Kotimaa

Voisiko pää­kau­pun­ki­seu­dun lämmittää pie­ny­din­voi­mal­la? Jo kolmessa kunnassa on vireillä selvitys

Kivihiilikasat kuuluvat yhä Helsingin katukuvaan Hanasaaren voimalaitoksen liepeillä. Helsingin toisen suuren kivihiilivoimalan Salmisaaren polttoaine on sijoitettu valtaviin maanalaisiin siiloihin. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 21.12.2017 5:00
Henripekka Kallio

Jo kolmessa pääkaupunkiseudun kunnassa on tehty viime viikkojen aikana valtuustoaloite sen selvittämiseksi, voisiko alueen ilmastopäästöjä vähentää rakentamalla minikokoisia ydinreaktoreita.

Aloitteiden takana on yhteensä viitisenkymmentä Helsingin, Espoon ja Kirkkonummen kunnanvaltuutettua eri puolueista.

Ajatuksena on selvittää pienydinvoiman mahdollisuuksia lämmön tuotannossa, sillä noin puolet pääkaupunkiseudun ilmastopäästöistä aiheutuu kivihiileen nojaavasta kaukolämmöstä.

- Helsingin strategia muuttua hiilineutraaliksi perustuu kuvitelmaan, että biomassan poltto on hiilineutraalia. Ja sehän ei todellakaan ole, perustelee Helsingin aloitteen alullepanija Petrus Pennanen.

Piraattipuoluetta edustava Pennanen on koulutukseltaan ydinfysiikan tohtori.

Teknologian tutkimuskeskus VTT tutkii ydinturvallisuutta ja se on kohdistanut viime aikoina huomiotaan pienydinvoimaan.

- Pienet modulaariset reaktorit ovat tulossa. Modulaarisuuden ideana on kehittää suhteellisen pieni standardoitu reaktori ja rakentaa niitä sarjatuotantona, selittää projektipäällikkö Ville Tulkki VTT:ltä.

VTT julkaisi maanantaina selvityksen siitä, miten pienydinvoima sopisi Espoon kokoiseen kaupunkiin. Tuloksien mukaan pienreaktori alentaisi kaukolämmön tuotantokustannuksia ja päästöjä. VTT arvioi investoinnin takaisinmaksuajaksi 10-20 vuotta.

Pienydinvoiman keskeisin kysymys on turvallisuus. Tulkin mukaan kansainvälisellä tutkimuksella yritetään parhaillaan selvittää, olisivatko pienvoimalat yhtä turvallisia tai turvallisempia käyttää kuin isommat. Kaukolämpöä tuottavat pienydinvoimalat pitäisi sijoittaa verrattain lähelle suuria asutuskeskuksia.

- Pienissä reaktoreissa on vähemmän lämpötehoa kuin suurissa. Sen takia ne voidaan periaatteessa hallita helpommin, mitä tahansa niissä tapahtuukin. On yleisen hyväksyttävyyden kannalta iso kysymys, miten tämä saadaan todistettua uskottavasti päättäjille ja kansalaisille, Tulkki sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (77)

Jätelaitos kaasuttamaan hesalaisten tuotokset, kyllä lämpö riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

samon tein hanakivelle pari kiuasta tekeille ja kiiruusti, niin Toukollaki tulloo virtoo seinästä ja loppuu tuo ainainen narina ettei sähö piisaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Energian pientuotanto hajautetusti siellä missä energiaa tarvitaan on kannatettavaa, niin energiaturvallisuuden nimissä kuin myös ympäristöturvallisuuden nimissä. Ei ole mitään järkeä keskittää energian tuotantoa isoihin Gigawatin yksikköihin Suomen kokoisessa maassa jossa energiaa tarvitaan vähän siellä sun täällä. Suurikapasiteettiset jakeluverkot ovat kaikista haavoittuvaisempia globaalien uhkien edessä. Tuontayksikköä voidaan valvoa ja suojata vielä tehokkaasti mutta tuhansien kilometrien järeää ja kallista kaapelointia on jo huomattavasi vaikeampi turvata järkevästi niin että yhteiskunnan kriittiset toiminnot eivät vaarannu äkillisen katkon yllättäessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on vihreiden uutta energiapolitiikkaa, tästähän oli jo valtuustoaloite (osittainen). Tällainen Ouluun ja puretaan Oulujoen kaikki vesivoimalat. Sama juttu Iijoelle ja Kemijoelle. Luonto kiittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonto kiittää, ihminen kärsii. Tässäpä se vihreän politiikan ydin tulikin hyvin kiteytettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiilen polttamisesta jää tuhkaa, jossa on erilaisia metallijäämiä mm. uraania. Tuon uraanin energiasisältö on suurempi kuin poltetun hiilikasan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2067 vuonna syntyy viimeinen suomalainen. Miksi rakentaa ydinjätettä turhan takia pilaamaan kaunista maapalloa? Nyt pitää maksaa velat pois ettei jää muuta kuin suunnaton häpeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi, mutta miksi pitäisi turvautua vanhenevaan ja saastuttavaan teknologiaan kun uudet ovat parempia? Energiaa voi tuottaa esimerkiksi Stirling-generaattoreilla, sähkö-lämpöpareilla ja galvaanisilla kennoilla paljon ydinvoimaa halvemmalla ja paremmalla hyötysuhteella. Myös sähkö- ja lämpöenergiaa varastoivat materiaalit ovat kehittyneet huimasti ja uutta tietoa tulee koko ajan. Ydinvoimaan turvautuminen on samanlainen rasite ihmiskunnalle kuin mineraaliöljy ja hiili, joihin takertuminen hidastaa korvaavan teknologian kehittymistä. Tällaisten aloitteiden todellinen tarkoitus on mielipideilmaston muokkaamista ydinvoimamyönteiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne mitään ydinvoimaloita ole vaan Teslan keksimää tekniikkaa. Sanotaan vaan että saatais rahastettua. Uraani käytännössä loppuu eikä mox polttoaineita uskalleta käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkaupunkiseudun voisi sähköistää kokonaan tuulivoimalla, jos Vihreät ja muut sitä oikeasti haluaisivat. Suomenlahdella tuulee aina sen verran, että riittävän suuriksi mitoitetuilla tuulivoimapuistoilla saataisiin riittävästi sähköä pk-seudun tarpeisiin. Puistoja vaan vieri viereen Sipoon rannikolta aina Hankoon saakka. Ai että olisi puhdasta sähköä. Mutta ai niin, nehän pilaavat maiseman ja eivät taida sopia etelän kulttuurimaisemaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VTT voisi tehdä selvityksen miten paikallinen aurinkolämmön ja aurinkosähkön tuotanto voisi vähentää kaupunkien co2 päästöjä. Ai niin, VTT on valtion tutkimuskeskus joten selvitystä ei tule. Syy on että paikallinen aurinkolämmön ja aurinkosähkön tuotanto voisi vähentää verotuloja ja kaupunkien omistamia kaukolämmön kannattavuutta.

Olisi hienoa jos ihmiset välillä unohtaisivat rahan ahneuden ja tekisivät asioita oikealla tavalla. Tämmöinen ajattelutapa on monelle hyvin vaikeaa koska koko elämä riippuu rahasta. EU olisi voinut vähentää miljoonia tonneja co2 päästöjä jos EU olisi antanut Kiinan dumpata halpoja aurinkopaneeleita Eurooppaan.

Pitää vain toivoa että aurinkoenergian hinta laskee ja tekniset ongelmat ratkeavat niin ihminen voisi siirtyä kestävään kehitykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on yksityinen tutkimuslaitos, joka tehnyt kymmenittäin selvityksiä aurinkoenergian hyödyntämisestä. Googlaa vähän niin löydät kaipaamaasi tietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi vanhentunutta ydinvoimaa pitäisi rakentaa, kun on uudenaikaisempaa ja turvallisempaa energiaa saatavilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän energiaa tarkoitat. Nyt puhutaan lämpö- ja sähköenergiasta jota tehtäisiin pienellä fissioreaktorilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vanha konsti uusissa kuorissa. Myyntijippo. Pieni ja sympaattinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta tämähän on uudentyyppinen reaktori. Ydinvoiman energiatiheys on ihan omaa luokkaansa kaikkiin muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Taitaa olla tuotettua energiamäärää kohden myös turvallisin energiamuoto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden suurelta osin kokoomuksen kanssa poliittisesti johtama Helsinki on varsinainen valevihreyden diktatuuri, massiivinen ulkomaisen kivihiilen kuluttaja, miljarditasolla vuosikymmenten ajan ja sama katastrofaalinen ilmansaastutus ja hiilidioksidipäästöt jatkuvat. Siellä ei ole mitään omaa ns. vihreää energiatuotantoa vaan kaikki ostetaan kovalla rahalla. Vesikin otetaan Päijänteestä saakka. Tuulivoimaa ja aurinkoenergiaa sinne ei halutakaan "pilaamaan" kulttuurimaisemaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aurinkopaneelit laitetaan katoille. Eivät ole kellekään haitaksi. Ydinvoiman jäteet ovat tunnetusti haitaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se aurinkopaneeli ei tuota yhtään mitään silloin, kun energiaa eniten tarvittaisiin. Ja tuotetun energian määrissä on vähintäänkin muutaman kertaluokan ero. Huomaa taas, ettei porukalla ole mitään käsitystä energia-asioista. Petrus Pennasella on koulutus kunnossa ja hän tietää mistä puhuu. Hieno ehdotus kerta kaikkiaan. Ouluunkin yksi tällainen lämpöä tuottava reaktori, kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (77)

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
46
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
29
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"
19
Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image