Kotimaa

Voimassa olevalla ajokortilla voi yhä todistaa hen­ki­löl­li­syy­den vaaleissa – "Oi­keus­mi­nis­te­riöl­tä odotetaan kunnon ohjeita"

Äänestäjän on selvitettävä henkilöllisyytensä, ennen kuin hän pääsee äänestämään. KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 9.2.2019 10:59
Taina Virolainen

Henkilöllisyyden voi yhä todistaa voimassa olevalla ajokortilla, kun lähtee äänestämään eduskuntavaaleissa. Asiasta on ollut epätietoisuutta, myös oikeusministeriöön on tullut yhteydenottoja kansalaisilta.

Vuoden alusta voimaan tullut lakimuutos vaatii passin tai henkilökortin vahvaa sähköistä tunnistamisvälinettä haettaessa eli esimerkiksi pankkien verkkopankkitunnuksia tai
teleyritysten mobiilivarmenteita varten. 

Sen sijaan ajokortti käy yhä tunnisteena vaaleissa.

Äänestäjän on selvitettävä henkilöllisyytensä äänestyspaikalla. Siksi hänen tulee ottaa mukaansa kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi.

Hallitussihteeri Laura Peuraniemi oikeusministeriöstä kertoo, että olennaista henkilöllisyyden todentamisessa on varmistuminen siitä, että henkilöllisyystodistuksen esittää sama henkilö, jonka valokuva on kyseisessä todistuksessa.

Vanhentuneella ajokortilla henkilöllisyyden todistaminen vaalipaikalla voi vaatia lisädokumentteja. Tällaisia tilanteita on saattanut tulla eteen äänestyspaikoilla esimerkiksi ikäihmisten kohdalla. Heillä ei välttämättä ole passia tai henkilökorttia ja ajokorttikin on vanhentunut.

– Vaalivirkailijan on tehtävä kokonaisarvio siitä, voidaanko äänestäjän esittämää selvitystä henkilöllisyydestä pitää luotettavana. Samaan aikaan tulee huolehtia, että kaikki halukkaat äänioikeutetut voivat käyttää äänioikeuttaan, sekä siitä, että kukaan ei esimerkiksi äänestä toisen nimissä.

Peuraniemi kertoo, että poliisilta on mahdollisuus saada vaaleissa äänestämistä varten väliaikainen henkilöllisyystodistus. Sitä varten tarvitaan kaksi passikuvaa. 

Väliaikaisen henkilöllisyystodistuksen saaminen poliisilta voi kuitenkin olla hankalaa, sillä poliisin verkkosivujen mukaan henkilökortinkin saaminen kestää nyt poikkeuksellisen kauan. Suuren tilausmäärän takia henkilökortin toimitusaika on noin yksi kuukausi.

Keskusvaalilautakunnassa odotetaan ohjeita

Oulun kaupungin keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Aulikki Heinonen kertoo, että keskusvaalilautakunnassa on odoteltu oikeusministeriöltä kunnon ohjeita henkilöllisyyden todistamisesta äänestyspaikoilla.

– Henkilökohtainen kantani on, etteivät vanhentuneet asiakirjat käy henkilöllisyyden todistamisessa.

Heinonen sanoo, että oikeusministeriön yhteneväiset ohjeet olisivat tarpeen. Esimerkiksi koti- ja laitosäänestämisessä saattaa tulla vastaan tilanteita, joissa henkilöllisyyden todistaminen vaadituilla virallisilla papereilla on hankalaa. 

Keskusvaalilautakunta kokoontuu noin kuukauden päästä Oulussa ja yhteneväiset ohjeet henkilöllisyyden todistamisesta käydään tuolloin läpi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Vaalipäivä on huomenna. Missään ei näy ohjeita kelpaako äänestyspaikalla vanha ajokortti tai kuvallinen kelakortti. Voisi joku kertoa jottei mene turhaan jonottamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siltä varalta, että joku tähän kommenttiosioon vielä eksyy: Tunnistauduin äskettäin ennakkoäänestyspaikalla ongelmitta noin vuosi sitten vanhentuneella passillani. Jos siis jokin vanha henkilöllisyystodistus löytyy, kannattaa käydä ainakin yrittämässä äänestämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä kertaa jäi äänestys.
Piti hakea henkilökortti:
Hakemus nettiin.
54€ köyhempänä.
Hakemus ei etene ennenkuin käyn tunnistuksessa poliisilaitoksella.
Ajanvaraus onnistui Toukokuulle. Tästä kortin hakemus lähtisi etenemään.
Mikäli julkisuudessa tieto pitää paikkansa, korttien toimitus kestää kahdesta neljään viikkoon.
Ei ehdi vaaleihin mitenkään.
Olisipa ollut ajokortti.
Hyvä Suomi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ei ole mitään järkeä! Miten ajokortti voi kelvata tunnistukseksi äänestäessä, muttei muualla? Voitaisiinko tehdä niin, että ajokortti kelpaa tunnisteeksi kaikkialla muualla, muttei äänestäessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavan kerran, kun poliisi pyytää ratsiassaan esittämään ajokortin, esitän tietenkin ensin passin tai henkilökortin, joka osoittaa, että minä olen minä. Sitten voin tarvittaessa esittää ajokortin, joka taas osoittaa, että minulla on myös ajo-oikeus.

Ehdotan, että kaikki muutkin tekevät samoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se kuuluu mennä. Ajokortti, joka on poliisin myöntämä, ei kelpaa enää henkilön todentamiseen. Joten ensin todistetaan passilla tai henkilökortilla kuka oikein ollaan ja sen jälkeen vasta sitten se ajo-oikeuden todistaminen. Nopeaksi ja helpoksi menee asioiden hoito mutta minkäs teet kun virkamiehillä on "luppoaikaa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä suomi kumma maa,tänne pääsee ihan kuka vaan iliman mittään papereita,ja saa asunnon ja ilimasta rahhaa mutta geeniperimältään puhtaat suomalaiset tarvii kotimaassaan passin tai henkilökortin että voivat tojistaa suomalaisuutensa ja henkilöllisyytensä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä minäkin olen ihmetellyt. Miksi Suomessa voi olla kymmenin tuhansin ihmisiä, joiden todellisesta henkilöllisyydestä ei kenelläkään ole kunnon tietoa, mutta ihmisten, jotka ovat syntyneet Suomessa, täytyy hyvin tarkasti pystyä osoittamaan henkilöllisyytensä? Voisiko joku poliitikko tai virkamies tämän asian meille selkeästi selvittää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikuntaesteisen vanhuksen on hankala saada passi tai henkilökortti. Hänen täytyy mennä poliisilaitokselle henkilökohtaisesti, jos. hänellä ei ole riittävän vähän aikaa sitten vanhentunutta passia ja pankkitunnuksia, jotta hän voisi hakea passia netissä. On kohtuutonta, että ihmisen ei uskota olevan se, jonka hän sanoo olevansa, vaikka hän äänestäisi kotonaan. Miten äänestystä ja passin tai henkilökortin saamista voi järkeistää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' ... ajokortilla voi yhä todistaa hen­ki­löl­li­syy­den ... ''

Mihin voimassaolevaan maamme lakiin tuo väite mahtaa perustua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on pahvinen ajokortti, saatu 1989 ja viimeinen voimassaolopäivä xx.xx.2041, eipä kelpaa enää henkilöllisyystodistuksena. Laminoitu ja hyväkuntoinen mutta pitäisi kuulemma hankkia uusi joka maksaa taas, paljonko lienee, pitkälle toistasataa luulisin+valokuvat. Ei työttömällä ole varaa moiseen, kela ei korvaa ilman kunnon perustelua, kelpaako sakkojen pelko perusteeksi..? Rahastuksen makua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi EU-kokoinen ajokortti maksaa trafilta muistaakseni 15e + passikuvat (kustantaa suunnilleen saman verran). Jos ajo-oikeus on siis voimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitäkään mielipiteitä poliitikot ei kuuntele. Sama se oli vanhustenhoidossa, kyllä kansa tiesi miten käy kun aletaan tehdä bisnestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä haluan pahvisen henkilökortin joka maksaa 5€, voin ostaa sellaisen joka viides vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikot ovat tehneet erilaisten korttien yhdistämisen mahdottomaksi. Aiemmin omaan henkilökorttiini sain myös kela-kortin. Sitä näytin aina kun kävin terveyskeskuksessa ja apteekissa. Nyt sitten henkilökorttiin ei saanutkaan kela-korttia. Se ikivanha kela-kortti piti kaivaa esiin. Samoin joillakin on vielä kuvallisia kela-kortteja. Niitä on voinut käyttää tunnistamiseenkin eri paikoissa. Nyt uusien sääntöjen mukaan uudessa kela-kortissa ei saa olla valokuvaa. Uusimmissa kela-korteissa on vain pelkkää tekstiä, ei kuvaa. Uudella kela-kortilla ei siten voi äänestää vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista järettömintä oli henkilökorttien ja passien voimassaoloajan puolittaminen viiteen vuoteen, koska niiden heikkolaatuisuuden vuoksi jotkut passit eivät kestäneet käyttöä. Aikaisemmin Kela-korttiin sai kuvan, jonka avulla jotkut nykyäänkin todistavat henkilöllisyyden vaaleissa. Mitään erillistä henkilökorttia ei siis tarvittaisi, jos palattaisiin vanhaan käytäntöön eli Kela-korttiin voisi laittaa kuvan, jolloin se kävisi henkilökorttina ja sen voisi uusia vaikka 15-vuoden välein kuten nykyisin ajokorteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos ei anneta äänestää, kannattaa pistää äänestyspaikalla ranttaliksi. Kyllä poliisi saa henkilöllisyyden selville alta aikayksikön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se noin helppoa ole. Ranttalin takia joutuu pidätetyksi, ja viedään "laitokselle" missä otetaan sormenjäljet, ehkä DNA näyte, vaaditaan syntymätodistus, mitä ei voi saada jos ei pysty tunnistautumaan. Vanhemmat kuolleet, ei kavereita jotka voisivat tunnistaa kuka olet. Miten osoitat olevasi edes olemassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kansalaisen perusoikeudet ovat väistyviä oikeuksia byrokraattien määräysten rinnalla. Ilmeisesti joku taho yrittää hyötyä siitä, että osalta kansalaisia viedään oikeus äänestää. Mikään ei ole sattumaa tässä kokoomusjohtoisessa maassa. Ei edes se, että yksityiset vanhustenhoitoyhtiöt tekevät kovaa tulosta ilman valvontaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image