Kotimaa

Voiko tilannetajua jotenkin harjoitella? –  Toiset kulkevat läpi elämänsä tilanteesta toiseen oppimatta

Tilannetaju on kykyä tarkastella tapahtumia monipuolisesti ja tehdä niistä mahdollisimman hyviä päätöksiä paineisessakin tilanteessa. KUVA: Heidi Hietala
Kotimaa 20.11.2016 11:12
Elina Pajunen

Mitä tilannetaju oikein on ja mihin sitä tarvitaan, työpsykologian tohtori, tietokirjailija Helena Åhman?

– Tilannetaju on kykyä tarkastella tiettyä tapahtumaa monipuolisesti ja tehdä siitä muodostamansa kuvan pohjalta mahdollisimman hyviä päätöksiä paineisessakin tilanteessa.

– Tilannetajuvirheet voivat tapahtua kolmessa eri vaiheessa: Kun havaitsemme jotain, kun teemme päätelmiä havainnoistamme tai kun toimimme johtopäätöstemme pohjalta.

Kehittyykö tilannetaju iän ja kokemuksen seurauksena?

– Voi kehittyä tai olla kehittymättä. Joku voi kulkea elämänsä läpi tilanteesta toiseen oppimatta niistä paljoakaan, toinen kehittyy valtavasti.

– Kyse on siitä, miten havainnoi ja tulkitsee itseään, toisia ihmisiä ja ympäristöstä tulevaa informaatiota. Toivoisin, että erityisesti kaikki esimiehet ymmärtäisivät tilannetajun merkityksen.

Voiko tilannetajua harjoitella vai onko se synnynnäistä?

– Tilannetajua voi harjoitella, kun tietää, mistä se muodostuu: tunnetajusta, ajattelutaidoista, tietoisesta huomion suuntaamisesta, keskittymiskyvystä, taitavasta intuition käytöstä, taidosta ohittaa omat havainto- ja ajatteluvirheet sekä kyvystä korjata muistikuvia.

– Myös perusenergiatasomme vaikuttaa tilannetajuun. Kaikkia näitä voi kehittää.

Miten tilannetajun opettelemisen voisi aloittaa?

– Valitse yksi asia, joka todennäköisesti auttaa sinua toimimaan paremmin vuorovaikutustilanteissa. Se voi olla vaikka arvostuksen osoittaminen. Suuntaa siihen tietoisesti huomiota päivän aikana puheluissa, kokouksissa, tapaamisissa. Käytä yksi minuutti joka päivän päätteeksi huomioiden kirjaamiseen.

– Kun tätä jatkaa riittävän pitkään, mieli alkaa automaattisesti poimia ympäristöstä entistä enemmän arvostamisen paikkoja, ja tilannetaju sen osalta kehittyy.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Tilannetajua on esim. se, että jos henkilö(t) on/ovat Suomen valtion edustajina ulkomailla, virallisessa tilaisuudessa, hän/he ei/eivät juo itseään humalaan vaikka tarjolla alkoholijuomia onkin. Osoittaa erityisen huonoa tilannetajua jos edustaja(t) juo(vat) virallisen ohjelman "tauolla" itsensä humalatilaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaisessa tilanteessa tajuaa äänittää keskustelun ja olla itse sellaisessa mielentilassa, että voi pistää kaiken juopumuksen piikkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilannetaju vai tilanteen taju. Yleensä oppii havannoimaan asioita kun unohtaa minä minä -asenteen, kuuntelee, keskustelee ja arvostaa kanssaihmisiä. Avaruutta katseeseen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ihmettele yhtään, miksei moni tajua tuota.
Oulusta oon, tässä kohtaa en kehtaa sanua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päinvastoin. Voisit miettiä onko reaktiosi puolustusreaktio. Egosi puolustaa itseään kritiikin alla. Sinussa on siis vielä kehittämisen voimaa kun osa sinusta tunnistaa että tekemistä olisi. Ilman sitä tuollaista tunnereaktiota tuskin tulisi. Töihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tarkastellaan tilannetajun kehittämistä yksilöpsykologian kannalta.

Tilannetajun muotoutuminen on enemmänkin sekoitus kasvu-ja toimintaympäristön sekä laajemman toimintakulttuurin muovaamaa tapaa käsitellä asioita, luottaa itseensä ja muihin. Pyrkimyksenä on välttää vaaratilanteet ja olla loukkaamatta tai vahingoittamatta itseään. Tarkoituksella jätän pois vaihtoehdon olla loukkaamatta muita, koska en osaa vastata miksi näin pitäisi suomalaisessa toimintakulttuurissa toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidä työpaikan pikkuhitlerillä , tantta, on kehittynyt tilannetaju, mutta ikävä vain, kieroon suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritän koko ajan oppia elämästä ja olemaan viisaampi. Olen iloinen ja positiivinen ihminen ollut aina. Silti elämä opettaa aina. Ihmiset ympärillä opettaa. Lähelläni on tällä hetkellä ihminen jolla ei ole mitään tilannetajua tai on tahallaankin joskus tyhmän sanova. Se on melko ikävän kuuloista. Ei kait aikuinen ihminen enää opikaan, jo ei vielä +55 v ole oppinut käyttäytymään. Toisten ihmisten haukkuminen on tänä päivänä todella ikävää, sitä on liikaa ja paljon. Itsekin haukun nyt, mutta sitä seura joskus pakottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on myös tilanteen hallinnasta, jollei ole sellaisessa asemassa, että voisi jotenkin vaikuttaa, antaa tilanteen (ehkä elämänkin) mennä ohi. Sopeutuu kulloiseenkin tilanteeseen, oppiminen kun tahtoo olla niin vaikeata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne, joilla tuo tilannetaju ja "pelisilmä" ei koskaan kehity, löytyvät yleensä töistä julkiselta puolelta virkamiestehtävistä. Esim. Kelan ja työvoimatoimiston työntekijät kuuluvat 95% tähän porukkaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tein pitkän uran palvelualalla esimies- ja johtotehtävissä. En palkannut ensimmäisenä sitä, jolla oli parhaat paperit ja tutkinnot, vaan sen, jolla oli tilannetajua, "pelisilmää"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työpaikan ei pitäisi olla leikkikenttä eikä lastentarha, mutta valitettavasti aikuiset ihmiset eivät osaa enää käyttäytyä. Ei siinä mainitsemasi pelisilmä auta, kun joutuu työskentelemään mielenterveyskuntoutujien, kuntouttavassa työtoiminnassa jne. olevien vajaakuntoisten kanssa. Kun hermot ovat sitten lopullisesti menneet, niin vokin sitten kiikuttaa irtisanoutumiskirjeen esimkehelle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnostava aihe, mutta harmillisen lyhyt artikkeli. Toivoisin että olisi annettu enemmän suuntaa siihen mistä voisi oppia lisää, kuten kirjallisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa haastateltiin tietokirjailijaa, joten eiköhän lisää löydy ko. tietokirjailijan kirjoista.
Koska kirjailija on työtieteen professori on näissä kirjoissa satavarmasti lisää relevantteja viittauksia alan lähteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö, ei voi opetella, tilannetaju on henkilökohtainen ominaisuus kuten esim. silmien tai hiusten väri tai matemaattinen lahjakkuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne pelkät geenit kaikkea sanele, kasvuympäristö vaikuttaa todella paljon.

Samoin on tuon "synnynnäisen lahjakkuudenlahjakkuuden" kanssa.
Pelkkä lahjakkuus ei riitä, jos ei lahjakkuuttaan käytä ja sitä kehitä.

Matematiikka on oiva vertaus: matemaattisesti lahjakas jää lahjattomastakin jälkeen, jos ei tee töitä uutta oppiakseen ja kehittyäkseen.
Todellista lahjakkuutta on intohimo kehittyä ja halu tehdä töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

115
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
89
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
60
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
52
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
32
Oululaisyhtiö Suomen Hoivatilat jatkoi rajua kasvua – operatiivinen tulos kasvoi 41 prosenttia
31
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
31
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illalla maan pohjoisosassa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

259 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi tulen äänestämään Keskustaa?

Likapyykin pesu alka heti vaalien jälkeen, kun tulos tai ulos on ULOS. Tämänaamuisiessa HS:n kannatuskyselyssä kepun k... Lue lisää...
SMP(b)

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image