Kotimaa

Vir­ka­mies­joh­to: Haavisto-kohun pohjalla näkemysero siitä, miten al-Hol-tulipalo sammutetaan oikein

Viime aikojen kohu ei ole vähentänyt vihreiden luottoa ulkoministeri Pekka Haavistoon. Puolue näytti maanantaina vihreää valoa Haaviston jatkolle pestissään. KUVA: TATYANA ZENKOVICH
Kotimaa 10.12.2019 9:01 | Päivitetty 10.12.2019 9:03
Virpi Niemistö

Alivaltiosihteeri avaa jupakan taustoja viestissään ulkoministeriön henkilöstölle. Hänen mukaansa näkemykset erosivat siinä, odotetaanko valtioneuvostotason linjausta, vai tehdäänkö edes sitä, mihin ulkoministeriö voi toimivallallaan ryhtyä. Virkamiesjohdolle on tullut pyyntö selvittää, löytyisikö konsulipäällikölle muita sopivia tehtäviä.

Ulkoministeriö julkaisi tiistaiaamuna alivaltiosihteeri Pekka Puustisen sisäisen tiedotteen, joka avaa viime viikkoina ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ympärillä pyörinyttä kohua.

Puustinen sanoo kertovansa hallinnosta vastaavan virkamiesjohdon käsityksen siitä, mistä on kysymys.

Kohu alkoi, kun Ilta-Sanomat uutisoi Haaviston yrittäneen painostaa virkamiestä tuomaan al-Holin leirillä olevat Isis-perheiden suomalaislapset Suomeen niin sanotulla konsulikyydillä. Asiaan olisi liittynyt konsulipäällikkö

Pasi Tuomisen siirto syrjään tehtävästään.

Puustisen mukaan tuntuu siltä, että alun perin pohjalla oli näkemysero siitä, miten tulipalo sammutetaan oikein.

– Kaikki ovat halunneet tuoda turvaan al-Holin leirillä olevat suomalaislapset – ja heidän äitinsä, jos se katsotaan lapsen eduksi. Näkemykset erosivat siinä, odotetaanko valtioneuvostotason linjausta tässä hyvin vaikeassa kysymyksessä, vai tehdäänkö edes sitä, mihin ulkoministeriö voi toimivallallaan ryhtyä.

"Emme voi tehdä mitään"

Puustinen toteaa, että ulkoministeriön virkamiesten vastaus tilanteeseen näytti siltä, että emme voi tehdä mitään.

– Kun tämä ei varmaankaan ollut ainoa mahdollinen vastaus, niin haluttiin löytää tapa, jolla ulkoministeriö voi päästä työssä eteenpäin, hän kirjoittaa.

Puustisen mukaan edellä mainituista syistä al-Holin leirillä olevien suomalaislasten asemaan keskittyvän väliaikaisen erityisedustajan tehtävä otettiin käyttöön.

Tehtävän tekniseen valmisteluun osallistui myös hallinnon johto.

Esitettyjä väitteitä tehtävän laittomuudesta ei voida Puustisen mukaan tukea.

– Asia on valmisteltu ulkoministeriön työjärjestyksen 56 pykälän mukaan, joka antaa niin virkamiesjohdolle kuin ministerillekin laajat mahdollisuudet vaikuttaa osastojen toimintaan ja työnjakoihin.

– Edellä mainitulla nimityksellä ei oteta pois mitään konsulipalvelujen tehtävistä, mutta al-Holin suomalaislasten hoidon osalta työnjohto siirtyi erityisedustajalle. Johdon puolelta pyrittiin varmistamaan tiedon kulku konsulipäällikölle, jolle kuuluvat muun muassa kysymykset vierastaistelijoiden paluusta, hän jatkaa.

Puustinen myöntää, että silti on selvää, että konsulipäällikön kannalta tämä poikkesi normaalista työnjaosta.

Löytyisikö muita tehtäviä?

Vakava näkemysero al-Hol-asioiden hoidossa näkyi virkamiesjohdolle tulleena pyyntönä selvittää, löytyisikö konsulipäällikölle muita sopivia tehtäviä.

Viive tiedon välittämisessä konsulipäällikölle johtui Puustisen mukaan muun muassa siitä, että hänelle haluttiin antaa mahdollisuus esitellä johdolle muun muassa maahantuloasioiden vahvistamiseen liittyviä suunnitelmia, jotka koettiin hyviksi.

Tällä tavoin haluttiin alivaltiosihteerin mielestä tuoda näkyviin konsulipäällikön työtä ja kokemusta.

– Samalla ymmärrettiin, että erimielisyydet koskivat al-Hol-asioiden hoitotapaa. Tämän pohjalta katsottiin, että perustelut tehtävästä toiseen määräämiselle täyttyvät ulkoministeriön siirtymisvelvollisuuden nojalla. Diplomaattivirkamies voidaan siirtää toiseen tehtävään perustellusta syystä. Valmistelua jatkettiin.

Ministeri toivookin jatkamista

Tilanne kehittyi myöhemmin niin, että ulkoministeri Haavisto ja konsulipäällikkö Tuominen kävivät pitkän yhteistyötä ja näkemyksiään koskevan keskustelun, jonka sisällöstä he ovat molemmat kertoneet julkisuudessa.

Sen jälkeen Haavisto on toivonut konsulipäällikön jatkavan tehtävässään.

Puustinen paheksuu sisäisen viestinvaihdon vuotamista julkisuuteen.

– Vakavin asia vuodoissa koskee tietoja, jotka saattavat vaikuttaa omien työtovereidemme työturvallisuuteen tai vaikeuttaa heidän toimiaan al-Hol-asioiden hoidossa. Emme tee työtämme julkisuuden vaan Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden takia.

Puustinen toteaa ulkoministeriön työilmapiiristä, että varmaan negatiivisiakin kokemuksia on.

– Olen kuitenkin ymmärtänyt keskusteluissani, että kaikki eivät jaa julkisuudessa esiin tuotua kuvaa.

Hän kertoo, että Haavisto tapasi maanantaina työntekijäjärjestöjen UHVYn ja UH Akavan, edustajat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näin se vaan muuttui näkemyseroksi on se kumma minä äänestäjänä en ole tyytyväinen tähän selitykseen.Haavisto on sössinyt ennenkin Caruna kaupoissa siellä se vaan pällistelee kuin mitään ei olis tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pasi Tuomiselle potkut salaisten tietojen vuotamisesta lehdistölle ja niskuroinnista työnantajan tehtävän jakoa vastaan, näin yksityiset yritykset toimivat.
Työkavereiden turvallisuuden vaarantaminen pahin virkavirhe ja salassa pidettäviä tietoja vuotamalla lehdistölle ja kaikille mm Perussuomalaisille jotka jatkavat edelleen niitä poliyikoimalla eteenpäin, missä on järki, hävetkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on siitä miten tulipalo sammutetaan oikein, eikä siitä että Puustisen menetelmällä sammutetaan "Haaviston talo" ensin ja katsotaan sitten voiko muille tehdä enää mitään. Mitä tulee avoimuuteen asiassa joka al-Holin tilanteen osalta on kansainvälisen uutisoinnin ansiosta kaikkien nähtävillä, ulkoministerin salailut joutuvät vähintäänkin outoon valoon vihreidenkin vaatiman tiedonkululta avoimen yhteiskunnan vaatimuksen rinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinvointiin eikä varsinkaan turvallisuuteen ei ole odotettavissa parannusta mikäli tämä "kotiutus" toteutetaan. Viimeinen toivo asiasta pyyhkiytyi siinä vaiheessa, kun kävi ilmi, että kurdit eivät päästä pelkästään lapsia lähtemään vaan haluavat samalla eroon myös äideistä. Ymmärrykseni on täysin kurdien puolella, koska äidit kykenevät kaikenlaiseen toimintaan tässäkin hetkessä, joten ovat kurdeille se varsinainen turvallisuusuhka. Lapsien aiheuttama uhka tulee vasta muutaman vuoden kuluttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiassa niin suureen selvyyteen että Tuominen on itse ilmeisesti halunnut eroon tehtävästään ja kuten hyvään tapaa kuuluu niin se joka lähtee saa niskaansa kaiken mitä nyt on väärintehdyksi kuviteltavissa ja Haavisto tähden tai jonkun työkalunkuvan taas hattuunsa. Ja kaikki ovat tyytyväisiä ja media tekee erikoisnumeron "uudistuneesta kulttuurista" jne... Kun vanhasta päästiin eroon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image