Kotimaa

Ville Niinistö: Voidaan jopa kysyä, onko sote perustuslain mukainen?

Kotimaa 7.11.2015 14:45
Mikko Pulliainen

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan sote-ratkaisussa on myös oikeaan suuntaan meneviä asioita.

– Viisitoista sote-aluetta on ehkä vielä siedettävä määrä, jos sitä vertaa nykytilanteeseen, jossa on 60 kuntayhtymää, Niinistö pohtii.

Toisaalta kahdeksantoista itsehallintoalueen ratkaisua hän ei arvosta.

– Kertoo siitä, että keskustalle tärkeintä oli luoda maakuntahallinto ja sinne vaalit. Miksi perustetaan käytännössä kuusi aluetta jotka eivät päätä sotesta itse, vaan jonkun toisen kanssa yhdessä? Tämä voi herättää kysymyksiä jopa perustuslakivaliokunnassa: onko perustuslain mukaista perustaa itsehallintoalue, joka ei voi hoitaa sen keskeistä tehtävää itse?

Niinistön mielestä soten suurin asia on valinnanvapauden mahdollistava lainsäädäntö, jota vihreät eivät kuitenkaan ehdottomasti vastusta, kunhan se on tarkkaan rajattu.

– Ensin pitäisi kuitenkin purkaa monikanavainen rahoitus. Yksityis- ja työterveyspalvelut saavat Kela-korvauksia ja tukia niin, että julkinen terveydenhuolto murentuu.

Näitä palveluita käyttävät pääosin varakkaammat ihmiset, joten Niinistö pelkää julkisen terveydenhuollon tilanteen pahentuvan entisestään, jos valinnanvapaus tuodaan laajemmin järjestelmään.

– Mitä kaikkea aiotaan kilpailuttaa? Jos yhtiöitetään esimerkiksi kunnallinen perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito, ja niiden pitäisi tehdä tarjouskilpailuita välillään tapahtuvasta potilaiden siirrosta, se tuo byrokratiaa ja tehottomuutta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Turhaan sinä Ville Niiniistö epäilet moisia, koska oikeusoppineet selvittävät nekin kiperät asiat. Ei teistä politikoista ole siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hämmästyttävää, että vihreiden puheenjohtaja Niinistö tuo huolensa perustuslain noudattamisesta. Eiväthän ihmisoikeudet, perustuslaki eikä demokratia ole heille mikään ongelma!
Heidän tärkein käsitteensä lienee "positiivinen syrjintä". Sillä perusteella hyväksyvät esimerkiksi ex-kehitysministerit Hautala ja Haavisto ihmisoikeuksien lyttäämisen, vaikka heidän ihmisoikeussormensa tököttävätkin alati pystyssä. Tuskinpa perustuslakikaan on vihreille kunnioittamista varten. Se lienee pelkän hölinän keskeinen, tärkeältä vaikuttava aihe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta valinnanvapaus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että saa itse valita lääkärinsä julkiselta tai yksityiseltä puolelta ja maksu on sama, valitsee minkä tahansa hoitopaikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo vehelijäiset viheriät on jo kymmeniä vuosia jarruttanu kehitystä ja palvelujen uusimista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että molemmat puolueet saivat osansa! Asiantuntijoita kuulematta ja aluehallintohimmelin ehdoilla. Ja Soinille ihan sama, kunhan salkku Bisnes-class säilyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä asiantuntijat sanoivat Kreikalle myönnettävistä lainoista. Ensin, että ehdottomasti pitää myöntää, sitten että Kreikan olisi pitänyt erota eurosta ja ottaa Drakhma käyttöön. Jopa suuresti arvostamani Sixten Korkman on muuttanut melipidettään. Tässä sote-asiassa asiantuntijoiden käsitykset tulevat muuttumaan ja ovat jo muuttuneet. Niin että se siitä asiantuntijuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ville Niinistön saavutukset politiikassa mahtuu pienelle viestilapulle, onhan se kansanedustaja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoisin kovasti takaisin Osmo Soininvaaraa, Hän oli reaalipolitiikko, vaikka olikin Vihreissä. Soininvaara, (tilastotieteilijän koulutuksellaan), ymmärsi matematiikan ja rahan hyvin. Valitettavasti nykyisissä vihreissä ei ole reaalipolitiikkoja, ideologiat ja tunteet ajavat tosi asioiden edelle.
Vrt. Ruotsi. Siellä vihreät antavat LKAB:n siirtää koko kaupungin Kiirunan kaivoksen alta pois. Ruotsin vihreät ymmärtävät, jos ei ole vientiä ja taloudellista liiketoimintaa....niin millä verorahoilla vihreät saa puuhastella "maailman parantamista"?
Ruotsin teollisuus, Ruotsin vihreät, Ruotsin feministit, kaikki tietävät...symbioosissa on elettävä.
Meillä Suomessa ei ole samanlaista symbioosia "ituhippifeminismi vs teollisuus". Lähes 100% äänestävistä vihreistä ovat veronmaksajien maksamissa viroissa. En ole eläissäni kuullut vihreästä äänestäjästä, joka olisi yksityisen sektorin, saati vientiteollisuuden leivissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä yleistävää todeta että kaikki kepulaiset elää maataloustuilla, kokkarit on yrittäjiä, demarit duunareita ja persut syrjäytyneitä työttömiä. Tunnen vaikka missä ammateissa ja erilaisten työnantajien palveluksessa olevia vihreiden äänestäjiä. Itse olen yrittäjä ja äänestänyt vihreitä. Sote sopiminen osoitti että valtataistelu ja omien eturyhmien suosiminen meni yhteiskunnan edun ja ihmisen hyvinvoinnin edelle. Palvelujen kilpailuttaminen tuo hirvittävän byrokratian eikä se välttämättä tuo kustannustehokkuutta. Niinistöllä on järkeä ja oikeus kritisoida. Aika näyttää millainen sotesta tulee mutta ei hyvältä näytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Nykyisistä Vihreistä ei ole muuta kuin roikkumaan puissa ja pysäyttelemään autoja 8-tiellä. viisaus puuttuu. Kesän vihreys muuttuu aina rukaksi. Osmo, tee come back!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osmo oli hyvä tilastoissa, huono kaikessa muussa. Tulemme vielä näkemään että elinympäristömme pelastaminen oli se asia jota lastenlapsemme olisivat tarvinneet enemmän talouskasvun sijaan. Vihreillä on toki muutakin kuin ympäristöajattelua jos oikeasti viitsii ennakkoluulojensa yli katsella asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kepulaiset ei arvosta asiantuntija lausuntoja vaan menevät oman vallan perään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota asiantuntija-jargonia jaksetaan jauhaa. Asiantuntijatkaan eivät ole ennustajia ja SOTE tähtää vuosikymmenen/vuosikymmenien päähän. Kuka osaa ennustaa sinne saakka?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mäkin ihmettelen miksi kokoajan Rinne ja Niinistö valittaa. Heillä oli mahdollisuus viedä tämä Sote maaliin
viime hallitus kaudella. Jokaisessa mallissa on hyviä ja huonoja puolia.
Toivon koko eduskunnalla hyvää yhteishenkiä ja laittavat Suomen isolla porukalla kuntoon.
Toivottavasti tästä lähtee muutkin asiat päätökseen asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nim Vihreät rakentavan aktiivisia, eiköhän viisaammat ensin tutki, mistä on kysymys, ennen kuin aloittavat arvostelun.
On melkoisen typerää samassa lauseessa arvostella ja todeta: jos siis on näin, jos siis on nuin, arvostelen sittenkin...
Siihen pystyy vain vihreä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

RKP ja kristilliset ovat huomaneet, että räksyttäminen ei johda mihinkään, osoittaa vain sivistymättömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja V. Niinistön ratkaisu ongelmaan hallituksessa istuessaan oli... ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Läpä läpä läpä viisastelija Niinistö.Kaikkiko on perustuslain vastaista.Vihreiden toiminta paremminkin perustuslain vastaista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Olen huomannut miksi Oulun perheet velkaantuvat

Paljon suomea kiertäneet voin väittää että yllättävän suuria eroja on luonteessa eri alueilla. Oululaisia on paljon hyvä... Lue lisää...
Muualta muuttanut

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image