Kotimaa

VR-Rata kolkutteli Kiirunaan

Ruotsissa junaratojen kunnossapitoon satsataan Suomea enemmän. KUVA: pekka ala-aho
Kotimaa 17.5.2010 0:00
Raimo Pirttikoski
Oy VR-Rata Ab on vähin äänin kiihdyttänyt vauhtiaan kilpailussa ratojen rakennus- ja kunnossapitourakoista myös Ruotsin puolella. Valtion omistama VR-Rata on Suomen suurimpia rakennusyhtiöitä, jonka markkina-alueita ulkomailla ovat Pohjoismaat, Baltia ja Venäjä.

"Olemme tehneet Ruotsissa useita merkittäviä tarjouksia sekä ratojen kunnossapitoon että rakentamiseen liittyvistä töistä. Niiden osalta olemme viisaampia viimeistään alkusyksystä", Oy VR-Rata Ab:n kunnossapidon liiketoimintajohtaja Lassi Matikainen paljastaa.

Ensimmäisen ison urakkansa ulkomailla yhtiö nappasi viime keväänä alkaessaan huolehtia niin sanotun Malmiradan (Malmbanan) kunnossapidosta Pohjois-Ruotsissa.

Ruotsissa VR-Radan sivuliikkeenä toimivan VR-Trackin vastuulla on noin 300 kilometrin rataosuus Jällivaarasta Norjan rajalle Riksgränseniin asti. Ruotsin liikennelaitoksen Trafikverketin kanssa solmitun, vähintään viisivuotisen sopimuksen arvo on noin 15 miljoonaa euroa.

Suomessa VR-Radan markkinaosuus ratojen kunnossapidosta on noin 80 prosenttia, vaikka kilpailu on koventunut. Yhtiötä turhauttaa valtion kitsastelu korjaus- ja muista investoinneista päätettäessä, etenkin kun kansa valittaa yhä kerkeämmin junien myöhästelyistä ja aikataulujen pettämisestä.

"Korvausinvestointeihin rahaa tarvittaisiin noin 200 miljoonaa euroa vuodessa eli lähes tuplasti enemmän kuin sitä nyt on käytettävissä", Matikainen laukoo.

"Tänä vuonna lisärahaa tarvittaisiin vähintään 40 miljoonaa euroa. Muuten syntyy lisää korjausvelkaa ja monet nopeus- sekä muut rajoitukset radoilla ovat jatkossakin välttämättömiä."

Suomen rataverkolla töitä on nyt kuitenkin tiedossa vähemmän kuin viime vuonna, sillä valtion elvytyspolitiikkakaan ei tähän vuoteen enää ulotu. Isot hankkeet esimerkiksi Pohjanmaan radalla kuitenkin jatkuvat. Uusia urakoita muhii etenkin pohjoisen kaivoshankkeissa.

VR-Rata ei hevin ota kontolleen kritiikkiä Suomen rautateiden kehnosta kunnosta.

"Sitä saa, mitä tilaa. Liikennevirasto esittää ja eduskunta päättää. Meidän työhömme vaikuttavat koko ajan monenlaiset vaatimukset ja reunaehdot", Matikainen muistuttaa.

VR-Radan tuore toimitusjohtaja Ville Saksi myöntää, että Ruotsissa yhtiötä houkuttelevat paitsi kotimaisia huomattavasti isommat markkinat, myös Ruotsin valtion into satsata rautateihin ja niiden kunnossapitoon. Ruotsi aikoo käyttää ratatöihin satoja miljardeja kruunuja vuoteen 2021 mennessä.

"Ruotsissa ratatyöt nähdäänselkeämmin tärkeinä investointeina tulevaisuutta varten, ei vain välttämättöminä kuluina."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kiskot vievät itään, Suomen rata taakse jää, tiedän vain että rahasta kiinni on radankorjaus tää !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:04
Riisitunturin lähtöpisteessä Posiolla paha ruuhka – matkailijoita kehotetaan käyttämään kimppakyytejä tai vaihtamaan kohdetta
16:56
Oulusta noin 400 kilometrin päässä sijaitsevalle Skellefteålle akkutehdas on jättipotti, Suomessa vastaavaa ei näy – “Täällä elettiin harhaisesti sen varassa, että meillä on mineraalit“ Tilaajille
16:28
Oulun Golfkerhon Karina Kukkosella debytoi Euroopan kiertueella Australiassa – avauspäivä sujui nihkeästi
16:21
Navetta tyhjennetty Vihannissa – osa eläimistä on jouduttu lopettamaan
15:52
Vieraslajeista puhunut kansanedustaja Mäenpää: "En ole loukannut mitään kansanryhmää"
15:52
Kärppien sairastuvan ovi käy molempiin suuntiin: Heshka sivussa kaksi viikkoa, Jokinen ja Karvinen lähellä pelikuntoa
15:44
Rekka ja kuorma-auto kolaroivat Valtatie 5:n risteyksessä Paltamossa
41
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
39
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
27
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
16
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
15
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
12
Super Hornetissa tarjotaan Suomelle sopivaa amerikkalaishävittäjää – Operointi olisi halpaa ja erikoiskoneella Growlerilla suojattua, mutta ei ilman kysymysmerkkejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

208 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

"Kaveri" joka on kateellinen ja katkera saavutuksista

Tuttu tunne. Eniten ottaa päähän nuo lokkeilijat jotka aina jotain ovat vailla tai kuvittelevat minun tarjoavan tms. Ei ... Lue lisää...
Mania

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image