Kotimaa

VM lähetti perjantaina sähköpostin Berneristä hal­li­tuk­sel­le: "Varoituksia ei ole otettu huomioon"

Valtiovarainministeriön viestissä arvostellaan liikenne- ja viestintäministerin Anne Bernerin (kesk.) toimintaa. KUVA: Valtioneuvoston kanslia
Kotimaa 26.1.2017 17:04 | Päivitetty 26.1.2017 21:31
Lauri Nurmi

Valtiovarainministeriö (VM) lähetti perjantaina illalla kello 18:n jälkeen sähköpostin muulle hallitukselle. Viestissä kerrottiin muun muassa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esikunnalle, mikä oli ollut valtiovarainministeriön rooli liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) johdolla laaditun liikenneverkkoselvityksen valmistelussa.

Sähköpostin vastaanottajia olivat hallituspuolueiden ministeriryhmien sihteerit ja ministereiden erityisavustajat.

VM:n perjantaina hallitukselle lähettämä viesti antaa hyvin erikoisen kuvan ministeri Bernerin johtamasta työskentelystä.

”VM:ään ei ole missään vaiheessa saapunut tavanomaista pyyntöä osallistua valmisteluun, eikä VM ole tällaisia henkilöitä asettanut. VM ei toistuvista pyynnöistä huolimatta ole saanut valmistelumateriaalia kommentoitavaksi tai perehdyttäväksi. VM ei ole toimittanut myöskään kirjallista lausuntoa selvitykseen, koska sellaista ei ole pyydetty eikä selvitysluonnosta saatu. Lukuisia VM:n useaan otteeseen esittämiä vastalauseita, huolia tai varoituksia ei selvityksessä ole otettu huomioon”, VM:stä muulle hallitukselle lähetetyssä sähköpostissa kirjoitetaan.

Selvitys oli julkaistu vuorokautta aiemmin torstaina.

Lännen Media on lukenut alkuperäisen viestin ja varmistanut sen aitouden useista eri lähteistä.

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) julkaisi torstai-iltana tiedotteen, jonka mukaan valtiovarainministeriön virkamiehiä ei ole sivuutettu liikenneverkkoselvityksen valmistelussa. LVM:n mukaan selvityksen tekemiseen osallistui kahdeksan valtiovarainministeriön virkamiestä.

Valtiovarainministeriö sivuutettu

Sähköpostiviestin perusteella ministeri Berner ja hänen johtamansa ministeriö olivat sivuuttaneet täysin valtiovarainministeriön liikenneverkkoselvityksen valmistelussa. VM vastaa valtiontalouteen ja veroihin liittyvästä kokonaisvalmistelusta ja -selvitystyöstä ja asettaa vakiintuneen tavan mukaan virkamiesedustajansa muiden ministeriöiden alaisiin työryhmiin, jos niissä selvitetään valtiontalouteen vaikuttavia asioita.

Viestistä käy ilmi, että VM oli useaan otteeseen turhaan pyytänyt liikenne- ja viestintäministeriöltä (LVM) valmistelumateriaalia kommentoitavaksi tai perehdyttäväksi. Kun pyynnöt eivät olleet johtaneet tuloksiin, VM oli viestin mukaan esittänyt vastalauseita ja varoituksia seurauksista, mutta nekään eivät olleet johtaneet VM:n ottamiseen mukaan selvitystyöhön tai tietojen toimittamiseen kansliapäällikkö Martti Hetemäelle ja valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.).

Viesti tavoitti pääministeri Sipilän esikunnan perjantaina alkuillasta. VM:n viestin lähettämisestä kesti yli kolme vuorokautta ennen kuin Berner ja Sipilä kertoivat selvityksen keskeyttämisestä. Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi maanantaina illalla kello 20.55 tiedotteen, jossa Berner kertoi keskustelleensa asiasta pääministerin kanssa, mikä oli johtanut työn keskeyttämispäätökseen.

Ennenkuulumaton toimintatapa

Vielä sunnuntaina Berner antoi Iltalehdelle haastattelun, jossa hän sanoi VM:n osallistuneen selvitystyössä ”koko ajan” eri ryhmien työskentelyyn.

– VM:n varabudjettipäällikkö ja muita ministeriön edustajia on ollut koko ajan mukana eri ryhmissä. Tiedän, miten kokoukset ovat menneet, Berner sanoi Iltalehdelle.

– Olemme saaneet selvitykseen liittyvät luvut pitkälti VM:ltä, ja ne on myös käyty läpi VM:n kanssa, ministeri jatkoi haastattelussa.

Kansliapäällikkö Hetemäki ja VM:n apulaisbudjettipäällikkö Juha Majanen ovat VM:n mukaan vastanneet kysyttäessä yksittäisiin kysymyksiin, mutta heitä ei ole otettu missään vaiheessa mukaan valmistelutyöhön, mistä VM kertoi viestissään muulle hallitukselle jo perjantaina alkuillasta.

– Väite, että eräät VM:ssä työskentelevät henkilöt ovat antaneet tietoa ja näkemyksiä, joita on LVM:n harkinnan mukaan käytetty selvityksessä, pitää paikkansa, sähköpostissa todettiin perjantaina.

Heti perään hallitukselle lähetetyssä viestissä painotettiin, että VM ei ollut osallistunut liikenneverkkoselvityksen valmisteluun.

– Väite siitä, että VM olisi osallistunut valmisteluun (sanan valtioneuvostotyöskentelyssä vakiintuneessa mielessä) ei pidä paikkaansa, viestissä korostetaan.

Lännen Median haastattelemien hallituslähteiden sekä aiemmissa hallituksissa mukana olleiden poliitikkojen mukaan tämä on täysin ennenkuulumatonta.

VM:n viestissä mainitussa valtioneuvostotyöskentelyssä on käytäntönä, että VM:n kansliapäällikkö asettaa toisen ministeriön pyynnöstä VM:n edustajan työryhmiin, joissa selvitetään valtiontalouteen vaikuttavia asioita.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Bernerille potkut. Ihan uskomatonta taitamattomuutta ja täydellistä maalaisjärjen puutetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitin jo aikaisemmin tästä ikiaikaisesta kepulaisten pettämisleikistä. Ensin tulee totuudellinen väite, se kiistetään, sitten jäädään kiinni valheesta, sitten ei enää ihan tarkkaan muistetakkaan, sitten tulee taas ulkopuolelta totuus, joka kiistetään, ..., jne. Ehkäpä Suomalaiset joskus oppivat millainen puolue kepulit ovat vallassaollessaan (ja tietysti aina muulloinkin).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten aina käy niin että kun keskusta on hallituksessa ja toimii eri ministeriöissö niin aina syntyy ongelmia ja eri asteisia kriisejä ja
aina ne tahtoo kanavoitua kepun ministereihin. Tämä on ihän hämmästyttävä ilmiö kun selaa historiaa taaksepäin. Onko niin että jo puolueen perusteella voi arvioida ihmisen persoonaa??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On perin outoa ja vailla ymmärrystä miten eri ministeriöt ajavat omilla rattailla piittaamatta siitä miten yhteiskunnan hyvinvoinnin käy. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) röyhkeys ja minuusylpeys alkaa olla Suomen kansalle perin tuhoisa. Kenties tuollainen menettelymalli voisi toimia Sveitsissä, mutta nyt hän on kansanäänestämänä edustajana ja pääministeri Sipilän valitsemana armoitettuna ministerinä Suomen eduskunnassa joten, toivoisi itse ministeri Berneriltä edes jonkinlaista kunnioitusta äänestäjiään kohtaan ja yhteistyökykyä eri ministeriöiden edustajiajien välille. Vihjeeksi myös pääministerille : Suomi-niminen valtio ei ole yritys, jota voi mennen tullen potkia persauksille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei berneri ole kansan valitsema, ihan ulkopuolelta sipilä nosti tuohon tehtävään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskahan Sipilä ja Berner tajuavat hoitavansa kansan asioita, eikä omaan pussiin?! Sitä ihmettä ei taida tapahtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksinkertaisesti asia on vaan niin, että Berner ei käynyt kehä 3:n ulkopuolella ja ei tiedä tavallisen ihmisen elämästä mitään.
Sipilän pitäisi ymmärtää myös oma vastuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi VM ei voinut lähestyä suoraan Sipilää, eikä avutonta avustajalaumaa? Luulisi että nykyaikana tieto kulkee, vaikka Whatsappina..!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksiselitteisesti tämä kieroilu pitää nyt lopettaa ja Bernerin sekä myös Sipilän on erottava välittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääköhän sekään enää paikkansa, kun sanotaan että rehellisyys maan perii? Onhan tämä mielenkiintoista seurata kuinka kauan keskutapuolue tällaista kestää. Olisipa nyt niitä oikeita keskustalaisia, niin tämä pelleily olisi loppunut ennekuin se olis alkanut. Onnea vaan keskusta vaalit ovat tuossa kulman takana sekä kunta- että eduskuntavaalit. Totta tämä on tulette näkemään pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulla ei ole enää muuta mahdollisuutta kuin vapauttaa Berner tehtävästään. Valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tuo Berneri luulee olevansa. Tänään luin että yksityisteiden käytöstä tehdään luvanvaraista ja maksullista jatkuvasti tietä käyttäville. 80% teistä on yksityisiä. Entä marjastajat, mummolassa kävijät ym. Olen saanut sen kuvan että asiat ovat kunnossa. Päivämääräkin on lyöty lukkoon eli 1.1.2018. Kysyisin Soitinta ja Orpolta että oletteko olleet valmistelemassa tätä lakia vai puuhasteleeko tämä Berner taas salassa. Jos olette olleet niin demarien ei tarvitse vaalityötä tehdäkään. Toisaalta miksi tämä kiire näin isoissa asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tarvi tuoda enää marjanpoimijoita ulkomailta, saavatten mädätätä metsiin marjat tämän muutoksen ansiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin läpi tuon yksityistie-esityksen. Siinä on pääasiassa hyviä uudistuksia ehdolla. Nykyinen yksityistielaki on todella vanhentunut ja epäselvä ja aiheuttaa paljon riitoja sekä tieosakkaitten kesken että tiekunnan ja ulkopuolisten kesken. Esityksen mukainen yksityistielaki ei tule vaatimaan satunnaisten käyttäjien, kuten marjastajien tienkäyttömaksua. Hyvää siinä on, että toteutuessaan se velvoittaa tiekunnat pitämään yhdistyksensä ajan tasalla, koska siten se kelpuutetaan saamaan valtion tukia. Myös se, että esim. valtio ja kunnat voivat olla osakkaina tiekunnissa parantaa teiden taloutta. Monia yksityisteitähän käytetään myös julkisiin tarpeisiin. Pahoin pelkään, että sössitty tiekaariesitys haittaa myös sinänsä hyvän yksityistie-esityksen etenemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö oikeasti tuota henkilöä saada pois, pitääkö yleislakko tulla ennenkuin asiaan tulee muutos

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

6:36
Mikael Granlund sankarina yön NHL-kierroksella – tasoitti pelin vain 0,1 sekuntia ennen loppua ja ratkaisi voiton jatkoajalla
6:00
Hovioikeus aloittaa tänään poliisipomojen virkarikossyytteiden pääkäsittelyn – maratonjutulle varattu hovissa 42 käsittelypäivää
6:00
Päätös Tervahiihdon perumisesta tehtiin yksimielisesti – olosuhteiden johdosta eri reittivaihtoehdoista oli luovuttava yksi kerrallaan Lukijalta
6:00
Kreikan leireiltä ei voi tuoda vain tyttöjä, mutta käytännössä sukupuolta voidaan painottaa – "Leirit eivät ole turvallisia kenellekään, vähiten lapsille"
6:00
Kysyimme: Ovatko taloyhtiölainat Oulussakin tiukassa? Tilaajille
27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image