Kotimaa

Viranomaiset varautuvat Venäjän infosotaan – Suomeen perustettiin iskuryhmä

Informaatiosotaa käydään netissä, jossa levitetään valheellisia tietoja, sepitteellisiä kommentteja ja kuvamanipulaatioita. KUVA: Riina Nurminen
Kotimaa 26.4.2015 6:00
Juha Vainio

Ministeriöt ovat vuodenvaihteesta lähtien lisänneet valmiuksiaan varautua ja vastata Venäjän kovenevaan informaatiosotaan.

Lännen Median saamien tietojen mukaan valtioneuvoston kanslian ja eri ministeriöiden asiantuntijoista on koottu yhteysryhmä, joka vaihtaa järjestelmällisesti tietoja keskenään. Tavoitteena on saada Suomeen kohdistuvasta infovaikuttamisesta mahdollisimman hyvä kokonaiskuva.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja ja Suomen turvallisuuskomitean asiantuntijajäsen Markku Mantila vahvistaa yhteistyön.

– Kyse on tietojenvaihdosta. Eri ministeriöt osaavat ja hoitavat eri asioita. Näin saamme viestinnällisen ja substanssiosaamisen kootuksi saman pöydän ääreen tarvittaessa nopeasti.

Asiantuntijoiden tavoitteena on suunnitella yhdessä keinoja, joilla vääriä ja valheellisia tietoja voidaan oikaista ja ampua alas.

Tietoa esimerkkien avulla

Informaatiosodassa on Mantilan mukaan kyse siitä, että vieras valtio pyrkii vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen toisessa maassa.

Kansalaisten valistaminen on toinen tavoitteista. Eri ministeriöiden asiantuntijat ovat valmiita puhumaan aiheesta muun muassa kouluissa ja yrityksissä.

– Aiomme kertoa esimerkkejä Suomen historiasta levitettävistä valheista ja muun muassa kuvamanipulaatioista.

Kolmanneksi tavoitteeksi Mantila nostaa riittävän yleissivistyksen, jota ryhmä aikoo painottaa.

– Pitää huolehtia siitä, että meillä opetetaan riittävän hyvä medianlukutaito jo koulussa, ettei meihin uppoa kaikki disinformaatio.

Valheellisten tietojen levittämistä ja sepitteellisiä kommentteja

Netissä käytävä informaatiosota on Mantilan mukaan valheellisten tietojen ja kuvamanipulaation levittämistä, poliitikkojen lausuntojen valikoivaa siteeraamista ja keskustelupalstoille syötettäviä sepitteellisiä kommentteja.

– Muitakin tapoja näkyy. Venäjän mediassa johtavia poliitikkojamme lainataan säännönmukaisesti niin valikoidusti, ettei kyseessä voi olla sattuma. Luullakseni suurella osalla venäläisistä mediankuluttajista on sellainen käsitys, että Suomen valtiojohto ja merkittävimmät poliitikot suorastaan vaativat EU:n asettamien pakotteiden poistamista.

Suomeen ei Mantilan mukaan kuitenkaan kohdistu tällä hetkellä suoranaista infosotaa Venäjältä.

– Kutsuisin sitä enemmänkin vaikuttamiseksi, sitä kyllä tapahtuu.

Suomen on hänen mukaansa oltava varpaillaan, sillä Venäjän harjoittama informaatiovaikuttaminen on räjähtänyt käsiin Krimin niemimaan valtaamisen aikana.

– Varsinaista infosotaa Venäjä käy entisiä neuvostotasavaltoja vastaan.

Hyvä itä, paha länsi

Mantila sanoo, että Venäjän medioissa luodaan koko ajan mielikuvaa pahasta lännestä ja hyvästä idästä.

– Merkittävä osa venäläisistä uskoo tähän propagandaan. Tavatonta ei ole, että Baltiassa asuvat venäjänkieliset ilmaisevat huolensa siitä, mitä Nato tekee Ukrainassa. Väärä tieto juurtuu, kun erityisesti televisio on hallituksen täydellisessä kontrollissa.

Mantilan mukaan Venäjän tavoitteena on rikkoa infosodalla Euroopan unionin yhtenäisyyttä.

Yle on aiemmin kertonut Pietarin trollitehtaasta, jossa työskentelee arvioiden mukaan noin 500 ihmistä. Trollien tarkoituksena on muokata mielipiteitä Venäjä-myönteisiksi ja siirtää keskustelu esimerkiksi Krimin valtaamisesta kuviteltuihin, venäläisryhmiä vastaan luotuihin uhkakuviin.

Mantila sanoo, että Suomesta löytyy kourallinen ”hyödyllisiä idiootteja”, jotka levittävät Suomi-vihaa Venäjällä ja sotkevat asioita Suomessa.

– Erilaisilla nettialustoilla esitetään väitteitä, ettei Mainilan laukauksia lauottu lainkaan tai että ne ammuttiinkin Suomen puolelta silloisen Neuvostoliiton puolelle.

– Trollitehtaita itsessään pidän aika lailla lapsellisina luomuksina. On vaikea keksiä, kuka kunnianhimoinen nuori haluaisi pitkän päälle tienata leipänsä roskaposteja kirjoittelemalla tai esiintymällä netissä kymmenen valehenkilöllisyyden takaa.

Mantila ei halua kertoa yksityiskohtaisesti siitä, millaisia toimenpiteitä ryhmällä on suunnitteilla.

– Vastakeinot eivät ole yksioikoisia. Jos joku esittää valheen ja virallinen taho sanoo, ettei se ole totta, sillä ei pääse kovin pitkälle informaatiosodassa. Pelkällä faktalla on vaikea blokata huhu- ja juorutsunamia ja vääriä tietoja.

Mantila kuitenkin sanoo, että avoin tiedonvälitys on arvo, josta läntinen maailma ei luovu. Toisaalta Venäjän infovaikuttamisen avoin käsittely jo sinällään vähentää sen vaikutusta.

Tällaista on Venäjän infovaikuttaminen

Venäjän TV5-kanavalla uutisoitiin 21. huhtikuuta näin:

”Helsinki tulee vaatimaan Venäjän-vastaisten pakotteiden täydellistä poistamista. Tällaisia ennusteita esittävät läntiset asiantuntijat, jotka ovat nyt summaamassa Suomen eduskuntavaalien tuloksia. Vaalit pidettiin sunnuntaina. Murskavoiton vaalikampanjassa sai keskusta, jota johtaa Juha Sipilä. Mitä luultavimmin hän istahtaa kohta pääministerin tuolille. Kuten analyytikot huomauttavat, Sipilä tunnustaa, että pakotepolitiikasta on koitunut tuntuva isku Suomen taloudelle, joka on viimeisten kymmenen vuoden aikana kehittynyt niukasti ja on tällä hetkellä peräti tappiollista.”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Venäjän TV:n uutista Lännen Medialle:

–  Tulkinta Venäjä-pakotteiden poistamisesta on väärä. Tällaisia jutussa esitettyjä läntisiä tahoja ei ole olemassa – ei ainakaan vakavasti otettavia. Juttu on hyvä esimerkki Venäjän harjoittamasta disinformaatiosta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Eikö Suomessa ole jo ennestään julistettu aivan tarpeeksi virallisia totuuksia ja propagandaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevassakin on vaikuttanut pietarinpostin trollit jo vuosia. Nyt sitten on vielä perustettu nuita feikkisivustojakin vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylivoimaisesti eniten rahaa informaatiosodankäyntiin, nettivakoiluun ja propagandaan käyttävä valtio on Amerikan Yhdysvallat. Täysin kiistaton tosiasia. Sen perusteella suomen turvallisuusviranomaisten pitäisi keskittyä ensisijaisesti torjumaan sieltä tuleva materiaali, Venäjä on huomattavasti vähäisempi tekijä. Mutta taitaa olla liian myöhäistä, kuten tästäkin jutusta näkee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen perustetaan siis trollitehtaita? Amerikkalaiseen malliin? Vielä veronmaksajien varoilla... Hienoa Suomi propagandaa pukkaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän suorastaan kouristaa sydänalaa kun tuli äänestettyä
taas väärin.
Miten järkyttävän tyhminä meitä "hyödyttömät idiootit" pidetään.
"Vapaassa euroopassa" käydään nyt kauppaa sieluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskuntavaalit voitti selvästi NATO-vastaiset puolueet Keskusta ja Perussuomalaiset. Puolestaan NATO-myönteiset puolueet menettivät roppakaupalla paikkoja. Suomen kansa on siis puhunut. Lopettakaa se sotaliitto-haikailu hyvän sään aikana. Venäjän mollaaminen on mennyt jo yli länsimaisella medialla. Tämmöisellä aiheettomalla vastakkainasettelulla ei Suomea lamasta nosteta. Kauppasuhteita ja suomalaisten yritysten toimintaa Venäjällä tulisi kehittää. Kauppapakotteet Venäjälle olivat suuri virhe ja huomattava takaisku esimerkiksi suomalaiselle ruuantuotannolle, joka on hyvin riippuvainen Venäjän viennistä. Muun muuassa Valio irtisanoi tämän vuoksi satoja työntekijöitä. Nyt ei ole oikea hetki heikentää työllisyyttä Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa jos olet vähänkään eri mieltä tai Venäjän yhteistyön puolella niin heti ollaan nimittämässä Venäjän trolliksi. Pelottavaa minun mielestä jos kaikkien tulisi olla samaa mieltä ja Venäjälle vihamielisiä. Miksi läntinen media luo perättömiä uhkakuvia Venäjää vastaan ja muokkaamassa ihmisten mielipiteitä Nato-myönteisiksi? Miksi lietsotaan suorastaan russofobiaa? Venäjällähän Suomea pidetään ystävällismielisenä ja luotettavana maana. Kaupallista potentiaalia Venäjän valtaville markkinoille olisi valtavasti, mutta nykyisellään sitä ei hyödynnetä tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se tuon idän trollit syytävät sellaista tekstiä että ei normaali ihminen sitä usko alkuunkaan.Onhan niitä kotimaisiakin trolleja jotka voisivat hiukan harkita mitä kirjoittelevat luullevat että nimimerkin takana voidaan mitä tahansa levittää.Sanotaan kaikki selviää aikanaan???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

räikeiden trollien tehtävä on viedä huomio hienostuneemmasta trollauksesta. Olkaa tarkkana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myöskään Suomen media ei jää yhtään jälkeen tässä "sodankäynnissä". Venäjän mustamaalaaminen on Suomen ja muissa lännen medioissa hyvin edustettuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samalla koneistolla olisi hyvä valvoa myös lännen propaganan todellisuutta,sitäkin on aivan samalla tavalla. Jopa kotimaista valheellista tiedon levittämistä on tullut havvaittua. Mistä lopultakaan löytyy oikea ja puolueeton totuus. Jokaisen tulee itsekin käyttää omaa havaintokykyään ja älyään ettei usko mitä tahansa. Mantilankin tiedotukset on kyllä huomattu kovinkin puolueelliseksi ja harhaanjohtaviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monenlaista valheellista propagandaa syöttää meille tavalliselle kansalle myös kotimainen poliittisesti sitoutunut valtamedia, joka pyrkii pimittämään todellista tietoa valtaapitävien hyväksi. Suomessa on tapana että kaikesta negatiivisesta täytyisi vaieta - poliitikoiden korruptiosta, hyväveli-systeemeistä, maahanmuutto-ongelmista yms. Todellisuudessa suomalaista suurin osa haluaa eroon EU:sta ja luoda/lisätä kauppasuhteita myös Venäjälle ja siten saada vienti vetämään, jotta tästä kreikan tiestä päästäisiin eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan vanhasta "Jahvetti" Kilpeläisen "Suomi Neuvostoliiton radiossa 1.11.1939 - 31.12.1941" -teoksesta uusintapainos joka kirjastoon. Kirjaa olisi hyvä käsitellä keskustelu- ja opintopiireissä historiaa tuntevan henkiln opastuksella. Myös kouluissa kirjasta olisi lähihistorian opetuksessa apua. On kuin rokotus venäläistä trollikampanjointia vastaan.
Samalla on hyvä huomata, miten välineet ovat kyllä muuttuneet mutta informaatio- ja sisältötaktiikka on aina vaan sama. Lukasin kirjan taas pitkästä aikaa ja totesin "Ei uutta auringon alla".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oma hallituksemmehan antaa kansalle distietoa milloin mistäkin ja esim. ulkomaalaiskustannukset on valtosalaisuus ja valistunut katsoja huomasi puoluejohtajien ahdistuneet ilmee kun Soini alkoi ladella lukuja. Komitean perustaminen on täysin tarpeeton suurta yleisöä varten. Lapsenuskossa olevia poliittikkoja ja virkamiehiä varten valistus voi olla paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tiedolla (informaatio) ole niin suurta merkitystä kun sanotaan. Jos olisi, silloin olisi syytä olla huolissaan. Turvallisuutta on parempi hakea hallintojen tiedottamisen laadusta, yksilön oikeuksista ja elämänhallinnan kyvystä. Eu:n yhtenäisyys ja oikea tieto ovat abstrakteja ja mielipiteitä. Info-sodan voittaa kun sulkee tv:n ja läppärin. Ylen toimintaa voisi kyllä kyseenalaistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Informaatiosodassa on Mantilan mukaan kyse siitä, että vieras valtio pyrkii vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen toisessa maassa."
Eipä ole ainoastaan Venäjän tekemää. Miettikääpä paljonko meilläkin uutisoidaan USA:n propagandaa täytenä totena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image