Kotimaa

Viisi ministeriä ja alle prosentin kannatus - historiasta ei löydy ver­tai­lu­koh­taa sinisten tilanteelle

Kotimaa 10.8.2018 6:40 | Päivitetty 10.8.2018 14:30
STT

SDP on puolueista suosituin, kokoomus jatkaa kakkosena porskuttamista ja keskusta toipui hieman alhostaan Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa. Ensi eduskuntavaalien pääministeripeli alkaa hahmottua, mutta tilanne on tasaisempi kuin Suomessa yleensä, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Hän arvioi, että kolmen suurimman puolueen kannatukset tulevat eduskuntavaaleissa asettumaan muutaman prosenttiyksikön päähän toisistaan.

- Näyttää siltä, että olemme palaamassa kolmen suuren perinteisen puolueen malliin. Eroa on siinä, että suurimmat puolueet ovat pienentyneet. Muutama vaalisykli ja vuosikymmen taaksepäin suurimman puolueen kannatus on usein ollut noin 25 prosenttia, ja yhteensä kolme suurinta ovat saaneet noin kaksi kolmasosaa kaikista äänistä, Jokisipilä kertoo.

Nyt SDP:n kannatus oli 21,2 prosenttia, kokoomuksen 19,8 prosenttia ja keskustan 17,8 prosenttia.

- Vaikka tuleva vaalitulos olisi selväpiirteisempi kuin kannatusmittaukset, yksikään puolue ei tule pääsemään vaaleissa 25 prosentin kannatukseen. Kooltaan tai painoarvoltaan selkeästi itseoikeutettua pääministeripuoluetta ei saada.

Jokisipilän mukaan tämä lisää paineita enemmistöhallituksen muodostamisessa, koska hallitusyhteistyöstä pitää sopia aiempaa kirjavammalla joukolla.

Siniset tekevät huipulle tilaa

Hallituspuolueista täysin ainutlaatuisessa tilanteessa ovat siniset, joiden kannatus on hiipunut 0,8 prosenttiin. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa annettujen kolmen miljoonan äänen pohjalta sinisillä olisi vaaleissa odotettavissa noin 24 000 ääntä eli vähemmän kuin piraattipuolueella viime vaaleissa. Sinisten 18 kansanedustajalla kuitenkin on viisi ministerinsalkkua.

- Historiasta on vaikea hakea vertailukohtaa tälle tilanteelle, koska sellaista ei yksinkertaisesti ole. Jos kampanjoi kansanedustajaehdokkaana niin, että on edellisen vuoden toiminut ministerinä, on aika harvinaista, ettei saisi paikkaansa uusittua. Ministerinä toimiminen takaa jatkuvaa valtakunnallista julkisuutta, Jokisipilä sanoo.

Kannatuslukujen valossa sinisten rivikansanedustajilla on kuitenkin jyrkkä ylämäki kivuttavanaan.

- Ollakseen uskottava kilpailija sinisten pitäisi saada ehdokaslistat täyteen suurimmassa osassa vaalipiirejä, ja se ei ole helppo tehtävä, kun kannatus pyörii prosentin lukemissa. Pääasiassa perussuomalaiset ovat se porukka, joka on ensimmäisenä nappaamassa sinisiltä jääviä paikkoja, Jokisipilä kertoo.

Kyselyssä vihreitä kannatti 13,6 prosenttia, perussuomalaisia 8,7 prosenttia ja vasemmistoa 7,7 prosenttia vastaajista. RKP saa 4,3 ja kristillisdemokraatit 3,8 prosentin kannatuksen.

Taloustutkimus haastatteli 2 500 ihmistä 9.7.-7.8. Virhemarginaali on 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Linkki juttuun

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Persujen jäsenkunnan hölmöilyn takia puolueelle jäi oppositiopaikka ja kansanedustajat käteen. Maltillisille sen sijaan ministeripaikat mahdollisuuksineen vaikuttaa maan asioihin.
Persuille ei ole rasismista ja EU-vastaisuudesta tarjolla jatkossakaan muuta kuin oppositio ja sieltä haukkuja osa. Kukaan ei edes allekirjoita teidän kanssa yhtään mitään.
Yrittäkää elää ja harrastella politiikan tekoa, kyllä hallitus teillekin jotakin palasia järjestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaan sinä kateellisena suuta soitat PerusSuomalaisille, jotka tulevat olemaan hallituspuolue seuraavien vaalien tuloksella. Mutta sinun siniset putoaa pois eduskunnasta ja on puolueena vain ikävä haju mädistä omenoista joita se sisältää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

On se demokratian häpäisy kun on kannatua alle 1 prosentin niin viisi ministeriä. Onkohan se kaks kompponetti liima joka pitää nämä takuu miehet hallituksessa. Nauraa tälle harakatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useissa eurooppalaisissa vaaleissa demarit ovat nimenomaan romahtaneet. Suomessa asiat eväti ole vielä riittävän huonosti. Pitää kärsiä vielä yksi vaalikausi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meitä työväestöä ja sorrettuja kupattuja riiston kohteeksi joutuneita on niin paljon eli suurin osa Kansasta Me äänestämme SDP:tä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallistematon maahanmuutto, siis käytännössä siirtolaisuus pakolaisuuden kustannuksella on aiheuttanut todella paljon ongelmia maallemme ja sama meno uhkaa muutamien puolueiden tuella jatkua. Käsittämätön on tuollainen järjestelmä ja on päivän selvää että seuraavissa vaaleissa se on tärkein vaaliteema. Velkaantuminen jatkuu muutoinkin, joten nyt on todella katsottava että saadaan eduskuntaan sellaisia henkilöitä joille kansalliset oman maan edut ovat tärkeimpiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pääministerinä, joka pelasti hallituksensa huijauksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän nämä olekkaan laillisesti ministereiksi päässeet , vaan Sipilän hallituksen rikollisuudella.Tämäkin asia puidaan vielä tulevaisuudessa ja tarkkaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 21 prossan kannatus eikä ensimmäistäkään ministeriä!! Mutta demokratioissa eletään vaalikausittain, ts. valtaa pitävät sinne äänestetyt - gallupit vaalien välillä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä huumorintaju sulla. Vai ethän vaan tosissasi tuota kommenttiasi laukonut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinpä ja Sipilä hymyilee maireasti Orpon kanssa aina kun media sattuu paikalle! Hallituksen kannatus on nyt alle 40% ja silti suu on leveästi hymyssä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lämmin kesä on pehmentänyt suomalaisten aivot. Ei vihreitä, vasemmistoa, maakuntahallinnosta unelmoivaa kepua ja tukipuolue kokoomusta saatika veroja korottavaa ja pakolaisia hamuavaa verokorotuspuoluetta SDP:tä täysjärkiset äänestä. Perussuomalaisten ja Halla-Ahon linja pitää kuumallakin. Siksi persut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs puoliPersut? Mikä on hömppä-ahon halu päästä eroon takiaispuolueen takiaispuolueesta eli sinisistä? Ovatko jotenkin toimineet sen asian edistämiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sekotat Esko Ahon tähän kun ei ole edes Perussuomalainen. Siniset kyllä ihan itse edistävät eroon pääsyn, sillä ei noita loikkareita enää ensi vaalien jälkeen eduskunnassa näy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Galluppi varmaan tehty Ylen kanttiinissa. SDP:tä ei taida äänestää kuin julkisen puolen työntekijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image