Kotimaa

Viranomaiset hyvin vaitonaisia – yritetäänkö uus­nat­si­jär­jes­tö kieltää?

Kotimaa 18.10.2016 15:51
Juha Vainio

Poliisihallitus ja valtakunnansyyttäjänvirasto aikovat kokoontua pian päättämään siitä, yritetäänkö Suomen vastarintaliike kieltää.

Poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa Poliisihallituksesta arvioi, että ratkaisuja kieltämistä koskevasta kanteesta tuomioistuimelle olisi luvassa muutamassa viikossa.

– Kahden viikon sisällä olemme viisaampia, Lausmaa tarkentaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on linjannut, että väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan voidaan puuttua jo voimassaolevalla lainsäädännöllä.

Sekä Poliisihallituksella että valtakunnansyyttäjällä on yhdistyslain mukaan mahdollisuus esittää yhdistyksen lakkauttamista tuomioistuimelle. Tuomioistuin voi tehdä lakkautuspäätöksen, jos yhdistyksen toiminta on oleellisesti lakien tai hyvin tapojen vastaista.

Nyt viranomaistahot siis selvittävät ja pohtivat, onko uusnatsijärjestön pyörittäminen lakien tai hyvin tapojen vastaista toimintaa.

Viime viikkojen aikana viranomaiset ovat tahoillaan keränneet materiaalia, jonka avulla kanteen nostamista arvioidaan. Kumpikin taho kieltäytyy tässä vaiheessa kommentoimasta mitenkään sitä, millaista tietoa viranomaiset ovat keränneet ja millaisia selvityksiä on tehty valmisteluvaiheen aikana.

– Tässä on tehty selvitystyötä siitä, onko olemassa lainsäädännön määrittämät edellytykset, mahdollisuudet ja perusteet kanteen nostamiselle. Tämän selvitystyön pohjalta alamme tehdä ratkaisuja, Lausmaa sanoo.

Kummallakin viranomaistaholla on itsenäinen mahdollisuus nostaa kanne. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen valtakunnansyyttäjänvirastosta sanoo, ettei tässä vaiheessa ole vielä sovittu, kumpi taho lähtee viemään kannetta eteenpäin – jos siihen päädytään.

Lausmaa sanoo, ettei kanneasian käsittelyssä aiota odottaa Helsingin Asema-aukion pahoinpitelytapauksen tutkinnan valmistumista.

– Tämä kanneasian selvittely on täysin oma prosessinsa, eikä liity mitenkään Asema-aukion tapauksen esitutkintaan.

Äärijärjestön lakkauttamista koskeva keskustelu leimahti käyntiin sen jälkeen, kun Suomen vastarintaliikkeen uusnatsia Jesse Torniaista alettiin epäillä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Torniaisen epäillään potkaisseen uhria rintaan uusnatsijärjestön mielenosoituksen yhteydessä Helsingin Asema-aukiolla syyskuun 10. päivä. Uhri kaatui potkun voimasta taaksepäin ja löi päänsä katukivetykseen.

Päävamman saanut uhri kuoli kuusi päivää myöhemmin sairaalassa. Uhri oli kotiutettu sairaalasta ennen kuolemaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ainahan voi perustaa uuden järjestön vaikkapa vähän eri nimellä...

Joten mitä hyötyä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uuden järjestönkin tulee saada PRH:n hyväksyntä joten ei se uuden järjestön perustaminen ole mikään läpihuutojuttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen voi hyvinkin kieltää mutta samalla pitää kieltää vasemmistolaiset anarkistijärjestöt (takku ja mitä niitä onkaan). Jos noita ei kielletä, niin sitten on yhteiskunnassa jotain mätää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva voisi tasapuolisuuden nimissä julkaista muidenkin EPÄILTYJEN nimet jo tutkintavaiheessa, vai harrastaako toimitus jonkin sorttista puolueellisuutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image