Kotimaa

"Viimekätinen vastuu van­hus­ten­hoi­don laadusta on kunnalla – Kunta vastaa, että kunnan järjestämät sosiaali- ja ter­veys­pal­ve­lut vastaavat laissa määrättyä laatua"

Kunnilla on erilaiset taloudelliset mahdollisuudet laadukkaiden palveluiden tarjoamisessa. Myös kuntien osaamisessa on eroa. KUVA: Emil Bobyrev
Kotimaa 18.2.2019 18:00
Hannamari Ahonen

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamies korostaa kuntien vastuuta. Pääministeri Sipilä sanoi Pääministerin haastattelutunnilla, että vastuu laiminlyönneistä on hoivayritysten johdolla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Pääministerin haastattelutunnilla Yle Radio Suomessa sunnuntaina, että vastuu vanhustenhoidon laiminlyönneistä on ehdottomasti hoivayritysten johdolla.

Sipilä myös sanoi, että käytännöntapaukset ovat osoittaneet, että osa kunnista, jotka kuitenkin ovat vastuussa vanhuspalveluista, ovat liian pieniä hoitamaan vanhustenhoidon järjestämisen.

Onko vanhustenhoidon laatu kunnan vai hoivapalveluja järjestävien yritysten vastuulla, neuvotteleva virkamies Satu Karppanen sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvointi- ja palveluosastolta?

– Viimekätinen vastuu on kunnalla palvelunjärjestäjänä silloin, kun kunta tuottaa tai hankkii palveluja asukkailleen. Kunta on vastuussa asiakkaille siitä, että kunnan järjestämät sosiaali- ja terveyspalvelut vastaavat laissa määrättyä laatua. Kunta ei voi millään sopimuksella päästä siitä vastuusta eroon eli järjestäjän vastuu ei siirry palveluja ulkoistettaessa.

Tietysti se on myös jaettua vastuuta. Yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain mukaan palveluntuottaja on vastuussa tuottamansa palvelun laadusta.

Palveluntuottaja vastaa siitä, että sopimuksen perusteella asiakkaalle tuotettava palvelukokonaisuus täyttää sille asetetut vaatimukset.

Mitä sopimuksiin kannattaa kirjoittaa?

Kun kunnat tekevät sopimuksia hoivayritysten kanssa, sopimukseen kannattaa laittaa pykälät siitä, miten toimitaan tilanteissa, joissa laatu ei syystä tai toisesta vastaa tilattua. Kunnissa ja kuntayhtymissä on käytössä erilaisia sopimuspohjia, eikä sosiaali- ja terveysministeriöllä ole mahdollisuutta ohjeistaa tai määrätä niiden sisällöstä.

Sopimus on aina kahdenvälinen kauppa, kumpikaan ei voi yksipuolisesti määrätä, vaan molemmat osapuolet allekirjoittavat sopimuksen eli sopimusehdoista on päästävä yhteisymmärrykseen.

Laillisuusvalvontaa tekevä valvontaviranomainen eli avit ja Valvira taas valvovat, vastaako palvelu lakia.

Valvontaviranomaisella on käytettävissään paljon erilaisia keinoja valvonnan toteuttamisessa.

Heillä on mahdollisuus määrätä esimerkiksi uhkasakko hoivayritykselle vauhdittamaan asian kuntoon panemista. Jos asia ei tule kuntoon, he voivat määrätä sen maksuun. Valvontaviranomainen voi myös sulkea toimintayksikön, jos toiminnan lainmukaisuudesta ei voida varmistua.

Onko hinnasta tullut liian ratkaiseva kriteeri kilpailutuksessa?

– Kun kunta ostopalveluna ostaa vanhustenhoitoa, pitää noudattaa hankintalakia. Hankintalain mukaan kilpailutuksessa pitää aina ottaa hinnan lisäksi huomioon myös laatukriteereitä. Jos käytetään pelkkää hintaa, pitää perustella erikseen, miksi on otettu vain hintakriteeri.

Kun kilpailu on kovaa, saattavat yritykset tarjota palvelua vähän halvemmalla, kuin mikä on palvelun tuottamiseksi riittävä summa. Näin ne pyrkivät varmistamaan menestymistä kilpailutuksessa. Sitten ongelmia tulee, jos rahat eivät riitä tuottamaan laatua, joka sopimuksessa edellytetään.

Minkälainen valvontavastuu kunnalla on ja miten hyvin ne valvovat ostamiansa palveluita?

– Kunnalla on valvontavastuu palveluihin, joita on kunnan alueella ja palveluihin, joita kunta toisen kunnan alueelta ostaa omille asukkailleen.

Sellainen käsitys on, että kunnat valvovat ostamiaan palveluita vaihtelevasti. Joissain kunnissa on hyvinkin säntilliset systeemit, joissakin kunnissa vähemmän säntilliset.

Minulla on käsitys, että kunnat pääsääntöisesti haluavat tehdä hyvää työtä ja tarjota kuntalaisille laadukkaita palveluita.

Meidän kuntakenttä on niin hajanainen, että kuntien sekä taloudelliset mahdollisuudet että osaaminen vaihtelevat. Se on yksi syy, miksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta olisi hyvä saada eteenpäin, että saisimme leveämmät hartiat sekä taloudellisesti että osaamisen näkökulmasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tämä "pikkusote" on ollut jo katastrofi ja Keskusta ja Kokoomus etupäässä yrittää väittää, että veronmaksajalta tehtävät suorat siirrot ulkomaisille yksityitileille ja ennestään palveluita kurjistamalla muuntaa hartiamittaa leveämmäksi.
Eli lievässä myrkytyksessä tulisi juoda runsaasti lisää myrkkyä, periaatteella "sillä se lähtee, millä se on tullutkin"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs kunta riitaantui kuntayhtymän kanssa ja antoi soten, viranomaistehtäviä lukuunottamatta, yhtiön hoidettavaksi.

Kunnan johto kehui, että paremmat palvelut saadaan halvemmalla. Eli entiset tilat, laitteet ja henkilöstö.
Mistä syntyy säästö entiseen verrattuna ? Onko yhtiön johto viisaampaa kuin muut ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää olla leveät hartiat, että niiden takana voi silmiltä suojassa siirtää rahat paratiisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta hallitus, ministerit,valtiosihteerit ym.,kannustaneet,ohjanneet.
Monet toimet yksityistää, tulee onni ,autuus. Miten kävi? Syöte pysähtyy, muuten kallis lasku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eihän laatua ole kirjattu mihinkään.

Viranomaiset eivät voi puuttua ongelmiin annen kuin saadaan laki jossa on hoitajamäärä 0,7 virallisesti kirjattuna.

Nyt on annettu tietoisesti vapaat kädet ilman valvontamahdollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajamäärä ei takaa laatua, antaa ehkä premmat mmahdollisuudet laadun toteuttamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
9:46
St. Louis Blues etenee Stanley Cupin finaaleihin – Joonas Donskoin San Jose lähtee kesälaitumille
9:43
USA:n osavaltio sallii ihmisruumiin kompostoinnin vaikka puutarhan lannoitteeksi
9:32
Kysely paljasti teattereiden työskentelykulttuurissa hälyttäviä piirteitä – Oulun teatterissa mittarit näyttävät nyt vihreää Tilaajille
9:27
Metsähallitus: Munarosvoja saattaa liikkua myös Suomessa – keräilijät ovat kansainvälisesti verkostoituneita
28
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
22
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
12
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta
8
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image