Kotimaa

VM:ltä raju esitys: Lisäleikkaus an­sio­si­don­nai­seen, voi pudota alle 400 päivän

Nykyisin ansiosidonnaista työttömyystukea voi saada 500 päivää. Tuen saaminen edellyttää käyntiä te-toimistossa. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 5.10.2015 15:42
Kirsi Turkki

Hallitusohjelmassa sovittu 200 miljoonan euron säästö ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ei riitä.

Lännen Median saamien tietojen mukaan valtiovarainministeriö esittää, että ansiosidonnaisesta turvasta leikattaisiin 50–100 miljoonaa euroa lisää. Rahaministeriö perustelee lisäleikkausta työttömyysturvan kokonaismenojen kasvulla.

Uudet säästövaatimukset ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan hiertävät työmarkkinajärjestöjen meneillään olevia sopimusneuvotteluja.

Työmarkkinajärjestöt aloittivat viime viikolla neuvottelut Suomen kilpailukykyä kohentavasta laajasta työmarkkinasopimuksesta. Erityisesti SAK on halunnut, että meneillään olevissa neuvotteluissa ovat mukana myös esitykset ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksesta sekä paikallisesta sopimisesta.

Palkansaajajärjestöt ovat olleet pitkälti yksimielisiä siitä, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaus voitaisiin toteuttaa lyhentämällä turvan kestoa. Tason järjestöt haluaisivat pitää ennallaan. Nykyisin ansiosidonnaisen pituus on useimmilla työntekijöillä 500 päivää. Esillä on ollut turvan lyhentäminen 400 päivään ja lisäksi esimerkiksi omavastuuajan lyhentäminen 1–2 päivällä nykyisestä seitsemästä päivästä.

Valtiovarainministeriön neuvottelupöytään tuomien laskelmien mukaan esitetyt tiukennukset ansiosidonnaiseen eivät riitä, koska työttömyysturvaan käytettävät kokonaismenot kasvavat. Turvan pituus voi siis laskea jopa alle 400 päivän, mikäli valtiovarainministeriön suunnitelmat toteutuvat.

Työmarkkinatukea maksetaan työttömille työnhakijoille, jotka ovat jo saaneet enimmäismäärän ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu vain 200 miljoonan euron leikkaus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, ei mitään työttömyyden hoidon kokonaismenoista.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa käsittelevä työryhmä kokoontui tänään. Myös työmarkkinajärjestöt ovat olleet koolla ja tavanneet hallituksen edustajia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (106)

Miksi työttömät ja huono-osaiset aina kärsii? Jos vähennetään kansanedustajien määrää ja heidän palkkoja pienennettäisiin,säästöä saataisiin,eikä kukaan joutuisi kärsimään. Vai eivätkö kansanedustajat pärjää,jos palkka pienenisi? Tavalliset pulliaiset eivät tienaa sitä,mitä kansanedustajat. Järki käteen leikkauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei minkäänlaista säästöä, koska ihmisten on jotenkin elettävä. Ansiohin suhteuttu päiväraha on järjestäytynen ammattiyhdistysliikkeen jäsenilleen neuvottelema turva ja se on Porvarihallitukselle PUNAINEN VAATE!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiristykset jatkuvat. Kommentoin jo aikaisemmin, että näin tulee käymään. Eikä heikoimmassa asemassa olevien kurittaminen suinkaan tähän lopu. SSS-miehillä ei ole mitään halua sulkea rajoja esimerkiksi veroparasiittiyhtiöiden harmaalta taloudelta.

Ehkä Hiukkavaaraan ja Kastelliin saadaan naudanlihaa näillä rahoilla, koska sianliha ei käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tietävät, kun sika on halpaa ja sekoittaa monella eri tavoin keittoihin, myös mausteitakin on nykyisin joka lähtöön muuttaa "mullinlihan" vivahteen makuseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä ole kuin maksavan tahon/talon vaihtamista. Jos ei saa liitosta ansiosidonnaista, on mentävä toimeentulotukea ja asumistukea hakemaan. Lähes samat kustannukset yhteiskunnalle, lisää työtä eri viranomaisille ja lopputulos melkein sama, paitsi käsittelyajat vain pitenee. Ei ansiosidonnaisen poisto/lyhentäminen millään tavalla luo lisää työpaikkoja. Ja kaipa se jäsenmaksukin sitten puolittuu jos kerran päivärahan maksuaikakin? Innostaako tämä sitten useampia liittymään ammattiliittoihin? työttömysskassaan ehkä vielä joku haluaa kuulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäiskö näihin ansiosidonnaisiinkin laittaa porrastus,mitä isompi palkka sen vähempi saa ansiosidonnaista.Onhan se jo iso ero,jos palkka ollut jotain 1200 - 5000 euroa.Tästä helppo laskea mitä pienempi palkkainen saa ansiosidonnaista ja mitä isompi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ansiosidonnaisessa on jo porrastus, käyppä kattomassa liittojen päivärahataulukot niin huomaat, että isoilla palkoilla saa suhteessa vähemmän pvrahaa kuin pienillä. esim. 1500 euron tienestillä saa päivärahaa 1130 euroa /kk, mikä on n. 75% palkasta ja 3500 tienesteillä saa 2185, mikä on n. 65% ja jos tienaat 5000 euroa / kk, on pvraha n. 2688 eli 54% palkasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuossa ole mitään järkeä, sama kun ei olis koko ansiosidonnaista olemassakaan. Kuinka monet oikeasti yrittävät päästä töihin, mutta kun ei vaan enään helposti pääse töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ansiosidonnainen onkin ollut Stubbin hampaissa pureskeltavana kokoajan, kun ei ole muuta keksinyt työttömien kurittamiseksi, ja rikkaimmille myös tulojen salaamisen mahdollisuutta ulkomaita myöten

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palkansaajajärjestöt ovat tässä kovin lyhytnäköisiä jäseniään kohtaan. Olisi kannattanut leikata ennemmin vaikka nyt jo olemattomista palkankorotuksista. Lyhentämällä ansiosidonnaista heikennetään työssä käyvien kykyä joustaa työssäolollaan. Kun mitään työllisyyttä aidosti parantavaa kehitystä ei ole nähtävissä, monelle nyt töissä olevalle voi vielä tulla ikävä niitä sataa ansiosidonnaisen päivää. Kyse on vaikkapa työttömäksi jääneelle diplomi-insinöörille kuitenkin tuhansien eurojen rahasummasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksiköhän näin otetaan otetuilta, arvatkaa, mikähän uusi menokuilu nielaisee n. miljardi euroa/vuosi, eikä riitäkkään ensi vuonna...saa arvata....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi olla vaikka tuhat päivää jos kaikki rahat oikeasti tulisivat kassaan kerätyistä maksuista. Nyt ei tule vaan veronmaksajat kustantaa eräille leveän elämän ja toiset jää ilman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leveää elämää? Leveämpää kait se onkun pääsee töihin! Ei pitäis haitatasanan päivän lyhennys..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko tosiaan että aina työssä olo tuo paljon enemmän rahaa kuin työttömyyskorvaus. On niitä huonosti palkattuja töitäkin joissa ei jää käteen yhtään enempää kuin töissä ollessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Makuista tulee 20.000 uutta lisätyötöntä ja jopa 50.000 voi olla mahdollista. Ansiosidonnainen putoaa kuuteen kuukauteen ja sitten nollaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo lyhentäkää vaan, mutta pistäkää sitten pakko sille työn vastaanottamiselle eikä mitään erityisoikeuksia kenellekään, ihan samat pakotteet työttömille korkeasti koulutetuille kuin peruskoulun käyneillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerkeä olla montakaan päivää työttömänä, kun alkaa taas työ maistua. Kuka jaksaa vain maata, ellei ole sairas. Ompelee vaikka nappeja, parsii sukkia jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (106)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image