Kotimaa

Voisiko suo­ma­lais­ku­lut­ta­ja tilata sähköä Tanskasta? Raportti esittää Pohjoismaiden säh­kö­mark­ki­noi­den yh­te­näis­tä­mis­tä

Raportti esittää pohjoismaisten sähkömarkkinoiden yhtenäistämistä ja kannustaa uusiutuvien energianlähteiden, kuten aurinko- ja tuulivoiman käyttöön.
Kotimaa 26.6.2019 10:31
Joosua Lehtinen

Konsulttifirman ja kahdeksan pohjoismaisen yrityksen laatima raportti vaatii markkinaehtoista vastausta päästövähennystavoitteisiin.

Pohjoismaista tulisi kehittää maailman johtava vähähiilinen vihreä talous.

Näin esittää konsulttiyritys Nordic West Officen yhdessä kahdeksan pohjoismaisen energia- ja teollisuusyrityksen toimittama raportti. Poliittisille päättäjille suunnattu raportti painottaa ennen kaikkea pohjoismaisten sähkömarkkinoiden yhtenäistämistä ja avaamista.

Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilän mukaan Pohjoismaat olivat 2000-luvun alussa "Euroopan ykkösiä" markkinaehtoisen sähkö- ja energiamarkkinan kehittämisessä.

Nyt johtajuus tulisi hänen mukaansa ottaa takaisin kahdesta syystä.

– Ensinnäkin Eurooppa tarvitsee esikuvaa, ja on hyvä aloittaa sellaisen luominen alueesta, jolla on jo hyvä pohja. Toiseksi ilmasto- ja päästövähennystavoitteet ovat kasvaneet hurjasti, Penttilä sanoo.

Investointeihin pohjoismaista näkökulmaa

Kantaverkkoinvestointeja tulisi raportin mukaan miettiä entistä laajemmin pohjoismaisesta eikä kansallisesta näkökulmasta.

Penttilä luonnehtii "ideaaliksi" tilannetta, jossa kaikilla Pohjoismailla olisi yhteinen kantaverkko. Siihen tuskin tullaan kuitenkaan pääsemään, ainakaan vielä pitkään aikaan.

Investointeja tehdään toistaiseksi edelleen lähinnä kansallisella tasolla. Juuri niihin tarvittaisiin yhteispohjoismaista näkökulmaa.

– Siihen tarvittaisiin poliitikkojen patistelua. Kun energiaministerit kokoontuvat pohjoismaisella tasolla, siihen pitäisi olla mahdollisuus.

Kuluttajalle valinnanvaraa

Tällä hetkellä Pohjoismaiden sähkömarkkinat ovat keskenään suhteellisen kirjavat. Penttilä toteaa, että esimerkiksi eri hinta-alueita on viiden maan alueella yhteensä kaksitoista.

– Jos tätä määrää saataisiin oleellisesti pudotettua, päästäisiin heti paremmin toimiviin markkinoihin. Silloin saataisiin suuruuden etuja.

Mitä nämä suuruuden edut voisivat olla? Miten pohjoismainen yhteisverkko ja yhtenäisemmät sähkömarkkinat voisivat hyödyttää kuluttajaa?

– Ideaalitilanteessa markkinat toimisivat niin hyvin, että kuluttajat pystyisivät tekemään paremmin valintoja eri sähköntoimittajien välillä, Penttilä muotoilee.

Saattaisi siis olla mahdollista, että suomalainen voisi muitta mutkitta tilata vaikkapa tuulivoimalla tuotettua sähköä Tanskasta.

Kääntöpuolena on kysymys siitä, miten tällainen järjestelmä saataisiin pidettyä selkeänä.

– Yhden näkemyksen mukaan tästä tulee palveluntarjoajille niin kiinnostava markkina, että ne alkavat kilpailla myös sillä, kuka tarjoaa helpoimmat ja ymmärrettävimmät paketit.

Toimivat markkinat nopeuttaisivat kehitystä

Markkinaehtoisuus voisi palvella myös hiilineutraaliustavoitteita, raportissa uskotaan. Energiamarkkinoiden vapaa toiminta mahdollistaisi sen mukaan ilmastointitavoitteisiin pääsemisen.

– Firmat kehittävät kiivaasti uusia teknologioita ja tekevät sitä mielellään. Kehitys kuitenkin nopeutuisi, jos täällä olisi vielä paremmin toimivat markkinat, joille saataisiin yhä nopeammin toimitettua näitä uusia teknologioita, sanoo Penttilä.

Myös vientiä pidetään raportissa isona mahdollisuutena.

– Yhtenä lähtökohtana koko raportille oli, että pohjoismaiset energiaministerit pyysivät yrityksiltä näkemyksiä, miten Pohjoismaat voisivat nousta kärkeen tällä alalla ja miten pohjoismaista energiateknologiaa voitaisiin viedä maailmanlaajuisesti.

Yritysten toiveita poliittisille päättäjille

Konsulttiyhtiö Nordic West Officen julkaiseman raportin otsikko on "The Future of Nordic Energy Markets – Stronger Together".

Mukana on ollut myös kahdeksan pohjoismaista energia- ja teollisuusyritystä: Danfoss, Fortum, Gasum, Stora Enso, SSAB, Statkraft, Virta ja Wärtsilä.

Raportti esittää ehdotuksia poliittisen päätöksenteon tueksi. Keskeisinä tavoitteina ovat päästövähennystavoitteisiin vastaaminen ja Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden yhtenäistäminen.

MAINOS

Kommentoi

Ja mitä hyövää vaikka ostat Kiinasta,siirtohinta se on joka maksaa ja jota tullaan aina vaan korottamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän nytkään pysty kilpailuttamaan sähkönostoa. Mittaus on online- mittaus, spottisähkö on online- hintaista, mutta kun vaihdät toimittajaa se kestää vähintään 14 pvä eli sen takia ei voi ostaa aina halvinta sähköä. Online mittaus tehtyy suurella metelillä ja rahalla,mutta kilpailutusta ei muutettu siten, että voisi seurata halvinta hintaa online (taisi olla lain tuoma haitta).
Ongelmanahan tässä on se, miten saadaan siirrettyä Tanskan ja Ruotsin sähköverkon rakentaminen Suomalaisille maksettavaksi.
Nythän sähkön hinta ei ole sama Suomessa eikä Ruotsissa eli tämmönen Pohjoismainen sähköpörssi on kultainen pölinä pöksyissä, hinta muuttuu heti kun raja ylitetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama vaikka tilaisi Kiinasta, veroista, siirtohinnoista ja muista oheismaksuista se sähkölasku koostuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällekin elämälle välttämättömälle siirron osalta monopolipalvelulle tarvitaan aivan uusi kuosi, siten että sähköverkot - luonnolliset monopolit - siirretään kokonaisuudessaan julkiseen omistukseen ja samalla poistetaan sähkönsiirtoon liittyvät ''perus-''maksut ja muut vastaavat kaikkein köyhimpiä kurittavat tasaverot, mitä ne käytännössä ovat.

Sähkönsiirtomaksun täytyy olla suoraan sähkön kulutuksen mukainen - aina sama prosenttiosuus sähkölaskussa. Eli jos et käytä sähköä et myöskään silloin maksa käyttämättömästä palvelusta - muuta kuin (kunnallis-) veron mukana suhteellisesti maksukykysi mukaan.

Kyllä ehdottomasti sähköenergian valinnaiselle ostolle suoraan ainakin ja vähintään muista pohjoismaista. Sitä kun nyt tuodaan maahan runsaasti täällä kulutettavaksi ja laskutetaan välikäsien kautta hyhjää tyhjästä periaatteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyödäänkö vetoa, että tämänkin "uudistuksen" lopputuloksena suomalaisten sähkölasku nousee. Se vain on arvoitus, kuinka paljon sähkön hintaan saadaan pumpattua lisää. Suomalainen sähkölämmittäjä, kun jäätyy ilman sähköä, että pakko maksaa. Luonnollisesti hallitus tukee hintojen nousua, vaikka rahat menevät ulkomaalaisille, kun ei hallitusta suomalaisten kutistuva ostovoima kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta sähkö tulee, mutta myyjä on tanskalainen? Käytännössä tilanne olisi aivan sama kuin jo nyt. Vattenfall on ruotsalainen firma joka kuppaa suomalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta, jos sähkönmyyjä on ulkomainen yhtiö, sehän ei maksa veroja suomeen, joten jää sähkövero pois, joohan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

49
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
39
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
25
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
14
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
13
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
12
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
10
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image