Kotimaa

Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toi­min­ta­kiel­toon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen

Oikeuden määräämä toimintakielto tarkoittaisi todennäköisesti rikollisjärjestö United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Unionin mustapunaisten tunnusten kieltämistä. Kuvassa UB:n täysjäsenen liivit.
Kotimaa 17.9.2019 6:00
Rebekka Härkönen

Viranomaiset ovat niukkasanaisia siitä, minkälaisia toimenpiteitä väliaikainen toimintakielto tarkoittaisi UB:lle ja sen alajengille. Jengeillä on syyskuun loppuun saakka aikaa toimittaa oikeuteen vastauksensa kieltovaatimukseen.

Viranomaiset haluavat, että käräjäoikeus määrää rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) ja sen alajengin Bad Unionin (BU) väliaikaiseen toimintakieltoon nopeutetusti.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että oikeus ratkaisisi asian jo ennen kuin lopullinen kieltovaatimus käsitellään.

– Oikeusprosessihan voi venyä miten pitkäksi tahansa, eikä nyt ole mitään tietoa, milloin varsinainen asia käsitellään, perustelee kanteen allekirjoittanut kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth.

– Siksi olemme hakeneet sitä, että oikeus antaisi määräyksen välittömästi.

Kieltomääräyksen jälkeen poliisi voisi puuttua jengien toimintaan, esimerkiksi kerhotilojen ja jengitunnusten käyttöön, jo ennen käräjäoikeusistunnon järjestämistä.

– Puuttumiseen tarvitaan tuomioistuimen päätös, muutenhan poliisi olisi jo näin tehnyt, Ruuth sanoo.

Suomessa ei ole haettu aiemmin järjestäytyneen rikollisryhmän lakkauttamista. Siksi esimerkkitapausta prosessin etenemisestä ei ole olemassa.

Ruuth arvioi, että väliaikainen toimintakielto voidaan käsitellä ennen varsinaisen lakkauttamiskanteen käsittelyä. Käräjäoikeus voisi perustaa ratkaisunsa viranomaisten kanteessaan esittämiin todisteisiin ja rikollisjengien vastauksiin.

– Tämä on mahdollista. Lain mukaan väliaikaiseen toimintakieltoon riittää todennäköisyys siitä, että yhdistys toimii lain ja hyvien tapojen vastaisesti, Ruuth sanoo.

Jengeillä on 30. syyskuuta aikaa toimittaa vastauksensa asiassa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen.

Jengin Instagram-tili kiinni

Poliisi määritteli liivijengi United Brotherhoodin jo vuosia sitten Suomen vaarallisimmaksi ja väkivaltaisimmaksi rikollisjärjestöksi.

Viikko poliisin jengiin kohdistaman suuroperaation jälkeen UB:n Instagram-tili katosi palvelusta. Rikollisjengit käyttävät sosiaalisen median tilejään viestintäkanavinaan.

Jengiin kohdistunutta jättioperaatiota johtanut Krp:n rikostarkastaja Ari Lahtela kertoo, ettei poliisi ole sulkenut UB:n Instagram-tiliä. Lahtela arvelee, että jengi on pannut itse tilinsä kiinni.

Viranomaiset ovat niukkasanaisia siitä, minkälaisia toimenpiteitä väliaikainen toimintakielto tarkoittaisi UB:lle ja sen alajengille.

– Olemme varautuneet molempiin vaihtoehtoihin, myös siihen, ettei kieltohakemus mene läpi, Lahtela muotoilee.

– Emme ota kantaa mahdollisiin seuraamuksiin etukäteen, Ruuth toteaa.

Krp seuraa jengien lähentymistä

Oikeuden määräämä toimintakielto tarkoittaisi toteutuessaan todennäköisesti UB:n ja Bad Unionin mustapunaisten tunnusten kieltämistä.

Lännen Median tietojen mukaan ainakin osa UB:n vanhoista jäsenistä on ollut siirtymässä Helvetin Enkelien värien alle.

Suomessa perustettu UB on tehnyt pitkään yhteistyötä kansainvälisen liivijengi Helvetin Enkelien kanssa. Lähivuosina jengit ovat lähentyneet merkittävästi.

Kuluneena kesänä molempien jengien jäsenet, myös UB:n johtaja, kantoivat vaatteissaan toistensa tunnuksia sosiaalisessa mediassa jakamissaan valokuvissa.

Krp:n rikostarkastaja Ari Lahtela myöntää, että poliisi seuraa tilannetta kiinnostuneena.

– Varmasti siellä nyt mietitään, miten tämä kanne vaikuttaa tilanteeseen, Lahtela sanoo.

Hyppäys Helvetin Enkelien punavalkoisen väriyhdistelmän alle toimisi oikotienä toimintakiellon kiertämiseen.

– Kyllä. Mutta myös Helvetin Enkelien toimintaa on vaadittu ja määrätty kiellettäväksi monessa maassa maailmalla, Lahtela muistuttaa.

– Käsitellään nyt asia kerrallaan. Jos UB ja BU muuttuvat joksikin muuksi jengiksi, katsotaan sitten, mitä sille tehdään.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

HYVÄ!Juuri noin tulee toimia,hienoa toimintaa Poliisilta!! Tuollanen roskasakkiporukka tulee lopetaakkin👌👍🏻👏👏

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kieltojen tie ei auta yhtään mitään, porukka vaan siirtyy toisen tunnuksen alle. Kenties pakon edessä jopa liittoutuu tai sulautuu toisen kanssa kun tekstissä kerrottiin. Tämä olisi ensimmäinen kielto rikollisuuden puolella, poliittisella puolella poliisihallitus on jo saanutkin yhden pienen toimijan kiellettyä, vastarintaliikkeen. Jatkokieltoja odotellessa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin täsmäisku UB:n toiminnan estämiseksi oli juuri sitä, mitä pitääkin tapahtua. Kabineteissa käytävä keskustelu ja lakituvassa annetut määräykset eivät ole ennenkään estäneet rikollisjärjestöjä toimimasta. Kuinka voisi estää nytkään? Tarpeettomien palavereiden ja oikeuskäsittelyjen kustannukset on syytä jättää toteuttamatta ja ohjata täysimääräisenä poliisin toiminnan rahoittamiseen järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseksi.

Ammattirikolliset pitävät oikeuslaitosta ja poliisijohtoa muutenkin naurettavana ja tämä pelleily aiheuttaa vain myötähäpeää lainkuuliaisissa kansalaisisa. Ainoa oikea toimintamalli on antaa poliisin tehdä loppu rikollisesta toiminnasta. "Omasta puolestani kannatan röyhkeää hyökkäystä. Oikeus on aina seurannut voittajan miekkaa." (Lainaus: Väinö Linna, Tuntematon Sotilas) Selkokielellä ilmistuna: Laitetaan ammattirikolliset oikeasti telkien taakse siten, ettei heillä ole mahdollisuutta pitää yhteyksiä rangaistulaitoksen ulkopuolelle eikä mahdollisuutta kiristää laitoksen henkilökuntaa. Tervetuloa takaisin pimeä keskiaika!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä jos ne liittyy kokoomukseen, keskustaan ja rkpeehen, lakkautetaanko nekin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tämän toisen järjestön pitänyt olla vain vilpitön moottoripyöräkerho?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen lait ja niiden tulkinta on ihan kuutamolla. Rikollisilla e pitäisi olla mitään oikeuksia.
Nykyään suurin rikollinen näyttää aina olevan rikoksen uhri, joka maksaa viulut tavalla tai toisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän suuntaan ollaan menty. Ihan järjetöntä. Vankilat on lepokoteja jossa luodaan suhteita muihin keppostelijoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta rikollisilta kielletään varmaan kielletään aseet ja rikoksetkin. No eihän se vaikuta, mutta onneksi oikeita kunnon rikollisia voidaan rankaista reilusti taloudellisin sanktioin automaation keinoin ja siihenpä yhteiskunta panostaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on mahdollista, että tarvitaan lausunto rikollisjärjestöltä itseltään jotta sen voisi lakkauttaa? Jotenkin tuntuu, että oieus ja muut viranomaiset eivät edes uskalla panna noita tikollisjärjestöjä seinää vasten. Vai onko nuokin rikollisjärjestöt jo soluttautuneet oikeusjärjestelmäämme muiden mukana?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin toimittu poliisi,jatkakaa samalla mallilla. Rikolliset tiukasti kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viranomaiset ovat voimattomia, kun eivät kykene tekemään mitään. Viranomaiset kun eivät saa lopetettua tuollaista, sillä kokoontuminen on edelleen laillista. Jättävät liivit pois ja käyttävät paitaa jossa tietty logo ja näin homma jatkuu taas komeasti ilman, että viranomaiset kykenevät mitään tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kerrassaan mitään merkitystä vaikka kuin kieltävät jonku. Aina voidaan perustaa uus tai liittyä toiseen jengiin. Ei ne ihmiset häviä mihinkään vaikka joku kukkahattutäti jonku nimisen jengin haluaa lopettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuleeko joku että kieltämällä loppuu? Rikosten tekeminen pitäis kieltää.. Eiku???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä nuo tyypit sais hoidon piiriin😶KKK:t naurettavia kaavuissaan, mutta ei näidenkään touhut ja naamat pilipaliliiveissä viisailta näytä🤡

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image