Kotimaa

"Voisi sanoa, että talven kylmimmät vaiheet ovat juuri tulollaan"

Pakkanen kiristyy ensi viikolla. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 28.1.2018 13:36 | Päivitetty 28.1.2018 16:19
STT

Sää kylmenee koko maassa, kertoo Ilmatieteen laitos. Lapissa on kireää pakkasta alkuviikosta, ja maan etelä- ja keskiosassa pakkanen kiristyy viikon kuluessa.

- Näyttäisi, että tässä on talvi tulossa ainakin pakkasten suhteen, päivystävä meteorologi Ari Mustala sanoi sunnuntaina.

Keskiviikkona pakkanen kiristyy maan eteläosaa lukuun ottamatta 10-20 asteeseen. Maan eteläosassa sää kylmenee torstain ja perjantain aikana 10 pakkasasteeseen. Lisäksi lähes koko maahan on luvassa pureva koillistuuli perjantaina.

- Tuuli lisää sitä pakkasen tuntua 5-10 astetta. Eli jos on kymmenen astetta pakkasta, tuntuu kuin sitä olisi 15-20 astetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan seuraavat kaksi viikkoa voivat olla talven tähän mennessä kylmimmät.

- Lapista ei tiedä, riippuu miten pakkaset menevät siellä. Etelä- ja Keski-Suomessa voi olla kylmin viikko tähän mennessä. Ilmeisesti tässä voisi sanoa, että talven kylmimmät vaiheet ovat juuri tulollaan, Mustala kertoo.

Jääpeitteet tavallista ohuempia

Pakkaset myös vahvistavat vesistöjen jääpeitettä.

- Tilanne paranee selvästi, jos jäille vain tarkenee mennä, Mustala kertoo.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntijan NikoTollmanin mukaan Vaasan eteläpuolella merialueiden jäät ovat vielä melko ohuita. Selkämeren saaristossa sekä Suomenlahdella jäätä on keskimäärin 5-10 senttiä.

- Kylmenevä sää lisää jäänmuodostusta eteläisemmillä merialueilla. Vaasasta pohjoiseen jääpeite on paksumpi, siellä voi liikkua paremmin jäillä, Tollman kertoo.

Tollmanin mukaan järvien jäät ovat 5-10 senttiä tavanomaista ohuempia. Esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sääsovellukseen 20. tammikuuta tehtyjen kansalaishavaintojen mukaan Saimaan jäänpaksuus on paikasta riippuen 10-25 senttiä.

Tollmanin mukaan jäällä voi liikkua, kun jääkerros on kymmenisen senttiä, mutta virtapaikkoja täytyy vältellä. Hän muistuttaa, että viime viikon lauha sää on sulattanut jäitä hieman.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Aivan hirveää - 13 lupasi pakkasta, apua me kuollaan kaikki tänne, hysteria taas valmis

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsin ja Norjan sääpalvelu sivusto auttaa lapin säätilasta. Ovat tarkkoja ja luotettavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis helmikuu vaihtuu ja luvassa on muutama päivä n. -15 asteen pakkasia. Missä tässä on se uutinen? Älkää viitsikö, aivoihin sattuu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me haluamme että ilmastonmuutos ei ole totta, ja siten ilahdumme toiveikkaina, jos tulee selkeä pakkasjakso. Toisaalta kymmenen vuoden aikana, siis miesmuistin aikaan viikkojen kovat pakkaset ovat käyneet harvinaisiksi. Vähitellen se alkaa olla uutinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä niitä viikkojen pakkaskausia ole ollut ennenkään yhtään enempään kuin nykyäänkään. Aika kultaa muistot. Ilmasto ei ole muuttunut kuin huonommaksi. Kesät erittäin kylmiä ja talvet lumisia. Missä luvattu ilmaston lämpeneminen viipyy?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image