Kotimaa

Ville Niinistö vastaa Ener­gia­teol­li­suu­del­le: "Leskelän piiput osoittavat väärään suuntaan"

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo, että tuulivoiman syöttötariffi on yliantelias. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 25.8.2016 12:29
Aki Laurokari

Energiateollisuuden uusi toimitusjohtaja Jukka Leskelä vaati tänään torstaina julkaistussa Lännen Median haastattelussa, että Suomen pitää luopua uusiutuvan energian tuotantotuista.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan tuulivoiman syöttötariffi on yliantelias, mutta Suomi maksaa kymmeniä kertoja enemmän rahaa ympäristöhaitallisiin tukiin kuin uusiutuvan energian tukiin.

– Näkisin tärkeänä, että jos Suomi haluaa rakentaa kestävää taloutta ja olla edelläkävijä, niin pitäisi ensin poistaa ne tuet, joilla tuetaan fossiilisen polttoaineen käyttöä Suomessa. Se on ulkomailta tulevaa tuontitavaraa, joka heikentää meidän vaihtotasetta. Leskelän piiput osoittavat nyt väärään suuntaan, mikä osoittaa ehkä Energiateollisuuden konservatiivisuutta, Niinistö kertoo.

Leskelä toivoi samaisessa haastattelussa, että ”poliitikot jättäisivät vähemmälle esimerkiksi hiilineutraalista ydinvoimasta väittelyn ja keskittyisivät siihen, kuinka öljynkulutusta voitaisiin vähentää merkittävästi”.

– Fossiilisten polttoaineiden tuista pitäisi luopua, mutta ei Leskelällä ole oikeutta demokraattista keskustelua rajoittaa. Millä oikeudella hän on sitä mieltä, että taloudellisesti kannattamaton ja moniongelmainen ydinvoima on aihe, josta ei pitäisi puhua? Ydinvoiman puhuttu paluu viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on epäonnistunut kaikissa länsimaissa, mukaan lukien Suomessa, Niinistö kertoo.

– Yksikään Suomen 2000-luvun ydinhanke ei ole tuottanut vieläkään yhtään wattia sähköä. Uusiutuvien osuus kasvaa. On täysin vastoin faktoja ja todisteita olla fanaattisessa ydinvoimauskossa, niin kuin hän tuntuu olevan.

Kohteeksi tutkimus ja tuotekehitys

Hallituksen uusi energia- ja ilmastostrategia esitellään vuoden loppuun mennessä. Leskelän mukaan ”tuotantotukien sijaan yhteiskunnan satsausten pitäisi kohdistua koulutukseen, tutkimukseen, tuotekehitykseen ja demonstraatiohankkeisiin, joilla uusia teknologioita saadaan markkinoille”.

– Energiateollisuuden linjojen suuri ongelma on se, että se on sellaista perässähiihtäjän saamatonta puuhastelua, jossa mitään ei oikeasti tapahdu. Siihen Suomella ei ole varaa.

Meidän on vauhdikkaasti edistettävä älykkäiden sähköverkkojen käyttöä, uusien teknologioiden tuloa markkinoille ja siinä mielessä kannatamme myös noita keinoja, joita hän sanoo. On aika selvää, että se ei riitä. Tarvitaan paljon enemmän, Niinistö kertoo.

Niinistön mukaan Suomi huutaa uusia investointeja. Niinistö penää huutokauppajärjestelmää, jolla uusiutuvaa energiaa Tanskan ja Saksan tavoin saataisiin kustannustehokkaasti ja teknologianeutraalisti uusiin investointeihin.

– Potentiaalisia investointeja on uusiutuvassa energiassa, jos olisi sellainen kannustinjärjestelmä, joka kannustaa tekemään investoinnit mieluummin nopeasti kuin hitaasti. Jos niitä ei tehdä Suomessa, meidän yritykset eivät pääse mukaan siihen kehitykseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (58)

Hei kuulkaa, nyt mä hokasin.
Tehdään näin, ihmisisiä kun kaikki olemme, ja toisten periaatteet ovat vain sitä mitä ne ovat, toisten periaatteita.
Kukaan ei kumminkaan minkään eettisten normien koodeksien mukaan pakottaa omia periaatteitaan toisille, klar?
Me, jotka kannatamme ydinsähköä, otamme hinnan siitä kannettavaksemme. Lupaamne, että emme käytä aurinko emmekä tuulivoimaa.
Ei kai ole liikaa pyydetty, ettemme myöskään joudu maksamaan niistä mitään? Vaan ne, jotka niiden perään uneksivat maksavat energiansa itse, maksavat elämänsä itse.
Maksavat unelmansa itse.
Menisisivät pelin edes kerran elämässään.
Ja jättäisivät muut painimaan oman itsensä kanssa. Luulen, että itsessä on vastusta meille kaikille.
ZEN

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin 4 kertaa romeista tuulivoiman mollaamista, ydinvoima hyvää mistään haitoista välittämättä mihin hintaan tahansa. Suomi takapajuja verrattuna Saksaan ja Ruotsiin, mutta nyt yli 1200 MW, pahinta myrkkyä ydinvoimalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinähän tiedät, veikkoseni, sivistynyt kun olet, homeopatian. Myrkyyn on ennaltaehkäisevä lääke myrkky itse. Rasputin, jos eläisi, voisi kertoa siitä enemmän.
Howevever, helppo on vihreiden tavoin ihanteissa lämmmitellä, ottaa sähkö, ja lämpö sieltä, mistä se nyt sattuu tulemaankin.
Aukaista tv ja röjähtää omaan tyytyväisyyteensä hukkuen: pelastin maailman.
Se, mitä se kertoo esittäjästään, jätän omantuntonsa varaan.
Toivon, että ns vihreillä on se.
Jos ei, kaikki on turhaa, me hermano.
Grave me deep 🙍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meillä on osaavia ja älykkäitä poliitikkoja kuten Ville Niinistö. Asiantuntevaa ja osuvaa näkemyksellisyyttä. Uudet päästöttömät energiantuotantomuodot kehittyvät hyvällä vauhdilla ja tuottavat koko ajan enemmän puhdasta energiaa. Eletään siirtymävaihdetta. Suomen kannalta on hyvä, että olemme itse kehittämässä uutta energiateknologiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi on Leskelän kaltaisia miehiä, jotka uskaltavat sanoa miten asiat on. Niinistö on STYn juoksupoika, toivottovasti äänestäjätkin huomaavat sen pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Leskelä sano asioita niin kuin ne ovat, eikä se ole edes hänen tehtävänsä. Älä muuta kuvittelekaan. Leskelä on palkattu energiateollisuuden etujärjestön äänitorveksi ja siinä roolissa hänen tehtävänsä on puolustaa isojen energiayhtiöiden businessmaleja, ei veronmaksajien tai kansantalouden etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan Leskelä sanoi totuuden. Ei ole tuulella käyvä mies kuten Niinistö on. Niinistö juoksupokineen on kallis mies veronmaksajille ja yhteiskunnalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

heh, et tainnut ymmärtää lukemaasi. Leskelän "toduudet" pitää ymmärtää siinä asiayhteydessä, että mies on etujärjestön johtaja. Mutta turhahan tällaista itsestäänselvyyttä on selittää ydinkiimaan haksahtaneelle peräkammaripojille. Ei mene asia-argumentit läpi, ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikkojen lausunnot on välillä kyllä uskomattomia, mutta populismi ja uppoaa kuten ollaan nähty Brexitistä ja Trumpista. Niinistö vertaa suoria uusiutuvanenergiantukia ja geneerisiä ympäristölle haitallisia tukia toisiinsa. Jälkimmäisiin he lukevat muun muassa työssäkäyntituet. Miksei näihin heittoihin puututa? Uusiutuva energia on myös huomattavasti työvoimaintensiivisempää, eli kalliimpaa. Uusiutuvat energiantuotantomuodot, kuten tuulivoima ja aurinkovoima, ulkoistavat haitat kehittyvienmaiden kärsittäväksi mm REE mineraalien louhinnassa. Tuulivoima tarvitsee noin 50 kertaa enemmän betonia, mitä perinteiset energiantuotantomuodot. Lista on loputon, mutta populistien vain annetaan saarnata.

Mitä sitten tulee ydinvoiman ongelmiin, niin ne on keinotekoisesti luotuja. Yhtäkään tuulivoimalaa ei pystytettäisi, jos niiden turvallisuusvaatimukset olisivat lähellekään ydinvoimaa. Tuulivoima tappaa maailmassa huomattavasti enemmän ihmisiä vuosittain kuin ydinvoima.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavaa, että kun ydinvoimaa ajetaan kuin käärmettä pyssyyn investoinnin työllisyysvaikutuksilla, niin sitten kun tuulivoimalla on työllisyysvaikutuksia, niin se onkin huonosta. Ei ole näillä ydinkiimaisilla kiihkoilijoilla logiikkaa puheessa, ei .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sekoitat asioita ihan tarkoituksella. Tuulivoiman käyttäminen on tempputyöllistämistä. Hyvä vertaus on esimerkiksi kaivinkoneiden käytön hankaloittaminen täysin irrationaalisella lainsäädännöllä. Ihmisiä työllistyy enemmän, kun kaivuu pitää tehdä lapioilla. Lapiointi on kuitenkin pois kaikesta muusta tuottavasta työstä (sama ihminen ei voi lapioida kuin yhtä kuoppaa kerrallaan).

Ydinvoimassa alkuinvestoinnit ovat suuret, mutta pitkällä juoksulla itse energiantuotanto vaatii vähän työvoimaa. Näin alkuinvestoinnissa käytetty työvoima vapautuu muualle. Näitä työpaikkoja syntyy aloille, mille ydinvoima sähköä tuottaa, joka taas tarkoittaa lisä sähköntarvetta ja lisää voimalaitoksia. Tuulivoimassa työntekijöitä tarvitaan jatkuvasti energian tuotannon ylläpitämiseen ja kaikki tämä työvoima on poissa uusista potentiaalisista työpaikoista. Kyse on hölmöläisten peiton jatkamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäpä siinä. Puretaan pois nykyisetkin ydinvoimalat. Myös hiilivoimalat.
Kuinkahan kauan menisi, kun sähkön hinta olisi pilvissä?
Tammikuussa pakkasella tyynellä säällä puoli Suomea olisi pysähdyksissä ja vilun kourissa, periaatteen vuoksi kun sitä ydinsähköä eikä maakaasua tuotaisi Venäjältäkään.
Kansa luottaisi vihreide Ville Niinistön johdolla kehittelemiin älyverkkoihin ja teknologian innovaatioihin. Niitä vain ei näy, ei kuulu.
Mutta kyllä Ville eduskunnan lämpiössä tarkenee miettiä uusia virikkeitä proletariaatille lämmikkeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIksi niitä vanhoja voimaloita purettaisiin? Ne investoinnithan on jo tehty. Sen sijaan uudet miljardeja maksavat ydinvoimalainvestoinnit kannattaa keskeyttää ja käyttää rahat järkevämpään ja kannattavampaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai pitää purkaa. Villehän on periaatteen mies.
Kaikki rahat vain tuuli- ja aurinkovoimaan, eiköhän pipertäjät parissa viikossa tekniset ongelmat ratkaise.
Vuoden kuluttua Suomi tuottaa energiansa saasteettomasi ja mikä tärkeintä, miltei ilmaiseksi. Sitten voidaan purkaa vesivoimakin pois jokia kahlitsemasta.
Koittaa vihreä ihanuus.
Eikös? 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taidat itse olla periaatteen mies. Ville puhuu tässä asiaa, mutta se ei kelpaa sinulle kun on väärä esittäjä. Huoh, aika tylsää tuollainen uhoaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Villeltä niitä järkeviä ei tule ja kansa maksaa kalliisti nämä tuulivoimamokat. Tulivoiman rakentajat käärivät rahat liiveihinsä ja naurava makeasti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksemme sinä Ville Niinistö ja edustamasi aate olette oppositiossa vielä pitkään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (58)

Uutisvirta

15:17
Mikko Alatalo laulattaa Rotuaaria Lukijalta
14:49
Ulosajo Kittilän Pokantiellä: auto ajoi kurvista katolleen – yksi henkilö loukkaantui lievästi
14:13
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
14:00
Suku kehui Ed Sheeranin veljen kaunista lauluääntä, mutta se olikin pikkuveli, joka valloitti musiikkimaailman – Menestys alkoi prostituoidun innoittamana Tilaajille
13:25
Poliisi laati muistilistan marjastajille: mukaan kannattaa muistaa muun muassa kännykkä, kartta, kompassi ja kaveri
12:44
Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta keräsi 50 000 nimeä – etenee eduskuntaan
12:22
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
170
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
35
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
34
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
21
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa
13
Kempeleen pyöräbaanan kahdeksan alikulkua täyttyvät taiteella – "Ohikulkijat ovat suhtautuneet pelkästään positiivisesti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image