Kotimaa

Vii­ru­pöl­lö­poi­kas­ten ampumisesta sakkoja – Oikeus: Emo ammuttiin pakkotilassa

Tyrnäväläismies ampui viirupöllön ja sen poikaset Tyrnävällä vuonna 2016. Kuvan lintu ei liity tapaukseen. KUVA: Katja Lehto
Kotimaa 21.8.2017 14:50
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeus on antanut tuomionsa Tyrnävällä toukokuussa 2016 paljastuneesta viirupöllöjen tappamistapauksesta.

Tyrnäväläismies ampui haulikolla viirupöllöemon, joka hyökkäsi hänen kimppuunsa ja raateli hänen kaulaansa. Tämän jälkeen hän ampui linnun pöntössä olleet poikaset.

Käräjäoikeuden mielestä mies oli välittömässä vakavan hengen tai terveyden vahingoittumisen vaarassa eikä hänellä todennäköisesti ollut muuta vaihtoehtoa kuin ampua emopöllö itsensä ja terveytensä suojelemiseksi. Mies oli yrittänyt torjua pöllön hyökkäyksen ensin huitomalla kepillä, mutta lintu ei rauhoittunut vaan hyökkäsi uudelleen hänen päälleen.

­- Tässä tapauksessa ihmisen terveyden suojelu oli tärkeämpää kuin eläimen hengen suojelu. Vastaajan (ampujan) teko oli kokonaisuutena arvostellen puolustettava, kun ottaa huomioon pelastettavan edun, teolla aiheutetun vahingon ja haitan laadun ja suuruuden, vaaran alkuperän sekä muut olosuhteet, oikeus totesi.

Sen mielestä viirupöllöemon ampuminen oli niin sanottuna pakkotilatekona siis sallittu eikä mies täten syyllistynyt tahalliseen rikokseen.

Sakkoja ja korvaukset

Sen sijaan viirupöllön poikasia mies ei olisi saanut ampua. Oikeus katsoo, että muutaman viikon ikäisten poikasten ampuminen pesän läpi oli tahallinen luonnonsuojelurikos.

Mies puolusti menettelyään oikeudessa sillä, ettei hän halunnut jättää poikasia kärsimään nälkäkuoleman.

­- Hän olisi voinut jättää poikaset ampumatta ja toimittaa ne esimerkiksi luonnonvaraisten eläinten hoitopaikkaan tai ilmoittaa viranomaisille, oikeus totesi.

Se otti huomioon muun muassa tapahtuman miehelle aiheuttaman kielteisen julkisuuden ja langetti hänelle rangaistukseksi 595 euron sakot. Lisäksi hän menettää valtiolle haulikkonsa.

Viirupöllö (Strix uralensis) on rauhoitettu lintu.  Ympäristöministeriön asetuksen mukaan aikuisen viirupöllön ohjeellinen arvo on 757 euroa. Poikue tai sen osa vastaa aikuista yksilöä.  Käräjäoikeus määräsi, että mies on velvollinen korvaamaan valtiolle laittomasti hävittämiensä lintujen arvona 757 euroa.

Lue lisää 22.08.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Toiset hätistelee karhunkin ilman haulikkoa. En usko mokomaa "metsämiestä". Saattaapi olla niinkin että poikaset lähti ensin, mies tietää, muut arvailee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon käräjäoikeuden päätöksen voisi melkein mitata ylemmässä oikeusasteessa. Vastaaja on kyennyt poistumaan pöllön kynsistä noutamaan haulikon ampuakseen linnun ja vielä sen poikasetkin eli väistyminen tilanteesta on ollut tosiasiallinen mahdollisuus. Siinä vaiheessa tulee pyytää virkavalta ratkaisemaan ongelmaa eikä toimia itse omin luvin. Vaikea nähdä, että pakkokeinot olisivat tapauksessa olleet ainoa mahdollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eipästä oo taas aateltu loppuun asti mikä tae mitkä pitää myyrä ja hiirikannat kurissa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kylläpä oli huono tapaus kun tälläisen linnun tappoi ja myös ne pienet. Ei ollut paljon miehekäs teko kun vain tappamalla piti kostaa raavinnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että oli sitten mies toukokuussa metsässä haulikon kanssa ja noin vain joutui pöllön hyökkäyksen kohteeksi. Aika erikoinen tappaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras tapa suojautua pöllöemon hyökkäykseltä on poistua paikalta. Missään tapauksessa kyseessä ei ole pakkotila kun ampuu pesivän viirupöllön. Henkilö pystyy poistumaan paikalta turvallisesti tulosuuntaansa kun suojaa itseään esimerkiksi tuuhealla kuusenoksalla. Emolinnun ampuminen on ollut hyvin suurella todennäköisyydellä perusteetonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi miehellä oli ase metsässä, vaikka viirupöllön poikasaikaan ei kai ole luvallista metsästää mitään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvänen aika näitä tuomioita. Kait syyttäjä ymmärtää valittaa tuomiosta. Missä tarkoituksessa mies kanteli toukokuussa haulikkoa maastossa. Siis metsästysajan ulkopuolella. Itse olen sattunut kymmeniä kertoja viirupöllöjen pesille. Jos väistely ei onnistu, niin on viisainta poistua paikalta, eikä ampua emoa ja poikasia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käräjäoikeudessa on ilmeisesti herkkäuskoisia hölmöjä? Tutkiko kukaan ampuiko mies oikeasti ensin emon vai poikaset? Taisi mennä ihan syytetyn sanan uskomiseksi? Luulen että mies ampui pesän läpi ensin ja sitten emo tuli kimppuun. Miehen on nimittäin täytynyt olla pesällä ennen kuin viirupöllöemo hyökkää. Rengastusta tekevät lintuharrastajat kokevat jatkuvasti viirupöllöemon hyökkäyksiä. Siksi heillä on aina kypärä päässä kun menevät viirupöllön poikasia rengastamaan. Eikä ne hyökkää ellei olla ihan pesän lähellä. Heiltä olisi voinut kysyä ensikäden tietoa viirupöllön käyttäytymisestä.

Muutenkin aika onneton mies kun ei yhdestä viirupöllöstä selviä muuten kuin ampumalla. Olisi edes lähtenyt pakoon. Ai niin, hän ampuikin pesän ensin ja emo ei siksi päästänyt miestä helpolla. Eläimilläkin kun on ihan oikeat tunteet.

Lisäksi pesällä olo eli häiritseminen (lintujen rengastajilla on luvat siihen) on muuten sekin kielletty laissa. Täysin tarpeeton muutenkin mennä viirupöllöä tappamaan. Viirupöllö ei juurikaan syö riistaeläimiä. Sen ruokavalio koostuu pääasiassa myyristä, hiiristä ja pikkulinnuista. Jäniksen se voi joskus ehkä ottaa, mutta harvemmin. Pöllöistä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Kielteisen julkisuuden ei pitäisi alentaa tuomioita. Se pykälä pitäisi poistaa laista kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi, jotenkin ei tunnu uskottavalta. Paras tapa suojautua pöllöemon hyökkäykseltä on poistua paikalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos mies pystyy kantamaan haulikon metsään, on hän riittävän hyväkuntoinen paetakseen poikasiaan puolustavaa emoakin.50-100 m väliä riittää yleensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:48
Tavarajunaliikenteen nopeusrajoitusta laskettu Muhoksella, tarkoitus hillitä tärinää
8:34
Miksi Kempeleen Shellillä saa yhä syödä? "Uudellamaalla liikenneasemien ravintolasalit on jo suljettu"
8:30
Trump käänsi kelkkansa ja siirsi koronarajoitusten takarajaa huhtikuun loppuun
8:29
Helsinkiin tuloväylät ruuhkautuivat heti maanantaiaamulla –  Lahden suunnasta 6 kilometrin jono
7:00
Elävät kylät ovat tärkeä osa Oulua Lukijalta
7:00
Merkityksellinen elämä koostuu ainakin neljästä tekijästä – filosofi Frank Martela on tiivistänyt elämän tarkoituksen yhteen lauseeseen Tilaajille
7:00
Näkökulma: Poliitikkojen päätökset ovat kriisioloissakin poliittisia päätöksiä – Suomi säätää tiukkoja rajoituksia, Ruotsi koettaa jatkaa normaalia elämää
15
Näkökulma: Poliitikkojen päätökset ovat kriisioloissakin poliittisia päätöksiä – Suomi säätää tiukkoja rajoituksia, Ruotsi koettaa jatkaa normaalia elämää
7
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kiistää vastakkainasettelun koronakriisin hoidossa: "Minulle ei ole tehty mitään konkreettista ehdotusta nyrkistä"
5
Koronavirukseen on kuollut Suomessa yhteensä 11 henkilöä – Oulussa hoidossa viisi potilasta, kaksi tehohoidossa
4
Kiitos kaikille yhteistä vastuuta kantaville – ruikutusta ja uhkia syntyy useimmin siellä, mistä on vähiten omaa halua ja rohkeutta ottaa asioista selvää, ja toimia yhteisöllisesti Lukijalta
4
Pitkät päivät kotona laittavat oululaisnuoret koville – "Montako kuukautta tätä kurjuutta kestää, kukaan ei tiedä"
4
Lapissa pelätään koronan leviämistä työmatkaliikenteen mukaan – "Rajaamistoimilla voidaan selkeästi hidastaa koronaepidemian kulkua"
3
Iltapäivälehdet: Presidentti Niinistö myöntää esittäneensä kriisiryhmän perustamista – Marinin mukaan vuoropuhelu on ollut toimivaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Ylivoimaisesti vilkkaimman sijoituskeskustelun koronan aikana sai aikaan aloittaja, mielestä sairastuneiden ja heidän lä... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

30.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image