Kotimaa

VR sai murska-arvion uusista verk­ko­si­vuis­ta

Kotimaa 4.11.2011 11:01 | Päivitetty 4.11.2011 14:13
Kaleva
Käytettävyysasiantuntija Aapo Puskala on laatinut käytettävyysarvion VR:n uusista verkkosivuista. Puskalan arviossa verkkosivuilta löytyi yhteensä 22 kriittistä ongelmaa ja 47 merkittävää ongelmaa.

 

Yhdeksi keskeiseksi ongelmaksi Puskala nosti sivujen hitauden. Sivujen lataaminen kestää kauan, ja myös paikan valitseminen on hidasta.

Lisäksi lipun ostaminen on pitkä prosessi. Se pitää sisällään jopa 15 eri vaihetta. Käytettävyysasiantuntija mukaan niitä kannattaisi olla vain 3-4.

Puskalan mukaan VR:n mittavat ongelmat verkkosivu-uudistuksessa eivät johdu itsessään tekniikasta. Sen sijaan suurin osa ongelmista johtui Puskalan mukaan siitä, ettei verkkosivuja testattu tarpeeksi.

Sivujen käytettävyyttä testattiin heikosti, ja myös tekninen testaaminen oli puutteellista.

Kaiken kaikkiaan Puskala listasi VR:n uusilta verkkosivuilta 177 ongelmakohtaa. Lisäksi hän löysi yhden erityisen toimivan toteutuksen.

VR ei tilannut Puskalalta käytettävyysarviota. Asiantuntija päätyi testaamaan sivut omien ja tuttaviensa huonojen kokemuksien vuoksi.

Lue VR:n verkkosivuista tehty käytettävyysarvio tästä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Ja tämä palvelua parantava uudistus maksoi VR:lle 15 000 000 euroa. Kiitos tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pitäisi olla vaikeaa...Amatööri johtajat pois ja ammattilaiset tilalle....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tiedä itkeäkö vai nauraako noille VR:n nettisivuille. VR onnistuu tyrimään suurinpiirtein kaiken mahdollisen. Mutta Kalevankin kannattaisi teettää käytettävyysarvio...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kun asiantuntija-insinööri tekee verkkosivun, niin se on vaikeaselkoinen. Ei niitä edeltäviäkään sivuja voinut käyttää ilman virheilmoituksia ja tukipalvelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä osan kirjoitttajien kanssa. Olisiko Kalevankin aika kehittää sivujaan? Animoidut mainokset eivät missään nimessä ole käyttäjäystävällisimpiä, nytkin näytössä 6 animaatioita pyörii yhtä aikaa. (ovatko sivut edes käyttäjille suunnattu?) Myöskään uutisten toisto ei ole loogista. Kalevan aiempi sivusto oli huomattavasti selkeämpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ministeri Kyllösen olisi ennen lupaamaansa "kevättä" panna tuulemaan ja panna VR:n asiat kuntoon, vaikka itse kuulema lentää Oulun kautta. Kajaanin konekaan ei kelpaa! Palvelu ympärivuorokautiseksi! Kiitos sivustojen analysoijalle!! Jospa päättäjätkin jaksavat sen lukea!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei suomalaisen verkkopalvelun käytettävyystestausta voi tehdä missään Intiassa. Siinä kun pitää osata lukea käyttöliittymätekstejä. Puhdas tekninen testaus sen sijaan onnistuu sielläkin ihan mekaanisesti ilman kielitaitoakin. Nyt oli kyse käytettävyydestä eli siitä miten suomalaiset asiakkaat selviytyvät asioinnistaan. Siinä vaaditaan hieman muutakin kuin insinöörin binaariajattelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On myös sattunut tilanteita, joissa samaan junaan, samaan vaunuun ja samaan paikkaan on myyty verkkokaupan kautta lippu kahdelle matkustajalle. Olen ollut vieressä kuulemassa kahden matkustajan ja konduktöörin selvittelyä asiasta. Konduktöörin kertoman mukaan aina on joku muu syy, kuten eri päivä tai eri vaunu, mutta näin ei siis aina ole. Onneksi tuolloin on aina ollut hiljaisempi ajankohta ja vaunussa tilaa ettei ole tarvinnut sylikkäin tuntemattomia istua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aivan hirveitä nämä nörttien tekemät sivustot. käykääpä kattomassa myös lääkäritalon ja mehiläisen sivut ... aivan törkeen kuppaset! VR:n sivustolla ku on käyny niin ei oo varmaa mitä on varannu jos junnaan lipun varaa, se seleviää vasta ku menee junaan ja ikäviä yllätyksiä on tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu ja Norwegianin sivut ovat myös aivan omaa luokkaansa. En vielä ole siellä päässyt lentoja varaamaan, vaikka useasti olen yrittänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

12:42. Olet vähän hukassa. Näiden nettisivujen tarkoitus on nimenomaan tuoda mainoseuroja Kalevalle. Eihän ne nyt niin tyhmiä ole että julkaisisivat nettijuttuja paperilehden kustannuksella. Pakkohan se on tulot jostain saada ja ne tulevat netissä vain mainoksista. Osta nopeampi yhteys, vaikka 100 Megaa niin ei töki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka vähän mainoksen puolelle onkin juttu mennyt, on osa huomioista ihan järkevästi perusteltu. En tiennytkään, että joku tekee verkkokauppaa, joka menee yöksi kiinni:) Onkohan siellä VR:n päässä joku syöttämässä käsin niitä tietoja johonkin toiseen järjestelmään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovat sukreat mm. kun yrittää tilata makuuvaunua. Täysin oppikirjan vastaisesti tehdyt sivut. VR:n verkkokauppa on pullollaan virheitä joita pitäisi tulla välttämään viimeiseen asti. Peruskultainen sääntö verkkokaupassahan on että asiakkaan tulee voida tehdä ostoksensa mahdollisimman pienellä määrällä klikkailuja ja VR:llä niitä vaiheita ostoksen tekemiseen ja vahvistamiseen on entistä enempi. Lisäksi kuluttajan pitäisi nähdä jatkuvasti kaikki vaihtoehdot ja valita vapaasti haluamansa ilman erityistä valikko kaivamista ym. säätöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaiken lisäksi tekninen testaus on eri asia kuin käytettävyystestaus johon ei luultavasti ole käytetty tuntiakaan. Tieto ja Accenture eivät ole koskaan kunnostautuneet käytettävyydeltään hyvien palveluiden toteuttamisessa, tärkeintä on tekninen toimivuus - joka sekin nyt on pettänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lieneekö systeemi tehty agile-menetelmällä (tai muulla ketterällä tavalla), jossa kukaan ei edes halua katsoa kokonaisuutta. Vaan fiffataan joku jännä juttu joka viikko ja tehdään kun on kivaa, mutta lopputulos on susi, vaikka tekijöillä olisi ollut kuinka hauskaa tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainio juttu kyllä että tähän hulppeaan uudistukseen, josta piti seurata lippujen ostamisen helpottuminen, meni 15 miljoonaa euroa! Miettikää nyt, se on sata miljoonaa markkaa! Sillä olisi saanut 100 Nokian optiomiljonääriä vuodeksi, tai vaihtoehtoisesti 300 Nokian rividuunaria vuodeksi. Montakohan intialaista tätä koodasi ja kuka kääräisi rahat? Minä olen viime vuosina kieltäytynyt käyttämästä tällaisia. Jos ostaminen on tehty mahdottomaksi niin sitten ei osteta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jaa, ei pidä näiden käytettävyystutkijoidenkaan mielipiteisiin suhtautua kuin jumalan sanaan. Olisi kai se helppoa ja nopeaa jos verkkokaupassa ei olisi kuin yksi nappi "Osta lippu", ja pois olisi karsittu esim. sellaiset turhat vaiheet kuin mihin ollaan menossa ja milloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä ihmeen takia jutussa ei kerrota kuka sivut on tehnyt? Luulisi , että se olisi jutun tärkein asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komppaan edellisiä, myös Kalevan kannattaisi käytettävyystestauttaa omat sivunsa. Minä en käy täällä enää kuin satunnaisesti, koska nämä sivut ovat aivan hirveät. Mainoksia välkkyy nytkin tässä ruudussa 5kpl ja lisäksi on yksi joka ei ole animoitu samalla kun varsinaisille jutuille on varattu vain noin puolet sivun leveydestä. Huhhuh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Testattiin heikosti.. miksiköhän? Eikös se ollut joku Accenturen intialainen työntekijä, joka kehui testanneensa tätä VR:n uutta systeemiä. Sepä vain että Intiassa testaajat ovat alinta porukkaa heidän IT-maailmassaan eli se on vastenmielistä puuhaa. Siitä voisi ehkä päätellä ettei tarjolla välttämättä ole hirveän pätevää porukkaa testaajikai, varsinkin kun heillä on taito kehua osaamistaan vaikkei sitä olisikaan. Näin sitä IT-alalla "säästetään".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joko olisi aika rekisteröitymiseen

On sillä ainakin kaksi merkitystä. Se, että tiedän rekisteröityneen nimimerkin kirjoituksen kirjoittajaksi jokseenkin va... Lue lisää...
Arvo Tasa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image