Kotimaa

VM:n selvitys paljastaa: Majanen ei saanut aineistoja – Bernerin tv-väite erittäin kyseenalainen

Muulle hallitukselle lähetetystä sähköpostiviestistä käy ilmi, että VM oli useaan otteeseen turhaan pyytänyt Anne Bernerin johtamalta liikenne- ja viestintäministeriöltä valmistelumateriaalia kommentoitavaksi tai perehdyttäväksi. Kun pyynnöt eivät olleet johtaneet tuloksiin, VM oli esittänyt vastalauseita ja varoituksia seurauksista, mutta nekään eivät olleet johtaneet VM:n ottamiseen mukaan selvitystyöhön tai tietojen toimittamiseen kansliapäällikkö Martti Hetemäelle ja valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.). KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 27.1.2017 16:02
Lauri Nurmi

Valtiovarainministeriön (VM) sisäisen selvityksen mukaan VM:n apulaisbudjettipäällikkö Juha Majanen ei saanut liikenne- ja viestintäministeriöltä (LVM) koko liikenneverkkoyhtiön selvitysluonnosta ennen sen julkaisua.

Majanen ei myöskään ollut saanut kommentoida sitä valmistelun aikana, ja ”monia merkittäviä prosessin aikana Majasen esiin nostamia näkökulmia ei ole otettu selvityksessä huomioon”.

Asia käy ilmi VM:n viime perjantai-iltana (20.1.) kello 18:n jälkeen muulle hallitukselle lähettämästä sähköpostista, jossa VM selvittää omaa rooliaan selvityksen valmistelussa sen jälkeen, kun VM:n roolista oli alkanut liikkua erilaisia väitteitä. Tekstissä todetaan, että asiaa on selvitetty VM:ssä perinpohjin.

Viestissä kerrottiin muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esikunnalle, mikä oli ollut VM:n rooli liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla laaditun liikenneverkkoselvityksen valmistelussa.

Lännen Media on lukenut alkuperäisen viestin ja varmistanut sen aitouden useista eri lähteistä.

VM:n viesti hallitukselle: kansliapäällikkö Hetemäen näkemyksiä ei otettu huomioon


VM:n virkamiesjohto eli kansliapäällikkö Martti Hetemäki ja apulaisbudjettipäällikkö Majanen olivat viestin mukaan tavanneet LVM:n johtoa muutamaan otteeseen ja kuulleet suullisia selostuksia aiheesta.

Hetemäki ja Majanen olivat VM:n mukaan ”esittäneet kriittisiä näkemyksiä ja kysymyksiä selvityksen monista osista”. VM toteaa viestissään muulle hallitukselle, että sen johdon näkemyksiä ja kysymyksiä ”ei ole otettu huomioon selvityksessä”.

VM:n perjantaina lähettämän sähköpostin sisältämän tapahtumakuvauksen kanssa on linjassa se, että kansliapäällikkö Hetemäki kertoi maanantaina STT:lle (23.1.), että valtiovarainministeriö oli kuullut ensi kertaa vasta tiistaina 17. tammikuuta eli kaksi päivää ennen Bernerin tiedotustilaisuutta, että autoveron poisto sisältyisi LVM:n esitykseen.

Autoveron vaikutus valtiontalouteen on miljardiluokkaa.

– Väite siitä, että VM olisi osallistunut valmisteluun (sanan valtioneuvostotyöskentelyssä vakiintuneessa mielessä) ei pidä paikkaansa, VM:n viestissä korostetaan, mistä Lännen Media kirjoitti torstaina. (LM 26.1.)

Anne Berner tv-haastattelussa: ”Jatkuvasti informoin kumppaneita”

Viime sunnuntaina Berner antoi Iltalehdelle haastattelun, jossa hän sanoi VM:n osallistuneen selvitystyössä ”koko ajan” eri ryhmien työskentelyyn.

– VM:n varabudjettipäällikkö ja muita ministeriön edustajia on ollut koko ajan mukana eri ryhmissä. Tiedän, miten kokoukset ovat menneet, Berner sanoi Iltalehdelle.

Tämän viikon tiistaina (24.1.) Berner esiintyi Yleisradion A-studiossa, jossa Ylen toimittaja kysyi ministeriltä, oliko tämän hallituskumppaneilla ja VM:llä ”koko ajan täydet tiedot hallussaan”.

Berner vastasi ”jatkuvasti informoineensa” kumppaneita. Sanatarkasti hän vastasi A-studiossa seuraavasti:

– Minä sanon, että minulla oli monta keskustelutilaisuutta. Myöskin jatkuvasti informoin kumppaneita, Berner totesi.

VM:n muulle hallitukselle lähettämän viestin perusteella ministerin tv-lausunto ”jatkuvasta informoinnista” ei pidä paikkaansa.

”VM:ään ei ole missään vaiheessa saapunut tavanomaista pyyntöä osallistua valmisteluun, eikä VM ole tällaisia henkilöitä asettanut. VM ei toistuvista pyynnöistä huolimatta ole saanut valmistelumateriaalia kommentoitavaksi tai perehdyttäväksi. VM ei ole toimittanut myöskään kirjallista lausuntoa selvitykseen, koska sellaista ei ole pyydetty eikä selvitysluonnosta saatu. Lukuisia VM:n useaan otteeseen esittämiä vastalauseita, huolia tai varoituksia ei selvityksessä ole otettu huomioon”, VM:n sähköpostissa kirjoitetaan. (LM 26.1.)


Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi torstai-iltana 26. tammikuuta kello 20.32 tiedotteen otsikolla ”VM:n virkamiehet osallistuivat liikenneverkkoyhtiön selvitystyöhön”. Sen mukaan VM:stä olisi osallistunut ”eri tavoin yhteensä kahdeksan virkamiestä liikenneverkkoyhtiön selvityksen valmisteluun”.

VM:n Juha Majanen on ollut jäsenenä toimintaympäristön sääntelyä selvittäneessä alatyöryhmässä, jonka jäsenten nimilista ja kokousajat löytyvät LVM:n tiedotteen liitteestä.

VM:n toteaa juuri tähän alatyöryhmään viitaten viestissään, että Majanen on ollut sen jäsenenä ”muodollisesti”, mutta että hänen esiin nostamiaan näkökulmia ei ole otettu selvityksessä huomioon eikä koko selvitysluonnosta ole annettu hänelle ennen sen julkaisua.

Liikenneverkkoyhtiön selvitystyön ohjausryhmässä ei ollut VM:n edustajaa.

Vaikutuksiltaan laajojen hankkeiden ohjausryhmissä on usein edustajia eri ministeriöistä.

VM:n viestintäjohtaja Liinu Lehto julkaisi perjantaina aamupäivällä viestipalvelu Twitterissä viestin, jonka mukaan VM ei kommentoi julkisuudessa LVM:n tiedotetta ”vaan esittää näkemyksensä valmistelun kulusta suoraan LVM:öön”.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (101)

Koko tämä Bernetin sekoilu on vain huomion pois viemistä Vake Oy:stä, jolla siirretään miljardeja Sipilän hallintaan eduskunnan ohi. Lehdistö herätys! Nostakaa isompi haloo siitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) Voiko enää tällaiseen ministeriin kukaan luottaa? kun tekee toista ja puhuu toista. Ei ole ihme kun Keskustaan luotto menee.
Kyllä äänestettävät puolueet tippuvat äänestäjän puolue kartalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakitin ajassa taaksepäin aikaan, jolloin Sipilän hallitus, sen ministerit vannoivat ministerinvalan tai antoivat -vakuuden. Lupasivat toimia sen mukaisesti. Nyt, viimeaikaisten asioiden pompottelut, tapahtumien selittelyt, sanomisien täsmämuistamiset ja toisia, eritavoin tulkinneitaosapuolia kipakat osoittelut ovat omiaan herättämään kysymyksen: Korjaako Sipilän hallitus näillä pelimerkeillä Suomi-nimisen valtion, tämän kansan tasapuolisesti jakautuvaa hyvinvointia vai syventääkö entisestään tulo- ja yhteiskuntaluokkaerot? Liikennejärjestelyt mukaanlukien! Tarviis tehrä jotain ...oikeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

700 000e meni selvitysmiehelle käteisen aikana, pärner ei takuulla jatka kauaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normaalissa yhteiskunnassa ministeri eroaisi.
Ehkäpä hänen kritiikitön tukijansakin, eli pääministeri joutuisi ottamaan lusikan kauniiseen käteensä ja poistumaan.
Ihmettelen keskustalaisia siinä mielessä, miksi he ovat antaneet asian mennä perjantaihin saakka, vaikka tosiasiat ovat aivan varmasti olleet pääministerillä tiedossa. Tai siis, ainakin olisi pitänyt olla tiedossa, jos kysymyksessä on hyvä johtaja ja isojen asioiden ratkaisemiseen kykenevä henkilö.
Kokoomuslaiset eivät pääse yhtään tuulettamaan. Berher olisi ollut heidän ehdokkaanaan kansanedustajaksi, mutta Sipilä lupasi henkilökohtaisesti "enemmän".
Tämä tulee niin kalliiksi yhteiskunnalle, että nimien ja kasvojen olisi muututtava todella pian.
Eikö Keskustapuolueen kansanedustajat ja muut korkeat hahmot näe nyt oman puolueensa ja yhteiskunnan kokonaisetua?
Niissä olisi samat lääkkeet, jotka auttaisivat.
Berner pääsisi myymään verhoilukankaita ja Sipilä lentelemään ilman pakkoa ehtiä valtiovierailulle.
Yritysjohtajan tehtävä on katsoa omaa etuaan, kun on oma yritys kyseessä.
Valitettavasti poliittisen johtajan pitäisi katsoa yhteiskunnan kokonaisetua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkaa olla korkea aika kutsua valtakunnanoikeus koolle: syytetty ministeri, Sveitsin ja Suomen kansalainen Anne Berner. Rikokset: törkeä kja röyhkeä valehtelu ym LVM-sotkussa kokonaisuudessaan ja kaikkine sivujuonteineen + Finavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bernerillä on kepulaisten Sipilän täysi tuki takana. Mikään ei ole mennyt väärin. Kaikki muut ovat väärässä ja valehtelijoita. Sipilä pelastaa Suomen tunkki kainalossa ja palaa sen jälkeen Kempeleeseen ja keksii häkäpöntöllä toimivan ikiliikkujan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuokin virkamies pitäs pistää tuottavaan työhön, 90 % valtion virkamiehistä pitäs antaa lopputili. Täysin turhia vässyköitä. Ja taas kaleva uutisoi vanhoja asioita, joilla ei yhtäkään työpaikkaa voiteta. Taso on surkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpolta karkasi mopo käsistä,kun ei tiennyt mitä oman ministeriön miehet tiesivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tämmösiä jaksaa jauhaa vielä.Selvityshän on jo aika päivää sitten lopetettu.Orpo ei oo saanu omia riviään kuntoon.Jätti hommat hoitamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko Bernerin ministeriys on kyseenalainen. En luota tuohon ihmiseen sitten enää ollenkaan ja Sipilänkin arvostus on laskenut nolliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Berneri &Sipilä (Keput) . Täytyy olla joku sekaannus ei voi sivistys valtiossa tapahtua tuommosta. Ei helekatti ketä minä koitan hämätä ? No en varmasti kettään , Seittemän uutiset justiinsa meni eikä asia ylittäny uutis kynnystä. Mutta ei ollu tapahtunu muuta ku pelkkää hyvää tosin vähä valeheltiin muttei mitään merkittävää. Katellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bernerin täytyisi ymmärtää nyt vihdoin erota. Sipilän sietäisi erota myös, mutta jälki on kohta Sipilän kannalta vielä rumempaa jos Berner ei poistu kuvioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (101)

Uutisvirta

22:36
Analyysi: Ampumahiihdon MM-kisat olivat hyvää mainosta lajille – samaa ei voi sanoa maastohiihdon Pohjoismaiden-kiertueesta, jossa majoituttiin kasarmilla ja huollettiin suksia puutteellisissa tiloissa Tilaajille
22:21
Oulun Pyrinnön Taneli Ollila juhli painonnoston SM-kultaa Porissa – "Enemmänkin olisi mennyt, mutta oli turha riskeerata"
22:18
Jääkylmästi heittänyt Susijengi nousi tärkeään voittoon EM-karsinnoissa
22:15
Yllätysmestarin tuuletus – Kuivasjärven Auran Sonja Stång hämmästyi nuorten SM-hallikisoissa pika-aitojen täysosumastaan: "Olin ihan, että häh?" Tilaajille
21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
94
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
36
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
17
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
16
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image