Kotimaa

Vladimir Putin vierailee Suomessa elokuussa – Muistatko nämä aiemmat vierailut?

Presidentit Putin ja Niinistö ovat tavanneet usein. Kuvassa presidentit tervehtivät toisiaan Putinin vieraillessa Savonlinnassa heinäkuussa 2017. KUVA: MAURI RATILAINEN
Kotimaa 8.8.2019 14:25 | Päivitetty 8.8.2019 16:27
Matti Posio, Lännen Media, STT

Presidentit Niinistö ja Putin käyvät virallisen osuuden lisäksi kahdenkeskisen epävirallisen keskustelun Kultarannassa. Venäjän ykkösmies on vieraillut Suomessa tiuhaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Suomessa elokuun loppupuolella. Niinistö ja Putin tapaavat presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa.

Niinistö luonnehti tulevaa tapaamista tavanomaiseksi vuotuiseksi työvierailuksi. Tulevassa tapaamisessa käsitellään Niinistön mukaan kahdenvälisten kysymysten lisäksi kansainvälistä suurvaltapolitiikkaa.

Niinistö kertoi myös, että virallisen osuuden jälkeen presidentit käyvät erillisen kahdenkeskisen epävirallisen keskustelun.

Lännen Media kysyi Niinistöltä pakotepolitiikan mahdollisista vaikutuksista keskustelujen sisältöön. Niinistön mukaan talouspakotteet eivät estä keskustelemasta kahdenvälisistä asioista naapurimaiden kesken.

Niinistö korosti, että sanktiolinja on selkeä ja siitä pidetään kiinni, mutta pakotteiden ulkopuolisista asioista voidaan puhua. Hän ei ottanut kantaa esimerkiksi viennin kasvulukuihin tai viisumikäytäntöihin.

Putinin vierailusta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Presidentti Niinistö vahvisti vierailun tavatessaan suomalaisten medioiden päätoimittajia Kultarannassa torstaina. Hän ei vahvistanut vierailun päivämäärää.

Aiempi vierailu viime kesänä

Putin on vieraillut Suomessa lähivuosien aikana useasti.

Viimeksi hän tapasi Helsingissä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin 16. heinäkuuta 2018. Tapahtuma oli mediaspektaakkeli ja siitä uutisoitiin ympäri maailmaa. Trumpin ja Putinin kahdenvälisissä keskusteluissa käsiteltiin muun muassa Iranin ydinasevarustelun pysäyttämistä sekä Syyrian ja Ukrainan tilannetta.

Tapaamisen tiedotustilaisuudessa Putin vakuutti, että Venäjän valtio ei ole sekaantunut eikä aio sekaantua Yhdysvaltojen vaaleihin. Trump kertoi kampanjastaan tehtävän tutkinnan olevan naurettava. Lehdistötilaisuuden päätteeksi Putin ojensi Trumpille virallisen Venäjän MM-kisojen virallisen jalkapallon.

Tiedotustilaisuutta ennen nähtiin välikohtaus, kun yhdysvaltalainen toimittaja poistettiin tilasta. Hänen protestinsa liittyi ydinaseiden kieltosopimukseen.

Putin vieraili Suomessa myös vuonna 2017 heinäkuussa, kun hän tapasi Sauli Niinistön Savonlinnassa. Vierailu liittyi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlintaan.

Viralliset keskustelut presidentit kävivät Hotelli Punkaharjussa. Keskusteluissa puhuttiin varsinkin ympäristönsuojelusta ja Niinistö teki tarjouksen mustan hiilen torjumisesta Arktisella alueella. Lisäksi presidentit puhuivat Pietarin lähellä sijaitsevan jätevuoriongelman ratkaisemisesta ja Kaliningradiin rakennetusta jätevedenpuhdistamosta.

Savonlinnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Putin arvosteli Yhdysvaltojen venäläisvastaista mielialaa ja sen käyttämistä maan sisäpolitiikan välineenä.

Transponder-idea ei toteutunut

Vuonna 2016 Putin ja Niinistö tapasivat Naantalin Kultarannassa. Silloin keskustelua käytiin muun muassa Britannian EU-erosta, Ukrainan tulitauosta sekä Natosta. Putin totesi Venäjän lähtevän siitä, että Suomi on puolueeton maa.

– Kuvitellaan, että Suomi liittyisi Natoon, se tarkoittaa, että Suomen puolustusvoimat eivät ole enää itsenäisiä, ne eivät ole täydellisesti suvereeneja, Putin totesi silloin medialle.

Niinistö ehdotti tapaamisen aikana, että kaikki Itämerellä lentävät koneet käyttäisivät transpondereita eli lähettimiä, joilla lentoja voi seurata maasta käsin. Putin innostui ideasta ja lupasi tuolloin viedä asian Naton ja Venäjän väliseen kokoukseen. Nato kieltäytyi myöhemmin ideasta.

Kultarannassa tavattiin myös vuonna 2013. Putin kävi presidentti Niinistön vieraana Kultarannassa. He matkustivat tapaamisen jälkeen Kultarannasta Turkuun veneellä. 2010 pääministeri Matti Vanhanen tapasi Lappeenrannassa silloin pääministerinä toimineen Putinin. Parivaljakko katsasti uuden Helsingin ja Pietarin välillä kulkevan Allegro-junan.

Juttua muokattu kello 16.27: Juttua päivitetty tiedoilla aiemmista vierailuista.

MAINOS

Kommentoi

sauli on viisasmies,ei uhoa turhia kenellekään ja ymmärtää mitä tarkoittaa hyvät suhteet KAIKKIEN kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin varallisuus riittää kevyesti vierailuviisumin saantiin suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persujen idoli saapuu. Varatkaahan paikat ajoissa, jotta pääsette liputtamaan Putinia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin kykyä ymmärtää Niinistön imartelunkipeys ei voi kuin ihailla. Venäjän Tsaarin harmiksi toveri Sale ei voi edes hajottaa eduskuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sauli tällä menolla Kekkosen jalanjäljillä . Toivottavasti ei olla kohta yhtä rähmällään kuin silloin.
Pahaa pelkään, että pian lähetetään " kulttuurivaltuuskuntia" Venäjälle kehumaan ikuista ystävyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilen Putinin kykyä ymmärtää vierailun tärkeyteen suhteutettua Kalevan uutista, sopivasti lyhyt, vierailusta kerrottaessa. Ei tarvita mitään erityismainintoja vierailijan viimeaikaisista suorituksista vuosikausia jatkuneessa urotekojen pudotuspelissä, Venäjän johtaja vastaan Pohjois-Korean johtaja. Niistä saa lukea halutessaan iltapäivälehdistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:46
Kärpät ryösti voiton Jyväskylässä jatkoajalla jännärin päätteeksi – tasoitus 14 sekuntia ennen päätössummeria
19:00
Keikkaa pukkaa musiikkiklubeilla ja isoilla areenoilla – Ilpo Sulkala: "Oulusta on pikkuhiljaa kehittynyt oikea kaupunki, vaikka toinen jalka on yhä lehmän paskassa ja toinen katukivetyksellä" Tilaajille
19:00
Viikon lopuksi: Kun kunniatonta kontrollia ei pääse pakoon Tilaajille
19:00
Ärsyttävätkö uskovaiset mielipiteillään ja julistuksellaan? – BB-talon Ville on mustavalkoinen hahmo, joka sopii nykyiseen vastakkainasetteluun
18:53
Indonesian presidentti hyllytti kiistellyn seksilain – kieltäisi toteutuessaan avioliiton ulkopuolisen seksin ja homosuhteet
18:43
Kauden ensimmäinen tasapeli maistui ONS:lle
18:02
Sirkkoja, sipulia, hunajaa, säilykkeitä ja marmeladia – tätä kaikkea on tarjolla Likis-lähiruokatapahtumassa
67
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
61
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
29
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
25
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
23
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
18
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
17
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Kyllä rahastot ovat minun sijoituksissa nousseet paljonkin. Pitää uskaltaa. Tosin osakkeista saan pääomaa. Lue lisää...
Nainen +50

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image