Kotimaa

"Viisaus ikään kuin paistoi hänestä läpi" - surusaaton varrelle kerääntyi kym­me­niä­tu­han­sia ihmisiä

Kotimaa 25.5.2017 10:53 | Päivitetty 25.5.2017 17:24
STT

Helsingin Hietaniemen hautausmaalla surusaattoa odottaneiden joukossa oli kaikenikäisiä suomalaisia.

- Halusimme tulla kunnioittamaan presidentin muistoa. Hän on kuitenkin se presidentti, joka oli vallassa pisimpään ollessamme lapsia, sanoi helsinkiläinen Pauliina Vihervirta, joka saapui seuraamaan hautajaisia Hietaniemeen puolisonsa Teemu Vihervirran kanssa.

- Koivisto oli ensimmäinen presidentti, jonka itse muistan, sillä Kekkonen kuoli 1986 ja minä synnyin vuotta sitä ennen, säesti Teemu Vihervirta.

- Vaikka en koskaan tavannut Koivistoa henkilökohtaisesti, hänestä jäi ystävällinen ja rauhallinen ja viisas kuva. Viisaus ikään kuin paistoi hänestä läpi, muisteli Pauliina Vihervirta.

Presidentinlinnalle saapui runsaasti ihmisiä

Presidentti Mauno Koiviston surusaaton varrella on ollut monin paikoin liikuttunut tunnelma, kertoo saattoa Presidentinlinnalla seurannut STT:n toimittaja. Linnalle oli kerääntynyt runsaasti ihmisiä, ja osa heistä oli silminnähden liikuttuneita, kun Koiviston arkkua kuljettanut auto lipui ohi.

Saattoväkeä on ollut Presidentinlinnan lisäksi paljon Mannerheimintien varrella, Pohjoisesplanadilla ja Hietaniemen hautausmaalla. Keskustan katuja suljettiin liikenteeltä, ja poliisi oli ohjaamassa liikennettä.

Surusaatto lähti Tuomiokirkolta siunaustilaisuuden päätyttyä. Reitti kulki Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan kautta Hietaniemen hautausmaalle.

"Olen Koiviston fani"

Jo aamulla Tuomiokirkon edustalle kerääntyi hyvissä ajoin ihmisiä, jotka jonottivat pääsyä presidentti Koiviston siunaustilaisuuteen. Suuri osa kirkosta on varattu kutsuvieraille, mutta tilaa oli myös ilman kutsua saapuneelle yleisölle.

Heidän joukossaan oli vantaalainen Sinikka Haaksiluoto, joka saapui paikalle Vantaalta Henna- ja Helmi-tyttäriensä kanssa. Senaatintorille he ehtivät ennen aamukymmentä.

- Hienoa, että pääsimme jonoon. Ajattelimme, että olemme jo myöhässä, Haaksiluoto kertoi ennen kirkkoon pääsyä.

- Olen presidenttifani ja Koivisto-fani. Olen lukenut juuri kylmän sodan ajasta ja sen päättymisestä. Olen tajunnut, kuinka iso rooli hänellä on ollut siinä, millä tavalla hän hoiti Suomen pikkuhiljaa idästä länteen, Haaksiluoto sanoi.

Haaksiluoto kertoi arvostavansa presidentti Koivistoa, joka piti matalaa profiilia ja jolla oli jollain tapaa "fundeeraava" luonne.

- Se sopisi vaikka (Donald) Trumpillekin ohjeeksi hyvin.

Haaksiluoto muistaa, että hän näki Koiviston kerran Töölön uimahallissa Helsingissä.

- Hän oli varmaan menossa sikariporrasjoukkueen harjoituksiin, Haaksiluoto arveli.

Siunaustilaisuudessa hän odotti erityisesti presidentti Sauli Niinistön puhetta ja sitä, että tilaisuudessa on paikalla monta presidenttiä samaan aikaan.

- Se tietynlainen jatkuvuuden ketju. Suomi selviää näistäkin ajoista. Meillä on hyvä presidentti niin kuin aikaisemmatkin olivat.

Presidenttien lisäksi hän odotti tilaisuudelta arvokkuutta ja pysähtymistä. Haaksiluoto osallistuu nyt ensimmäistä kertaa valtiollisiin hautajaisiiin.

- Sanoin lapsille, että tämä on nyt ainutlaatuista, muistakaa tämä. Että me jaksoimme lähteä vapaapäivänä tänne Vantaalta. Sanoin, että toivottavasti osaatte arvostaa sitä nyt ja myöhemminkin, että lähdimme.

- Vähän väsyneenä sängystä piti nousta, mutta on ihan hienoa, että pääsee tämmöiseen, sanoi Henna Suuronen.

"Vähän kuin aatelismies"

Tuomiokirkon portailta juhlallisuuksia on seurannut vantaalainen Juhani Lehtonen, jonka äiti työskenteli aikoinaan Suomen Pankissa samaan aikaan presidentti Koiviston kanssa.

- Hän oli hieno mies, Lehtonen kuvailee Koivistoa.

Presidentistä Lehtonen muistaa etenkin herrasmiesmäisen olemuksen, mutta myös isot kädet ja tuuheat kulmakarvat.

- Hän oli sellainen karikatyyrinen hahmo. Hänestä sai hyviä kuvia, Lehtonen sanoo.

- Oli aina hienoa, että hän oli ylevänä hahmona itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Hän oli aristokraattinen hahmo, mielestäni vähän kuin aatelismies.

Koivistosta mieleen muistuu myös se, kuinka presidentti vertasi toimittajia sopuleihin.

- Se oli mielestäni aika hauskaa ja jäi mieleen.

Lehtonen ei koskaan tavannut itse presidentti Koivistoa, mutta hän muistaa nähneensä tämän tyttären kerran Naantalissa.

- Assi Koivisto vilkutti meille, kun olimme retkellä Kultarannassa.

Kaikki eivät mahtuneet kirkkoon

Aivan kaikki kirkkoon halunneet kansalaiset eivät mahtuneet Helsingin tuomiokirkkoon iunaustilaisuuteen. Etu- ja takaovesta paikalle mahtui yhteensä noin 500 ihmistä, kerrottiin valtioneuvoston kansliasta.

Senaatintorin puolella olisi tulijoita ollut enemmänkin mutta sisälle mahtuvien määrä laskettiin ajoissa ja jono pantiin poikki. Näin ei turhaan tarvinnut jonottaa ainakaan kovin pitkään.

Hautajaiset sujuivat ilman järjestyshäiriöitä

Hautajaispäivä sujui ilman häiriköintiä, kerrotaan Helsingin poliisista. Poliisi on arvioinut, että surusaattoa seurasi yli 30 000 ihmistä.

Liikennejärjestelyistä vastaava komisario Heikki Kallio uskoo, että arvio saattaa olla alakanttiin, sillä yleisöä oli erittäin paljon.

Puolustusvoimien henkilöstön ja poliisien määrää ei kerrota julkisuuteen. Kallion mukaan tapahtumaan tuli muutamia poliiseja lähipiireistä Helsingin poliisin tueksi.

Myöskään suuria ruuhkia ei päässyt syntymään. Kallio kiittää tästä sekä hyvää etukäteistiedotusta että pyhäpäivää, jonka vuoksi liikennettä oli vähemmän kuin arkena.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

9:48
Ikääntyneenä kotona asumiseen voi varautua – Oulussa järjestetään avoin seminaari aiheesta
9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image