Kotimaa

Viranomaiset hyvin vaitonaisia – yritetäänkö uus­nat­si­jär­jes­tö kieltää?

Kotimaa 18.10.2016 15:51
Juha Vainio

Poliisihallitus ja valtakunnansyyttäjänvirasto aikovat kokoontua pian päättämään siitä, yritetäänkö Suomen vastarintaliike kieltää.

Poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa Poliisihallituksesta arvioi, että ratkaisuja kieltämistä koskevasta kanteesta tuomioistuimelle olisi luvassa muutamassa viikossa.

– Kahden viikon sisällä olemme viisaampia, Lausmaa tarkentaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on linjannut, että väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan voidaan puuttua jo voimassaolevalla lainsäädännöllä.

Sekä Poliisihallituksella että valtakunnansyyttäjällä on yhdistyslain mukaan mahdollisuus esittää yhdistyksen lakkauttamista tuomioistuimelle. Tuomioistuin voi tehdä lakkautuspäätöksen, jos yhdistyksen toiminta on oleellisesti lakien tai hyvin tapojen vastaista.

Nyt viranomaistahot siis selvittävät ja pohtivat, onko uusnatsijärjestön pyörittäminen lakien tai hyvin tapojen vastaista toimintaa.

Viime viikkojen aikana viranomaiset ovat tahoillaan keränneet materiaalia, jonka avulla kanteen nostamista arvioidaan. Kumpikin taho kieltäytyy tässä vaiheessa kommentoimasta mitenkään sitä, millaista tietoa viranomaiset ovat keränneet ja millaisia selvityksiä on tehty valmisteluvaiheen aikana.

– Tässä on tehty selvitystyötä siitä, onko olemassa lainsäädännön määrittämät edellytykset, mahdollisuudet ja perusteet kanteen nostamiselle. Tämän selvitystyön pohjalta alamme tehdä ratkaisuja, Lausmaa sanoo.

Kummallakin viranomaistaholla on itsenäinen mahdollisuus nostaa kanne. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen valtakunnansyyttäjänvirastosta sanoo, ettei tässä vaiheessa ole vielä sovittu, kumpi taho lähtee viemään kannetta eteenpäin – jos siihen päädytään.

Lausmaa sanoo, ettei kanneasian käsittelyssä aiota odottaa Helsingin Asema-aukion pahoinpitelytapauksen tutkinnan valmistumista.

– Tämä kanneasian selvittely on täysin oma prosessinsa, eikä liity mitenkään Asema-aukion tapauksen esitutkintaan.

Äärijärjestön lakkauttamista koskeva keskustelu leimahti käyntiin sen jälkeen, kun Suomen vastarintaliikkeen uusnatsia Jesse Torniaista alettiin epäillä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Torniaisen epäillään potkaisseen uhria rintaan uusnatsijärjestön mielenosoituksen yhteydessä Helsingin Asema-aukiolla syyskuun 10. päivä. Uhri kaatui potkun voimasta taaksepäin ja löi päänsä katukivetykseen.

Päävamman saanut uhri kuoli kuusi päivää myöhemmin sairaalassa. Uhri oli kotiutettu sairaalasta ennen kuolemaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ainahan voi perustaa uuden järjestön vaikkapa vähän eri nimellä...

Joten mitä hyötyä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uuden järjestönkin tulee saada PRH:n hyväksyntä joten ei se uuden järjestön perustaminen ole mikään läpihuutojuttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen voi hyvinkin kieltää mutta samalla pitää kieltää vasemmistolaiset anarkistijärjestöt (takku ja mitä niitä onkaan). Jos noita ei kielletä, niin sitten on yhteiskunnassa jotain mätää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva voisi tasapuolisuuden nimissä julkaista muidenkin EPÄILTYJEN nimet jo tutkintavaiheessa, vai harrastaako toimitus jonkin sorttista puolueellisuutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:07
Lumitaakka uhkaa taas sähkönjakelua Kainuussa – pelkona vuoden 2018 lumikriisin toistuminen, jolloin hätiin tuli myös puolustusvoimat
6:00
Kerrasta koukkuun ja kohti korkeuksia – Iin lukiolaisella Tuukka Simosella on kaikki edellytykset nousta kiipeilyssä maailman huipulle Tilaajille
6:00
Vuorovaikutuksen puute vaivaa Oulun vedenhankinnassa Lukijalta
6:00
Vasemmistoliitto äänestää varapuheenjohtajista ja puoluesihteeristä – Ydinvoimasta ja päihdepolitiikasta tulee vääntöä puoluekokouksessa
6:00
Näillä kymmenellä tavalla ilmastokriisi uhkaa tänään syntyvän lapsen terveyttä – kansainväliseltä tutkijaryhmältä hyytävä raportti Tilaajille
6:00
"Suomessa pitää voida ilmaista omaa uskontoa" – Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan sananvapaus on vaarassa kaventua Euroopassa
13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

259 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image