuun noususuhdanteen aikana. Nyt ei voi hengähtää, ei voi perua tehtyjä säästöpäätöksiä, eikä voi lopettaa uudistamista.

Sote-uudistus saa ankaraa kritiikkiä

Tarkastusviraston mukaan hallituksen finanssipolitiikka on lievästi elvyttävää, vaikka nyt olisi tilaisuus harjoittaa kireämpää politiikkaa. Orpon mielestä hallituksen finanssipolitiikan perusviritys on suhteellisen hyvä.

- Aidosti elvyttävä politiikka olisi älytöntä, kun talous kasvaa muutenkin. Meidän on pidettävä kiinni tiukasta talouspolitiikan linjasta ja käytettävä energia esimerkiksi digitaalisen yhteiskunnan rakentamiseen.

VTV antaa raportissaan ankarimmat arviot hallitukselle sote-uudistuksesta. Raportissa todetaan, että "hallituksen sote- ja maakuntauudistukselle asettama 3 miljardin euron säästötavoite ei nykytiedon valossa ole realistinen".

Orpon mukaan raportissa ei sanota, että sote-uudistus olisi epäonnistunut.

- Raportti kiinnittää minusta oikein huomiota siihen, että sote-uudistuksessa on suuret mahdollisuudet, mutta myös suuret riskit. Sote-uudistus pitää viedä huolella maaliin ja toimeenpanovaiheessa taloudellisen näkökulman on oltava tiukasti pöydällä.

VTV:n arvio antaa ymmärtää, että hallituksella ja Suomen taloudella on käynyt hyvä tuuri kansainvälisen suhdannekehityksen takia. Orpo kuitenkin painottaa, että myös hallituksen toimilla on ollut vaikutusta Suomen parantuneeseen talouteen.

Hän listaa hallituksen toimiksi esimerkiksi kiky-sopimuksen, työn tarjonnan ja kysynnän lisäämisen ja ennustettavan finanssi- ja veropolitiikan.

 

Juttua oikaistu 3.11. kello 20.55: Orpon sitaatin alijäämämääriä korjattu: tämän vuoden summa oli virheellisesti kolme miljardia ja ensi vuoden 4 miljardia. Sitaatti oikaistu muotoon "Me otamme edelleen tänä vuonna noin 4,5 miljardia ja ensi vuonna noin 3 miljardia alijäämää."

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Jakovara loppu kun kokoomuksesta tuli suurin,ei enää tartte tyhjiä lupauksia antaa kun kallupit ylös näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy ihailla miehen pokkaa: jakaa varoja ja etuja miljonääreille+suurille yrityksille kaksin käsin, mutta ihan täydellä pokerinaamalla huutelee kansalle, että teille muuten ei mitään jakovaraa ole!

Kyllä saa pieni ihminen ihmetellä, kun tämmöinen show menee osalle kansasta läpi. Siis ihan tosi, mistä on kyse, kun näitä kokoomuslaisia ei naureta jo suohon ja häädetä ulos valtakunnan korkeimmilta päättäviltä paikoilta? Kuka näitä äänestää? Hyvänen aika, kuka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin noin! Olet aivan oikeilla jälijillä. Elämme globaalin finanssikapitalismin aikaa jossa kehittyneiden maiden vitsauksena on julkisen talouden kriisi samalla kun kotitalouksilla on varallisuutta yllinkyllin. Yksityisen varallisuuden kansantulosuhde on noin 6:1 eli kuusinkertaisesti kansantuloon nähden. Julkinen talous sitävastoin elää kädestä suuhun. Julkinen velka lähentelee useassa maassa jo yhden vuoden kansantuloa. Puheet julkisen talouden kestävyysvajeesta pitävät siis paikkansa! Kysymys onkin varallisuuden epätasaisesta jakautumisesta. Keskimäärin rikkain tuhannesosa kansasta omistaa noin 20 prosenttia kaikesta varallisuudesta. Rikkain prosentti omistaa noin puolet kaikesta varallsuudesta. Koyhin puolisko omistaa alle 5 prosenttia varallisuudesta. Ns. keskiluokka alle 50 prosenttia. Palkkatulojen verotuksella tätä epätasapainoa ei saada korjattua koska varallisuusjakauman huippu elää lähinnä pääomatuloilla. Globaali, progressiivinen pääomaverotus olisi tehokas ja oikeudenmukainen ratkaisu niin julkisen talouden kriisiin kuin voimakkaasti kasvaneisiin varallisuueroihin. Nettovarallisuuden verotus esim. 0,1-0,5 % miljoonaan euroon saakka, 1 % miljoonan ja viiden miljoonan välillä. 2 % kymmeneen miljoonaan saakka ja siitä ylöspäin jopa 10-20 %. Kaksi muuta ratkaisukeinoa julkisen talouden vajeeseen ovat: inflaatio ja menoleikkaukset, mutta nämä jälkimmäiset ovat huonoja keinoja joissa köyhät kärsivät eniten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole jakovaraa. Pitää maksaa maatalouden ja yrittäjien eläkkeitä yli miljaardilla. Miksi niiden eläkemaksut ovat niin pienet kun eivät kata eläkemaksuja. Vähän yli miljaardi menee maahan tuleiden pakolaisten menoihin. Yritystukiakin pitää maksaa noin neljä miljaardia. Kuten Orpo sanoi ei ole jakovaraa, joten uskokaa nyt että ei ole jakovaraa. Pitäähän Sipilän avustaja Laanisellekkin maksaa palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulkaapa köyhät, EI ole mitään jakovaraa. Olemme juuri jakaneet kaikki rahat kavareille, tää on niin mahtava tää sote! Piti säästää 3 miljardia mutta hups meneekin 3 enemmän! Mutta kaverit on niin mahtavia, meidän kaikki kaverit pääsee sotejohtajiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan päätöntä kirjoittelua! Mistä ihmeestätiedät ja kuka tietää? Sote on vasta tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta kokoomuksen tyyliin orpo ressukka yrittää työnantajaleirin kanssa hyökätä työntekijöitä vastaan!Palkkoja on ssstava alas että saahaan omistajille ja työnantsjille lisää voittoa ja mammonaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VTV on täysi tuuliviiri. Joka toisessa tutkimuksessa moititaan hallitusta tuhlauksesta ja joka toisessa liiallisista leikkauksista. Mitään huomiota ei kiinnitetä talouden nousuun ja sen syihin. Oikeastaan VTV ei ole tuuliviiri vaan opposition äänitorvi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos lukisit ajatuksella nuo raportit niin ymmärtäisit että hallitus tuhlaa tuottamattomaan toimintaan ja leikkaa paikoista jotka vähentävät kulutusta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän ois aika jo lopettaa nämä herrojen älyttömät palkat eläke edut ym miljoona boonukset .kuka tarvii 600.000e eläkkeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo ei vieläkään halua puuttua kohteeseen, josta hallitus voisi lohkaista helposti jopa miljardeja. Kilpailua vääristävät ja tuotekehitystä ja markkinointia rajoittavat vuosittaiset reilun kahdeksan miljardin tuet yrittäjille tulisi voida edes noususuhdanteen aikana lopettaa. On väärin opettaa yritykset sellaisiksi, ettei niiden tarvitse tulla toimeen ilman tukia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petteri taas kiertää varsinaisen ongelman. Kyse on SOTE:n epärealisitisista säästötavoittesta, jonkä kyllä älyää kuka tahansa. Valinnavapaus maksaa, ja paljon. Se ei ole säästöä, vaan kulujen lisäämistä. Valinnavaputta voi laajentaa hyvinä aikoina, jos on nimenomaan sitä jakovaraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jospa aloitettaisiin eduskunnasta,puolitetaan palkat ministereiltä edustajiakaan ei tarvita niin paljon,Ammattiliittojen johtajat yms palkat puoliksi,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisilläkään palkoilla ei näköjään ole saatu päteviä päättäjiä ja johtajia, miten huonosti sitten menisikään jos vielä huonompiin jouduttaisiin tyytymään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koitappa nyt orpo tajuta ettei teidän teoilla ole mitään vaikutusta ainoastaan suomessa on köyhiä tuplasti enemmän ja maa täynnä pakolaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että pitäsi kait Orpolla hyvinkin perua se isotiloisille annett veroale jos jakovaraa kerta ei ole, no eihän moinen hyvätulosia koske ja niille on mistä jakka isojakoin verohelpotuksia Orpolla !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siltarumpu politiikalla saadaan ainakin aikaan se että liikkuminen olisi helpompaa.Mutta se hämää talouden kasvua todella paljon . Koneita seisoo vilkut päällä todella paljon.Niistä päästään laskuttamaan yhteiskuntaa(velkarahoja).Palkat ja elintaso mousee eittämättä, velkarahalla. Tuottavaa työtä tässä maassa pitäisi jostain löytää , ei siais-toimintaa.Puhutaan esimerkiksi kiinteistöjen ylikapasiteetista , joka tulee terveyden hoidon ja sosiaalipuolen keskittymisestä. 20-30% .Se on melkoinen määrä.siitä huolimatta työllisyyden nimissä näihinkin syrjäkyliin rakennellaan vaikka mitä.Tietäen että kohta puretaan. Pelleilyksi joku tätä voisi sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image