Kotimaa

Voiko hopeaveden antaminen lapselle olla rikos? Keskustan poliitikko teki tut­kin­ta­pyyn­nön asiasta poliisille

Hopeavettä käyttävät uskovat sen toimivan antibiootin tavoin nautittuna.
Kotimaa 29.12.2017 19:10
Markku Uhari

Hopeaveden käyttöä koskeva keskustelu on saanut uusia kierroksia.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kertoi perjantaina lähettämässään tiedotteessa tehneensä poliisille tutkintapyynnön Ylen Spotlight- ja Mot-ohjelmissa (19.11. ja 27.11.) haastatellusta naisesta, joka kertoo laittavansa hopeavettä lapsensa tuttipulloon. Nainen perustelee tapaa sillä, että lapsi pysyisi terveenä.

Ohjelmissa toinen nainen kertoo antavansa lapsilleen muutaman tipan hopeavettä vaihtoehtona antibiooteille, kun nämä ovat sairaita.

Kärnä kertoo tiedotteessaan, että hän on pyytänyt poliisia selvittämään, onko hopeavettä lapselleen juottanut nainen syyllistynyt pahoinpitelyyn.

– On järkyttävää, että tällaiseen ei puututa tiukemmin, Kärnä kirjoittaa.

Ylen ohjelma käynnisti kohun

Ylen Spotlight-ohjelman julkaisun jälkeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti, että hopeavettä ei ole tarkoitettu juotavaksi. THL:n mukaan pienetkin säännöllisesti otetut määrät voivat johtaa myrkytykseen, koska hopea poistuu elimistöstä hitaasti.

Pieniä, satunnaisesti saatuja hopeamääriä elimistö sietää.

Myrkytys voi muun muassa aiheuttaa sinisenharmaata ihoa, mahakipua, allergiaa tai neurologisia oireita.

EU-komission asetuksen mukaan kolloidinen hopea ei ole tarkoitettu elintarvikkeeksi, ja sekä THL:n että Fimean mukaan sen parantavista vaikutuksista ei ole näyttöä.

THL:n mukaan hopeavettä on markkinoitu kuluttajille virheellisesti sairauksia hoitavana aineena, ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on puuttunut hopeaveden markkinointiin.

Voiko olla rikollista?

Voiko hopeaveden antaminen lapselle olla kuitenkin rikollista?

THL:n tutkimusprofessori Matti Vilukselan mielestä kyse voi olla siitä, että ollaan harhaanjohtavan mainonnan tietojen varassa eikä hopeaveden haitoista ole aiemmin otettu tarpeeksi selvää. Julkinen keskustelukin on käyty pitkälti Ylen ohjelmien julkaisun jälkeen.

Valistus on Vilukselan mukaan ensisijainen toimi, jolla vaikuttaa hopeaveden käyttöön. Vastuuta vanhemmilla hänen mielestään kuitenkin on erityisesti siinä vaiheessa, kun tietoa uhmataan tietoisesti.

– En ole juristi, mutta minusta se kuulostaa kriminalisoitavalta asialta, jos viranomaisohjeet ja tieto eivät vaikuta tähän toimintaan. Näkisin, että lapsen terveys on oikeasti vaarassa, Viluksela sanoo Lännen Medialle.

Hän ei itse hyväksy hopeaveden antamista lapselle ja toteaa, että lapsen elimistö on aikuista herkempi eri aineille.

Puoskarilakia valmisteltu myös Suomessa

Mikko Kärnä viittaa myös Uuden Suomen blogissaan siihen, että Suomessa pitäisi saada voimaan vaihtoehtohoitoja säätelevä, niin sanottu puoskarilaki.

Puoskarilaki on ollut voimassa Ruotsissa, ja Suomessakin on 2000-luvulla vastaavaa valmisteltu. Ylen vuonna 2016 julkaiseman jutun (30.1.) mukaan valmistelu ei kuitenkaan ole toistaiseksi edennyt, vaikka luonnoskin on olemassa.

Lakiluonnoksen valmistelussa on ollut mukana Psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri
Hannu Lauerma.

Lauerman mukaan Suomessa valmisteilla ollut laki on kuitenkin erilainen kuin naapurimaassa. Hän kertoo, että Suomessa valmisteilla ollut laki velvoittaisi tietyissä erityistapauksissa, että lääkäri kertoisi uskomushoitoja harkitsevalle muista hoitovaihtoehdoista.

– Pitäisi olla lääkäri informoituna, joka antaa lääketieteellisen tiedon siitä, mitä hoitoja tarvittaisiin. Tämä koskisi lapsia, kehitysvammaisia, psykoottisesti sairaita ihmisiä, syöpätapauksia ja sikiöturvallisuuden vuoksi raskaana olevia naisia, sanoo Lauerma.

Lauermasta puoskarilaille olisi käyttöä, koska hänen mukaansa Suomessa noin 1-2 prosenttia vakavasti sairaista hoidattaa itseään pelkillä vaihtoehtoishoidoilla, joista osalla voi olla vakavia, joskin harvinaisia haittavaikutuksia. Hyödyistä on hänen mukaansa vähän näyttöä.

– Sinänsä vaihtoehtohoidoiksi kutsuttuja hoitoja ei kukaan ole kieltämässä, koska ne tarjoavat ihmisille kontakteja ja lohtuja, ja saattavat siten olla tietyin osin hyödyllisiäkin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Kyllä ruokailuvälineistäkin kollodoituu metallia ruokaan jos on happonen elektrolyytti esim sitruuna omena yms.hhedelmähapot. kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kokeilkaapa seuraavasti pese tavallinen musta rautanaula siis ei sinkitty paina rautanaula omenan läpi. Noin kymmenen tunnin päästä rautanaulasta on irronnut rautaa omenaan. Ota rautanaula pois omenasta niin näet raudan imeytyneen omrnaan. Ei kollodointiin tarvita sähköä vaan eri aineita niin sähköpari syntyy aineitten välissä. Kyseisen omenan voi sitten syödä hyvällä ruokahalulla ja on hyväksi elimistölle,ja happi kulkee suonissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän, että kultaa käytetään reuman hoidossa, mutta hopeaste ei ole havaintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen tosissani tätä myrkkyttämistä puolustavaa kommentointia. Uskomatonta. Miten Te voitte hyväksyä ja uskoa tuollaisen toiminnan, että uskomuksen perusteella juotetaan myrkkyä pienelle lapselle ja se on ihan ok? Ei tippa tapa.. Ei tippaakaan sanon minä! Ei siitä Kärnästä tarvitse ihmisenä eikä edustajana välittää, mutta ihan oikein on nyt toiminut. Pakko nuo humpuukihoidot on saada loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä myös olen ajatellut että jos ei ole mitään todistetta että tuote parantaisi potilasta niin silloin se on kaupallista ja voitontavoittelu on mielessä että se on useimmiten kenen etu on kyseessä ei ainakaan potilaan että miettikää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyvä juttu, että asia selvitetään. Jotkut ihmiset luottavat kaiken maailman huuhaajuttuihin netissä. Järkyttävintä tässä on tietysti se, että hopeaa annetaan puolustuskyvyttömälle lapselle. Puoskarilaki tarvitaan meillekin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärnä on parasta mitä politiikassa tapahtunut pitkään aikaan. Aivan nerokas ja ne vihreitä mollaavat puheenvuorot hauskoja. Ne taitavat jo todella pelätä muestä kun hän voittaa väittelyssä 100-0 ja saa aina vihreät näyttämään idiooteilta. Mikko on kingi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On Suomessa huonolla mallilla terveysasiat jos lappalaisen maanviljelijän pitää tehdä tutkintapyyntö moisesta asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä jo viime kuun puolella on tehty lastensuojeluilmoituksia ja yms. tästä tapauksesta, mutta onhan tässä helppo julkisuudella ratsastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylioppilasopinnoilla sitä vaan sattumakansanedustajakin pääsee vaikka medioiden pääotsikoihin. Ja vaikkapa asiantuntijana lausuntoja antamaan hallituksen suosimien medioiden leviteettäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä ei ole kateus vaan kansan täysin perusteelliset odotukset. kansanedustajan pitäisi asemassaan pystyä hurjan paljon parempaan kun kohuotsikoihin ja öyhäämiseen asioista, joista ei tiedä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikko Kärnä! Mikä ihme sinut saa toistuvasti tuomaan erkoisia ulostuloja. Rokotepakkoa vaadit, lapsilisien laukkauttamista jos ei rokotuta lapsiaan, nyt tästä hopeavedestä ja löytyy muutakin jolla haet huomiota. Eikö meillä armaassa suomenmaassa ole vielä mahdollisuus valita itse toiminta- ja menettelytapoja. Pitäiskö myös asuinpaikka alkaa määrittelemään valtiovallan taholta. laissa määriteltäis missä Mikonki pitäisi asua ja puuhastella. Anna hyvä mies vielä ihmisille jonkinlainen valinnan vapaus, "pidä moiset mölyt mahassas" ennen vanhaa meilläpäin ruukas vanhat sanoa. Äänestyspakkoakin voisi esittää:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kärnä hei. Mitä tai miten poliisi voi tai viitsii alkaa tutkia hopeaveden myrkyllisyyttä kun sille ei ole perusteluja. Kaikki haitat ja hyödyt löytää verkosta. Aina on hopealla puskuroitu haitallisia myrkkyjä elimistöstä,vedestä. Tuossa tuotteessa oleva hopea ei ole raskasmetallimuodossa koska se on kolloidimuodossa ja itse ainetta on häviävän pieni osa. On myös muita vastaavia asioita mitä kärnä voisi tutkituttaa poliisilla ja tehdä tutkintapyyntöjä. Tässä voisin mainita seuraavia. Suomessa ruokaa syödään ruostumattomilla ruokailuvälineillä ,joten niistä kollodisoituu elimistöön kromia nikkeliä ja fosforia nämäkin ovat tai voisivat olla myrkyllisiä yhdisteitä,mutta niilläkin on paikkansa ja vaikutuksensa entsymaattisiin toimintoihin joita hopeallakin on. Tässä on kärnälle koko elämänmittanen työsarka. Ihminen ei elä ilman metalleja.entsyymejä vitamiineja kivennäisiä yms. Siis ihminen luotiin maan tomusta jossa oli kaikki mitä maassakin on ja henki jolla elämme on ylhäältä annettu. Haluatteko kieltää ruokailuvälineetkin. Monissa lääkkeissäkin on titaanioksiidia, rautaoksiidia, ruostetta joten onhan elämää hopeavesilasillisen jälkeenkin eikä se laita pahoja puhumaan. Hyvää vuodenvaihdetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolloidinen liuos tarkoittaa, että toinen aine on siinä pieninä liukenemattomina hiukkasina. Hopean (tai minkä tahansa metallin) kyseessä ollen näin pieninä partikkeleina (<1000nm) uloimmat elekronit ovat melkoisen löyhässä, jolloin muodostuu helposti hopeaionenja. Nämä taas ovat hopean myrkyllisin muoto. Ruokailuvälineitä ei yleensä nautita liuoksina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on se kärnä tuossa oikeassa, ettei lapselle saa syöttää vanhoja elintarvikkeita, eikä noita hokkupokkus lääkkeitä. onhan nuo lastenhoitajat / valvojat puuttuneet pienenpiinkiin asioihin. oikeuteen vaan ja miettiä, voiko olla lapsen huoltaja lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa mitä Kärnä on tehnyt muuta kuin aukonut suutaan asiasta mistä ei tunnu ihan oikeasti tietävän yhtään mitään? Tarkoitus vain saada mölistä hetken aikaa lehtien palstoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä ei sentään rikoksen tunnusmerit täyty lapselle hopeavettä annettaessa mutta kovin kyseenalaista toimintaa se on.

Puuttuisin myös tarpeettomiin, lapsille ja puolustuskyvyttömille sairaille tuputettaviin kasvisruokavalioihin. Lapsilla noudatettava pelkkä kasvisruokavalio, veganismi, pitäisi olla välittömän ja lopullisen huostaanoton peruste. Sairaaloissa on tapahtunut valitettavia asiakirjojen väärennöksiä, hoitohenkilökunnan levittäessä veganismiaatettaan muistisairaille potilaille, jotka ovat sitten pahoittaneet mielensä vieruskaverin syödessä liharuokaa. Tällaiset tapaukset kuuluisivat rikostutkintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

14:58
Kreikan parlamentti valmistautuu jännittävään äänestykseen Makedonian nimestä
14:57
Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut"
14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
14:14
Länsimaat asettuivat tukemaan Venezuelassa presidentiksi julistautunutta Juan Guaidóa
13:51
Heikki Lampela menetti lupansa toimia asianajajana – KKO hylkäsi Lampelan valituslupahakemuksen
65
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
52
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
34
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
33
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
26
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image