Kotimaa

Ville Vähämäki ehdottaa tilityömallia pie­ny­rit­tä­jyy­den hel­pot­ta­mi­seen –"Paperityöt vähenisivät oleellisesti"

Ville Vähämäki on perussuomalaisten oululainen kansanedustaja. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 9.2.2018 14:53
Kaleva

Oululainen kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) ehdottaa tilityömallia pienyrittäjien byrokratiataakan vähentämiseen. Lakialoite on perjantaina lähetekeskustelussa.

Vähämäen työtilimallissa yksinyrittäjä avaisi pankkitilin sosiaaliturvatunnuksellaan. Pankki perisi tililtä automaattisesti arvonlisäveron sekä sosiaaliturva- ja eläkemaksun. Kirjanpitona toimisi tiliote. Vähämäen mukaan pienyrittäjän paperityöt vähenisivät oleellisesti.

– Moni epäröi kokeilla bisnesideaansa, koska pelkää yritystoimintaan liittyvää byrokratiaa. Työtili tekisi aloittamisesta helppoa. Pienyrittäjä pystyisi käyttämään aikansa byrokratian sijasta tuottavaan työhön, Vähämäki sanoo tiedotteessa.

Vähämäki sai aloitteeseen idean Virosta, jossa laki on mahdollistanut työtilimallin kaltaisen yksinkertaisen yritysverotuksen vuoden alusta lähtien. Palvelu on tulossa yritysten saataville syksyllä pankkien tietojärjestelmien valmistuttua. Mallissa pankki välittää automaattisesti kaikki tarvitut tilinpitotiedot viranomaiselle ja perii sitten tililtä viranomaisen laskeman veron.

– Kannattaa ehdottomasti selvittää, miten vastaava toimisi meillä, Vähämäki sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Täysin sama kuin ns. työosuuskunnat - tässä pankki välikätenä.
Viranomaiset tappoivat hyvin käyntiinlähteneen ko menettelyn linjaamalla että sen käyttäjät ovat kokoaikaisia yrittäjiä eikä työntekijöitä, jotka voivat saada soviteltua työttömyyskorvausta niiltä ajoilta, joille ei ole saanut myytyä työtään.
Nytkö asia muuttuisi jotenkin toiseksi tai uudeksi vain ottamalla pankki laskuttamaan ko palveluista ja sitomalla yrittäjä yhteen pankkiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten sitten menetellään työkulujen (mm. laitteiden ja työkalujen hankinta) vähennysten kanssa? Kaipa niistä menee myös tieto samalla verottajalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vielä kun saataois pien yrittäjiltä kirkollisvero pois ja tv maksut ym joutava jappasu niin vois onnistuakkin ja nämä yhistysten ja 4hoo kerhojen kioskit 70%veron piiriin .seon pien yrittäjiltä kaikki pois kun harrastelijat pyörittää vapaaehtoisvoimin yritys toimintaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea. Ehdotankin, että riittävän suuri virkamiesvaltuuskunta lähtee mitä pikimmiten vierailulle Etelä-Koreaan tutustumaan siihen, miten asia on siellä hoidettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitää tehä uusi kun olemassa on Palkkaus.fi,joka hoitaa kaikki maksut ja kirjanpidon,sekä ilmoitukset,eli kaiken kun maksaa palkkaa,koko pyrokradian,tiettenkään he itse ei rahoita,mutta tuskin pankkikaan rupeaa rahoittajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Villekin voisi miettiä, puheleeko oppositiossa vai hallituksessa. Nyt saa oppositiossa puhua tuuleen niin paljon kuin lystää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi toimia tosi pienessä yritystoiminnassa, joka ei olisi todellista yrittämistä vaan pakotettu vaihtoehto työsuhteelle. Jos yritys tekisi poistoilla jaksotettavia investointeja, kuka hoitaisi nämä kirjaukset ja hoitaisi verosuunnittelun. Tilitoimistotyöntekijöiden palkat ovat huomattavasti pienemmät kuin pankkitoimihenkilöillä. Voisi käydä niin, että yrittäjä joutuisi ostamaan palveluita useasta paikasta ja maksaisi taloushallinnosta nykyistä enemmän. Mutta maailma muuttuu ja pankkisektori etsii uusia tulolähteitä. Tällainen ehdotus ei kyllä edistä Perussuomalaisten kannatusta, on liian harkitsematon ja taisi olla lipsahdus Villeltä. Hänellä ei taida olla kovin laajaa tietoa tai kokemusta pienyrittäjän arkipäivästä. Tai mikä ettei, kun nykyiset yrittäjät ovat poistuneet keskuudestamme ja uusi digisukupolvi valtaa yritysmaailman.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa on ideaa, mutta miten saan virkamiehet ymmärtämään, että se voisi olla näin helppoa.
Tämän ei lisätyöllistä "paperinpyörittäjiä" !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankkiko muka laskisi arvonlisäveron myynneistä ja ostoista? Samalla pankille pitää toimittaa myös tositteet. Kyllä jos kunnon seurantaa haluaa niin eihän tuosta tule mitään. Lähettääkö pankki tuloslaskelman -ja taseen asiakkaalle, epäilen vahvasti. Lisäksi Y-tunnus vaaditaan laskuihin, ei käy sosiaaliturvatunnus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on kyseessä aloite ja toki viilausta on paljon. sosiaaliturvatunnus on ollut jo parikolme vuosikymmentä nimeltään henkilötunnus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

118
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
79
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
49
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
42
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image