Kotimaa

Viranomaisten velvollisuus on kertoa palauttamisen eri vaihtoehdot – "Emme painosta lähtemään va­paa­eh­toi­ses­ti"

Viime kädessä on poliisin tehtävä varmistaa, että kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija lähtee maasta, sanoo poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 15.11.2019 18:21
Minna Akimo

Vapaaehtoisesti maasta lähtevä kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voi hakea rahallista tukea maasta lähtemiseen. Migrin mukaan vapaaehtoinen palautus on pakkopalautusta inhimillisempi vaihtoehto.

Poliisi ja maahanmuuttovirasto kiistävät painostavansa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita lähtemään maasta aina vapaaehtoisesti.

Viranomaisten mukaan he toimivat lain vaatimalla tavalla eli kertovat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle palauttamisen eri vaihtoehdoista.

– Meillä on lakiin perustava velvollisuus kertoa palautuspäätöksen saaneille ihmisille erilaisista paluun mahdollisuuksista. Kun poliisi kertoo näistä vaihtoehdoista, emme tyrkytä mitään yksittäistä vaihtoehtoa, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta sanoo.

Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n puheenjohtaja Sanna Valtonen kertoi Lännen Median haastattelussa omiin kokemuksiinsa vedoten, että viranomaiset ovat painostaneet turvapaikanhakijoita valitsemaan vapaaehtoisen paluun, vaikka asianomainen itse ei haluaisi lähteä takaisin edes rahallisen avustuksen kanssa.

– Jos ihminen ei uskalla lähteä edes rahan kanssa, silloin viranomaisen mieleen pitäisi nousta ajatus, että tässä on varmasti jotain sellaista, mitä pitäisi tutkia uudelleen, Valtonen sanoi.

Vapaaehtoisesti lähtevä voi saada tukea

Vapaaehtoisesti maasta lähtevälle voidaan maksaa hakemuksesta käteistukea, joka on maasta riippuen muutamasta satasesta noin pariin tuhanteen euroon.

– Vapaaehtoinen palaaminen ei kuulosta hyvältä vaihtoehdolta, kun hakija haluaisi turvapaikan Suomesta, mutta pakkopalautuksiin verrattuna se on inhimillisempi tapa, johtaja Tirsa Forssell Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maantietoyksiköstä sanoo.

Vapaaehtoisesti maasta lähtevä voi hakea myös hyödyketukea, joka on käteistukea huomattavasti korkeampi. Tuet ovat vaihtoehtoisia, joten yhdelle henkilölle myönnetään vain toista tukea, ei molempia yhtä aikaa.

Forssell sanoo, että hyödyketuen saamiseksi maasta lähtevällä ihmisellä pitää olla suunnitelma, mihin varat käytetään. Tällainen voi olla esimerkiksi oman yrityksen perustaminen tai opintojen jatkaminen kohdemaassa.

– Hyödyketuen idea on se, että sen varassa ihmisellä on paremmat mahdollisuudet päästä parempaan elämään ja kotoutumiseen kiinni.

Poliisi varmistaa maasta poistumisen

Mikäli kielteisen päätöksen saanut henkilö ei poistu maasta, silloin maasta poistaminen on poliisin tehtävä. Valtaosa poliisin suorittamista palautuksista on niin sanottuja valvottuja palautuksia, joissa poliisi sopii asiakkaan kanssa matkareitit ja matka-aikataulut.

– Asiakkaan kanssa on sovittu se, milloin hän tulee esimerkiksi lentokentälle ja satamaan. Poliisin tehtävänä on varmistaa se, että henkilö poistuu maasta ja viime kädessä varmistaa, että palautuspäätöstä noudatetaan, Mia Poutanen sanoo.

Poutanen sanoo, että poliisi palauttaa vuosittain noin 2 500 palautuspäätöksen saanutta henkilöä. Palautusten yleisin kohdemaa on Viro. Seuraavaksi eniten tänä vuonna on palautettu Venäjälle, Italiaan ja Romaniaan.

– Joissain tapauksissa poliisi saattaa asiakkaan kotimaahansa asti. Silloin kyse on palautettavan omasta tai muiden matkustajien turvallisuudesta.

Suomi sai langettavan tuomion

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi Suomelle langettavan päätöksen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta.

Suomi oli palauttanut turvapaikkaa hakevan miehen Irakiin. Kolme viikkoa palauttamisen jälkeen mies tapettiin Bagdadissa.

EIT katsoi, että Suomi on rikkonut ihmisoikeussopimuksen ydinartikloita. Euroopan ihmisoikeussopimuksen toisessa artiklassa turvataan oikeus elämään ja kolmannessa artiklassa kielletään kidutus ja epäinhimillinen kohtelu.

Sopimusvaltiot eivät saa palauttaa ketään maahan, jossa hänen henkensä on uhattuna tai jossa häntä uhkaa kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

MAINOS

Kommentoi

Tämä ei ole vitsi! Myös Ruotsissa voi nykyisin mennä henki ammuskeluissa ja räjäytyksissä. Pitäisikö kaikkien ruotsalaisten olla oikeutettuja turvapaikkaan Suomesta?
Nyt asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen. Suomalaisten viranomaisten viivyttelyn ja laiminlyöntien johdosta Suomessa kuolee suomalaisia, jopa lapsia, miltei joka vuosi.
Miksi näistä ei nouse haloo! Eikö me ollakkaan kaikki tasa-arvoisia? Outoa, että suomalaisten turvallisuus on toissijainen arvojärjestyksessä omassa maasaan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rajavartija Orpo ja kumppanit vastuuseen ja tutkintavankeuteen.-.-.—

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on juuri sellaista viranomaistoimintaa, josta on ilo lukea - juuri tänään tunnen itseni tyytyväiseksi verotuksen nettomaksajaksi.
Ainoastaan toivoisi, että koko prosessin läpimenoa nopeutettaisiin eksponentiaalisesti sekä tietysti turvapaikan myöntämisen ehtoja tulisi tiukentaa noin 95%, ja nekin luonnollisesti vain määräaikaisia. Mars, kotia kohti heti kun olot lähtömaassa sen verran rauhoittuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistelenpa Saddamin hallinnon olleen aika ikävä toisinajattelijoita kohtaan. Majurin arvoinen mies lienee osallistunut hallintonsa toimiin jotenkin? Miksi tätä ei kommentoida mitenkään? Konkurssi on ovella, jos kaikille hirmuhallintojen exille sukulaisineen aletaan maksaa kymmeniätuhansia veronmaksajien rahoja. Suomella ei ole osaa eikä arpaa Irakin julmuuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli,vain näitä Ruotsalaismallisia "retur" biljettejä jaossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:43
Uudenlainen musiikkipedagogin tutkinto tarjoaa Oulussa myös kirkkomusiikin koulutuksen
15:24
Rovaniemeläinen Mika Pajuniemi toimittaa aterioita varakkaiden turistien yksityiskoneisiin – "Loman jälkeen halutaan kotoista ruokaa" Tilaajille
15:13
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
15:08
Kova tuuli sytytti Ra­nual­la tur­ve­au­man pa­la­maan
15:05
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
14:59
Puolitoista tuntia jonotusta puhelimessa – Verohallinnolle moitteita huonosta asiakaspalvelusta
14:55
Poliisi pyytää havaintoja kateissa olevasta 16-vuotiaasta pojasta
54
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
46
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
42
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
25
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin seurayhteistyö koko Suomessa"
18
Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa
15
Kysyimme, mikä on Oulun budjettikirjaan ilmestynyt Oulu.com-sivusto ja mitä tapahtui Mun Oululle – "Nämä kaksi asiaa ovat menneet budjettikirjassa sekaisin"
13
Omenaakaan ei voi tuoda EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta – kasvintuhoojien leviämistä ehkäistään kiellolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image