Kotimaa

Viron viina virtaa hääjuhlissa – Al­ko­ho­li­la­kiin vaaditaan välitöntä muutosta

Usein hääjuomat haetaan Virosta. Arkistokuva. KUVA: Mauri Ratilainen/com.pic
Kotimaa 25.6.2015 16:00
Juha Vainio

Matkailu- ja ravintolapalveluiden etujärjestö MaRa vaatii pikaista muutosta alkoholilakiin.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että Suomeen on levinnyt viime vuosina ilmiö, jossa yrittäjä jättää anniskeluluvat hakematta ja sallii asiakkaiden omien juomien nauttimisen ravintolassa.

Lapin mukaan ilmiö on yleinen etenkin hää- ja syntymäpäiväjuhlilla, jotka järjestetään ravintolassa tai vastaavassa juhlatilassa. Lapin karkean arvion mukaan laitottoman alkoholianniskelun osuus juhlabisneksestä on kymmeniä prosentteja.

– Internetissä voi käydä katsomassa juhla- ja pitopalveluita. Siellä jopa markkinoidaan, että paikassa on ravintola, jossa tarjotaan ruokaa, mutta siitä huolimatta kerrotaan, että omat juomat voi tuoda mukana.

Juomat hankitaan liiton mukaan lähes yksinomaan Virosta. Juomat tuo yleensä häiden tai syntymäpäiväjuhlien järjestäjä, mutta niiden tarjoilusta saattaa kuitenkin vastata juhlapalvelun henkilökunta.

– Joissain tapauksissa yrittäjä on hankkinut juomat laittomasti, ilman alkoholilupanumeroa – koska sellaista ei edes ole.

MaRan toimitusjohtaja sanoo, että Suomessa on tällä hetkellä satoja laittomasti omat juomat sallivia ravintoloita. Liitto on saanut ilmoituksia tällaisista ravintoloista eteläisimmästä Suomesta aina Oulun korkeudelle asti.

– Yrittäjille on tullut soittoja, joissa on kerrottu, että on tulossa syntymäpäiväjuhlat ja kysytty, että saako tuoda omat alkoholijuomat. Ja kun yrittäjä on sanonut, ettei saa tuoda, juhlat on järjestetty muualla.

Ilmiö on iskenyt Lapin mukaan pahasti tilausravintoloihin ja pienien paikkakuntien hotelleihin, joissa on järjestetty majoitustoiminnan lisäksi juhlatilaisuuksia.

– Viime vuonna monelta paikkakunnalta hävisi hotelli kokonaan. Paikallisesti merkitys on erittäin suuri veromenetyksien ja työpaikkojen vähenemisen takia.

Liitto vaatii vastuuta alkoholitarkastajille

Lapin mukaan lainsäädäntöä pitäisi muuttaa siten, että alkoholitarkastajalla velvoitettaisiin valvomaan myös ravintoloita, joilla ei ole anniskelulupia.

– Alkoholitarkastaja ei tällä hetkellä edes voi mennä sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole anniskeluoikeuksia. Se on nyt poliisin tehtävä.

– Kyllä poliisi on joitakin tarkastuksia tehnyt. Mutta heillä on resurssit ja painopistealueet ihan muualla.

MaRa kiirehtii tällä hetkellä alkoholilainsäädännön kokonaisuudistusta, joka aloitettiin jo Jyrki Kataisen hallituksen aikana.

Lappi on varma, että juhlissa tapahtuva laiton alkoholitarjonta tulee loppumaan, jos alkoholitarkastajat velvoitetaan valvomaan ravintoloita ja muita juhlatiloja, joissa ei ole anniskeluoikeuksia.

– Tämän lakimuutoksen on pakko olla mukana uudistuksessa. Ei tällaista saa sallia, että yrittäjä voi päättää, tuleeko se alkoholilainsäädännön piiriin lainkaan.

– Tässä jää valtiolta saamatta alkoholiverotulot ja arvonlisäverot. Ja jos yritys on muutenkin mukana harmaassa taloudessa, jää valtiolta saamatta muitakin tuloja.

Entä, mistä juhlavieras voi tunnistaa, tarjoillaanko juhlissa laittomasti alkoholia?

– Emme me oikeastaan pyri kuluttajiin vaikuttamaan. Voihan olla, ettei juhlavieras edes havaitse mitään laitonta, jos henkilökunta tarjoilee juomat.

Lappi kuitenkin sanoo, että esimerkiksi pantittomista alkoholitölkeistä voi helposti havaita harmaa toiminta.

Milloin omien juomien tarjoilu muuttuu laittomaksi?

Jos yksityishenkilö vuokraa pelkästään tilan ja vie sinne omat ruoat tai tilaa ne pitopalveluyrittäjältä, voi tilassa tarjoilla myös omia alkoholijuomia.

Omien juomien tarjoilu ravintolassa tai vastaavassa tilassa muuttuu laittomaksi, jos yrittäjä järjestää ruokatarjoilun ja hallitsee tilaa joko vuokra- tai omistusoikeuden nojalla. Silloin tila tulkitaan elintarvikehuoneistoksi, jossa alkoholia saa nauttia vain anniskeluluvalla.

Elintarvikehuoneistoon ei lain mukaan saa tuoda omia juomia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (131)

Lakia ei missään nimessä saa muuttaa,ainakaan lievemmäksi. Siinä käy niin että monopoli romahtaa ja kansa juo kuin eteläeurooppalaiset kun kaikki alkoholi on kaupan hyllyssä. Pahinta kuitenkin on, että meiltä poliitikoilta menee tuhansia suojavirkatyöpaikkoja ja valtaa. Kiristystä vaadimme. Ugh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenellä on varaa järjestää hääjuhlia, jos pitää maksaa ravintoloitsijoiden pyytämiä kiskurihintoja alkoholista?
Ravintoloitsijat ovat hinnoitelleet itsensä pihalle. Voisivat ottaa peilin käteen ja lopettaa valittamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häiden alkoholin hinta virossa ~800€ jos ostat "ravintolan" viinoja, 50heng syntyärit ja lasku "vaan" 2250€. Sitten Mara kysyy miksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin mikäs tässä nyt on sitä laitonta? Jos järjestää YKSITYIStilaisuuden, jossa TARJOAA (==antaa ilmaiseksi) täysi-ikäisille KUTSUvieraille alkoholia niin käsittääkseni siinä ei rikota mitään pykäliä. Tai näin ainakin olen antanut itselleni uskotella.

Eri juttu jos itse maahan tuotua alkoholia MYYDÄÄN. Alaikäisille anniskelu on tietenkin rikollista kaikissa tapauksissa. Mutta yllä olevassa jutussa ei viitattu näihin ongelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni Suomen alkoholivero voidaan laskea vaikka nollaan, kunhan sitten vastaavasti alkoholista seuraavien sairausten ja tapaturmien hoidon sekä sosiaalisten seurausten maksattaminen yhteiskunnalla lopetetaan myös.

Olen melko varma, että nämä Virosta viinaa roudaavat sankarit ovat myös samalla niitä, jotka eniten kuormittavat sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmäämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

voin ihan vilpittömästi kertoa että teen pari venereissua kesässä viroon ja tuon silloin riittävästi juotavaa, 20-30 laatikkoa kerralla. Enkä ole viimeiseen 15-20 vuoteen käyttänyt sosiaali- tai kunnallisen puolen terveydenhuoltopalveluja, enkä tule käyttämään. Pitäydyn yksityisessä ja laitan rahan kiertämään. Revi siitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tekemistä alkoholitarkastajalla on tiloissa, joissa ei ole anniskelulupia??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma ei ole se että viinaralli sallitaan, ongelma on se että se mahdollistetaan (verotus, rajoitteet yms.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulipa oltua serkkutytön häissä muutama viikko sitten ja ne oli järjestetty sikäläisen nuorisoseuran tiloissa yksityistilaisuutena. Ruokapuolen hoiti pitopalveluyritys mutta juomat oli itse haettu virosta - niin paljon näytti olevan, että varmaan oli tehty useampi reissu. Juhlat alkoi aivan mukavasti mutta loppuilta oli aivan totaalista kaaosta - nimittäin lähes koko porukka 10- vuotiaat lapset mukaan luettuna oli aivan tolkuttomassa humalassa - tarjoilua ei ollut lainkaan vaan jokainen halukas saattoi hakea pullokaupalla viinaa mukaansa niin paljon kun jaksoi - ja kyllähän monet jaksoivat. Itse lähdimme pois puolen yön maissa - ei enää huvittanut katsoa sitä örvellystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpäs on ollut vastuullisia vanhempia. Ongelma ei tainnut olla tälläkään kertaa viron viina vaan kohtuullinen juominen. Moni suomalainen on vaan niin juntti ettei osaa juoda kohtuudella jos on ilmaista viinaa. Käyn itse kanssa hakemassa virosta kerran vuodessa pakulla viinaa mutta ne riittääkin vuodeksi. Järki käteen. Ei kukaan halua maksaa suomen hintoja ja elättää muita ihmisiä nykypäivän riistohinnoilla. Omasta mielestä saa mennä konkurssiin jos ei ymmärrä hintoja laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä olen aina yrittänyt sanoa. Herätään. Suuri osa kansasta on koukussa alkoholiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ravintoloiden hinnoittelu ei perustu pelkästään viinan hintaan, enimmäkseen hinta muodostuu aivan muista tekijöistä. Vaikka ravintolat saisivat juomansa ilmaiseksi, niin ei asiakashinta juurikaan tippuisi, koska Suomessa pitää maksaa älyttömästi kaikkia mahdollisia kalliita maksuja tiloista, työntekijöistä ja vakuutuksista sekä veroja yms. Ei täällä pysty olemaan mitään halpaa, koska ollaan Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä on nyt turha itkeä. Valvontaa=byrokratiaa ja holhousta sekä toisten tekemisten rajoittamista halutaan kovasti, kun sen haitta osuu omaan nilkkaan. Keksikää joku muu konsti. Ilman tarkastuksia ja byrokratiaa. Rajalle se valvonta tai sitten sallitaan omien juomien tuominen ja ne saa ostaa mistä vaan. Tai sitten ravintoloiden viinoista ei makseta niin paljoa veroa vaikka juhlatilaisuuksissa. Helpottakaa olemassa olevien yritysten toimintaa antamalla heille vapauksia.

Tällaisista asioista on näinä normipurkupäivinä turha ulista, jos ei ole valmis maksamaan hintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossahan onkin oikein hyviä esimerkkejä turhasta sääntelystä, jota Sipilän olisi syytä purkaa. Siis alkoholiin liittyvissä kummallisissa rajoituksissa, joilla ei kuitenkaan yhtäkään juoppoa ole saatu raitistettua, eikä edes lapsia saatu pidettyä poissa pussikaljojen äärestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta virtaa myös virolainen tupakka suomeen. Suomen hallitus se osaa aina ampua itseään nilkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä että pitäisi teherä jotain!Vapauttakaamme viina verosta ja kuten EU tirektiivi sanoo että tavaran ja työvoiman tulee liikkua vapaasti.Nyt kun se liikkuu niin sitten itketään että se liikkuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin, sen takiahan EU:iin on menty jotta saataisiin sitä vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa viimeinkin Pohjan perukoille ja edes hiukan järkeä ja tulevaisuudenuskomahdollisuutta ikeen alla elämiseen. Vaan ei, kun vehnälesettä ja punaisia viinimarjoja pitäisi vain syödä ja sadomasoa harrastaa, yksin peilin edessä puulämmitteisessä pirtissä ja lukea Suomenmaata?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ravintoloiden tms. Kannattaa katsoa omia hintojansa. Ei ole ihme jos ei käy väkeä, kolmen tuopin hinnalla saa lähikaupasta jo 18 prk kopan olutta ei tarvi mennä edes viroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä taas ei ole ravintoloiden vika. Suomessa on niin raskas ja moninkertainen verotus, että se näkyy väkisin loppukuluttajan hinnassa - ja valitettavasti myös käytöksessä, kun juomat ostetaan muualta ja juodaan kotona. Tsemppiä vaan yrittäjille. #SuomiKuntoon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (131)

Uutisvirta

112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
58
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
36
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image